ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/01/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Οι ηγέτες οφείλουν να σκέφτονται τις επόμενες γενιές κι όχι τις επόμενες εκλογές

Δημ. Παπαδημούλης: Οι ηγέτες οφείλουν να σκέφτονται τις επόμενες γενιές κι όχι τις επόμενες εκλογές



Συνέντευξη  στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου: Αν δεν υπήρχε τόλμη από τους Τσίπρα και Ζάεφ δεν θα είχαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ηγέτες οφείλουν να σκέφτονται τις επόμενες γενιές κι όχι τις επόμενες εκλογές

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι να κερδίσει την πρωτιά, έτσι ώστε να έχουμε άλλη μια 4ετία διακυβέρνησης για να προχωρήσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης και αλλαγών, που θα μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την περιπέτεια της χρεοκοπίας

Το δικό μου όραμα είναι το αντίπαλο δέος στη σημερινή πλειοψηφία στην Ευρώπη, που είναι δεξιά νεοφιλελεύθερη, να μην είναι οι πολιτικοί απόγονοι του Μουσολίνι και του Χίτλερ, αλλά μια ισχυρή προοδευτική δημοκρατική συμμαχία


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνει ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο για τη διαδικασία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ έχουν κοινή προσέγγιση πάνω στο ζήτημα, ενώ προσθέτει, επίσης, ότι θα ήθελε η παρέμβαση από ΕΕ και ΟΗΕ στο Κυπριακό να είναι πιο ενεργητική και εποικοδομητική.


Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στη δημοσιογράφο Αντιγόνη Σολομωνίδου - Δρουσιώτου:

Τι ανέδειξαν οι «Ημέρες Μελέτης» της  Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) που πραγματοποιήθηκαν 8-10 Ιανουαρίου στη Λευκωσία;

Αναφερθήκαμε πρώτα απ’ όλα στο Κυπριακό, ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση, διότι ο χρόνος εδραιώνει τα διχοτομικά τετελεσμένα και την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας για δυο κράτη. Η ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει σταθερά στην ανάγκη να βρεθεί μια λύση που να επανενώνει το νησί με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως την έχουν προσδιορίσει οι αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και πρόσφατα το πακέτο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα.
Ένας δεύτερος τομέας που συζητήσαμε ήταν τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ευρώπη η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς. Ένα τρίτο κεφάλαιο αφορούσε στα προβλήματα της εγγύς Ανατολής, το Παλαιστινιακό, τις εστίες πολέμου, τα αδιέξοδα, τις εντάσεις και τον ρόλο που οι αριστερές δυνάμεις αλλά και η ΕΕ θα θέλαμε να παίξει ως παράγοντας σταθεροποίησης και αναζήτησης ειρηνικών λύσεων.
Ένας άλλος τομέας συζήτησης ήταν και τα θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης κι εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε μια ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων και μείωση των εισοδημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων πανευρωπαϊκά, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική πρόοδος θα δικαιολογούσε το αντίθετο.   

 

Γιατί τονίσατε ότι απαιτείται τόλμη για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;

Διότι απαιτείται τόλμη από αυτούς που καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις, πρωτίστως τις ηγεσίες της Κύπρου, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αντίστοιχα υποστηρικτική διάθεση για λύση από Αθήνα και Άγκυρα. Αν δεν υπήρχε τόλμη από τους Τσίπρα και Ζάεφ  δεν θα είχαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό επικαλούμαι ως παράδειγμα όταν αναφέρομαι στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, ότι οι ηγέτες οφείλουν να σκέφτονται τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές.  

 

Για τη συμφωνία των Πρεσπών χρειάστηκε, όπως είπατε, «εποικοδομητικός συμβιβασμός», δεν βλέπετε να υπάρχει στο Κυπριακό;

Προφανώς και βλέπω να μην υπάρχει, γι’ αυτό το Κυπριακό παραμένει άλυτο πάνω από 40 χρόνια. Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της λύσης, εδραιώνει τα διχοτομικά τετελεσμένα και τη γραμμή των δυο κρατών, που είναι η γραμμή Ραούφ Ντενκτάς. Ανησυχώ όταν ακούω ότι στο παρασκήνιο ακούγονται ιδέες, όπως τα δυο κράτη, δήθεν ως νέες ιδέες.
Ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Η μεγαλύτερη δυσκολία για να λυθεί το Κυπριακό βρίσκεται στην Άγκυρα, στην πολιτική ηγεσία Ερντογάν, που καπελώνει την τουρκοκυπριακή πλευρά και της επιβάλλει την γραμμή της. Τώρα που στην Αθήνα βρίσκεται μια κυβέρνηση, η οποία σταθερά στηρίζει λύση του Κυπριακού, νομίζω ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αδράξει την ευκαιρία της νέας κινητικότητας, ούτως ώστε να λυθεί το Κυπριακό ή να καταστεί σαφές στην παγκόσμια κοινότητα ότι ο λόγος που δεν λύνεται βρίσκεται στην Άγκυρα και δεν μοιράζεται εξίσου. 

