ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

23/04/2019

H απάντηση Αριστεράς και Πρασίνων στην πρόταση της Προοδευτικής Συμμαχίας

H απάντηση Αριστεράς και Πρασίνων στην πρόταση της Προοδευτικής ΣυμμαχίαςΟι υποψήφιοι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ευρωπαίων Πρασίνων απαντούν στην ανοικτή επιστολή – πρόταση 10 σημείων της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019

Την επιστολή των 10 σημείων συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, Δημήτρης Παπαδημούλης

Απάντηση έδωσαν στην ανοικτή επιστολή - πρόταση 10 σημείων, των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Progressive Caucus), οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν από τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Στην ανοικτή επιστολή τους, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας ζητούσαν συγκεκριμένες απαντήσεις σε 10 σημεία από τους υποψηφίους των ευρωπαϊκών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν Νίκο Κούε και Βιολέτα Τόμιτς (Αριστερά), Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές), Μπας Έικχουτ και Σκα Κέλερ (Πράσινοι), Γιάνη Βαρουφάκη και Ιζαμπέλ Τομά (Ευρωπαϊκή Άνοιξη).

Την επιστολή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επισυνάπτεται πλήρης η επιστολή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, με τα 10 σημεία, με στόχο την εκκίνηση ενός διαλόγου για τις προοδευτικές συγκλίσεις.

Επισυνάπτονται οι απαντήσεις των υποψηφίων των ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς και των Πρασίνων.

* Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι απαντήσεις των υποψηφίων των Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Άνοιξης.

 

Επιστολή – πρόταση 10 σημείων της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019, προς τους υποψηφίους των ευρωπαϊκών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν Νίκο Κούε και Βιολέτα Τόμιτς (Αριστερά), Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές), Μπας Έικχουτ και Σκα Κέλερ (Πράσινοι), Γιάνη Βαρουφάκη και Ιζαμπέλ Τομά (Ευρωπαϊκή Άνοιξη)

«Εμείς, οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·
εμείς, πολιτικοί, πολίτες, που αγωνιούμε και παλεύουμε για την επικράτηση των δημοκρατικών αξιών, για προοδευτικές αλλαγές στις κοινωνίες μας, για ένα μέλλον βιώσιμο για την ευρεία πλειοψηφία των συμπολιτών μας, και όχι για τους λίγους των ελίτ·
εμείς, καλούμε τους κορυφαίους υποψηφίους των τριών ευρωπαϊκών κομμάτων (των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων) να εκκινήσουν έναν διάλογο μαζί μας και να εκθέσουν τις θέσεις τους πάνω σε 10 σημεία που θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμα.
Ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019, που θα είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, σας καλούμε να δώσετε στους πολίτες τις απαντήσεις που ζητούν, και να μοιραστείτε τις πολιτικές σας προτεραιότητες. Σας καλούμε να υψώσετε τη φωνή σας και να δεσμευτείτε σε μια ατζέντα που προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αλληλεγγύη.

