ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/12/2018

Τρ. Αλεξιάδης: Το καλύτερο δώρο για την κυβέρνηση είναι η «γκρίνια» της ΝΔ για τα επιδόματα

Τρ. Αλεξιάδης: Το καλύτερο δώρο για την κυβέρνηση είναι η «γκρίνια» της ΝΔ για τα επιδόματα



Συνέντευξη του μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό δελτίο του Κοntra Channel (Γιώργος Μελιγγώνης) – 3/12/2018

• Ήδη από το πρωί διαρροές από κοινοτικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες- όχι από κυβερνητικά στελέχη- έλεγαν ότι είναι σχεδόν διαδικαστικό το ότι σήμερα το Εurogroup «πέρασε» την μη περικοπή των συντάξεων. Κάποιοι λένε ότι έχει μικρή σημασία αυτό, κάποιοι άλλοι λένε ότι αυτό σηματοδοτεί το τι θα γίνει από δω και πέρα. Τι σημαίνει αυτό τελικά;

Δυο πράγματα κατά τη γνώμη μου. Το ένα είναι ότι έκλεισε ένας κύκλος συζητήσεων και αμφισβητήσεων και τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία στα προηγούμενα Eurogroup ασχολούντο συνεχώς με την Ελλάδα και με τα προβλήματά της, τώρα σχεδόν κανένα δεν προβάλλει μια αρνητική εικόνα για τη χώρα, πράγμα πολύ σημαντικό για τα επόμενα βήματά μας και για την αναγκαία έξοδο στις αγορές και για το κλίμα που πρέπει να δημιουργηθεί στο πρώτο χρονικό διάστημα. Και δεύτερον ότι αν συνδυαστεί με την έξοδο από τα μνημόνια, δείχνουν το πόσο καλά πάει η οικονομία.


• Το ρεπορτάζ που λέει ότι ως τις 12 Δεκεμβρίου θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, είναι σωστό;

Είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και των άλλων αρμόδιων υπουργών και δεν θέλω να πάρω τη θέση τους. Οι πληροφορίες αυτές είναι και η διαδικασία αυτή μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε να πάρουμε την επόμενη περίοδο, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σήμερα για τον τομέα της κτηνοτροφίας με ενισχύσεις που θα φτάσουν και τα 1000 ευρώ ή τις εξαγγελίες της ομιλίας του κ. Χαρίτση με τα όσα ανέλυσε για τον χώρο της αυτοδιοίκησης και έχουν σχέση με την καθημερινότητά μας, ή όσα είπε ο ΙΟΒΕ, όλα αυτά δείχνουν την θετική πορεία της οικονομίας, αλλά, δείχνουν και το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. Γιατί ενώ όλα είναι θετικά, δυστυχώς κάποιοι μπαίνουν σε μια καταστροφολογία και σε μια προφητεία καταστροφών και αυτό μας κάνει πάρα πολύ καλό εμάς σαν ΣΥΡΙΖΑ και σαν κυβέρνηση. Όταν ο πολίτης ακούει κάθε μέρα τα στελέχη της αντιπολίτευσης να φέρνουν σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς και όχι μόνο δεν τα βλέπει, αλλά βλέπει και θετικά μέτρα, τότε αυτό είναι πάρα πολύ καλό για την κυβέρνηση.


• Αυτό που θα έρθει στη Βουλή είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις; Αν κάτι δεν πάει καλά του χρόνου και δεν πιάσουμε το πλεόνασμα του 3.5% θα πρέπει να φοβηθούν κάτι οι συνταξιούχοι ή θα πρέπει να βρούμε από αλλού το πλεόνασμα;

Δεν έχουν αν φοβηθούν τίποτα οι συνταξιούχοι. Είναι σαφέστατο ότι αυτή η τροπολογία όπως έχει εξαγγελθεί από τους αρμόδιους υπουργούς θα αφορά την κατάργηση του μέτρου αυτού που αναγκαστήκαμε να πάρουμε μετά από πίεση του ΔΝΤ και όχι από τον ν. Κατρούγκαλου. Θα καταργηθεί η διαδικασία, διότι, οι παρεμβάσεις που κάναμε στο ασφαλιστικό και η πορεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεόνασμα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Ένα σημαντικό τμήμα του γενικού πλεονάσματος που έχουμε προέρχεται από τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, άρα για ποιον λόγο να πάμε σε μέτρο περικοπών όταν το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε πλεονάσματα που τροφοδοτούν καλύτερα το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

• Η κυβέρνηση πολλές φορές λέει ότι ο ΕΦΚΑ θα ξεπεράσει το 1 δις μέχρι τελος του έτους. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για ελαφρύνσεις σε ανθρώπους που ζορίζονται ή επιχειρηματίες που ζορίζονται να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές ή το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος….

