ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/05/2019

Αλ. Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα, το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο

Αλ. Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα, το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο



Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας

.


Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι δώσατε την εκλογική μάχη των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών αυτές τις μέρες, με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι βρίσκεστε σε αυτή την αίθουσα, μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Εκλογικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Ε. Αθήνας, υποψήφιοι και υποψήφιες σε αυτές τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Θέλω όμως και να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που μας στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη μάχη. Κάθε ένας και κάθε μια που την Κυριακή επέλεξε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι για μας ξεχωριστός και μοναδικός, μοναδική και ξεχωριστή. Ο κάθε ένας και η κάθε μια από τους πολίτες αυτούς έχει αγωνίες, προσδοκίες, ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Και αυτές τις ελπίδες οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην τις διαψεύσουμε. Για να τις δικαιώσουμε.

Είναι σαφές συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας. Όχι μόνο για μας, αλλά και για τις χιλιάδες των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών σε αυτή τη χώρα. Χάσαμε μια μάχη, αλλά έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο πόλεμο. Και δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω. Έχουμε μάθει, άλλωστε, πάντα, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να βγαίνουμε μπροστά. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Άλλωστε, νομίζω ο Ευκλείδης το έγραψε εχθές, δεν είναι το κρίσιμο στη ζωή αν θα πέσεις, αλλά αν θα σηκωθείς. Σας ζητώ λοιπόν σήμερα μαζί να σηκωθούμε, ν’ ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε. Και ξέρουμε καλά, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί το βασικό μας όπλο, η δική μας δύναμη, είναι ότι υπερασπιζόμαστε το δίκιο και τις αξίες μας, υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης και της Αριστεράς.

Οφείλουμε λοιπόν να βασιστούμε, να στηρίξουμε και να στηριχτούμε καταρχήν στις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο, που μας δίνουν σαν αφετηρία ένα 24% του εκλογικού σώματος. Αριθμός ψηφοφόρων δηλαδή σχεδόν αντίστοιχος αυτών που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2014, λίγο πριν έρθει η μεγάλη πολιτική ανατροπή. Δεν θέλω να ισχυριστώ ότι ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι ένας εύκολος αγώνας, ξέρω ότι θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Αλλά πιστεύω βαθιά ότι είναι ένας αγώνας που μπορεί να κερδηθεί.

Σήμερα, λοιπόν, θέλω να σας καλέσω μπροστά σε αυτή την κρίσιμη μάχη, να οργανωθούμε καλύτερα, και να τη δώσουμε με καλύτερους όρους. Να τη δώσουμε αυτή μάχη με πίστη στην αλήθεια, για το τι διακυβεύεται στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Και αυτήν την αλήθεια οφείλουμε να την πούμε με θάρρος στον ελληνικό λαό. Πρώτα απ’ όλα, όμως, στον ελληνικό λαό οφείλουμε να του πούμε ότι λάβαμε το χθεσινό μήνυμά του. Γνωρίζουμε, το είπαμε άλλωστε και πριν τις εκλογές, ότι τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα. Κάναμε κι εμείς λάθη και συμβιβασμούς. Κάποιους απογοητεύσαμε γιατί δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη χώρα από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε ευθύνη για αυτό, που ποτέ δεν αρνηθήκαμε.

Ενδεχομένως, έχουμε ευθύνη, και κάποιοι μας το χρεώνουν, ότι εκείνες τις μέρες πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση είχαμε βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη. Γιατί θέλαμε, πιστεύαμε και ακόμη πιστεύουμε, στην ανάγκη για έναν μεγάλο, ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Μέσα σε αυτή τη δίψα, ίσως γίναμε βολονταριστές, ίσως πιστέψαμε, δηλαδή, ότι μόνο η βούληση αρκεί. Τώρα ξέρουμε καλά, έχουμε την εμπειρία, ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος, πολύ περισσότερη προσπάθεια, πολύ περισσότερος κόπος για να αποκτήσουμε την πατρίδα που θέλουμε, το κράτος που θέλουμε, τη ζωή που θέλουμε. Δεν αγνοούμε λοιπόν το μήνυμα των χθεσινών ευρωπαϊκών εκλογών. Το μήνυμα αυτό το λάβαμε.

Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Λάβαμε το μήνυμα της κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μνημονίων. Μιας κοινωνίας που δεν πρόλαβε να νιώσει, να αισθανθεί την αλλαγή στη ζωή και στην καθημερινότητά της από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και από τα μέτρα ελάφρυνσης που θεσμοθετήσαμε πρόσφατα. Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοί είμαστε, ποιούς εκπροσωπούμε και για ποιούς παλεύουμε.

