ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/02/2019

Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν έχει συζητηθεί τίποτα για εκλογές πριν από την τετραετία

Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν έχει συζητηθεί τίποτα για εκλογές πριν από την τετραετία



Παρέμβαση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha Radio Πάτρας και τον Δ. Χωρίτο

 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Δ.Χ: Τι γίνεται στη Βουλή; Έχουμε και την κύρωση της συμφωνίας για ένταξη των Σκοπίων, της Β. Μακεδονίας πλέον, στο ΝΑΤΟ, έχουμε επικαιρότητα δηλαδή. Κλείνει αυτό το θέμα που ούτως ή άλλως έπρεπε να μπει μια τελεία και στο θέμα των γειτόνων. Για πείτε μου αναλυτικά τι εξελίξεις έχουμε επ’αυτού και μιλάμε μετά για τα υπόλοιπα.

Σ.Α: Είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια, χτες έγινε στην Επιτροπή, κινήθηκε σε ήρεμο σχετικά κλίμα και σήμερα έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής. Βέβαια, κ. Χαρίτο, τα έχουμε πει τα έχουμε ξαναπεί, εδώ η υποκρισία και ο κυνισμός περισσεύει. Δηλαδή ήρθε μία συμφωνία η οποία ήταν η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσαμε να φανταστούμε μετά από 30 χρόνια και 140 χώρες που την αποκαλούν Δημοκρατία της Μακεδονίας. Βεβαίως, τώρα η κύρωση είναι τυπική αφού έχει περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ επικυρώνουν την ένταξη ενός νέου μέλους –αυτό που κάνει και η Βουλή σήμερα- τώρα το ό,τι μας εμφανίζεται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν κατά του ΝΑΤΟ.

Χρησιμοποιήσαμε το ΝΑΤΟ για να πιέσουμε αυτή τη χώρα, τώρα που αυτή η χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εμείς εμφανιζόμαστε ότι θα κάναμε κάτι άλλο. Τι θα κάναμε, τι να πω, είναι και αυτά σημεία των καιρών.

 

Δ.Χ: Κανονικά, έτσι για να κάνω χιούμορ, ο Κουτσούμπας πρέπει να κάνει μήνυση στον Μητσοτάκη. Εμμέσως πλην σαφώς αρχίζει να λέει το παλιό «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

Σ.Α: Το ίδιο συνδικάτο, ναι, ναι.

 

Δ.Χ: Θα μας τρελάνει ο Μητσοτάκης τελείως.

Σ.Α: Ακριβώς, ακριβώς.

 

Δ.Χ: Άρα, λοιπόν, τυπικού χαρακτήρα μου λέτε η Κύρωση.

Σ.Α:Τυπικού χαρακτήρα είναι η κύρωση, ναι, αφού έχει περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένη η χώρα μας, όπως έκανε με την Αλβανία, με το Μαυροβούνιο τώρα τελευταία, με όλες τις χώρες που ζητάνε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

 

Δ.Χ: Πείτε μου το εξής. Υπάρχει, περιίπταται η φήμη, κα. Αναγνωστοπούλου, και εσείς είσαστε μέσα στα κέντρα τα λεγόμενα λήψης αποφάσεων, σε ό,τι αφορά σοβαρά θέματα του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά, φημολογείται ότι πάμε για εκλογές το Μάιο, και μάλιστα 26 Μαίου. Έχουν γραφτεί ουκ ολίγα, ότι θα γίνουν όλες μαζί οι εκλογές. Θα τον συμφέρει το ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτή την αναστάτωση η όποια, ας πούμε, το όποιο παράπονο του λαού την πρώτη Κυριακή στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτο και δεύτερο βαθμό και στις 26 μετά Ευροεκλογές πακέτο μαζί με Βουλευτικές. Το αρμόδιο Υπουργείο παραγγέλνει ήδη, λέγεται, εκλογικό υλικό. Για πείτε μου.