Θα είναι λάθος να προσπαθήσει να πιέσει την κυβέρνηση και την κοινωνία ουσιαστικά, ώστε να έχει ο ίδιος ένα προσωπικό όφελος ή μια προσωπική παροχή. Καταλαβαίνω τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά να θυμίσω ότι σ’ αυτήν την περίοδο από το 2015 και μετά αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα και τώρα μπορούμε και επιστρέφουμε στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε κάποιους. Αν λοιπόν κάποιοι προσφύγουν είτε με δικαστικές διαδικασίες είτε με άλλους τρόπους και προσπαθήσουν να πάρουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από αυτό που τους αναλογεί, τότε θα δημιουργήσουν προβλήματα στο σύνολο της κοινωνίας. Και είναι πολλοί οι πολίτες που λένε ότι η διαδικασία πρέπει να μοιραστεί σωστά.
Μια και λέτε για πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν είναι τόσο όσο ακούγεται, έχουμε καλύψει το έλλειμμα των προηγούμενων ετών και έχουμε και πλεόνασμα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ελλείμματα τρομερά που τα χρηματοδοτούσε ο προϋπολογισμός.

• Ναι αλλά χρωστάτε και 100 χιλ συντάξεις…

Μακάρι να είχαμε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όχι αυτό που παραλάβαμε το 2015, που να μπορούσε να βγάζει τη σύνταξη την επόμενη μέρα, αλλά να θυμίσω τι παραλάβαμε το 2015, να θυμίσω ότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον ν.Κατρούγκαλου που έλυσε πολλά και σημαντικά προβλήματα, να θυμίσω ότι κάποιοι πληρώνουν αυξημένες εισφορές αλλά οι περισσότεροι πληρώνουν μειωμένες εισφορές και να θυμίσω ότι έχουμε βγάλει πολλές συντάξεις και το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγουν και περισσότερες.

• Σ’ αυτούς που επιστρέφει η κυβέρνηση είναι μέσα και η μεσαία τάξη;

Κατ’ αρχήν να απαντήσω για τους αγρότες που θέλουμε να τους κάνουμε να συνεταιριστούν για να έχουν τις φοροελαφρύνσεις και τις ελαφρύνσεις ασφαλιστικών εισφορών. Όσοι δεν θέλουν να συμμετέχουν σε συνεταιριστικές ομάδες και θέλουν να διακινούν μόνοι τα εμπορεύματά τους δεν θα έχουν ελάφρυνση.
Για τη μεσαία τάξη: Να κάτσω να συζητήσω με την ΝΔ που κόπτεται σήμερα γιατί εμείς την επιβαρύναμε ενώ αυτοί την αγαπούσαν πολύ όλα τα προηγούμενα χρόνια, και να μου απαντήσουν κάποια στιγμή πως παραλάβανε τους φόρους περιουσίας, στα 700 εκατ. ευρώ και τους πήγανε στα 3,4 δις… εμείς την κάναμε αυτήν την αύξηση; Αυτοί στην ΝΔ έκαναν αυτήν την αύξηση και εμείς τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 τον μειώνουμε έστω και λίγο, ενώ από το 2019 θα τον μειώσουμε πολύ.
Όταν λένε ότι οι 60.000 ακίνητη περιουσία είναι λίγο, αυτός που έχει ένα μικρό ακίνητο αυτής της αξίας στο Κολωνάκι δεν θα έχει ελάφρυνση; H τροπολογία που κατατέθηκε δεν περιγράφει περιοχές και αφορά τους πάντες. Είναι μια ταξική πολιτική που κάνουμε, γιατί εμείς θέλουμε τις παρεμβάσεις μας στις ελαφρύνσεις να τις κάνουμε με συγκεκριμένο κοινωνικό, πολιτικό και ταξικό πρόσημο. Σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές και οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς θέλουμε το Α και κάποιοι άλλοι θέλουν το Ω.

• Σας κατηγορούν ότι κάνετε πολύ μικρές ελαφρύνσεις και δεν είναι ικανές να αλλάξουν την επιβαρυμένη καθημερινότητα των πολλών.

Όταν τα προηγούμενα χρόνια φέρναμε μια τροπολογία με επιβάρυνση 1 ευρώ, θυμάστε τι πρωτοσέλιδα είχαμε και τι γινόταν στα κανάλια. Τώρα που έχουμε μια μεγάλη ελάφρυνση για κάποιους δεν είναι τίποτα, ή , είναι πολύ λίγο. Εμείς λέμε ότι βεβαίως είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση, είναι μια σημαντική ελάφρυνση, είναι η αρχή μιας σειράς μειώσεων στη φορολογική επιβάρυνση που θα γίνει τα επόμενα χρόνια.
Αναγκαστήκαμε να χειριστούμε μια κατάσταση που παραλάβαμε το 2015 και αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο και μας κατηγορούν για το οτιδήποτε, ας βγουν να μας πουν ποιο επίδομα να μειώσουμε ή ποια άλλη οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε. Γκρίνια ακούμε, προτάσεις δεν ακούμε

• Ένα κομμάτι αυτής της γκρίνιας ονομάζεται «επιδοματική πολιτική». Πως την αντιμετωπίζετε αυτή την επισήμανση;

Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που κάνει η ΝΔ στην κυβέρνηση. Γιατί στην απουσία στρατηγικής και στην ανικανότητα πολιτικής που έχει, μας κατηγορεί για κάτι που οι πολίτες μας χειροκροτούν. Ας μας πει ένα στέλεχος της ΝΔ ποιο από τα επιδόματα έπρεπε να καταργήσουμε, ένα … Δεν μπορούν να πουν κάτι τέτοιο ή φοβούνται να το πουν γιατί τα έχουν στα προγράμματά τους αυτά, αλλά κάνουν μια γενική κριτική.
Εμείς απαντάμε ότι κάνουμε στοχευμένη πολιτική για να ανακουφίσουμε τους πολίτες που το επόμενο χρονικό διάστημα θα πάρουν μια μεγάλη ανάσα. Γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες και δεν το έχουμε εξηγήσει και μεις με δική μας ευθύνη πάρα πολύ καλά, είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, τα νοικοκυριά, οι οικογένειες, θα δουν από πολλές πλευρές τα μέλη τους να έχουν ελαφρύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Σε μια οικογένεια θα έχει και μια αύξηση συντάξεων το ένα μέλος, το άλλο μέλος θα πάρει κοινωνικό μέρισμα, το άλλο μέλος θα πάρει επίδομα στέγης..θα έχουμε πολλές παροχές στην ίδια οικογένεια. Αυτό φοβάται η ΝΔ και καλά κάνει και το φοβάται, γιατί αυτό δείχνει και τον κοινωνικό «Ρουβίκωνα» που μας χωρίζει

• Υπάρχει η αδικία με το μέρισμα και τους φιλοξενούμενους…

Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο, μας απασχολεί και μας, απασχόλησε και την Κ.Ε που είχαμε το Σαββατοκύριακο και θα αντιμετωπισθούν οι όποιες αδικίες. Να ξεκαθαρίσω ότι σίγουρα όταν κάνεις μια μεγάλη παρέμβαση στην πολιτική, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα ωφεληθούν, αλλά, κάποιοι θα ευνοηθούν χωρίς να πρέπει, είτε επειδή κάνουν φοροδιαφυγή κλπ, εμείς, όμως, κοιτάμε το μεγάλο δάσος. Τι επιλέγουμε, να μην δώσουμε καθόλου επίδομα στους πολύτεκνους επειδή κάποιοι επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν με άλλο τρόπο; Εμείς θα κάνουμε την κοινωνική πολιτική μέσω των επιδομάτων για να ανακουφίσουμε την κοινωνία.

• Σήμερα ο Γ.Στουρνάρα άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρχει μια πιστοληπτική γραμμή και έκρουσε και τον κώδωνα για μια μελλοντική υποβάθμιση της οικονομίας…

Εγώ δέχομαι να συζητήσω τις απόψεις του κ. Στουρνάρα ώς ενός οικονομολόγου γιατί αν είναι να τις συζητήσω ως πολιτικού τότε αλλάζει η ατζέντα και καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας.
Επί του θέματος της πιστοληπτικής γραμμής λέμε μόνο τη μια πλευρά, χωρίς να λέμε την άλλη. Θα μπορούσαμε να ασκήσουμε αυτή την κοινωνική πολιτική που ασκούμε σήμερα, την πολιτική των 4 δις που θα επιστρέψουν στην κοινωνία το επόμενο διάστημα;
Αν λοιπόν κάποιοι επιλέγουν με έμμεσο ή με άμεσο τρόπο η χώρα να είναι πάντα προσδεδεμένη στη μνημονιακή βαρβαρότητα, εμείς λέμε όχι. Και κάποιος αν έχει μια διαφορετική πολιτική άποψη, να κατεβεί στην κοινωνία να την πει και να διακινδυνεύσει να πάρει και την ανάλογη ψήφο.

• Έξοδο στις αγορές δεν βλέπουμε….

Δεν πρέπει ούτε να εφησυχάζουμε, ούτε να αγωνιούμε. Πολύ σωστά επιλέγουμε την χρονικά κατάλληλη συγκυρία, γιατί αυτά που γίνονται γύρω μας δεν οφείλονται στην ελληνική κυβέρνηση και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος σώφρων στοιχειωδώς που να θεωρεί ότι σε μια περίοδο αναστάτωσης, εμείς έπρεπε να βγούμε στις αγορές. Άλλωστε για μας στην κυβέρνηση, η έξοδος στις αγορές δεν θα γίνει για πολιτικούς λόγους που να ευνοεί την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει γιατί θα ευνοεί την χώρα. Όσοι αγωνιούν για το ζήτημα αυτό, αν έχουν κάποια άλλα πολιτικά επιχειρήματα να βγουν να τα πουν. Εμείς δεν έχουμε πολιτικά επιχειρήματα για το ζήτημα αυτό, έχουμε τεχνοκρατικά επιχειρήματα που μας λένε ότι δεν πρέπει τώρα να βγούμε στις αγορές. Και δεν πρέπει να ξεχνούν κάποιοι ότι μια έξοδος στις αγορές αν δεν είναι επιτυχημένη δημιουργεί ένα προηγούμενο για τις επόμενες φορές. Άρα εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λύση.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