 

Μα αυτό δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε στο Κραν Μοντάνα;

Όλοι λένε από αυτούς που ήταν εκεί, εγώ δεν ήμουν, ότι η δέσμη των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Γκουτέρες έφερε προς στιγμή αρκετά κοντά τις δυο πλευρές. Παρόλα αυτά υπήρξε ναυάγιο. Δεν με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή να σχολιάσω το πινγκ πονγκ ευθυνών για το ποιος φταίει για το ναυάγιο. Με ενδιαφέρει αν μπορεί να υπάρξει μια επανεκκίνηση, πιάνοντας το νήμα από εκεί που βρέθηκε με τις προτάσεις Γκουτέρες. Το ερώτημα είναι αν θα αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία με σύσσωμο τον κυπριακό ελληνισμό προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι. 

 

Βλέπετε κινητικότητα με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ ή συμφωνείτε με τις θέσεις του ΑΚΕΛ ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες κινήσεις από τον Πρόεδρο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΑΚΕΛ σταθερά εδώ και δεκαετίες έχουν παρόμοια προσέγγιση στο Κυπριακό και συνεχίζουμε να συμμεριζόμαστε τις ίδιες θέσεις και αναλύσεις, τις οποίες υιοθετεί ομόφωνα και η ευρωομάδα της Αριστεράς. Στο Ευρωκοινοβούλιο τις υιοθετούν και πολλοί άλλοι από τον χώρο των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, ακόμα και από την ευρωπαϊκή δεξιά.
Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο σε όλη αυτή τη διαδικασία για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάπου ανάμεσα στις θέσεις του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΑΚΕΛ έχουν κοινή προσέγγιση στο θέμα της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού. 

 

Η ΕΕ θεωρείτε πως οφείλει να κάνει περισσότερα, πιέζοντας την Τουρκία για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων;

Ναι, επειδή στο Κυπριακό δεν υπάρχει η τόλμη και κινητικότητα από αυτούς που έχουν την πρώτη ευθύνη για λύση, εννοώ Αναστασιάδη – Ακιντζί. Γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα πιο ενεργητική και εποικοδομητική παρέμβαση από την ΕΕ και από ΟΗΕ.  

 

Γιατί δεν υπάρχει;

Διότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα υπάρχει μια σχετική αναμονή και απροθυμία του διεθνούς παράγοντα να επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο για μια λύση στο Κυπριακό, αν προηγουμένως οι δυο πλευρές δεν δείξουν μια ειλικρινή διάθεση να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν.  

 

Μήπως η ΕΕ κρατά κάποιες αποστάσεις από την Τουρκία λόγω μεταναστευτικού κ.λπ.;

Η ΕΕ οφείλει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για όλα τα θέματα στα οποία η τουρκική ηγεσία δεν κάνει αυτό που πρέπει, θέματα δημοκρατίας, σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κυπριακό, προκλήσεις στο Αιγαίο και στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου. Φυσικά δεν είμαι ικανοποιημένος από την στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας σε αυτό το θέμα. Ζητούμε περισσότερα ως ευρωομάδα της Αριστεράς, γιατί εκεί φυλλοφορούν σκοπιμότητες οικονομικού χαρακτήρα, μεγάλα συμβόλαια ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία. Είναι σαφές ότι το Ευρωκοινοβούλιο, με επανειλημμένα του ψηφίσματα, στέκεται πολύ πιο επικριτικό και αυστηρό απέναντι στην Τουρκία σε όλα τα θέματα που σας ανέφερα από ό,τι η Κομισιόν και το Συμβούλιο.  

 

Κορυφώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, εξαγγέλλει γεωτρήσεις παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ανησυχώ όταν βλέπω να παραβιάζονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και μια Τουρκία να θέλει να επιβάλλει με απειλές, προκλήσεις ή τη δύναμη της ισχύος την παραβίαση αυτών των κανόνων. Από την άλλη βλέπω μια ισχυρή στήριξη στις συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου, με τη συνδρομή μεγάλων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, με την εμπλοκή Exon Mobil και Total σε αυτές τις έρευνες. Ο Ερτογάν δεν είναι τόσο δυνατός όσο θέλει να δείχνει, είναι περισσότερο στριμωγμένος από ό,τι θέλει να εμφανίζεται και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσει με βάση το διεθνές δίκαιο η διαδικασία για έρευνα στα κοιτάσματα των οικοπέδων της Κύπρου. 