Σ.Α: Κοιτάξτε, κ Χαρίτο, τίποτα τέτοιο δεν έχει συζητηθεί, τουλάχιστον στην πολιτική γραμματεία στην οποία ανήκω εγώ, για εκλογές πριν εξαντληθεί η εκλογική τετραετία της κυβέρνησης. Αυτό το είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι είναι σίγουρος ότι θα γίνουν 26 Μαίου. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρεισήμισι χρόνια λέει κάθε εβδομάδα ότι θα γίνουν εκλογές, δεν ξέρω τι να πω, η κυβέρνηση όμως έχει να ολοκληρώσει σημαντικά θέματα, οι 120 δόσεις είναι…

 

Δ.Χ: Αυτό θα σας έλεγα τώρα. Ο κόσμος ξέρετε τι μου λέει, κα Αναγνωστοπούλου; Δε λέει για εκλογές. Οι 120 δόσεις πότε θα γίνουν. Με ξέρουν σα δημοσιογράφο. Με ρωτάνε αν έχω καμία πληροφορία. Αυτό καίει τον κόσμο, όχι οι εκλογές. Οι εκλογές, κανείς δε θέλει εκλογές πιστέψτε με.

Σ.Α: Ακριβώς. Και εμάς αυτό μας καίει. Να λυθεί το ζήτημα των 120 δόσεων και αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση και θα το κάνει. Γιατί δεν είναι μόνο να προσπαθεί. Θα το κάνει. Άρα, λοιπόν, έχουμε αυτά τα σημαντικά θέματα που θα δώσουν μια αναπνοή στην κοινωνία και αυτά είναι οι προτεραιότητες. Αυτά συζητάμε εμείς, οι τράπεζες να μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια στον κόσμο, να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια και να έχουμε τις 120 δόσεις. Το κούρεμα των χρεών, ξέρετε, από τις αρχές, από τους αρχαίους λαούς της Μέσης Ανατολής είναι το κούρεμα των χρεών, μέτρο που έπαιρναν οι εξουσίες για να μπορέσουν να επανακινήσουν την κοινωνία. Άρα για μας είναι σημαντικό αυτό το πράγμα. Δεν είναι κάτι που το λέμε έτσι.

 

Δ.Χ: Δεν είναι μόνο για την κοινωνία, αν μου επιτρέπεται κα Αναγνωστοπούλου. Είναι και για το ίδιο το κράτος, γιατί όταν κάποιος μπαίνει εκ νέου στο παιχνίδι, σε εισαγωγικά, εννοώνταςδραστηριοποιείται οικονομικά άρα θα αποδίδει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και θα έχει το κράτος χρήματα. Δηλαδή όλα θα λειτουργήσουν κατ’αυτόν τον τρόπο.

Σ.Α: Ακριβώς, ακριβώς κ. Χαρίτο. Αυτό είναι το κρίσιμο. Εμάς, λοιπόν, για μας είναι αυτό και το άλλο είναι και άλλο νομοσχέδια, η επιδότηση του ενοικίου, όλα αυτά που είναι κρίσιμα νομοσχέδια για την κοινωνία, και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Και για την υπεράσπιση ακόμα περισσότερο την προστασία από το Σύνταγμα των κοινωνικών δικαιωμάτων . Το ζήσαμε με την κρίση πώς αυτά πήγανε στου πέντε ανέμους. Όπως βέβαια ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας κλπ. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση αυτή πριν ολοκληρώσει τη θητεία της. Αυτό είναι για μας το στοίχημα και όχι αν θα μπορέσει να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου κάνοντας τέτοια μαγειρεία. Είναι μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει υπολογίσει το κόστος.

 

Δ.Χ: Αυτό είναι αλήθεια, τώρα να το λέμε, σε πολλούς τομείς.

Σ.Α: Βέβαια. Και βουλευτές της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ μου το χουνε πει «Τι τις θέλατε τις Πρέσπες τώρα; Το αφήνατε για μετά». Αυτό το μετά , όμως, άφησε τη χώρα και εκτεθειμένη στην Εξωτερική της Πολιτική και με την Τουρκία και, κυρίως, οδήγησε στη χρεοκοπία. Άστο για μετά και άστο για μετά για να μην έχουμε εκλογικό κόστος. Εμείς δεν το υπολογίζουμε γιατί δεν ήμασταν γεννημένοι ούτε για βουλευτές, ούτε για υπουργοί. Δε μας έμαθαν οι γονείς μας ότι αυτή είναι η αποστολή μας.

