22/11/2018

Φ. Βάκη: Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και δεν περιέχει ούτε μέτρα λιτότητας ούτε περικοπές

Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη (21/11), κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση»

.

«Το πρόβλημα τώρα είναι ‘τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους;’. Τι θα απογίνουμε τώρα χωρίς περικοπές και μέτρα λιτότητας; Γιατί -σας αρέσει δεν σας αρέσει- είναι όντως, επί της ουσίας, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και δεν περιέχει ούτε μέτρα λιτότητας ούτε περικοπές.».
«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει το στενό παραταξιακό της συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει τη φιλοδοξία του να γίνει πάση θυσία πρωθυπουργός πάνω από τα δίκαια μιας κοινωνίας, πάνω από τα δίκαια ενός εξουθενωμένου και καθημαγμένου λαού».

Ολόκληρη η ομιλία:
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές, έχουν αναπτυχθεί με πολύ μεγάλη επάρκεια τα επιχειρήματα και οι διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου. Επομένως, ας περιοριστώ σε ένα γενικό σχόλιο, προτού εισέλθω σε θέματα επικαιρότητας, απαντώντας και στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης.
Ο κύριος, λοιπόν, στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ρυθμίσεων για τη διασφάλιση ενός ενιαίου επιπέδου ασφάλειας των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντιλαμβανόμενη τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν στις σύγχρονες κοινωνίες και στην οικονομία, το διαδίκτυο και η ανταλλαγή των πληροφοριών και συνεκτιμώντας τους κινδύνους, που ενδέχεται να προκληθούν εις βάρος της κοινωνίας από σκόπιμες επιζήμιες ενέργειες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να επιτευχθεί ένα ελάχιστο ενιαίο πλέγμα ασφάλειας. Ενθαρρύνεται η συνεργασία με τον οργανισμό της Ε.Ε. για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, τον ΕNISA, ώστε να υπάρχει ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση κινδύνων. Διευκρινίζεται πως ο ορισμός των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν θα γίνεται σύμφωνα με την αυστηρότερη νομοθεσία.
Εν κατακλείδι, προχωρούμε στη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου κανόνων, που επιδιώκει να διασφαλίσει την ασφαλή, την ομαλή λειτουργία τομέων ενέργειας, μεταφορών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της υγείας, της προμήθειας και διανομής πόσιμου νερού και των ψηφιακών αγαθών. Είναι καιρός πλέον να εισέλθουμε και εμείς στην ψηφιακή εποχή και στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και να εγκαταλείψουμε έναν τεχνολογικό μεσαίωνα στον οποίο βρισκόμαστε εδώ και χρόνια.
Επιτρέψτε μου να κάνω μία αναφορά στην τροπολογία που κατατέθηκε στο παρόν νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες.
Εξαιρούνται, λοιπόν, από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες, τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί και οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού εργαζομένων, καθώς και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάρισης, πτώχευσης ή σε αδράνεια.
Είναι σημαντικό ότι για τις ανενεργές επιχειρήσεις η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος δίνει μια ανάσα. Δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε ανενεργές επιχειρήσεις να διατηρούν τα βιβλία τους, ακόμη κι αν έχουν μηδενικά έσοδα και έξοδα, απαλλασσόμενοι ουσιαστικά από την «ποινή» της πληρωμής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος. Είναι, λοιπόν, και αυτό ένα από τα επαχθή μέτρα του τέταρτου μνημονίου, για τους ανησυχούντες.
