ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/05/2019

Χρ. Μαντάς: Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας

Χρ. Μαντάς: Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας



Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντά, κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογική διοίκηση και τους ΟΤΑ Α΄Βαθμού, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Συμμερίζομαι τη μεγάλη εικόνα που προσπαθεί να δώσει ο κ. Κρεμαστινός όταν συζητάμε κρίσιμα θέματα μέσα σε αυτή την Αίθουσα. Θα πω μερικά πράγματα γι’ αυτό.Να μου επιτρέψετε να μιλήσω απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα στον κ. Βρούτση. Είναι ποτέ δυνατόν κάποιος εργαζόμενος σε αυτή τη χώρα, κάποιος άνεργος, να πιστέψει ότι είστε φιλεργατικοί; Είναι κάτι που δεν γίνεται. Και θα σας πω ένα και μοναδικό λόγο της σύγχρονης ιστορίας.Διότι είστε εσείς που βάλατε τη σφραγίδα σας, μέσα σε μία μέρα να γίνει περικοπή του βασικού μισθού και στην καθιέρωση του υποκατώτατου ρατσιστικού μισθού για τους νέους κάτω των είκοσι πέντε ετών.

Και είμαστε εμείς -και αυτό είναι ιστορικό δεδομένο- που τον αποκαταστήσαμε με αύξηση 11% στο βασικό μισθό και καταργήσαμε τον ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό. Αυτές είναι δυο ιστορικές στιγμές καταγεγραμμένες. Δεν υπάρχει περίπτωση να τις ξεχάσει κανένας.

Βρισκόμαστε σε ένα τοπίο,κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπου σε λίγες μέρεςθα έχουμε τις πιο εθνικές ευρωπαϊκές εκλογές και σε λίγους μήνες, στο τέλος της θητείας μας, τις πιο ευρωπαϊκές εθνικές εκλογές.Κάποιοι τις μετράνε αντίστροφα προσδοκώντας να αυξήσουν τη συσπείρωση και τις προσδοκίες για μία απελευθερωτική διαδικασία από τα δεσμά του ΣΥΡΙΖΑ και κάτι τέτοια ανόητα πολιτικά διακυβεύματα που θέτουν. Θα το εξηγήσω λίγο παρακάτω αυτό.

Σήμερα ολοκληρώνουμε τη συζήτηση για μία κρίσιμη θετική παρέμβαση σε όφελος των πολλών και υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης. Είναι η τελευταία μεγάλη συζήτηση που κάνουμε στη Βουλή, πριν από τις Ευρωεκλογές.

Θέλω να πω δυο λόγια για τις Ευρωεκλογές. Οι επόμενες Ευρωεκλογές αποτελούν,κατά τη γνώμη μου, σταθμό για την πορεία της Ευρώπης, σε ένα διεθνές πλαίσιο -και αυτό πρέπει να το προσέξουμε και να το έχουμε πάντα στο νου μας- μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής, γεωπολιτικής και περιβαλλοντικής αστάθειας. Είναι ένα διεθνές πλαίσιο που σίγουρα θα επηρεάσει την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Σημειώνω χαρακτηριστικά τον εμπορικό πόλεμο, το ανοιχτό μέτωπο με το Ιράν, την κλιματική αλλαγή, την έκρηξη των ανισοτήτων σε όλον τον κόσμο. Αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι το αν την επόμενη μέρα οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρίσκονται από την πλευρά της επίλυσης αυτών των σύνθετων προβλημάτων του πλανήτη και της θετικής συμβολής της Ευρώπης σε αυτήν την επίλυση ή από την πλευρά της περαιτέρω αποσύνθεσης καιτου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σε διεθνές επίπεδο της αύξησης της αστάθειας αυτής, όπου παραμονεύει το σκοτεινό φόντο του φασισμού και της ακραίας Δεξιάς. 

