ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/05/2019

Ρ. Σβίγκου: Εφιαλτικό το σχέδιο Μητσοτάκη

Ρ. Σβίγκου: Εφιαλτικό το σχέδιο Μητσοτάκη



Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου στην εφημερίδα Greek News και το δημοσιογράφο Γιάννη Φασουλά

Εφιαλτικό, χαρακτηρίζει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στην «Greek News» , σημειώνοντας ταυτόχρονα «ότι οι πολίτες δεν θα του κάνουν τη χάρη να το εφαρμόσει». Ένα πρόγραμμα όπως λέει, το οποίο προβλέπει κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις συντάξεων και ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ!

H εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι χαϊδεύει τα αφτιά της ακροδεξιάς, «όπως φάνηκε κι από τη στάση του» με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και των εθνικιστικών αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε., συνολικά, αλλά και σε κάθε κράτος ξεχωριστά».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος αγωνίζεται για τα συμφέροντά του, και ποιος επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην εξουσία».

Μιλώντας για τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν είναι προεκλογικές παροχές, αλλά κοινωνική δικαιοσύνη». Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη επισημαίνει ότι «παρότι ο ίδιος δεν θα τα εφάρμοζε ποτέ, διότι, το μόνο που τον απασχολεί στην πραγματικότητα είναι η ευημερία των μεγαλοεπιχειρηματιών που τον στηρίζουν, θα αναγκαστεί να τα ψηφίσει ένα-ένα».

Στο στόχαστρο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και η τακτική του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «εδώ και καιρό, το ΚΙΝΑΛ έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σύμμαχο της πιο δεξιάς ΝΔ των τελευταίων δεκαετιών. Και προσθέτει: «Αυταπατώνται αν θεωρούν ότι θα καταφέρουν να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κι ότι θα δρέψουν τους καρπούς της ήττας του. Οι προοδευτικοί πολίτες τους γυρνάνε την πλάτη».

Σε ότι αφορά το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας, επισημαίνει ότι «το κρίσιμο στοιχείο είναι η Συμμαχία να ριζώσει στο τοπικό επίπεδο, κι αυτό συμβαίνει, αν κοιτάξει κανείς τη μαζικότητα των εκδηλώσεων που έχουν ως τώρα πραγματοποιηθεί ανά την Ελλάδα».

 

- Κυρία Σβίγκου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ με βάση τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται βέβαιοι για μεγάλη επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Εσείς, ένα βασικό στέλεχος του κεντρικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ τι εικόνα έχετε από τις επαφές σας με την κοινωνία; Κρατάει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι καλύτερες δημοσκοπήσεις είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις και τις συζητήσεις που διοργανώνει όλο αυτό τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις ομιλίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για ένα αδιάψευστο δεδομένο, το οποίο δεν μπορούν τα κρύψουν, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε τα φιλικά του μέσα. Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος αγωνίζεται για τα συμφέροντά του, και ποιος επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην εξουσία, για να συνεχίσει τις αντικοινωνικές πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, να εξυπηρετήσει διάφορα σκοτεινά συμφέροντα, να εφαρμόσει μέτρα που ούτε το ΔΝΤ δεν θα ονειρευόταν.  

 

 

- Τελικά πόσο σημαντικές και κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης;

Είναι κρίσιμες, διότι η άνοδος ακροδεξιών, ρατσιστικών, εθνικιστικών κομμάτων είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ, συνολικά, αλλά και σε κάθε κράτος ξεχωριστά. Οφείλουμε να προασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και της συνεργασίας, ειδάλλως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επικρατήσει το σκοτάδι και η βαρβαρότητα. Αλλά, για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά, η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει πορεία, να απαλλαγούμε επιτέλους από  τις καταστροφικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στη διάλυση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας, στην αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, που οδηγούν πολύ κόσμο στην ακροδεξιά. Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν μιλάει για όλα αυτά, από τη στιγμή που, από τη μια ορκίζεται στον νεοφιλελευθερισμό, κι από την άλλη  χαϊδεύει τα αυτιά  και υποδαυλίζει την ακροδεξιά, όπως φάνηκε και από τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών. Έχει εκχωρήσει το μέλλον της Ε.Ε. στον εκλεκτό του για την Κομισιόν, κ. Βέμπερ ο οποίος, ούτε στιγμή δεν έχει κρύψει το μένος του κατά, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά οποιασδήποτε βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας, κάτι που είδαμε μόλις προχθές, με τις δηλώσεις του εναντίον των θετικών εξαγγελιών της κυβέρνησης.

 

 

- Θεωρείτε ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα έχουν θετική επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών;

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη δεν είναι προεκλογικές παροχές, αλλά κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η συνέχεια των θετικών μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση, μετά την ιστορική τομή της εξόδου από τα μνημόνια. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία υπέστη, όλα τα χρόνια της κρίσης, πολλαπλές μειώσεις στα εισοδήματά της και τώρα, έφτασε η στιγμή να αποζημιωθεί για τις θυσίες της. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τις ανάγκες των πολλών, ότι για αυτήν, η ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς την ταυτόχρονη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, δεν σημαίνει παρά μια ευημερία των αριθμών. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσει 13η σύνταξη, αλλά θα κόψει και την 12η, να τα θεωρεί δώρα ή προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόδειξη της αμηχανίας του. Παρότι ο ίδιος δεν θα τα εφάρμοζε ποτέ, διότι, το μόνο που τον απασχολεί στην πραγματικότητα είναι η ευημερία των μεγαλοεπιχειρηματιών που τον στηρίζουν, θα αναγκαστεί να τα ψηφίσει ένα ένα.