 

Δ.Χ: Αυτό που λέτε είναι και η ουσία. Ξέρετε, έχουμε πλήξει, τώρα και το λέω, αντικειμενικά τρόπον τινά, έχουμε πλήξει να βλέπουμε όλο τους ίδιους και τους ίδιους όσον αφορά το ονοματεπώνυμο. Δηλαδή να βλέπεις ο ένας πάει για πρωθυπουργός, το ανιψούδι του να πάει για το Δήμο της Αθήνας, η αδερφή του το Υπουργείο, ο ξάδερφος του το … δηλαδή ….η οικογενειοκρατία, ξέρετε, είναι ό,τι πιο θλιβερό υφίσταται στη χώρα. Πέρα και πάνω από κόμματα, έτσι; Είναι φέουδο, δηλαδή, είναι δικαίωμά μας, είναι κληρονομικό δίκαιο να είναι ο γιός υποψήφιος δήμαρχος, ο άλλος να είναι … Ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής και λέμε είναι 25 χρόνια βουλευτής. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι 25 χρόνια βουλευτής; Τι επάγγελμα είχε κάνει στη ζωή του;

 

Δ.Χ: Μα είχε συμβεί αυτό το περιστατικό που νομίζω έμεινε στην πολιτική ιστορία, τη σύγχρονη, με εσάς και τον Μητσοτάκη. Που απευθύνθηκε σε εσάς επειδή σας γνωρίζει και εν πάση περιπτώσει θεωρείστε από τα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, ό,τι «βγείτε έξω από την αίθουσα». Να σας βγάλει λες και είναι το σπίτι του η Βουλή δηλαδή. Βέβαια, αυτό έμεινε.

 

Σ.Α: Αυτό ακριβώς. Αυτό είναι το αυθόρμητο. Αυτό εδώ είναι το σπίτι μου, πώς τολμάς να χαμογελάς ειρωνικά. Ούτε μίλησα, χαμογέλαγα ειρωνικά! Μου θύμισε δάσκαλο μου στο 17 ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας.

 

Δ.Χ: Αυτή είναι κορυφαία σκηνή.

Σ.Α: Ναι, ακριβώς, ακριβώς.

 

Δ.Χ: Μάλιστα. Οπότε το εξής να σας ρωτήσω. Πιστεύετε ότι αυτή η αποδόμηση των μικρών κομμάτων, γιατί έχει επέλθει η αποδόμηση. Είδαμε τι συνέβη στο ΚΙΝΑΛ, στο Κίνημα Αλλαγής, αυτοί έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους, δηλαδή, τσακώθηκαν μεταξύ τους. Φύγε εσύ, λειτούργησε η Φώφη Γεννηματά και αυτή σα να είναι μαγαζί της. Σου λέει ο μπαμπάς παλιός, άρα εγώ δικαιούμαι να διώχνω κτλ. Δεν έδιωξε, φυσικά, το Γιώργο παρότι ήταν υπέρ σας στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν τόλμησε.

Σ.Α: Δεν τόλμησε, ναι.

 

Δ.Χ: Εκεί δεν τόλμησε. Βλέπω και ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων παραπαίουν αυτά τα κόμματα. Πιστεύετε θα εισπράξετε από αυτή την αποδόμηση; Θα ενισχύσετε το ποσοστό σας γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δε λέω κάποιες που είναι φουσκωμένες και φαίνεται από μακριά, με τις πλέον έγκυρες ας πούμε, ας πούμε ότι προηγείται 5-6 μονάδες η Ν.Δ.

