ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2019

Χ. Καφαντάρη: Με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία δημοκρατικού-προοδευτικού πόλου

Χ. Καφαντάρη: Με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία δημοκρατικού-προοδευτικού πόλου




Τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά εν όψει των πολλαπλών επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής Β` Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη.

«Ο αγώνας για δημοκρατία, η αντίσταση στη διχαστική πολιτική, τα fake news και στην ακροδεξιά, απαιτούν εθνική υπευθυνότητα και θα αποτελέσουν το διακύβευμα των εκλογών» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Η κ. Καφαντάρη στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο τονίζει ότι η χώρα τέσσερα χρόνια μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετική καθώς η κυβέρνηση υλοποίησε ένα πρόγραμμα, «παλεύοντας έντιμα για τη στήριξη των αδύναμων», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημειώνει τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας αλλά και την έξοδο στις αγορές.

«Η "αριστερή παρένθεση", όπως ήθελε η ΝΔ έκλεισε ήδη τέσσερα χρόνια. Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης απέτυχαν. Η Αριστερά μπορεί πλέον να ανανεώσει το πολιτικό της σχέδιο, να ανασυγκροτήσει τις κοινωνικές της συμμαχίες και να ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους για το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Χαρά Καφαντάρη σημειώνει πως η υπερψήφισή της έδρασε καταλυτικά στην αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα. «Η κυβέρνηση έδειξε σημαντικό πολιτικό θάρρος, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από όποιο πολιτικό κόστος. Η γειτονική μας χώρα πλέον αναγνωρίζεται με το μοναδικό επίσημο συνταγματικό της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, εντός και εκτός των συνόρων της... Η νέα αυτή κατάσταση ανοίγει νέους γεωπολιτικούς δρόμους και απελευθερώνει πολύτιμα κεφάλαια, που μπορούν να αναλωθούν σε προσπάθειες συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η κ. Καφαντάρη.
Επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στη ΝΔ για τη στάση της στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Δυστυχώς, τα πολιτικά παιχνίδια, που παίζονται από μέρος της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τη ΝΔ, υποβαθμίζουν και ευτελίζουν την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Η αντιπολίτευση, μη έχοντας διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν, προσπαθεί να μετατρέψει την κορυφαία αυτή διαδικασία σε διαδικασία επιβολής όλων των ιδεοληψιών της και την αέναη λιτότητα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Β`  Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ξεκίνησε στη Βουλή -και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της- η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μια διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες μετρούν μεταξύ άλλων και την ωριμότητα του πολιτικού προσωπικού. Εκτιμάτε ότι στην παρούσα φάση και με την ακραία πόλωση που έχει δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα θα καταφέρετε να βρείτε ουσιαστικές συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Απ.: Ο προοδευτικός ανασχηματισμός της χώρας και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας στη νέα εποχή μετά την έξοδο από τα Μνημόνια αποτελεί βασικό στόχο, που μας κάνει να ανοιγόμαστε προς όμορους ή ακόμα και διαφορετικούς χώρους, με αντίστοιχες επιλογές προσώπων. Όταν χρειάζεται, υλοποιούμε ευρύτερες συναινέσεις, στη βάση όμως ενός συγκροτημένου πολιτικού πλαισίου και μιας λογικής συγκλίσεων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση διεξάγεται σύμφωνα με τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας, σε πνεύμα σεβασμού των θεσμών. Δυστυχώς, τα πολιτικά παιχνίδια, που παίζονται από μέρος της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τη ΝΔ, υποβαθμίζουν και ευτελίζουν την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Η αντιπολίτευση, μη έχοντας διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν, προσπαθεί να μετατρέψει την κορυφαία αυτή διαδικασία σε διαδικασία επιβολής όλων των ιδεοληψιών της και την αέναη λιτότητα. Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων ρίχνοντας στην «αρένα» του μικροκομματισμού την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Δυστυχώς για αυτούς, το μέλλον δεν έχει χώρο ούτε για ιδεοληψίες ούτε για την επιβολή αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών με τον μανδύα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ερ.: Γιατί επιμένει η κυβέρνηση στη μη αναθεώρηση του άρθρου 16; Δεν μπορεί να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία;