Αυτή νομίζω είναι η μεγάλη εικόνα, αυτή είναι η διεθνής και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, την οποία δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε γιατί αυτή επηρεάζει καθοριστικά, επαναλαμβάνω, και τη χώρα μας.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε τη δυνατότητα, το δημοσιονομικό χώρο -την πραγματική δυνατότητα δηλαδή, γι’ αυτό συζητάμε για το δημοσιονομικό χώρο- και τα οικονομικά περιθώρια να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ό,τι και να λέγεται, όποιες ανακρίβειες, ψευδείς ειδήσεις, κορώνες και τουφεκιές αποπροσανατολισμού επιχειρηθούν -και επιχειρήθηκαν αυτές τις μέρες, αλλά και κλείνοντας τη συζήτηση θα αναφέρω μερικές-στο τέλος της μέρας, με τη θετική ψήφο σχεδόν όλων των τμημάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κατοχυρωθεί αυτό το σημαντικό θετικό βήμα. Θα είναι μία επόμενη μέρα καλύτερη για την κοινωνική πλειοψηφία, για την οικονομία, για την κοινωνία, για την ανάπτυξη.

Δεν θέλω να μπω στην ανάλυση -καθώς έχει ήδη γίνει αρκετή και νομίζω ότι θα υπάρξει κι άλλη- των ρυθμίσεων και των παρεμβάσεων που κάνουμε. Θέλω να πω ένα στοιχείο το οποίο νομίζω ότι είναι κρίσιμο.Οι ρυθμίσεις που αύριο θα είναι νόμος του κράτους –και μιλώ για τις ρυθμίσεις προς την εφορία, τα ταμεία και τους δήμους- θα ξεμπλοκάρουν από τη μία πλευρά εκατομμύρια ανθρώπους και από την άλλη θα ενισχύσουνταυτόχρονα τα κρατικά έσοδα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους. Υπάρχει δηλαδή μία διπλή λειτουργία αυτών των ρυθμίσεων, που είναι εξαιρετικά σημαντική. Γι’ αυτό αναφέρομαι και στην κοινωνική πλειοψηφία και την κοινωνική συνοχή και την οικονομία και την ανάπτυξη.

Θα ήθελα να μιλήσω χαρακτηριστικά για μερικές ανακρίβειες, που απ’ ό,τι κατάλαβα έχουν γραφτεί και στα διάφορα non paper, ειδικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τις χαρακτηρίζω ανακρίβειες, για να μην πω χειρότερα πράγματα, γιατί νομίζω ότι είναι στην ουσία διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Ας ξεκινήσω λίγο με ορισμένα θέματα από τον τομέα του ασφαλιστικού συστήματος. Θέλω να καταλάβω κάτι. Άλλαξε κάτι στις συντάξεις της χηρείας, μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, σε πραγματικό επίπεδο; Υπήρξε κάποια περικοπή; Όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τίποτα, διότι ό,τι προβλεπόταν ως μέτρο που αναγκαστήκαμε να πάρουμε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, θα άρχιζε να ισχύει από εδώ και στο εξής, στο παρά πέντε. Γιατί όπως έχω εξηγήσει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κυρίως, εμείς έχουμε σχέδιο, αυτό το είχαμε στοχεύσει και κάναμε πολύ συγκεκριμένη δουλειά για να το πετύχουμε.

Στο τέλος της μέρας οι συντάξεις χηρείας σε μέσο όρο, αυξάνονται από 428 ευρώ στα 545 ευρώ, περίπου 27%. Επίσης και τα τέκνα, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι, θα παίρνουν αυτές τις συντάξεις. Άρα ό,τι και να λέγεται γι’ αυτό,αυτή είναι η πραγματικότητα είτε την καταλαβαίνει κάποιος είτε όχι.

Δεύτερον, μας λένε πολύ συστηματικά ότι πληρώνουμε αυτά που δημιούργησε η Κυβέρνηση σε αυτήν την τετραετία, αυτή η καταστροφική δήθεν διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε λιγάκι τι ισχύει σε σχέση με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την έκθεση του ΚΕΑΟ δεν αποδεικνύεται ότι το 96% των οφειλετών είχαν οφειλές πριν από το 2015; Επαναλαμβάνω, το 96% των οφειλών είναι πριν από το 2015.

