ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/01/2019

Ν. Ξυδάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών, πρότυπο επίλυσης διπλωματικών διαφορών - βίντεο

Ν. Ξυδάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών, πρότυπο επίλυσης διπλωματικών διαφορών - βίντεο



Oμιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

.

Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω, αποδίδοντας τιμή στο Νίκο Δένδια, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ για τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αυθορμήτως χειροκρότησα εγώ και όλοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι εκείνη τη στιγμή η Δημοκρατία στάθηκε απέναντι στους αρνητές της, στους εχθρούς της, στους υπόδικους για εγκληματική οργάνωση και σε όλο τον εσμό των μαχαιροβγαλτών, οι οποίοι προχθές την Κυριακή πολιορκούσαν τη Βουλή για να την καταλάβουν και να καταλύσουν τον κοινοβουλευτισμό.

Ελπίζω, λοιπόν, με αυτή τη δήλωση του Νίκου Δένδια να εκπροσωπείται και κάποιο άλλο μέρος των βουλευτών της Μείζονος Αντιπολίτευσης, εχέφρονες βουλευτές, οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν ότι σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, δεν κάνουμε μία παράσταση με οξύτατες βαριές εκφράσεις όπως «εφιάλτες, προδοσίες», με απειλές για το αστικό καθεστώς, για να φτιάξουμε ένα βιντεάκι για το τοπικό YouTube. Θα γίνουν εκλογές μες στο ’19 και θα έχουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε επιχειρήματα, προγράμματα και φυσιογνωμίες. Όμως, ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, δεν έχουμε δικαίωμα να το παραδώσουμε στο παραεθνικιστικό underground, στην Μπιτάκου και στον Ανθρακέα, σε αυτούς που με τις ντουντούκες παραγγέλνουν να γίνει ντου και να καταληφθεί η Βουλή.

Όλοι είδαμε τι συνέβη την Κυριακή και είναι η τελευταία Κυριακή που έξω από τη Βουλή ήταν άνθρωποι με πατριωτικό αίσθημα, πλανημένοι κατ’ εμέ, μη επαρκώς ενημερωμένοι, αλλά πατριώτες και νοικοκυραίοι. Στο μέλλον σε ανάλογου περιεχομένου συλλαλητήρια δεν θα είναι ούτε καλόγριες, ούτε νοικοκυραίοι με τα παιδιά τους, θα είναι οι μαχαιροβγάλτες, οι υπόδικοι, η ΑΠΕΛΛΑ και HRD, θα είναι από αυτούς που συνελήφθησαν και από αυτούς που ήταν ντυμένοι σαν Batman με όπλα και έτοιμοι να κάψουν τα πάντα.

Μια δεύτερη παρατήρηση: Επειδή ακόμη και πολλοί εξ ημών των νεότερων βουλευτών έχουμε μεγάλη πολιτική εμπειρία στον δημόσιο χώρο και παρακολουθούμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής -και αυτό το οποίο συζητούμε εδώ- γνωρίζουμε ότι πολλοί πρωθυπουργοί, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, πολλοί πολιτικοί από το ’90, ’92 και έπειτα, επιθυμούσαν τη διευθέτηση του Μακεδονικού. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο, υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες, χωρίς συνομιλητές στην απέναντι πλευρά, μετά την αποχώρηση του Γκλιγκόροφ, να φτάσουν κοντά στην πηγή και να γίνει μία διευθέτηση.

Έξω απ’ αυτή την αίθουσα, έξω από τα μικρόφωνα, την τηλεόραση και το YouTube, πολλοί λένε ότι η Συμφωνία είναι καλή και πάρα πολλοί από τη μείζονα, τουλάχιστον, αντιπολίτευση παρακαλούν να τελειώσει εδώ αυτή η διαδικασία, να ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση, για να μη μείνει εκκρεμότητα.

Είναι, λοιπόν, θηριώδης η υποκρισία και τερατώδες και τοξικό το μάθημα που δίνουμε στον ελληνικό λαό, να καυγαδίζουμε μπροστά στις κάμερες και από πίσω να λέμε άλλα. Κι αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τα δικά μας εμπειρικά δεδομένα, αλλά από αυτά που διημείφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες από πολλούς ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, νομικούς, πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μόνο «φιλοσυριζαίοι» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αλλά αντίθετα έχουν κάνει πολύ σκληρή κριτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, με το δικό τους σκεπτικό, απολύτως σεβαστό και θεμιτό.

