15/05/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πάει πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7: Δεν αποκλείω ακόμα και το σενάριο της πρωτιάς, με τις ευρωεκλογές να επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πει ότι θα στηρίξουμε τον προοδευτικότερο δυνατό υποψήφιο, που θα πάρει στήριξη από το Συμβούλιο και ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης - Στόχος μας να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, τον οποίο έχει αρχίσει και ‘αδειάζει’ και η Μέρκελ

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 (Έ. Τριανταφύλλου, Γ. Καρελιά και Μ. Χωριανόπουλο) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης -Στόχος μας να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, για το αν θα συνεχίσουμε με τη δεξιά γερμανοκρατία και το δόγμα της αιώνιας λιτότητας, που εντείνει τις ανισότητες και τρέφει την ακροδεξιά και τις διαλυτικές τάσεις ή αν θα κάνουμε μια στροφή με την ΕΕ να ξαναθυμάται τις ρίζες και της υποσχέσεις της προς τους πολίτες για ανάπτυξη, σύγκλιση, συνοχή και κράτος δικαίου.

Κρίσιμο «κλειδί» σε αυτή τη μάχη και στόχος για εμάς είναι να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, ο οποίος εκφράζει τη δεξιά γερμανοκρατία και μάλιστα με ακραίο τρόπο. Και σας δίνω μια είδηση: Είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι η πλειοψηφία του νέου Ευρωκοινοβουλίου, παρά την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Βέμπερ.

Επομένως, η Μέρκελ θα είναι αναγκασμένη εξαρχής στο Συμβούλιο να τον εγκαταλείψει, καθώς δίπλα στο δεδομένο «όχι» της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων στην υποψηφιότητα Βέμπερ, τις τελευταίες μέρες φαίνεται να προστίθεται και το «όχι» του Μακρόν και των Φιλελεύθερων του Γκι Φερχόφστατ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πει ότι θα επιδιώξουμε και θα στηρίξουμε τον προοδευτικότερο δυνατό υποψήφιο, που μπορεί να πάρει στήριξη από το Συμβούλιο και ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πει ότι θα επιδιώξουμε και θα στηρίξουμε στη συζήτηση, που πρώτα θα γίνει στο Συμβούλιο στο επίπεδο των κυβερνήσεων και μετά θα έρθει για ψήφο εμπιστοσύνης στο Ευρωκοινοβούλιο, τον προοδευτικότερο δυνατό υποψήφιο, που μπορεί να πάρει στήριξη από το Συμβούλιο και ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο. Εμείς στηρίζουμε τους δικούς μας υποψήφιους της Αριστεράς, τους Νίκο Κούε και Βιολέτα Τόμιτς. καιοι Πράσινοι το δίδυμο ΣκαΚέλερ και Μπας Εκχάουτ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορεί αυτή η πολιτική υποψηφιότητα να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, άρα θα αναζητήσουμε στο θέμα αυτό συμμαχίες.

Επειδή, όμως, προβλέπεται να «πέσουν» και το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, θα χρειαστεί συνεργασία 3 ή και 4 πολιτικών ομάδων, προκειμένου να διαμορφωθούν πλειοψηφίες. Και αυτό συνυπολογίστε το με το δεδομένο ότι δεν θα βγει το επόμενο διάστημα μόνο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και νέος πρόεδρος του Συμβουλίου στη θέση του Τουσκ, αλλά και νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη θέση του Ταγιάνι.

Και οι τρεις αυτοί ανήκουν στο ΕΛΚ, αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Μάλιστα, οι δύο από αυτούς, Ταγιάνι και Τουσκ, είναι πολύ δεξιότερα και από τον μέσο όρο του ΕΛΚ. Το σενάριο να τα ξαναπάρει όλα η δεξιά αποκλείεται, διότι δεν έχει τα «κιλά». Το ΕΛΚ θα πάρει το πολύ ένα 25% στις Ευρωεκλογές, άρα θα γίνει μια διαπραγμάτευση ανάμεσα σε κυβερνήσεις και πολιτικές οικογένειες.

Την πάτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας όλα του τα αβγά στο καλάθι του Βέμπερ, τον οποίο έχει αρχίσει και «αδειάζει» ακόμα και η Μέρκελ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και με δική μου ενεργή συμβολή, έχει οικοδομήσει μια Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο και ήδη κάνουμε συζητήσεις και με τις άλλες πολιτικές ομάδες - Πράσινους, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους- για το πώς μπορούμε να βάλουμε φρένο στην οπισθοδρόμηση που εκφράζει ο Βέμπερ, αλλά και πώς μπορούμε να έχουμε και πρόεδρο στο ΕΚ κάποιον που να μη λέει, όπως ο Ταγιάνι, ότι ο Μουσολίνι έκανε και καλά πράγματα.

Η στήριξη Τίμερμανς είναι ένα σενάριο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά δεν μπορούμε και να προκαταβάλουμε. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην είναι ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν.

Όποιος ψηφίζει ΝΔ, ψηφίζει έναν πολιτικό που είναι δεξιότερα του Σόιμπλε και τάχθηκε πρώτος υπέρ του Grexit, αλλά είναι και υπέρ των περικοπών όλων των κοινοτικών κονδυλίων, που ευνοούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Την πάτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας όλα του τα αβγά στο καλάθι του Βέμπερ. Εκτιμώ ότι ακόμα και η Μέρκελ έχει αρχίσει και «αδειάζει» τον Βέμπερ -το γράφει πια κι ο γερμανικός Τύπος-, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη καμιάς άλλης πολιτικής ομάδας, πλην ενδεχομένως ενός τμήματος της ακροδεξιάς, που δεν του φτάνει.

Η διαδικασία της συνεργασίας των πολιτικών ομάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν πλειοψηφίες, ελπίζω να μην τραβήξει πολύ, γιατί δεν θα είναι καλό, σε μια Ευρώπη που είναι ήδη σε κρίση και με τον πονοκέφαλο του Brexit, να τρεναριστεί. Γι’ αυτό κι αυτές οι ζυμώσεις υπόγεια έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν μετά τις ευρωεκλογές, με βάση και τα αποτελέσματά τους.

Οι ευρωεκλογές αυτές θα έχουν και σημαντική εσωτερική σημασία, καθώς γίνονται πολύ κοντά στις προσεχείς εθνικές εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα θα επηρεάσουν καθοριστικά. Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν αρχίσει και «μαζεύουν» τις διαφορές, κανείς πια δεν μιλάει για διψήφιες διαφορές.

Η γνώμη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πάει πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και προσωπικά δεν αποκλείω ακόμα και το σενάριο της πρωτιάς, υπό δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη, ότι θα συνεχίσουμε εμείς εντατικά την εξωστρεφή καμπάνια μας και η δεύτερη, ότι θα δεσμευτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ και για τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.