Προσθέσαμε εμείς κάτι σε αυτό το χρονικό διάστημα; Δεν προσθέσαμε. Προστέθηκαν κάποιες οφειλές; Προστέθηκαν. Αν δεν πεις, όμως, ότι το βασικό κομμάτι, το 96% είναι πριν από το 2015, δεν λες όλη την πραγματικότητα. Προσπαθείς να πεις, δηλαδή, ότι όλη η καταστροφή έγινε στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.Αυτό συνδέεται με το γνωστό σενάριο του 2014, που θα είχαμε εκτοξευτεί στο αναπτυξιακό επίπεδο, όλα θα γίνονταν καλά, όλα θα πήγαιναν πρίμα, μέχρι που ήρθε -μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, θυμίζω- η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, λοιπόν συμβαίνει με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεύτερη πραγματικότητα. Λέτε σωρηδόν ότι με τους επανυπολογισμούς, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, με βάση τον ν.4387/2016 -μάλιστα ο κ. Βρούτσης είπε ολόκληρο το ψέμα- θα κοπούν οι νέες συντάξεις 35%. Εντάξει, να λέμε υπερβολές, αλλά αυτά έχουν ένα όριο.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;Θα υπάρχουν περικοπές κάποιων στους νέους επανυπολογισμούς κάποιων συντάξεων σε σύγκριση με τις προηγούμενες; Ναι, θα υπάρχουν, ιδιαίτερα στις πιο ψηλές. Όμως στις μέσες συντάξεις γήρατος και αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ τα νούμερα είναι σχεδόν ίδια, δηλαδή 728,21 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις παλαιότερες διατάξεις του ν.4387/2016 και 722,23 ευρώ με τις διατάξεις του ν.4387/2016.

Υπάρχει μία μικρή διαφορά. Στις δε συντάξεις αναπηρίας του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, με τις παλαιότερες διατάξεις ο μέσος όρος ήταν 500,81 ευρώ και με τις νεότερες διατάξεις 527,91 ευρώ. Δεν κάναμε τρομερές αυξήσεις, αλλά δεν μειώσαμε, δεν προσθέσαμε στο βασικό κορμό νέες μειώσεις.

Πάμε παρακάτω. Πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις; Δηλαδή, έχει δοθεί ένα non paper διακοσίων πενήντα χιλιάδων.Το λέτε, το ξανά λέτε και δεν στηρίζεται πουθενά. Εμείς όντως παραλάβαμε τριακόσιες ογδόντα έξι χιλιάδες τετρακόσιες σαράντα τέσσερις εκκρεμότητες. Οι περισσότερες από αυτές ήταν οι κύριες συντάξεις, δηλαδή εκατόν εξήντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιες είκοσι δύο, εκατόν πενήντα τέσσερις χιλιάδες είκοσι δύο οι επικουρικές και εξήντα τρεις χιλιάδες πεντακόσιες τα εφάπαξ.

Τις μειώσαμε, όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες πλην δημοσίου και διεθνών και ανελαστικών -και θα εξηγήσω για αυτό- κατά 71%. Μέσα σε αυτό το διάστημα, από 1-1-2015 έως 31-3-2019που υπάρχουν στοιχεία, έχουμε αποπληρώσει οκτακόσιες σαράντα έξι χιλιάδες εξακόσιες τριάντα έξι υποθέσεις συνταξιοδοτικών παροχών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μην επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο έχει γραφτεί στο non paper και είναι λάθος. Ελέγξτε το.

Πάω παρακάτω. Έχουν ειπωθεί και άλλα πράγματα. Θα περάσω λίγο και στο πεδίο της οικονομίας. Έχω ακούσει πολλά για το εισόδημα των εργαζομένων, τι έχει συμβεί σε αυτά τα χρόνια. Θέλω να πω το εξής. Έκανε και μία συζήτηση για το χρέος, αμέσως πιο πριν, ο κ. Κρεμαστινός. Εγώ θα συμφωνήσω ότι οι προοπτικές της χώρας εξαρτώνται από το ποια είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ξέρει πάρα πολύ καλά ο κ. Κρεμαστινός, που πριν από λίγο κατέβηκε από το Βήμα, ότι το νούμερο 182%, που πράγματι είναι ακριβές ως ποσοστό στο ΑΕΠ, προκύπτει από αυτό που είχαμε πει -και είχαμε προϋπολογίσει- στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, από το μαξιλάρι ασφαλείας που έχουμε δημιουργήσει και είναι κοντά στα 31 δισεκατομμύρια. Γι’ αυτό υπάρχει αυτό.