Απ.: Το άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογικής μας αντιπαράθεσης με μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. Πράγματι, φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια από τις κεντρικές ιδεολογικές μάχες στη συζήτηση για την αναθεώρηση, που θα έχει ταυτοτικά χαρακτηριστικά για την Αριστερά, αλλά και για τους βουλευτές που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί. Η ίδρυση ανώτατων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όχι μόνο δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά τα οδηγεί στην απαξίωση αφού τα υπονομεύει ακόμα και στον πυρήνα τους υπάγοντάς τα στους κανόνες της αγοράς. Πίσω από τις λέξεις «αυτονομία, αυτοδιοίκητο (διαχείριση πόρων, διδακτικού προσωπικού, αριθμός εισακτέων), αξιολόγηση και αριστεία», το όραμα της Ν.Δ. για την Ανώτατη Εκπαίδευση δείχνουν ότι στόχος είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ώστε να «ανθίσει» η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ρητορική απαξίωσης και καταστροφολογίας για την παραβατικότητα στα δημόσια ιδρύματα, τα οποία η Ν.Δ. παρουσιάζει ως «χώρους ανεξέλεγκτης βίας και ανομίας», ζητώντας την κατάργηση του ασύλου - παρά το γεγονός ότι σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων η αστυνομία επεμβαίνει.
Το αφήγημα από τους νεοφιλελεύθερους «άριστους», της πλήρους απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστήμιων, αποτελεί fake news δεδομένου ότι οι απόφοιτοί τους είναι περιζήτητοι, τα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς και η έρευνα και το επίπεδο σπουδών παραμένουν σε υψηλότατο επίπεδο. Τα πανεπιστήμια από την φύση τους δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένα αποκλειστικά με τις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς», αλλά να προωθούν την ελεύθερη παιδεία και έρευνα σε όλους τους επιστημονικούς τομείς και όχι μόνον αυτούς που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις.

Ερ.: Μετράμε αντίστροφα για εκλογικές αναμετρήσεις -αυτοδιοικητικές - ευρωεκλογές -εθνικές- ποιο θα είναι τελικά το διακύβευμά τους;

Απ.: Η χρονιά που διανύουμε έχει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Κύριος στόχος είναι να εκφραστεί και εκλογικά η δημιουργία ενός πόλου δημοκρατικού-προοδευτικού με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, ενός πόλου που θα ανασυγκροτήσει την πατρίδα μας, θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη με ευημερία και καλύτερες μέρες για το λαό μας, ενισχύοντας περαιτέρω τη Δημοκρατία. Ενός πόλου που θα αντιπαλέψει την ακροδεξιά και φασιστική παλινόρθωση, που σηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Όλες οι εκλογικές μάχες είναι εξ ίσου σημαντικές. Σχετικά με την αυτοδιοίκηση θα έλεγα ότι αποτελούσε πάντα για την αριστερά χώρο υπεράσπισης της δημοκρατίας και πεδίο ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Η νομοθέτηση της απλής αναλογικής ενισχύει τους συμμετοχικούς θεσμούς στις τοπικές αποφάσεις. Ο αγώνας για δημοκρατία, η αντίσταση στη διχαστική πολιτική, τα fake news και στην ακροδεξιά, απαιτούν εθνική υπευθυνότητα και θα αποτελέσουν το διακύβευμα των εκλογών.

Ερ.: Πώς θα χαρακτηρίζατε την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία με δεδομένο ότι στηρίζεται σε βουλευτές που εκλέχτηκαν με άλλο κόμμα και είτε διεγράφησαν είτε όπως στην περίπτωση του κ. Κουίκ ορκίστηκε ως επιλαχών των ΑΝΕΛ αλλά παραμένει και στηρίζει την κυβέρνηση;

Απ.: Όπως αναφέραμε, βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Έξω από τα μνημόνια με κύριο στόχο την οριστική ανόρθωση της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας και βέβαια έχουν θέση υπουργοί και βουλευτές που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην εθνική προσπάθεια και παρήγαγαν συγκεκριμένο έργο. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα έγιναν κινήσεις που ανάδειξαν ένα προοδευτικό μέτωπο, που μάλιστα παρήγαγε και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια συζητήσεων και ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο. Κορυφαία στιγμή η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, που έδρασε καταλυτικά στην αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα.

Ερ.: Πόσο σύντομα εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο προστασίας της Α` κατοικίας και ποια θα είναι τα κριτήρια, γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους δανειολήπτες...

Απ.: Η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο και η ανησυχία είναι εύλογη. Με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για το ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια την οποία τηρούμε και μάλιστα πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν αυτόν το ρυθμό. Η κάλυψη του νόμου Κατσέλη, όπως είναι σήμερα, λήγει στις 28/2 συνεπώς πλέον μιλάμε για το νέο διάδοχο σχήμα. Η κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για το νέο πλαίσιο μείωσης των κόκκινων δανείων, ώστε να διασφαλίζεται η λαϊκή κατοικία και συγχρόνως να μην κινδυνεύει η σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών. Την επόμενη εβδομάδα άλλωστε αναμένεται να έρθει στο Κοινοβούλιο και η νομοθετική πρωτοβουλία που θα κυρώσει την πρόταση της κυβέρνησης.