Σ.Α: Εγώ θεωρώ πως ναι. Αλλά το κρισιμότερο, κ. Χαρίτο, είναι ότι σε τέτοιες οριακές στιγμές της ιστορίας, όπως ήταν η κρίση, και είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό, όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών αναδιατάσσεται το πολιτικό σύστημα πάντα. Μου λένε πάντα, λένε με χυδαίους χαρακτηρισμούς για βουλευτές ότι είναι γυρολόγοι, ότι είναι όλα αυτά. Ένας άνθρωπος σαν τον Σπύρο το Δανέλλη, που τον ξέρω από το ’92 γιατί πολεμάμε για το Μακεδονικό σε πολύ νέα ηλικία, εγώ από το ’92. Δεν άλλαξε ο Δανέλλης γραμμή. Άλλοι άλλαξαν γραμμή.

 

Δ.Χ: Αυτό είναι αλήθεια που λέτε. Και κανείς δε μπορεί να το κλέψει στο Δανέλλη, έτσι απλά. Διασπείρουν διάφορες φήμες, προσπαθούν να τον αποδομήσουν.

Σ.Α: Ναι, και χυδαιότητες. Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για βουλευτές οι οποίοι σε αυτά τα θέματα, κάποιοι από αυτούς, έχουν κρατήσει γραμμή. Ο Ζουράρης, επειδή τον ξέρω από τα φοιτητικά μου χρόνια, ο Ζουράρης ήταν στην Αριστερά. Είχε πει ευθύς εξαρχής, «εγώ κυβέρνηση της Αριστεράς δε ρίχνω». Με τίποτα. Δεν επρόκειτο να φύγει από αυτή τη γραμμή ποτέ. Ψήφο εμπιστοσύνης θα έδινε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που άλλαξαν είναι δικό τους πρόβλημα. Δηλαδή, η κα Γεννηματά, το πολιτικό της Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση, απόφαση ένα χρόνο πριν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά πλειοψηφία συντριπτική. Και ανατρέπει αυτή την πλειοψηφία. Δεν μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ.

 

Δ.Χ: Συνετάχθη η Φώφη με τη γραμμή Μητσοτάκη. Εκεί ήταν λανθασμένη η κίνηση αυτή. Της κόστισε ήδη.

Σ.Α: Ακριβώς. Εγώ τους το είπα. Παιδιά, ας στηρίζατε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ας κάνατε σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για χίλια δύο άλλα. Για ένα τέτοιο εθνικό θέμα που εσείς είχατε κάνει την ενδιάμεση συμφωνία πάνω στην οποία πάτησε η Συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση ήταν «Ναι, αλλά θα μας καταπίνατε». Αυτή ήταν η απάντηση, κ. Χαρίτο.

 

Δ.Χ: Εμένα το άλλο με εντυπωσιάζει, κα Αναγνωστοπούλου, και το λέω ευθέως. Πιστεύουν όλοι αυτοί και ειδικά οι παλιοί ΠΑΣΟΚοι ότι έχουμε μνήμη ως κοινό, ως Έλληνες, ως ψηφοφόροι, χρυσόψαρου. Δηλαδή εμείς δεν ξέρουμε ότι πέρσι ήταν υπέρ της Συμφωνίας η Φώφη και οι συν αυτό; Το ξεχάσαμε δηλαδή;

Σ.Α: Μέχρι ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της Συμφωνίας.

 

Δ.Χ: Ο Μητσοτάκης έχει βγει νέος Κουτσούμπας δι ολίγον, ως που να δει τι κάνει. Έχει χάσει το βηματισμό του υπο την έννοια, ξέρετε, από την έξοδο από τα μνημόνια και εντεύθεν , είναι λίγα πράγματα που μπορείς να πεις τι έχω να κάνω. Μόνο πώς θα αναδομήσεις, μόνο … Δεν έχει δηλαδή, λείπουν πράγματα στον πολιτικό του λόγο.