Και στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής πριν δύο Κυριακές και προχθές στο Ζάππειο, με πρωτοβουλία του Ποταμιού, όλοι μίλησαν για την αναγκαιότητα αυτής της συμφωνίας, για τα θετικά αυτής της συμφωνίας, με χαρακτηριστικότερο τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος είπε ότι κατά 80% είναι πάρα πολύ καλή. Ο κ. Κατρούγκαλος ο υπουργός Εξωτερικών είπε πριν από λίγη ώρα ότι πετύχαμε το 110%, ο Νίκος Αλιβιζάτος λέει το 80%, ας συμφωνήσουμε ότι είναι ο μέσος όρος. Είναι μία συμφωνία που είναι η optimum, η βέλτιστη στην παρούσα πολιτική, ιστορική και γεωπολιτική συγκυρία. Αυτή είναι η πολιτική κατάσταση και έτσι πρέπει να μιλάμε στον ελληνικό λαό.

Αλλά είπε και ένα άλλο ενδιαφέρον ο κ. Αλιβιζάτος. Αυτή τη διεθνή συμφωνία η οποία είναι μια διμερής συμφωνία και την κυρώνει το ελληνικό κράτος, έχει κάθε συνταγματικό δικαίωμα μια οποιαδήποτε κυβέρνηση να τη ρίξει, να την αμφισβητήσει. Αν, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα γίνει Πρωθυπουργός, εάν και εφόσον, ας έχει την τόλμη αυτά που λέει εδώ και οδηγούν τον κόσμο στα συλλαλητήρια και υιοθετεί τις παρακρατικές εκφράσεις, χωρίς να τις καταδικάζει ευθέως, να έρθει στο Κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός -οψέποτε συμβεί αυτό- και να ρίξει αυτή τη συμφωνία. Ας αναλάβει αυτή την πολιτική και ιστορική ευθύνη.

Τα υπόλοιπα, δυστυχώς, είναι ένα κακοπαιγμένο θέατρο πάνω σε ένα ρευστό πολιτικό έδαφος στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, με τη μεγάλη ιστορική περιπέτεια της χρεοκοπίας και συνεχίζεται με την έξοδο από αυτή την κρίση. Από αυτή την έξοδο όμως δεν θα βγούμε ίδιοι. Δεν θα βγούμε ήρεμοι και εφησυχασμένοι, όπως ήμασταν το 2000 και το 2004 και το 2007. Είμαστε μία άλλη Ελλάδα, μία άλλη κοινωνία και μια άλλη πολιτική γεωγραφία. Δεν είχαμε αρνητές της δημοκρατίας πριν από δέκα χρόνια στο Κοινοβούλιο. Τώρα τους έχουμε και τους προσκαλούμε να έρθουν απ’ έξω, για να κάνουν εισβολή μέσα.

Δυστυχώς, ακούγοντας όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου ακούμε Βουλευτές του δημοκρατικού τόξου, συντηρητικούς ή κεντρώους, να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που ελάχιστα διαφέρουν από τον εμπρηστικό λόγο των νεοναζί. Γνωρίζω ότι δεν είναι σκόπιμο, ότι δεν ταυτίζονται κατά βάθος και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία η στάση ενός επιφανούς στελέχους της συντηρητικής παράταξης που βγήκε σήμερα και διαφοροποιήθηκε. Σώζει όλο το Σώμα του Κοινοβουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία άσκησε επί πολλά χρόνια μια πολιτική διπλωματικού ρεαλισμού που πολλές φορές παραήταν συντηρητική. Το δόγμα ήταν «καλύτερα να μην κάνεις τίποτε παρά να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι και να χάσεις». Δεν βγαίνει πάντα, αλλά είναι σεβαστό.

Κανένας, όμως, δεν έφτασε στο σημείο να ανασκευάζει κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει κατασυκοφαντήσει και έχει καθυβρίσει ενεργούς πολιτικούς, πρώην πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς Εξωτερικών. Τους έχει καθυβρίσει και τώρα αλλάζει και τις θέσεις. Λέει ότι η ΝΔ ποτέ δεν ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Θα ξεχάσουμε και όσα γνωρίζουμε. Θα αναγκαστούμε να μην διαβάζουμε όσα είναι τεκμηριωμένα σε πρακτικά Βουλής, σε πρακτικά διεθνών οργανισμών, αποτυπωμένα στις προγραμματικές διακηρύξεις κυβερνήσεων και Πρωθυπουργών.