Έρχομαι στην κατάθεση του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή. Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει τη χαρά του κόμματός του για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Ευπρόσδεκτη η χαρά σας, κύριε συνάδελφε, μόνο που ήρθε όψιμα και λίαν υποκριτικά. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει το στενό παραταξιακό της συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει τη φιλοδοξία του να γίνει πάση θυσία πρωθυπουργός πάνω από τα δίκαια μιας κοινωνίας, πάνω από τα δίκαια ενός εξουθενωμένου και καθημαγμένου λαού.
Εδώ και τριάμισι χρόνια βλέπουμε ένα σήριαλ να εκτυλίσσεται. Μην ανησυχείτε, δεν τιτλοφορείται μόνο «παραιτηθείτε», πράγμα που ακούμε κάθε μέρα. Θα μπορούσε να τιτλοφορείται και αλλιώς, «ο διακαής πόθος της πρωθυπουργίας αγιάζει όλα τα μέσα» και τα επεισόδια είναι πολλά.
Μίλησα πριν για ένα όψιμο και λίαν υποκριτικό ενδιαφέρον και εκδήλωση χαράς. Να θυμίσω ότι προ μηνών βρισκόταν εδώ ο Πιερ Μοσκοβισί. Θυμάμαι, λοιπόν, την επίπληξη προς τον Πιερ Μοσκοβισί, όταν ο τελευταίος μιλώντας στην Εθνική Αντιπροσωπεία άφηνε τότε μια χαραμάδα ελπίδας ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Θυμάμαι ένα άλλο επεισόδιο, τότε που ζητούσατε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να μην οπισθοχωρήσει στις ελληνικές απαιτήσεις. Και ποιες ήταν εκείνες οι απαιτήσεις, οι παράλογες απαιτήσεις; Να αμβλυνθεί επιτέλους, να τελειώνει η λιτότητα σε αυτόν τον τόπο.
Να μην πάμε στα άλλα επεισόδια «Βρυξέλλες, μυστική διπλωματία του καφέ», να μην πάμε στις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κόμματός σας για το Μακεδονικό, που δεν ξέρω από πού υπαγορεύονται. Από έναν καιροσκοπισμό ή από μια βαθιά υπόκλιση στην ακροδεξιά συνιστώσα σας, εκείνη που δεν δεχόταν νεκρούς στο Πολυτεχνείο ή διαιρεί τους νεκρούς ανάμεσα σε αυτούς που ήταν εντός ή εκτός προαυλίου. Να μην πάμε σε όλη αυτή την απεμπόληση των ιδρυτικών φιλελεύθερων αρχών της παράταξής σας.
Αυτός, όμως, ο καιροσκοπισμός φοβάμαι ότι δεν ανοίγει μόνο τους ασκούς του Αιόλου σε έναν εθνικόφρονα λόγο, αλλά δυστυχώς δίνει φωνή και βήμα στα ακροδεξιά φασιστικά μορφώματα, τραυματίζοντας μια κοινωνία, η οποία εκτός από τις πληγές που έχει αφήσει στο σώμα της η οικονομική κρίση, πρέπει να επουλώσει και κάποιες άλλες πληγές, ενός πολιτικού συστήματος που απώλεσε αυτά τα χρόνια το κύρος και την αξιοπιστία του.
Υπάρχει, λοιπόν, και ένας άλλος παραλογισμός όσον αφορά το προσχέδιο συμφωνίας σε σχέση με το Κράτος και την Εκκλησία, που αφορά τη διευθέτηση του οικονομικού σκέλους του διαχωρισμού αυτού. Αυτό σας είδαμε αρχικά να το χαιρετίζετε, μέχρι να αναλάβει δράση η «δεξιά του Κυρίου», που σε συνεργασία με την ακροδεξιά συνιστώσα άρχισε πάλι να κινδυνολογεί παραπληροφορώντας.
Θέλω εδώ να επισημάνω και κάποιο άλλο παράδοξο, ειδικά σε ό,τι αφορά το προσχέδιο αυτής της συμφωνίας, που δεν είναι κάτι φοβερό, αλλά ένας οικονομικός εξορθολογισμός και μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το παράδοξο, λοιπόν, είναι ότι ο διώκτης των δημοσίων υπαλλήλων, το κόμμα που λοιδορεί κάθε τι που έχει να κάνει με το δημόσιο, με τα δημόσια πανεπιστήμια, με τα δημόσια νοσοκομεία, το κόμμα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, το κόμμα που έγινε ο εραστής του «μαύρου» στη δημόσια τηλεόραση και την ίδια στιγμή έδινε επί είκοσι χρόνια ασυλία στην αεροπειρατεία των καναλαρχών, αίφνης θρηνεί και κόπτεται για την εργασιακή ασφάλεια του κλήρου και το δημοσιοϋπαλληλικό του καθεστώς.
Εγώ θα σας έλεγα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να αναστοχαστείτε ορισμένα πράγματα και ιδιαίτερα τις θέσεις για τον δημόσιο τομέα συνολικά και ας χαιρετίσετε και ας ενστερνιστείτε και εσείς μια απόπειρα εκσυγχρονισμού των σχέσεων εκκλησίας και κράτους.