Και απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν εχθές βραδύ ότι δεν επιλέξαμε τελικά να σφυρίξουμε κλέφτικα προς το αποτέλεσμα. Επέλεξα τελικά να μην επιμείνω στον αρχικό μας στόχο και σχεδιασμό, έναν κεντρικό σχεδιασμό, να εξαντλήσουμε την συνταγματικά καθιερωμένη κυβερνητική θητεία, την τετραετία, αλλά αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές, ως απόδειξη σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και στα μηνύματα των πολιτών. Γιατί αυτή είναι μια βασική ποιοτική διαφορά δική μας με τους προηγούμενους. Στις ευρωεκλογές του 2014, δεν είχα ζητήσει καν άμεσα εκλογές εγώ όταν είχαμε κερδίσει με 4 μονάδες. Ζήτησα να επισπευστούν οι διαδικασίες, διότι υπήρχε αναντιστοιχία, και να μην ορίσει ο κ. Σαμαράς τότε, τον διοικητή της ΤτΕ και να μην προχωρήσει σε δεσμεύσεις κρίσιμες για τη χώρα. Έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτή είναι μια βασική διαφορά ήθους, αν θέλετε, ανάμεσα στη δημοκρατική παράταξη, σε όλους εμάς που δεν μπορούμε ούτε μια στιγμή να φανταστούμε τον εαυτό μας σε θέσεις εξουσίας, όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει, πιστεύω, μια κυβέρνηση, εδώ και 4 χρόνια, που ακούει τους πολίτες, δεν τους αγνοεί. Δεν κυβερνά ερήμην τους. Γι` αυτό λοιπόν, θα κληθούν οι πολίτες, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στην κάλπη, να πάρουν την κρίσιμη απόφαση τελικά για το μέλλον αυτών και των επόμενων γενιών για τα επόμενα, κρίσιμα, 4 χρόνια. Και όλοι γνωρίζουμε ότι άλλο είναι το δίλημμα της Ευρωπαϊκής κάλπης και άλλο αυτό των Εθνικών εκλογών. Παραδοσιακά στον τόπο μας οι Ευρωπαϊκές εκλογές, από το 1981 όπου έχουν θεσπιστεί, ήταν εκλογές που ταυτόχρονα αποτελούσαν και ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Δυσαρέσκεια, ως επί το πλείστο,ν στα κόμματα που κυβερνούσαν, ή η ευκαιρία για να εκφράσουν την πιο κοντινή τους πολιτική προτίμηση, γνωρίζοντας ότι η ψήφος αυτή δεν εκλέγει κυβέρνηση.

Τώρα, όμω,ς έχουμε μπροστά μας την κάλπη των εθνικών εκλογών, και ο καθένας και η καθεμία γνωρίζει ότι με την ψήφο του επιλέγει ποιος και με ποιο σχέδιο θέλει να κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα 4 χρόνια. Τώρα λοιπόν τα διλήμματα και οι επιλογές όλων των πολιτών που θα προσέλθουν σε αυτή την κάλπη, θα είναι απολύτως ξεκάθαρες. Και είναι οι εξής δύο επιλογές. Διότι με βάση τον εκλογικό νόμο τον ισχύοντα –και δεν είμαστε εμείς που ευθυνόμαστε γι αυτό, εμείς επιχειρήσαμε να τον αλλάξουμε, ψηφίσαμε την απλή αναλογική για να μην υπάρχει, κάθε φορά που έρχονται οι κάλπες, αυτός ο διλημματικός χαρακτήρας. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, με αυτή την πραγματικότητα, με αυτόν τον νόμο πηγαίνουμε στις κάλπες– με βάση λοιπόν αυτό τον νόμο, οι επιλογές των πολιτών είναι σαφείς για την επόμενη μέρα:

Την επομένη των Εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, μαζί με υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς. Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι το δίλημμα. Και αυτό το δίλημμα δεν το βάζουμε εμείς, δεν το βάζω εγώ, το βάζει η ίδια η ζωή. Δεν υπάρχει, δυστυχώς ή ευτυχώς, τρίτη επιλογή για την επόμενη μέρα, και άρα από τη ψήφο του καθενός και της καθεμιάς θα εξαρτηθεί το ποια κυβέρνηση και με ποιο σχέδιο θα έχουμε. Είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε αυτές λοιπόν τις εκλογές, συντρόφισσες και σύντροφοι, το δίλημμα είναι κεντρικό και αμείλικτο. Και η προγραμματική αναμέτρηση, πιστεύω, επίσης -και θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει και δημόσια αυτή η αναμέτρηση. Διότι αναμετρώνται δύο μεγάλες πολιτικές παραδόσεις, δυο μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές οικογένειες. Αναμετράται η παράταξη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, η παράταξη που θεωρεί ότι πρόοδος είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα όλων εναντίον όλων και, από την άλλη μεριά, η παράταξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνεργασίας, της ισότητας, της κοινωνικής προστασίας. Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές: θέλουμε μια κοινωνία όπου θα είναι ο καθένας μόνος του, ή μια κοινωνία του εμείς;