Σας καλούμε να αποδεχθείτε το κάλεσμά μας σε ένα γόνιμο διάλογο, του οποίου το αποτέλεσμα θα θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε.
Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας:
Guillaume Balas (S&D)
Elly Schlein (S&D)
Sergio Cofferati (S&D)
Georgi Pirinski (S&D)
Dimitrios Papadimoulis (GUE/ NGL)
Martin Schirdewan (GUE/ NGL)
Eva Joly (Greens/ EFA)
Ernest Urtasun (Greens/ EFA)
Florent Marcellesi (Greens/ EFA)
Εμείς, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ProgressiveCaucus), θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις θέσεις σας στα εξής 10 σημεία:
-Οι τέσσερις βασικές αρχές του Μανιφέστο του Βεντοτένε: κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία των πολιτών, ειρήνη και αλληλεγγύη
-Νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης
-Μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υιοθετώντας μια νέα Χάρτα περί μιας κυρίαρχης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, που θα εστιάζει στο δημόσιο έλεγχο και τη λογοδοσία
-Ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, προστασία του δικαιώματος στη δωρεάν εκπαίδευση για όλους, και επικράτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έναντι των νόμων της αγοράς και του κεφαλαίου
-Πανευρωπαϊκή Σύνοδος για την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια, ενάντια στον πόλεμο
-Υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ενίσχυσης της βιομηχανίας, που θα βασίζεται στην κυκλική οικονομία και θα παρέχει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, με σεβασμό στο κλίμα και το περιβάλλον - Πρόσβαση των εργαζομένων στο δικαίωμα επαναπρόσληψης και αναδιανομή του πλούτου που παράγεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών
-Εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και βιώσιμων στρατηγικών, που θα αντιστρέψουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
-Πραγματική ισότητα των φύλων στην εργασία και όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κατοχύρωση της προστασίας της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής
-Κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του "ξεπλύματος" χρήματος
-Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, βασισμένη στις ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα, και την αλληλεγγύη, δια μιας πλήρους μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
* Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].

 

Αναλυτικά οι απαντήσεις των υποψηφίων των ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς και των Πρασίνων:

Κοινές απαντήσεις των υποψηφίων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκο Κούε και Βιολέτα Τόμιτς, στα 10 σημεία που θέτει η Εκτελεστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Progressive Caucus)

Οι τέσσερις βασικές αρχές του Μανιφέστο του Βεντοτένε: κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία των πολιτών, ειρήνη και αλληλεγγύη.
Το Μανιφέστο του Βεντοτένε πρέπει να είναι μια απαίτηση και ένα καθήκον για εμάς. Το Μανιφέστο αυτό αφορά στην «Κρίση του σύγχρονου πολιτισμού» και τα «Μεταπολεμικά Καθήκοντα: την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση». Οι δεξιοί λαϊκιστές προωθούν την αποσύνθεση και τη διάλυση της ΕΕ. Στο δικό μας πρόγραμμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές προτείνουμε έναν άλλο δρόμο. Θέλουμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη σε μια νέα βάση αλληλεγγύης που σέβεται την κυριαρχία των λαών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε νέες ελπίδες, ένα νέο εγχείρημα συνεργασίας και αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην υπηρεσία των λαών μας και των λαών του κόσμου. Το Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτείνει μια δημοκρατική, κοινωνική, περιβαλλοντική και ειρηνική στόχευση για την κοινωνία.

Νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και 21 εκατομμύρια είναι άνεργοι. Σε ορισμένες χώρες, η ανεργία είναι πάνω από 20% εδώ πολλά χρόνια. Η Ε.Ε. μπορεί να σωθεί μόνο εάν επικεντρωθεί στην προώθηση της κοινωνικής ασφάλισης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Προτείνουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τις αποκαλούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιστέλλουν το κράτος πρόνοιας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ή τις τρέχουσες προτάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που όμως δεν ανταποκρίνεται στα κυρίαρχα προβλήματα της μείωσης των ανισοτήτων ή της ανεργίας.
Γι` αυτό καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτον, χρειαζόμαστε έναν εκ νέου εκδημοκρατισμό των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που να συμπεριλαμβάνουν τους στόχους για την απασχόληση. Υποστηρίζουμε την υλοποίηση ενός προγράμματος δημόσιων επενδύσεων σε κοινωνικά σημαντικούς τομείς. Θεωρούμε θεμελιώδη τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς απώλεια εισοδήματος. Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας διασφαλίζουν πλήρη αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες, επαρκείς μισθούς και καθολική πρόσβαση στις συντάξεις, και ότι εισάγουν γενικά και συγκεκριμένα μέτρα κατά της αυξανόμενης αβεβαιότητας και φτώχειας.

Μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υιοθετώντας μια νέα Χάρτα περί μιας κυρίαρχης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, που θα εστιάζει στο δημόσιο έλεγχο και τη λογοδοσία.
Οι βασικές συνθήκες της Ε.Ε. δίνουν έμφαση στις ελευθερίες της αγοράς, και οτιδήποτε άλλο θεωρείται δευτερεύον. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, οι οποίες βασίζονται στις αρχές της ανταγωνιστικότητας, του ανταγωνισμού, της απορρύθμισης και της πλήρους απελευθέρωσης. Αυτή η αλλαγή είναι ο μοναδικός δημοκρατικός δρόμος. Πρόκειται για μια αλλαγή δύσκολη, αλλά η δυσκολία δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή αντίρρηση σε μια τέτοια πολιτική. Μπορεί να είμαστε αφελείς -έτσι είναι. Όμως, δεν είναι δουλειά της Αριστεράς να κάνει μόνο εύκολα πράγματα. Ο αγώνας ενάντια στους οικονομικά ισχυρούς δεν ήταν ποτέ εύκολος και ποτέ δεν θα είναι. Οι άνθρωποι που ρέπουν προς τους εθνικισμούς απομακρύνονται από τις δυσκολίες του αγώνα. Ας είμαστε θαρραλέοι, ας πολεμήσουμε για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική, κοινωνική και ειρηνική Ευρώπη.


Ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, προστασία του δικαιώματος στη δωρεάν εκπαίδευση για όλους, και επικράτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έναντι των νόμων της αγοράς και του κεφαλαίου.
Τα ασφαλή και διευρυμένα δικαιώματα των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, η ενίσχυση της συλλογικής διαπραγματευτικής ισχύος των συνδικάτων, η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ: στη βάση αυτών υποστηρίζουμε τη θέσπιση ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου στις Συνθήκες της Ε.Ε., όπως προτείνεται από το Δίκτυο Ευρωπαίων Συνδικαλιστών, με στόχο την προστασία των θεμελιωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών, των δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων. Το κοινωνικό πρωτόκολλο πρέπει να διευκρινίζει ότι τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα υπερισχύουν των οικονομικών ελευθεριών, με στόχο την εξάλειψη του κοινωνικού ντάμπινγκ στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Διεκδικούμε να διασφαλίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα των κατοίκων και των μεταναστών, προστατεύοντας τους τελευταίους, ώστε να μην είναι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" του συστήματος.

Πανευρωπαϊκή Σύνοδος για την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια, ενάντια στον πόλεμο.
Η ειρήνη οφείλει να συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ε.Ε. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το προτεινόμενο Ταμείο για την Άμυνα και την προσκόλληση της ένωσης στο ΝΑΤΟ όταν πρόκειται για την πολιτική ασφάλειας. Προασπίζουμε την ειρήνη και τον πολιτικό διάλογο ενάντια στη βία και τον στρατιωτικό εξαναγκασμό. Το ιστορικό προφίλ και η γεωπολιτική κατάσταση της ηπείρου μας απαιτούν ένα σχέδιο απεξαρτημένης ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και την προώθηση διακρατικών σχέσεων που βασίζονται στην καλή πίστη. Αντιστεκόμαστε, λοιπόν, σε οποιαδήποτε πολιτική εξοπλισμών που αποσκοπεί στην στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε., και υπερασπιζόμαστε πολιτικές για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την αποσυναρμολόγηση της αντιπυραυλικής ασπίδας. Προτείνουμε την περιστολή στις αμυντικές δαπάνες την επένδυση των κεφαλαίων αυτών στην εκπαίδευση για την ειρήνη.

Υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ενίσχυσης της βιομηχανίας, που θα βασίζεται στην κυκλική οικονομία και θα παρέχει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, με σεβασμό στο κλίμα και το περιβάλλον – Πρόσβαση των εργαζομένων στο δικαίωμα επαναπρόσληψης και αναδιανομή του πλούτου που παράγεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Η καπιταλιστική παραγωγή αναπτύσσει την τεχνολογία και την εντάσσει σε διάφορες κοινωνικές και οικονομικές διαδικασίες για να κερδίζει. Αυτό προκαλεί τα περισσότερα από τα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Για μας η οικολογική και η βιομηχανική αλλαγή είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ως εκ τούτου, θέλουμε να επαναφέρουμε τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη σε τοπικό επίπεδο, να αναπτύξουμε μικρά κυκλώματα παραγωγής και κατανάλωσης για να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση των πόρων. Χρειαζόμαστε μια χαμηλού κόστους και "πράσινη" λύση στην ενεργειακή φτώχεια.


Εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και βιώσιμων στρατηγικών, που θα αντιστρέψουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η επιδίωξη του κέρδους καταλήγει στην εκμετάλλευση των πιο αδύναμων και λιγότερο προστατευμένων, στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και των εργαζομένων των αναπτυσσόμενων χωρών. Η ευημερία της φύσης και των ανθρώπων πρέπει, ωστόσο, να προηγείται των κερδών του κεφαλαίου. Προτείναμε λοιπόν ένα νέο μοντέλο οικολογικής ανάπτυξης με συγκεκριμένα βήματα:
-Μέτρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων και εθνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας και του συστήματος διανομής της.
-Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με το σεβασμό στο θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην ενέργεια και το νερό.
-Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
-Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής του κλίματος, με παράλληλη ανάπτυξη πραγματικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και με εξοικονόμηση ενέργειας.
-Βελτίωση των δημόσιων μεταφορών
-Καταπολέμηση των αποκαλούμενων λύσεων της αγοράς για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Πραγματική ισότητα των φύλων στην εργασία και όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κατοχύρωση της προστασίας της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η ένταση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει βασικό πρόβλημα, κατά το οποίο ο σεξισμός που παράγει το πατριαρχικό σύστημα διαπερνά κάθε σφαίρα της κοινωνικής ζωής, περιορίζοντας έτσι, και υποβαθμίζοντας, την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από την προώθηση πολιτικών που ευνοούν την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, και δημόσιων προγραμμάτων για την εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση ανδρών και γυναικών στα θέματα της ισότητας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης, και η προώθηση και ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών.

Κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» χρήματος.
Είναι καιρός να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους ένα κοινό οικονομικό, κοινωνικό, δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον. Μια Ευρώπη των λαών, όχι των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και μια ουσιαστική μετατόπιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία πρέπει να σταματήσει, η φοροδιαφυγή να καταπολεμηθεί και οι φορολογικοί παράδεισοι να πάψουν να υπάρχουν. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι ο δημοκρατικός έλεγχος των χρηματοπιστωτικών αγορών και του δημοσίου, η εθνικοποίηση των τραπεζών. Ακόμη, πρέπει να επιβληθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Προκειμένου να βρεθούν πόροι για πραγματικές κοινωνικές και αναδιανεμητικές πολιτικές, απαιτείται φορολογική μεταρρύθμιση όπου θα κατοχυρώνεται ένας ελάχιστος φόρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Προτείνουμε τη θέσπιση δημόσιων αναφορών ανά κράτος-μέλος, που να ορίζουν υποχρεώσεις πλήρους διαφάνειας για τις στρατηγικές των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, βασισμένη στις ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα, και την αλληλεγγύη, δια μιας πλήρους μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Ήρθε πλέον η ώρα οι αιτίες πίσω από τις προσφυγικές ροές να αναγνωριστούν στην πραγματική τους βάση και να καταπολεμηθούν. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργηθεί μια οικονομική βάση μέσω επενδύσεων και εμπορικών συναλλαγών, ώστε, για παράδειγμα, οι αφρικανικές οικονομίες να εντάσσονται στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής αξίας.
Δυστυχώς η Ε.Ε. συνδέει την οικονομική βοήθεια με το κλείσιμο των διόδων των προσφύγων και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνίες με απάνθρωπα καθεστώτα όπως της Ερυθραίας, του Τσαντ και της Λιβύης. Αυτό είναι ένα σαφές βήμα πίσω στην νεο-αποικιακή πολιτική. Το κλείσιμο των διόδων των προσφύγων και των μεταναστεών δεν επιλύει κανένα πρόβλημα ούτε συμβάλλει στην καταπολέμηση των αιτιών του προσφυγικού. Αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια το καθεστώς συνόρων της FRONTEX, αλλά είναι λάθος.
Διεκδικούμε διατήρηση του δικαιώματος ασύλου, δημιουργία νομικών συνθηκών για την πραγματική άσκηση αυτού του δικαιώματος, συστηματική καταπολέμηση των στρατιωτικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών αιτιών της φυγής.