Τελειώνω, λοιπόν, με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε. Το πρόβλημα τώρα είναι ‘τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους; Ήσαν κι αυτοί μια κάποια λύση’. Τι θα απογίνουμε τώρα χωρίς περικοπές και μέτρα λιτότητας; Γιατί -σας αρέσει, δεν σας αρέσει- είναι όντως, επί της ουσίας, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και δεν περιέχει ούτε μέτρα λιτότητας ούτε περικοπές. Τι θα απογίνουμε;
Οπότε, τώρα βρήκαμε το νέο αφήγημα: την κρίση στο Χρηματιστήριο, την κρίση των τραπεζών, τις μετοχές των τραπεζών. Εύλογο, όντως υπάρχει πρόβλημα. Μόνο που θέλω να σας θυμίσω το εξής: το πρόβλημα δεν απορρέει ούτε από τη ρευστότητα ούτε από την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Το βασικό πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Αυτά τα δάνεια όντως ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια. Μόνο που σε αυτά ξεχάσατε να συμπεριλάβετε κάτι: τα δάνεια των κομμάτων σας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των γνωστών επιχειρηματιών-στρατηγικών κακοπληρωτών. Και βεβαίως, θα πρέπει να αναστοχαστείτε και εσείς πώς χάθηκε ένα μνημόνιο στις ανακεφαλαιοποιήσεις, πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις κάναμε, χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα. Ποιοι ήταν εκείνοι που σωρηδόν έδιναν τα «θαλασσοδάνεια»; Ποιοι ήταν εκείνοι που τα λάμβαναν; Γιατί δεν λειτούργησαν επί δεκαετίες οι μηχανισμοί τραπεζικής και χρηματιστηριακής εποπτείας; Ποιοι ήταν εκείνοι που έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αποσταθεροποιώντας το τραπεζικό σύστημα; Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός και από αύριο ξεκινούμε να ψηφίζουμε κάποια θετικά μέτρα, αυτά που εσείς αποκαλείτε κινδυνολογώντας το «τέταρτο μνημόνιο». Επικυρώθηκε, λοιπόν, σήμερα η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, με απόλυτο τρόπο και χωρίς αστερίσκους. Αύριο εδώ θα είμαστε πάλι. Θεσμοθετείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα φτάσει κλιμακωτά έως το 33% για υψηλά εισοδήματα, ενώ εντάσσονται, πρώτη φορά στη κατώτατη εισφορά, ακόμη περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και επιτηδευματίες. Θεσμοθετούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, με έμφαση σε περιουσίες χαμηλής αξίας.
Επιπλέον, ξεκινάει ο θεσμός της επιδότησης του ενοικίου. Ξεκινάει η επιδότηση του στεγαστικού δανείου για τα νοικοκυριά με δυσκολίες. Το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων -εκτός εάν και αυτά για σας είναι φιλανθρωπία ή ο Άγιος Βασίλης, όπως μας είπατε- το επίδομα τέκνων, το στεγαστικό επίδομα, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, κ.λπ., ξεπερνούν για πρώτη φορά το ύψος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και δημιουργούν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Εγγράφονται οι πιστώσεις για τεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών και άλλων επιστημόνων στην ειδική εκπαίδευση και τρεις χιλιάδες πιστώσεις για την πρόσληψη εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μην μου πείτε ότι αυτά είναι παροχολογία, υποσχετικός λόγος. Και μην ισχυριστεί κανείς ότι δεν έχει ανάγκη αυτή η χώρα από πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού ή προσωπικού στα νοσοκομεία και ότι δεν χρειάζεται να ανατάξει και να ανοικοδομήσει το κοινωνικό κράτος, που ισοπέδωσε ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας των μνημονίων.
Εδώ θα είμαστε λοιπόν, από αύριο. Καλωσορίζουμε την πρόθεσή σας να υπερψηφίσετε αυτά τα μέτρα. Και «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!».
Σας ευχαριστώ πολύ.