09/10/2018

Ο Στ. Κούλογλου για το παρασκήνιο της δολοφονίας της Βικτώρια Μαρίνοβα

Η δολοφονία της Μαρίνοβα, που είναι η τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε ένα χρόνο, αποδεικνύει ότι «τα πράγματα σκουραίνουν και στην ΕΕ για τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στο ραδιόφωνο του news247, με αφορμή την δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου, Βικτώρια Μαρίνοβα. «Την επόμενη Δευτέρα είναι η μαύρη επέτειος της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια στη Μάλτα. Ο Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Σλοβακία. Μετά την σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα δυο ανθρώπων για την υπόθεση αυτή, μάθαμε πλέον πόσο κοστίζει η δολοφονία ενός δημοσιογράφου στην ΕΕ: 50.000 ευρώ προκαταβολή και άλλα 20.000 μετά εφόσον ‘πετύχει’ η δουλειά», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως η υπόθεση που ερευνούσε η Μαρίνοβα είναι παρόμοια με αυτή που ερευνούσε ο Κούτσιακ:

«Επρόκειτο για τη διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Υπάρχουν δυο δημοσιογράφοι ένας Ρουμάνος και ένας Βούλγαρος, οι οποίοι είχαν ανακαλύψει το σκάνδαλο και αντί να τους βοηθήσουν οι αρχές τους συνέλαβαν όταν προσπαθούσαν να αποτρέψουν την καταστροφή κάποιων εγγράφων από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Είναι σαν η αστυνομία στην Βουλγαρία προστατεύει τους μαφιόζους και όχι τους δημοσιογράφους. Αφού, λοιπόν, αφέθηκαν ελεύθεροι, πήγαν στην εκπομπή της Μαρίνοβα και είπαν όσα ήξεραν. Λίγες μέρες μετά την δολοφονήσαν. Οι δυο δημοσιογράφοι αυτοί είναι πολύ εκτεθειμένοι - ιδίως ο Βούλγαρος γιατί ξέρουμε ότι εκεί κυβερνά η μαφία. Για τον λόγο αυτό σκεφτόμαστε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτοί οι δυο δημοσιογράφοι να είναι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο σε Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους, που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά με δική μου πρωτοβουλία».

Περισσότερα για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους εδώ.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου θα βρίσκεται στην Βαλέττα της Μάλτας, όπου θα μιλήσει σε εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια. Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν να ασκήσουν πίεση για να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα της υπόθεσης.

«Η Ελλάδα απέχει από την Βουλγαρία μερικούς ολιγάρχες που ελέγχουν τα ΜΜΕ και την οικονομία. Αν οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που οι εξουσίες, όπως η Δικαιοσύνη, το Κοινοβούλιο ή τα ΜΜΕ δεν είναι ανεξάρτητες και ισχυρές, τότε ορισμένοι ολιγάρχες θα μένουν ατιμώρητοι με δίκες παρωδίες που δεν τελειώνουν ποτέ, και θα ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας τιμωρώντας τους πολύ λίγους ερευνητές δημοσιογράφους που προσπαθούν να πουν την αλήθεια», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

«Η δημοσιογραφία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη γιατί έχει αυξηθεί η ισχύς της οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος της πολιτικής. Οι ολιγάρχες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από την πολιτική εξουσία σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η εγκληματικότητα. Η διαφθορά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ακόμη και σε κράτη-μέλη της ΕΕ, που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι και διευκολύνουν την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, είναι η ρίζα του προβλήματος. Θέλω να εκφράσω την ευχή μου να μην γίνουν πράγματα αντίστοιχα και στην Ελλάδα», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.