21/12/2018

Δημ. Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Υπάρχει πολιτική βούληση για την προστασία των Ευρωπαίων καταθετών;

Δημ. Παπαδημούλης: Το Ecofin του Δεκεμβρίου ακύρωσε την πρόταση και το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS)

Καθυστερήσεις και στοχευμένη αποδυνάμωση του EDIS από κράτη-μέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας

Ερώτηση στην Κομισιόν,με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ecofin για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS),κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο περί “καθυστερήσεων και στοχευμένης αποδυνάμωσης του EDIS από κράτη-μέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει ότι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ της 4/12/2018 ουσιαστικά “ακύρωσε την πρόταση και το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν για το EDIS”, υπογραμμίζοντας πως “τίποτα δεν θα συμβεί σε αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά το EDIS θα παραμείνει στις ‘ελληνικές καλένδες’ μέχρι νεωτέρας”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν “ποια είναι συγκεκριμένα η ‘περισσότερη δουλειά που χρειάζεται για το EDIS, προτού μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε έναν χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων’, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, κ. Σεντένο, δεδομένου ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος”.

Ακόμη, ζητά να μάθει αν υπάρχει ακόμη πολιτική βούληση εκ μέρους των θεσμών για την προστασία των Ευρωπαίων καταθετών, αλλά και αν η Κομισιόν “θεωρεί ακόμα την πρόταση της Επιτροπής της 24/11/2015 για το EDIS, ως την βάση των διαπραγματεύσεων και της εργασίας της ομάδας υψηλού επίπεδου για την έκθεση που θα εκπονήσει τον Ιούνιο του 2019”.

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Το ECOFIN της 4/12/2018 ουσιαστικά ακύρωσε την πρόταση και το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS), με το πρόσχημα της δημιουργίας μιας ομάδας υψηλού επιπέδου που θα εκπονήσει έκθεση τον Ιούνιο 2019. Λόγω των καθυστερήσεων και της στοχευμένης αποδυνάμωσης του EDIS από κράτη-μέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, τίποτα δεν θα συμβεί σε αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά το EDIS θα παραμείνει στις "ελληνικές καλένδες" μέχρι νεωτέρας. Είναι απογοητευτικό ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε έναν χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το EDIS.

Ερωτάται η Επιτροπή και το Συμβούλιο:

- Θεωρείτε ακόμα την πρόταση της Επιτροπής της 24/11/2015 για το EDIS, ως την βάση των διαπραγματεύσεων και της εργασίας της ομάδας υψηλού επίπεδου για την έκθεση που θα εκπονήσει τον Ιούνιο του 2019;

- Ποια είναι συγκεκριμένα η "περισσότερη δουλειά που χρειάζεται για το EDIS προτού μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε έναν χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων", σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, κ. Σεντένο,δεδομένου ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος;

- Υπάρχει η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης (EDIS) και της προστασίας των Ευρωπαίων καταθετών, όπως έχει τονίσει η Επιτροπή και η ΕΚΤ;