 

 


- Ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει προτάσεις στη Βουλή για  να μην μειωθεί το αφορολόγητο, μιλάει για μείωση φόρων και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Εσείς όμως τον κατηγορείτε ότι φέρνει νέο μνημόνιο και ότι έχει θέσεις όμοιες με αυτές του ΔΝΤ. Από πού προκύπτει αυτό; 

Καταρχάς, είναι υποκριτική η στάση του κ. Μητσοτάκη, ως προς την τροπολογία για το αφορολόγητο, διότι ισχύει ό, τι είχε κάνει και στο παρελθόν για τη μείωση των συντάξεων. Και τα δύο βρίσκονταν στο πρόγραμμα της ΝΔ -μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης είχε επιτεθεί στον Επίτροπο Μοσκοβισί, μέσα στη Βουλή, όταν είχε εκφραστεί υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων. Και στις δύο περιπτώσεις, όταν ο κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι, με τους αγώνες της κυβέρνησης, και λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, κάνει μια επικοινωνιακή κίνηση, για τα μάτια του κόσμου. Όσον αφορά τώρα, τις θέσεις της ΝΔ, δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης καταφέρνει να τις κρύψει, αν και καμιά φορά το προσπαθεί, μάλλον, κατόπιν παραινέσεων των επικοινωνιακών συμβούλων του, διότι ο ίδιος είναι πολύ υπερήφανος για τα νεοφιλελεύθερα πιστεύω του. Την πρόταση για κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, δεν τη βάλαμε εμείς στο στόμα του. Την επιστροφή στον μνημονιακό κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, κάτι που σημαίνει λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, λιγότεροι δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία, δεν τη βάλαμε εμείς στο στόμα του. Τα περί ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ή τα περί ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ, δεν είναι fake news, σαν αυτά που αναπαράγει, ακόμα και μέσα στη Βουλή. Είναι το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που νομίζει ότι θα εφαρμόσει. Βέβαια, οι πολίτες δεν θα του κάνουν τη χάρη.

 


- Είστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της πρόσκλησης για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας; Η πρόσκληση θα επαναληφθεί εν όψει και των εθνικών εκλογών;

Η συνάντηση και συνεργασία της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας που έχει εγκαταλείψει τον νεοφιλελευθερισμό, της οικολογίας, κάθε προοδευτικού πολίτη, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την απόκρουση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού, για την πραγματοποίηση βαθιών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, στους θεσμούς, για μια ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι μια αναγκαιότητα των καιρών. Αυτό φαίνεται και από την αντίδραση της κοινωνίας, η οποία έχει υποδεχθεί θετικά την προσπάθεια. Το κρίσιμο στοιχείο είναι η Συμμαχία να ριζώσει στο τοπικό επίπεδο, κι αυτό συμβαίνει, αν κοιτάξει κανείς τη μαζικότητα των εκδηλώσεων που έχουν ως τώρα πραγματοποιηθεί ανά την Ελλάδα. Γίνεται ολοένα και πιο ορατή η διάκριση μεταξύ των δυο στρατηγικών σχεδίων για το μέλλον, αυτό της αριστερής, προοδευτικής κι εκείνο της συντηρητικής, δεξιάς, οικονομικά νεοφιλελεύθερης και κοινωνικά φοβικής, αντιδραστικής συμμαχίας.

 

 


- Πως σχολιάζετε τη στάση του ΚΙΝΑΛ που αντί προσπάθειας προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει τη «στρατηγική ήττα του;»

Εδώ και καιρό, το ΚΙΝΑΛ έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σύμμαχο της πιο δεξιάς ΝΔ των τελευταίων δεκαετιών. Αντί να πάρει χρήσιμα μαθήματα από τα, αδερφά του, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Νότιας Ευρώπης, όπως αυτό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που άφησαν πίσω τους τον νεοφιλελευθερισμό, έκαναν την αυτοκριτική τους για τα πεπραγμένα τους, των προηγούμενων δεκαετιών, και προχώρησαν σε μια συμμαχία αρχών με τις δυνάμεις της Αριστεράς, το ΚΙΝΑΛ στρέφεται όλο και πιο δεξιά. Τα στελέχη του είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να καταλάβουν τα σημεία των καιρών, αδιαφορούν για την άνοδο της ακροδεξιάς, για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Φαίνεται ότι η συνεργασία τους με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη, τους οδήγησε στο να αρνηθούν ακόμα και τις διαχρονικές θέσεις του χώρου τους, σχετικά με το Μακεδονικό. Αυταπατώνται αν θεωρούν ότι θα καταφέρουν να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κι ότι θα δρέψουν τους καρπούς της ήττας του. Οι προοδευτικοί πολίτες τους γυρνάνε την πλάτη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