 

Κοινές απαντήσεις των υποψηφίων των Ευρωπαίων Πρασίνων για την προεδρία της Κομισιόν, Σκα Κέλερ και Μπας Έικχουτ, στα 10 σημεία που θέτει η Εκτελεστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Progressive Caucus)

Οι τέσσερις βασικές αρχές του Μανιφέστο του Βεντοτένε: κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία των πολιτών, ειρήνη και αλληλεγγύη.
Ως Ευρωπαίοι Πράσινοι θεωρούμε τις βασικές αρχές του Μανιφέστο του Βεντοτένε ως πυλώνες της πολιτικής δράσης μας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην εθνική και τοπική μας δραστηριότητα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι τέσσερις αρχές είναι αδιαίρετες και δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό project απειλείται, εάν απειλείται έστω μία από αυτές τις αρχές, και πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι οι λαϊκίστικες και εθνικιστικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να τις υπονομεύσουν. Ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προστεθεί μια άλλη αρχή στις τέσσερις προαναφερθείσες, που αφορά την προστασία του πλανήτη μας. Χωρίς αυτό το θεμελιώδες στοιχείο της πολιτικής μας δράσης, καμία από τις αρχές του Μανιφέστο του Βεντοτένε δεν θα μπορέσει να υπάρξει στο μέλλον, διότι αν υπερεκμεταλλευόμαστε τη γη και τους πόρους της, το δημοκρατικό μας σύστημα είναι πιθανό να καταρρεύσει.

Νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Απορρίπτουμε έντονα τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που υποβαθμίζουν το κράτος πρόνοιας όλων των κρατών-μελών μας και έχουν προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρων οικονομικών συστημάτων, όπως αυτό της Ελλάδας. Θέλουμε ένα αναθεωρημένο και αναδιατυπωμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπου οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι θα είναι ισότιμοι με τους δημοσιονομικούς στόχους. Το Σύμφωνο αυτό πρέπει επίσης να συμπληρωθεί με Σύμφωνο Βιωσιμότητας και Ευημερίας που θα καθορίζει τους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους βάσει δεικτών για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και τα κράτη-μέλη της.

Μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υιοθετώντας μια νέα Χάρτα περί μιας κυρίαρχης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, που θα εστιάζει στο δημόσιο έλεγχο και τη λογοδοσία.
Ως Πράσινοι δεσμευόμαστε να κάνουμε βήματα προς μια "ολοένα πιο ενοποιημένη Ένωση". Πιστεύουμε ότι για να εκδημοκρατιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά μπορούν ακόμα να γίνουν στα πλαίσια των ισχυουσών συνθηκών: υποστηρίζουμε είτε μια κοινοβουλευτική σύνοδο ανοικτή στην κοινωνία των πολιτών, είτε μια συντακτική συνέλευση εκλεγμένων προσώπων, με εντολή συναπόφασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από εκπροσώπους των κρατών-μελών, που θα λειτουργεί με ειδική πλειοψηφία. Η τελική απόφαση για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών θα πρέπει να λαμβάνεται μέσω δημοψηφισμάτων των Ευρωπαίων πολιτών σε ολόκληρη την Ένωση. Δεν θέλουμε τα βέτο των μεμονωμένων κρατών μελών να εμποδίσουν μια τέτοια απόφαση. Υπερασπιζόμαστε ακόμη την απόδοσηιδιαίτερης έμφασης στον δημόσιο έλεγχο και τη λογοδοσία όλων των θεσμικών και άλλων οργάνων της ΕΕ.

Ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, προστασία του δικαιώματος στη δωρεάν εκπαίδευση για όλους, και επικράτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έναντι των νόμων της αγοράς και του κεφαλαίου.
Πιστεύουμε ότι ο καπιταλισμός πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρούς κανόνες για να αποφευχθεί η παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συστημάτων πρόνοιας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Οι εμπορικές πολιτικές και οι συνθήκες πρέπει επίσης να πληρούν υψηλά πρότυπα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ενισχύουν, και δεν θέτουν σε κίνδυνο, την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
 
Πανευρωπαϊκή Σύνοδος για την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια, ενάντια στον πόλεμο.
Για εμάς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και πρέπει να συνεχίσει να συνιστά πρωτίστως ένα project ειρήνης. Έχουμε μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. ως παράγοντα ειρήνης. Θέλουμε να επενδύσουμε σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη των συγκρούσεων, τη διαμεσολάβηση, τη συμφιλίωση και τη διατήρηση της ειρήνης. Είμαστε αντίθετοι με την ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων προς στρατιωτικούς σκοπούς. Ζητάμε να σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων σε δικτατορίες και αντιμαχόμενα μέρη. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να εργαστεί ενεργά για τον διεθνή αφοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων και των ρομπότ που έχουν προγραμματιστεί να σκοτώσουν. Θέλουμε οι στρατιωτικές δαπάνες να μειωθούν δραματικά και γι` αυτό υποστηρίζουμε μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Μέσω της συγκέντρωσης και της ανταλλαγής πόρων, καθώς και του συντονισμού των προσπαθειών των κρατών-μελών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η άμυνα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και φθηνότερη. Θα ήμασταν υπέρ μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης προκειμένου να συζητήσουμε και να προωθήσουμε όλες αυτές τις προτάσεις.

Υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ενίσχυσης της βιομηχανίας, που θα βασίζεται στην κυκλική οικονομία και θα παρέχει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, με σεβασμό στο κλίμα και το περιβάλλον – Πρόσβαση των εργαζομένων στο δικαίωμα επαναπρόσληψης και αναδιανομή του πλούτου που παράγεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε ταχθεί υπέρ ενός Πράσινου New Deal από το 2009. Είμαστε έντονα υπέρ των μαζικών επενδύσεων σε όλους τους βασικούς τομείς της οικολογικής μετάβασης, οι οποίοι θα οδηγήσουν στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων, και καλής ποιότητας, θέσεων εργασίας. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής πράσινης βιομηχανικής πολιτικής οι οικονομίες μας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση. Προτείνουμε ένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της επανεκπαίδευσης, της αναβάθμισης και της μετάβασης σε νέες θέσεις εργασίας, την παροχή κοινωνικής ασφάλισης και την άμβλυνση του φόβου. Επιπλέον, ζητούμε την εισαγωγή ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξασφάλιση επαρκών συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε την εξεύρεση δίκαιου και λειτουργικού τρόπου φορολόγησης των ψηφιακών υπηρεσιών και αναδιανομής ορισμένων από τα οφέλη των μεγάλων εταιρειών του ψηφιακού κλάδου.
 
Εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και βιώσιμων στρατηγικών, που θα αντιστρέψουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ως Ευρωπαίοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει την πιο φιλόδοξη και ταχύτερη δυνατή απάντηση στην κλιματική αλλαγή και να ηγηθεί μιας παγκόσμιας οικολογικής μετάβασης. Καλούμε να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα, που θα δεσμεύει τα κράτη-μέλη μέσω των προϋπολογισμών να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και να οικοδομήσουν οικονομίες με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση των φυσικών "καταβόθρων" άνθρακα στα δάση και τα εδάφη. Πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την χρηματοδότηση για το κλίμα και ζητούμε μια ισχυρή απόφαση για το κατώτατο όριο στην τιμή του άνθρακα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών. Προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, η Ευρώπη πρέπει να καταργήσει τον άνθρακα μέχρι το 2030, το ίδιο και άλλα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό. Η πυρηνική ενέργεια και η άντληση πετρελαίου (fracking) δεν παίζουν κανένα ρόλο σε ένα μέλλον καθαρό ενεργειακά. Θέλουμε να καταστήσουμε την ενεργειακή απόδοση και την μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ως πρώτες προτεραιότητές μας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ενεργειακή φτώχεια.
 
Πραγματική ισότητα των φύλων στην εργασία και όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κατοχύρωση της προστασίας της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η ισότητα των φύλων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής των Πρασίνων. Θέλουμε ισχυρούς νόμους που να προωθούν την ίση αμοιβή για ίση εργασία. Η γονική άδεια πρέπει να είναι μεγαλύτερη και καλύτερα κατανεμημένη στους γονείς. Οι έγκυες εργαζόμενες πρέπει να έχουν καλύτερη προστασία. Ζητάμε επίσης πραγματική βελτίωση στην προσβάσιμη σε όλους και οικονομικά προσιτή παιδική φροντίδα υψηλής ποιότητας. Πιστεύουμε ότι οι ποσοστώσεις φύλου στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών και η ισοτιμία στις εκτελεστικές επιτροπές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εκπροσώπηση των γυναικών. Θέλουμε να εγγυηθούμε ελεύθερη και προσβάσιμη, ποιοτική και ασφαλή σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων. Η Ευρώπη πρέπει να καταπολεμήσει έντονα την έμφυλη βία. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως βασική προτεραιότητά τους.

Κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» χρήματος.
Η φορολογική δικαιοσύνη είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στα κοινωνικά συστήματά μας και να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα πρόνοιας μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και προτείνουμε επίσης να ενισχυθούν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΕΕ στον τομέα αυτό. Επιπλέον, προτείνουμε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η εναρμόνιση όσον αφορά το τί φορολογείται και πώς, όπως μια ισχυρή Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας των Εταιρειών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, και ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που θα μείωνε τον επιβλαβή ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών. Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να απαιτείται από τις πολυεθνικές εταιρείες να υποβάλλουν δημοσίως στοιχεία για τους φόρους τους.
Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταναστεύσεως και Ασύλου, βασιζόμενη στις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα, και την αλληλεγγύη, μέσω μιας πλήρους μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, παλέψαμε αποφασιστικά για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου και θα συνεχίσουμε έτσι. Χρειαζόμαστε επίσης μια συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών. Οι έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα άτομα που έχουν ανάγκη μπορούν να υποβάλλουν αποτελεσματικά μια αίτηση ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης της πρόσβασής τους σε διαδικασίες αίτησης ασύλου, σύμφωνα με το κράτος δικαίου. Πρέπει να καταγράφονται και να κατανέμονται δίκαια στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι οικογενειακοί δεσμοί των αιτούντων άσυλο και άλλοι σημαντικοί δεσμοί με ένα κράτος-μέλος πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Θέλουμε να προωθήσουμε βίζα επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής βοήθειας για πρόσφυγες σε τρίτες χώρες. Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει χώρες, περιφέρειες και πόλεις που καλωσορίζουν ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων ή μεταναστών. Η παροχή βοήθειας στους αιτούντες άσυλο δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται -αντί αυτού, η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει ενέργειες διάσωσης. Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Το ΕΚ πρέπει να μπορεί να ασκεί δημοκρατικό έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων, τις επίσημες και ανεπίσημες συμφωνίες με τρίτες χώρες και τις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο για ελεγχόμενα κέντρα ή περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης εκτός της ΕΕ.

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