06/04/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Επιλέξτε κόμματα και πρόσωπα που απαντούν στις ανάγκες σας, με έργο, όχι με λόγια - βίντεο

Χαιρετισμός στην 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων στην Κομοτηνή

Ειδικά για τους νέους, τη γενιά της κρίσης, οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Επιλέξτε κόμματα και πρόσωπα που απαντούν στις ανάγκες σας, με έργο, όχι με λόγια. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

.

Χαιρετισμό και κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές απευθύνει, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων, που διοργανώνεται στις 6 Απριλίου 2019 στην Κομοτηνή, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής, υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην έναρξη του διαλόγου όπου συμμετέχουν ομάδες εργασίας (working groups) με διαφορετικές θεματικές, νέοι πολίτες, μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι συλλόγων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και φορέων που αφορούν τους νέους (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απεύθυνε την παρακάτω ομιλία:

«Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Η μεγάλη οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, έδειξε ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι κοινές για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Έγινε ξεκάθαρο όλα αυτά τα χρόνια ότι πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, απασχολούν ευρύτερα και τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ειδικά για τους νέους, τη γενιά της κρίσης, οι πολιτικές της ΕΕ και της Κομισιόν, όχι μόνο δεν έχουν δώσει απάντηση στα αιτήματά τους, στα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, αλλά αντίθετα βάθυναν ακόμα περισσότερο τα αδιέξοδα. Ζούμε για πρώτη φορά μια εποχή οπού τα νέα παιδιά αντιμετωπίζουν το φάσμα του να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.

Οι νέοι συμπολίτες μας σε Ελλάδα και Ευρώπη προσπαθούν με κάθε τρόπο να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Το βλέπουμε με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων ανθρώπων που κινητοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, σε μαζικότατες διαδηλώσεις για να υπερασπιστούν ένα καλύτερο περιβάλλον εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Ένα καλύτερο αύριο με αξιοπρεπή εργασία, απέναντι στις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας, που τους έχουν γεμίσει με απογοήτευση, αύξησαν κατακόρυφα τα ποσοστά της ανεργίας, ή τους οδήγησαν ακόμη και στο να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, οι νέοι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Και με το δίκιο τους θέλουν αποτέλεσμα. Πράξεις και όχι λόγια. Αξιοπιστία. Κόμματα και πολιτικούς με τους οποίους να μπορούν να ταυτίζονται, να επικοινωνούν. Πολιτικούς εκπροσώπους που να μη λένε πολλά και να κάνουν λίγα, που να κοιτάνε μπροστά, που να μοχθούν για να απαντήσουν πειστικά - με έργο, στα ερωτήματά τους και τις ανάγκες τους.

Η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η επιλογή στήριξης ενός φασιστικού μορφώματος όχι μόνο θα μας οδηγήσει δεκαετίες πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μεσοπολέμου, του Χιτλερισμού και του Μουσολινισμού, του Ναζισμού και του Φασισμού, αλλά θα μας φέρει αντιμέτωπους με την εθνικιστική αναδίπλωση, τα fake news, τη ρητορική του μίσους.

Στις Ευρωεκλογές αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά προγράμματα:

Το ένα, αυτό των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων κοιτάει μπροστά, προωθεί ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον, στηρίζει τη νεανική απασχόληση και επιχειρηματικότητα.

Το άλλο, είναι αυτό που είχαμε μέχρι τώρα, των αποτυχημένων πολιτικών μονομερούς λιτότητας, των αδιεξόδων που χειροτερεύουν με την ενίσχυση της εθνικιστικής αναδίπλωσης της ακροδεξιάς.

Οι νεότερες γενιές οφείλουν να επιλέξουν ποιος από τους δύο δρόμους εκφράζει περισσότερο τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, με ποιες από τις δύο προτάσεις μπορούν να επικοινωνήσουν, να ταυτιστούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Αυτά σκεφτείτε τα πριν την κάλπη, γιατί μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Σας ευχαριστώ πολύ».