 

Η Ελλάδα γιατί δεν κάνει χαρτογράφηση της δικής της ΑΟΖ;

Η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει και τα ανακοινώνει τη στιγμή που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει. Στον ελληνικό χώρο έχουμε προχωρήσει σε αρκετές περιοχές της χώρας προκαταρτικές έρευνες για την αναζήτηση κοιτασμάτων με ενθαρρυντικές προοπτικές για καλά αποτελέσματα. 


 
Έτος εκλογών το 2019 για την Ελλάδα;

Το σίγουρο είναι ότι τέλος Μαΐου θα έχουμε ευρωεκλογές, που θα είναι ίσως οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, και αυτοδιοικητικές εκλογές για δήμους και περιφέρειες. Οι εθνικές εκλογές είναι επίσης το 2019, αλλά ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, τον οποίο υποστηρίζω θερμά, είναι να γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η Ελλάδα βγήκε μόλις πριν λίγους μήνες από τα μνημόνια και έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα για ανάκαμψη της οικονομίας, γι’ αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο για να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ημέρα που έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τώρα, έχει ζητήσει πάνω από χίλιες φορές εκλογές. Υπάρχει μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Όσλο που λέει ότι ίσως έχει σπάσει το ρεκόρ Γκίνες ηγέτη της αντιπολίτευσης που ζητά κάθε μέρα εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος Έλληνας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης.  

 

Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τερματίστηκε.

Ναι, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Δεν έριξε την κυβέρνηση. Θυμίζω ότι η επίλυση του Μακεδονικού με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, ήταν κομμάτι των γραπτών προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα, με την οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης πριν 4 χρόνια στην ελληνική Βουλή. Υπάρχει η πλειοψηφία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα κυρίως οικονομικά και στον ρόλο της στα Βαλκάνια. 

 

Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές;

Να κερδίσει την πρωτιά, έτσι ώστε να έχουμε ακόμα μια 4ετία διακυβέρνησης για να προχωρήσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης και αλλαγών που θα μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την περιπέτεια της χρεοκοπίας και των μνημονίων και θα μας επιτρέψει να επουλώσουμε τις πληγές. Ελπίζω οι Έλληνες να μην ξεχνούν ποια κόμματα οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, ότι είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ποια κόμματα επέβαλαν την πιο άγρια λιτότητα και ύφεση και ποιο κόμμα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Η πρόβλεψή μου είναι ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι ντέρμπι. 

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει.

Οι εθνικές εκλογές θα είναι ντέρμπι, το άθροισμα των δυο κομμάτων θα είναι πολύ πιο ψηλά από ό,τι ήταν το 2015, μπορεί να ξεπεράσει το 75% και η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα θα είναι μικρή. Πιστεύω ότι φαβορί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις όλη την τετραετία έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους και όλες δείχνουν μια διαρκή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
Όλες συμπίπτουν στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι αισιόδοξος για τις εκλογές, υπό δυο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι ότι θα ανεβάσουμε ταχύτητες και θα γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην προώθηση των στόχων που έχουμε θέσει συλλογικά. Ο κόσμος περιμένει από μας περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια. Σε αυτό τον τομέα έχουμε περιθώριο βελτίωσης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην αλλάξει η Νέα Δημοκρατία τον ηγέτη της μέχρι τις εκλογές. 

 

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δείξει τη δύναμη των κομμάτων;

Κάθε εκλογή είναι και ένα βαρόμετρο για την πολιτική δύναμη των κομμάτων. Θα ήθελα να κάνουμε, με αφορμή της ευρωεκλογές, μια συζήτηση για το τι θέλουμε από την Ευρώπη, τι πρέπει να αλλάξει, αλλά και έναν απολογισμό για το φύλλο αγώνα του καθενός μας. Εγώ είμαι ο μόνος Έλληνας αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είχα εκλεγεί αντιπρόεδρος με το 43% των ευρωβουλευτών στην πρώτη θητεία και στη δεύτερη θητεία με 75%. Αυτό κάτι σημαίνει. Θα ήθελα οι πολίτες να σκεφτούν ποιους θα στείλουν στην επόμενη Ευρωβουλή. 

 

Θα επαναδιεκδικήσετε;

Μου ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος να είμαι και πάλι υποψήφιος. Τις αποφάσεις θα τις πάρει η Κεντρική Επιτροπή και θεωρώ ότι θα υιοθετηθεί η υποψηφιότητά μου. Αν επανεκλεγώ, αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία ως ευρωβουλευτής.  