Γι’ αυτό, λοιπόν, λέω ότι πράγματι η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί μετατοπίσεις, μετασχηματισμούς, αναδιατάξεις, αλλά προς Θεού, να μην ξεχάσουμε οποιαδήποτε φυσιογνωμία είχαμε, οποιεσδήποτε ρητές μεγάλες πολιτικές δεσμεύσεις στα μεγάλα θέματα και να αφήσουμε τη μετακύλιση μιας ολόκληρης ιστορικής παράταξης να γίνει το παίγνιο των μεταγραφών του ΛΑΟΣ. Είναι θέσεις της ΝΔ ή του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη αυτά που ακούγονται σήμερα;

Εν πάση περιπτώσει, έχουμε εδώ μια κούρσα πλειοδοσίας σε καταγγελία προδοσίας, Εφιαλτών. Κούρσα κάνει ο κ. Καμμένος, κούρσα κάνει ο κ. Μιχαλολιάκος. Κούρσα θα κάνει και η ΝΔ διά του κ. Γεωργιάδη; Ας το σκεφτούν όσοι έχουν ακόμη αίσθηση καθήκοντος και αίσθηση συνέχειας του κράτους και της δημοκρατικής πολιτείας.

Θα τελειώσω με μια παρατήρηση. Δεν θα πω πολλά για τη Συμφωνία, διότι έχουν αναπτυχθεί εκτενώς και νομίζω ότι είναι καλό που τραβάει σε μάκρος αυτή η Ολομέλεια. Θα μιλήσουν περίπου διακόσιοι Βουλευτές, θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί. Αυτή είναι μια ευκαιρία για όσους εξ ημών θέλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια και παρρησία στον ελληνικό λαό να αναπτύξουν επιχειρήματα, να αναπτύξουν τις όψεις της Συμφωνίας και να αναπτύξουν και τις επιδράσεις αυτής της Συμφωνίας στη ζωή των λαών, του ελληνικού λαού, του λαού της Βόρειας Μακεδονίας, των λαών της Βαλκανικής, στην ισορροπία μεταξύ κρατών και των προοπτικών που έχουμε για ειρηνική επίλυση διαφορών.

Η Συμφωνία αυτή, όπως καταγράφεται στον διεθνή Τύπο, που είναι λίγο πιο αντικειμενικός από τον δικό μας περιγράφηκε -ακόμα και από το Time χθες- ως πρότυπο επίλυσης διπλωματικών διαφορών και, σε άλλες αναλύσεις think tank ρωσικών και ευρωπαϊκών, ως τροχιοδεικτικό για το τι καλό θα μπορούσε να γίνει στη Βαλκανική και να απεμπλέξει τα κράτη, τα αυτόνομα εθνικά κράτη από τις μοχλεύσεις και τις υπονομεύσεις τρίτων μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν όχι μόνο επιρροές, αλλά εν ανάγκη και proxy wars.

Όλα αυτά γράφονται, όλα αυτά δημοσιεύονται με μεγάλη ψυχραιμία, με μεγάλη αυστηρότητα από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να εξυπηρετούν και συμφέροντα, αλλά μπορεί να δουν και ψύχραιμα. Θα έπρεπε εμείς να τα λέμε αυτά στους Έλληνες πολίτες, σ’ αυτούς που μας έστειλαν εδώ και στους οποίους λογοδοτούμε.

Μια έκκληση, λοιπόν: Καμία πολιτική παράταξη ας μη χαϊδέψει τους «Λύκους» με τις ντουντούκες και τις σιδερογροθιές που εμφιλοχωρούν πλέον σ’ αυτά τα συλλαλητήρια των πατριωτών και των νοικοκυραίων. Δεν θα κάνουν «ντου» οι καλόγριες και ο Γαϊτάνος. Θα κάνουν αυτοί που ξέρουν από πού θα μπουν, τι θα κάνουν και τι θέλουν να επιτύχουν. Θέλουν να επιτύχουν ουκρανοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής. Θέλουν να κάνουν το δικό τους Μεϊντάν. Ας μην τους το επιτρέψουμε όσοι θεωρούμε ότι είμαστε στο συνταγματικό τόξο, στη δημοκρατική τάξη και όσοι εξ ημών γνωρίζουμε ποιος είναι ο ποιητής από την Έδεσσα Μάρκος Μέσκος που μας αποχαιρέτησε στις αρχές του Γενάρη, ένας Μακεδόνας ποιητής, ένας ποιητής που γεννήθηκε μιλώντας τα ντόπια και διακρίθηκε ως ένας από τους μείζονες της ελληνικής μεταπολεμικής περιόδου, γράφοντας ελληνικά.

Μια κουβέντα του, ένας στίχος: «Μακεδονίτικα πουλιά λαλούν μακεδονίτικα».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