Ερ.: Είστε ικανοποιημένη από τα όσα έχουν επιτευχθεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία από την κυβέρνηση;

Απ.: Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και με την κοινωνία επιβαρυμένη, με το ΑΕΠ συρρικνωμένο κατά 25%, την ανεργία στο 27%, τις συντάξεις να έχουν υποστεί σωρευτικές μειώσεις ύψους 40 δισ. Σε αυτό το περιβάλλον έπρεπε να εφαρμόσουμε τα δύσκολα μέτρα του 3ου Μνημονίου, να βάλουμε την οικονομία σε ράγες ανάκαμψης, να αντιμετωπίσουμε έναν ασταμάτητο και ανελέητο πόλεμο από τα συστημικά ΜΜΕ και να διαχειριστούμε το μεγάλο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Αν σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, αυτό οφείλεται στο ότι, όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση υλοποίησε το πρόγραμμα, παλεύοντας έντιμα για τη στήριξη των αδύναμων. Παράλληλα η πατρίδα μας αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, βγήκε στις αγορές, η ανεργία μειώθηκε στο 18,5%, οι εξαγωγές σημείωσαν ρεκόρ 10ετίας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε και πολλά άλλα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, διαψεύδοντας την αντίδραση που στοιχημάτιζε στην κυβερνητική κατάρρευση. Η «αριστερή παρένθεση», όπως ήθελε η ΝΔ έκλεισε ήδη τέσσερα χρόνια. Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης απέτυχαν. Η Αριστερά μπορεί πλέον να ανανεώσει το πολιτικό της σχέδιο, να ανασυγκροτήσει τις κοινωνικές της συμμαχίες και να ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους για το μέλλον.

Ερ.: Η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι ενθαρρυντικό σημάδι ωστόσο οι ελαστικές μορφές εργασίας αλλά και η καθυστέρηση στη μισθοδοσία που παρατηρείται σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους εκτιμάται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Απ.: Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην πλειοψηφία τους, είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Όμως το πρόβλημα της μερικής απασχόλησης παραμένει και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Επίσης το καθεστώς των καθυστερήσεων στους μισθούς ή και της μη καταβολής τους συναντάται σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που χρήζει αντιμετώπισης.
Σημειώνουμε όμως ότι μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, έχουν επεκταθεί 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσες υπογραφούν στο μέλλον, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους.
Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους από την 1η Φεβρουαρίου 2019, που συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς για σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους, υλοποιεί στην πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης. Η προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων θα συνεχιστεί.

Ερ.: Βλέπετε να επιτυγχάνεται αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γείτονα;

Απ.: Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα επιτυχή επίσκεψη που σκοπό είχε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ξαναρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά και προγραμματισμένα. Δεν συζητήθηκαν πράγματα στην ουσία. Συζητήθηκε ο προγραμματισμός της συζήτησης. Συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας, για την εφαρμογή ήδη ληφθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση της έντασης, θα ακολουθήσει μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και θα συνεχιστεί η συζήτηση. Μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και μια διερεύνηση για το πού στέκεται αυτή τη στιγμή η τουρκική πλευρά στο θέμα το κρίσιμο για μας, το Κυπριακό, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επίσης, αποφασίστηκαν επαφές των δύο υπουργείων Οικονομίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης αλλά και για επενδύσεις με τη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ.

Ερ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών που προκάλεσε μεγάλη κοινωνική ένταση στο εσωτερικό τηςχώρας επεφύλαξε μια βράβευση για τον πρωθυπουργό στο Μόναχο και μια πρόταση για ΝόμπελΕιρήνης. Τελικά θεωρείτε ότι ορθώς υποστηρίξατε τη Συμφωνία;

Απ.: Με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων, η συμφωνία των Πρεσπών τελεί σε πλήρη ισχύ. Η κυβέρνηση έδειξε σημαντικό πολιτικό θάρρος, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από όποιο πολιτικό κόστος. Η γειτονική μας χώρα πλέον αναγνωρίζεται με το μοναδικό επίσημο συνταγματικό της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, εντός και εκτός των συνόρων της. Ξεκινά μια νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η νέα αυτή κατάσταση ανοίγει νέους γεωπολιτικούς δρόμους και απελευθερώνει πολύτιμα κεφάλαια, που μπορούν να αναλωθούν σε προσπάθειες συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επαναφέρει την απευθείας σύνδεση της χώρας μας με την Κεντρική Ευρώπη με τεράστια οικονομικά και εμπορικά οφέλη. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η πατρίδα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βαλκανική.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης καθώς κατάφεραν να τερματίσουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών μια διαμάχη δεκαετιών, για την οποία δεν γινόταν καμιά ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού, ενώ γινόταν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανεκτή η αναγνώριση της γείτονος ως «Μακεδονία» από 140 περίπου χώρες. Συγχρόνως με τη συμφωνία διασφαλίζεται η ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας, διαχωρίζοντας την από τις ανιστόρητες εθνικιστικές απόψεις. Η πρόταση της υποψηφιότητας υποστηρίχτηκε από πλήθος προσωπικοτήτων και επίσημων ευρωομάδων.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