Σ.Α: Και όταν έχουμε μία Τουρκία δίπλα μας, δηλαδή, για μένα, είναι καταστροφική πολιτική να μη βλέπουμε τι γίνεται έξω από τη χώρα μας, δίπλα μας. Μία Τουρκία που αν δεν της έβαζε κάποιος φρένο… Δεν είσαι μόνος σου στα Βαλκάνια, έχουμε και εμείς φιλικό περίγυρο, υπάρχουμε και εμείς, αυτό δε θα μπορούσαμε να το σταματήσουμε με τίποτα. Δηλαδή είδα τώρα, συγγνώμη, αρχεία του ΝΑΤΟ, κάθε φορά που συνεδρίαζε, έλεγε το ΝΑΤΟ αναφερόμενο στη Βόρεια Μακεδονία FYROM. Η Τουρκία έβαζε αστερίσκο «Η Τουρκία την αποκαλεί Δημοκρατία της Μακεδονίας». Συνέχεια αυτό το πράγμα! Και εμείς σε αυτό θα ήμασταν με κλειστά τα μάτια; Δεν το καταλαβαίνω.

 

Δ.Χ: Ξέρετε, κα Αναγνωστοπούλου, δεν υπήρξε και ο χρόνος, ο κατάλληλος χρόνος να μεταδοθεί στο κοινό τι πραγματικά συμβαίνει. Να του δώσει, δηλαδή, να καταλάβει τη μεγάλη εικόνα.

Σ.Α: Σε αυτό ευθυνόμαστε και εμείς. Εγώ το έχω πει και θα το λέω συνέχεια. Εγώ προσωπικά, κ. Χαρίτο, έκανα ό,τι μπορούσα. Έφτασα ως την Πτολεμαΐδα, από το Ηράκλειο ως την Πτολεμαΐδα. Τους το έλεγα. Παιδιά, ένας άνθρωπος ή δύο ή δέκα δε μπορούν. Δεν το κάναμε, δεν το κάναμε, αυτό είναι αλήθεια.

 

Δ.Χ: Καθένας δηλαδή από το κοινό, από τον κόσμο λέει το κοντό του και το μακρύ του. Εκεί διαπιστώνεις ότι δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι τι ακριβώς συνέβη, τι θα επισυμβεί, πώς θα διαφυλαχτούν τα συμφέροντα της χώρας μας, ουδείς. Είναι απίστευτό αυτό, είναι απίστευτο.

Σ.Α: Το ξέρω και ενώ ο κόσμος όταν ενημερώνεται ούτε χαζός είναι ούτε τίποτα αλλά ο καθένας μας στην καθημερινότητά του δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί. Κακά τα ψέματα. Έχουμε χάσει και τη συνήθεια να διαβάζουμε εφημερίδες, να ακούμε ραδιόφωνο, πέφτουμε στην τηλεόραση όλοι, κακά τα ψέματα, αλλά όταν ενημερώνεται ο κόσμος καταλαβαίνει. Θα σας πω μόνο αυτό για να μην σας καθυστερώ. Ο πατέρας μου, ξέρετε οι συνταξιούχοι πώς τα συζητάνε, από πέρσι μου έλεγε το Μακεδονικό, αυτά, και τι κάνετε. Όταν κάναμε συγκέντρωση πέρσι στην Πάτρα του λέω «θα πάρεις όλους σου τους φίλους και θα ‘ρθεις». Μετά ήταν ενθουσιασμένοι οι φίλοι του. Και δεξιοί άνθρωποι. Λέω, «σας είπα, θα σας τα εξηγήσω εκεί». Καταλάβανε μια χαρά. Έπρεπε να το έχουμε κάνει. Σε αυτό έχουμε και εμείς πρόβλημα.

 

Δ.Χ: Να σας το πω, επικοινωνιακά σας έσωσε το εξής. Ότι η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική, το γνωστό σύνθημα, το εισήγαγε στην πιάτσα η Χρυσή Αυγή και μπήκε και μπροστά. Οπότε, αντιλαμβάνεστε, δεν έπιασε τόπο και η αντιπολίτευση του Μητσοτάκη από αυτό. Όταν η Χρυσή Αυγή πρωτοστατεί , Κασσιδιάρης, Λαγός, σου ‘πα μου ‘πες, ο κόσμος ανατριχιάζει… Μην τρελαθούμε τελείως. Λοιπόν, έχουμε να λέμε καθοδόν. Άλλωστε διανύουμε και μακρά προεκλογική περίοδο. Να’ στε καλά, θα τα ξαναπούμε. Ευχαριστώ.

Σ.Α: Και εγώ σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