Ποιες είναι οι προβλέψεις; Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι ότι το 2024 θα είναι 143% και οι προβλέψεις του ESM δεν είναι ότι θα πέσει κατά 55 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060; Και δεν είναι γεγονός ότι έχουμε έναν ελεύθερο διάδρομο για δέκα-δεκαπέντε χρόνια, στον οποίο η πραγματική συζήτηση είναι τι θα κάνουμε ως πολιτεία, ως ελληνική κοινωνία, ως ελληνική οικονομία αυτά τα χρόνια;

Πάντως την περίοδο 2014-2018 το εισόδημα της εξαρτημένης εργασίας των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5,9%, κυρίως λόγω της αύξησης της απασχόλησης, ενώ ανά μισθωτό το διάστημα 2017-2018 είχαμε 2% παραπάνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έχω να σημειώσω και κάτι ακόμα -και θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε- σε σχέση με τις επενδύσεις. Επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλη αυτή η συζήτηση να πω, αν μου επιτρέπετε, πολύ γρήγορα δύο πράγματα:

Υπάρχει πράγματι μία προσωρινή κάμψη του όγκου των επενδύσεων του 2018. Έχει τους λόγους της, τους οποίους δεν προλαβαίνω να εξηγήσω. Όμως, σε σχέση με το 2014 είναι αυξημένες κατά 12,3%. Για το 2019 –όχι εμείς, διεθνείς οργανισμοί- προβλέπουν αύξηση, άνοδο πάνω από 10% του όγκου των επενδύσεων. Όσον αφορά δε τις ξένες άμεσες επενδύσεις, αυτές αυξήθηκαν κατά 70%-78% στο διάστημα 2014-2018 και 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, υπολογισμένο σε ετήσια βάση.

Βεβαίως, έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη προσδοκία αύξησης των επενδύσεων μέσα στο 2019, με μεγάλες επενδύσεις, όπως είναι το Ελληνικό. Ξέρετε ότι για να προχωρήσουμε, πρέπει να τελειώσει ο διαγωνισμός για το Καζίνο, γιατί αυτό είναι που εμποδίζει να ξεκινήσει αυτή η επένδυση. Έτσι είμαστε μπροστά σε αυτή την εξέλιξη.
Κλείνω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας τα εξής: Η πιο ακραία εν πάση περιπτώσει, κατά τη γνώμη μου, εκδοχή και εντελώς αποκαλυπτική των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα διακυβέρνηση, όπως την οραματίζονται και την φαντασιώνονται, είναι η παρέμβαση Μητσοτάκη χτες για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Τι είπε ο άνθρωπος; Είπε: «Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα...», πολύ ωραία, «...μία μακροχρόνια σύμβαση με ξεκάθαρα μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω ότι θα βγουν τώρα τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία και όλες αυτές τις σαχλαμάρες».

Και προσθέτει παρακάτω: «Τι, μας ενοχλεί παραδείγματος χάρη αντί να αγοράζουμε εμείς, ως κράτος, μαγνητικούς τομογράφους να συνεργαζόμαστε με μία εταιρεία και να αγοράζουμε όχι μαγνητικούς τομογράφους, αλλά τις υπηρεσίες; Σε αυτή δε τη δομή θα εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι».Πάρα πολύ ωραία. Δηλαδή, ξέρετε τι μας λέει;
Ξέρετε τι μας λέει ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης; Διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πηγαίνετε σε όλον τον κόσμο, σε όποια χώρα του κόσμου θέλετε και πείτε μου εάν αυτό δεν είναι ευθεία βολή κατά της όποιας δυνατότητας των ανθρώπων να έχουν ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην υγεία. Άλλα σχέδια έχει ο κ. Μητσοτάκης, άλλα dealετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης, μόνο που δεν θα του το επιτρέψει ο ελληνικός λαός. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.(Χειροκροτήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ).



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