 

Τι πετύχατε τα 5 αυτά χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο;

Τέλος του μηνός θα παρουσιάσω δημόσια τον κοινοβουλευτικό μου απολογισμό και έχω κάνει αρκετά πράγματα. Συνέβαλα, σε συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, στο να απενεργοποιηθεί η βόμβα Σόιμπλε για το Grexit, βοήθησα στο να διαπραγματευτούμε έτσι ώστε να βγούμε από τα μνημόνια με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Σε πλήρη συνεργασία με Τσακαλώτο – Τσίπρα δουλέψαμε πολύ για να πετύχουμε κάτι που θεωρούσαν ορισμένοι αδύνατο, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Κτίσαμε συμμαχίες, σύσσωμο το Ευρωκοινοβούλιο χειροκροτεί και στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Κομισιόν ρίχνει χαστούκι στον Σημίτη, διαψεύδοντας τις θλιβερές καταστροφικές του δηλώσεις ότι η Ελλάδα απειλείται από ένα νέο μνημόνιο.
Για το ότι αυτή τη στιγμή η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν 4 χρόνια κι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται παράγοντας σταθερότητας στην Ευρώπη, συνέβαλα κι εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Με θεωρούν τον Έλληνα ευρωβουλευτή με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες. 


  
Ποιο είναι το κρίσιμο στοίχημα αυτών των Ευρωεκλογών τη χρονιά του Brexit και με την άνοδο της ακροδεξιάς;

Η Ευρώπη βράζει και κάνει βήματα προς τα πίσω. Αυτό είναι ένα σημάδι πυρετού, δείχνει ασθένεια, ότι κάτι δεν πάει καλά. Το κρίσιμο στοίχημα για την ΕΕ είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της και ο μόνος τρόπος είναι να υλοποιήσει αυτά που τους έχει υποσχεθεί: ανάπτυξη, δουλειές, κράτος δικαίου, ασφάλεια, κοινωνικό κράτος. Αν αυτά υλοποιηθούν θα μειωθεί ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης.
Το κρίσιμο στοίχημα για την Ευρώπη είναι να προχωρήσει την πολιτική της ενοποίηση, ενισχύοντας τα κοινωνικά και δημοκρατικά της χαρακτηριστικά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αποκτήσουν ισχυρό ρόλο και την πλειοψηφία οι ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, διότι η ακροδεξιά θέλει τη διάλυση της Ευρώπης και άρχισε να διαβρώνει την παραδοσιακή δεξιά. 

 

Γι’ αυτό μιλήσατε για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με την ενεργητική συμβολή των δυνάμεων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων, ένα κοινωνικολαϊκό μέτωπο στην Ευρώπη;

Όπου καταφέρνουμε να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε και επιτυχίες. Το δικό μου όραμα είναι το αντίπαλο δέος στη σημερινή πλειοψηφία, που είναι δεξιά νεοφιλελεύθερη, να μην είναι οι πολιτικοί απόγονοι του Μουσολίνι και του Χίτλερ, αλλά μια ισχυρή προοδευτική δημοκρατική συμμαχία. 

 

Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος;

Η αποχή είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Επειδή η Ευρώπη γίνεται λιγότερο ελκυστική αυξάνεται η αποχή, που αποτελεί το γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να υπεραντιπροσωπεύονται ακραίες δυνάμεις, όπως οι λαϊκιστές της ακροδεξιάς. Στην αρχαία Ελλάδα η αποχή θεωρείτο ύβρις, νομίζω ότι είναι ευθύνη πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ να καταπολεμήσουν αυτή τη μόδα.  

 

Τα κίτρινα γιλέκα, η ήττα της Μέρκελ, δείχνουν έναν κλονισμό στην Ευρώπη;

Είναι κι αυτά συμπτώματα της κρίσης και επιτείνουν αυτή την αδυναμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να προχωρήσει αποφασιστικά προς τα μπρος, όπως απαιτούν οι καιροί. Παραδοσιακά ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας λειτουργούσε ως η ατμομηχανή της διαδικασίας ενοποίησης, τώρα έχουμε μια Μέρκελ αρκετά τραυματισμένη, αλλά δεν έχει τελειώσει, έχει εξασφαλίσει διάδοχο στο κόμμα της απολύτου αρεσκείας της.
Ο Μακρόν έχει μεγαλύτερη και ταχύτερη φθορά. Τα κίτρινα γιλέκα είναι μια έκφραση έντονης και ισχυρής κοινωνικής δυσαρέσκειας, όπως ήταν το κίνημα αγανακτισμένων στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί, γιατί μέσα στο κοινωνικό κίνημα, που στηρίζεται σε δίκαια αιτήματα, μετέχουν δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές επιδιώξεις και σχέδια: η πολυδιασπασμένη αριστερά και η ισχυρή άκρα δεξιά της Μαρί Λεπέν. Η αυταρχική τους αντιμετώπιση από τον Μακρόν με βρίσκει πλήρως αντίθετο, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω «ζήτω» στο κίτρινο γιλέκο που φορά η Μαρί Λεπέν, γιατί είναι πολύ μαύρο. 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