Έχω την πεποίθηση, το πιστεύω βαθειά, ότι αν τις επόμενες μέρες μέχρι την αναμέτρηση των κρίσιμων εθνικών εκλογών, καταφέρουμε και θέσουμε ακριβώς αυτό το ερώτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, θα πετύχουμε να συναντηθούμε ξανά με εκατοντάδες χιλιάδες, με εκατομμύρια ανθρώπους, που περπατήσαμε μαζί στο παρελθόν. Με τους οποίους δώσαμε μάχες, αγωνιστήκαμε μαζί, και με τους οποίους είναι βέβαιο ότι θα αγωνιστούμε ξανά.

Το δίλημμα και οι επιλογές δεν αφορούν, όμως, μόνο τους πολίτες και τον Ελληνικό λαό. Αφορούν και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον Προοδευτικό και Δημοκρατικό χώρο. Όλοι πια οφείλουν να μην έχουν αυταπάτες. Είδαν τον τρόπο που επιχείρησε να τους διεμβολίσει πριν τις Ευρωεκλογές η ΝΔ. Ειδικά το ΚΙΝΑΛ που έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες να ακούει στωικά τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει «χαμένη ψήφο» την ψήφο στο κόμμα τους.

Τώρα ξέρουν καλά, πιστεύω, το ξέρουν καλά και η ηγεσία, κυρίως όμως οι ψηφοφόροι, τα μέλη, η βάση, οι απλοί προοδευτικοί πολίτες, που σεβόμαστε την επιλογή τους στις ευρωεκλογές, ξέρουν καλά ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ. - νίκη μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία έχει μεταλλαχθεί προς τα δεξιά, τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, ξέρουν καλά ότι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που προσπάθησε να δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και στο οποίο πρωτοστάτησαν κι αυτοί, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από τον χώρο του κέντρου ή τον χώρο της κεντροαριστεράς, πολύ περισσότερο. Άλλωστε, ο μόνος που κέρδισε απ’ αυτό το μέτωπο χθες ήταν η Ν.Δ. και όχι αυτοί. Και όλοι οφείλουν πάνω σε αυτά τα δεδομένα να επανατοποθετηθούν. Και ειδικά οι προοδευτικές δυνάμεις, να σταματήσουν να θεωρούν αόρατη τη Δεξιά στην Ελλάδα. Να της δίνουν συγχωροχάρτι και άφεση αμαρτιών, για μικροπολιτικούς λόγους.
Εμείς, λοιπόν, θα πούμε για άλλη μία φορά την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όσο κι αν φαίνεται πολλές φορές ότι είναι πικρή, ότι είναι ωμή, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε από τις ευθύνες μας, ούτε κάναμε κόλπα. Επιλέξαμε άλλωστε να μην πάμε σε ταυτόχρονες εκλογές, τριπλές κάλπες, όπως μας πίεζαν οι αντίπαλοί μας κάποια στιγμή, αν θυμάστε, παρά το ότι ήταν εν γνώσει μας ότι η κάλπη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών, παραδοσιακά, δεν αποτυπώνει το κεντρικό πολιτικό δίλημμα.
Επιλέξαμε να μη δειλιάσουμε, να μετρηθούμε, ούτε με την αποτύπωση των συσχετισμών, χωρίς το δίλημμα του ποιος κυβερνά αύριο,ούτε με την ευθύνη μας, σε αυτό το κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι για τη χώρα. Γιατί η στάση και η τοποθέτηση του λαού, ακόμα και αν εκφραστεί κριτικά προς εμάς, εμάς δεν μας φοβίζει. Αντιθέτως, μας αναγκάζει να διορθώσουμε τα λάθη που έχουμε κάνει. Και τελικά, αν ο λαός επέλεξε στο πρώτο μέρος αυτής της μάχης, τη Δεξιά αντί για τη Δημοκρατική Παράταξη και την Αριστερά, δεν πρέπει να λέμε ότι είναι τόσο χειρότερο για το λαό. Είναι το χειρότερο για μας, κι εμείς οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι ώστε να μην ξανασυμβεί.

Εμείς λοιπόν πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Γιατί αυτός ο λαός είναι που μας έδωσε δύο συντριπτικές εκλογικές νίκες και έστειλε εκκωφαντικό μήνυμα στην Ευρώπη το 2015. Κι αυτός έχει το κριτήριο, αυτός κρίνει με βάση τη ζωή του και την καθημερινότητά του. Καθήκον δικό μας λοιπόν είναι να αντιλαμβανόμαστε σε κάθε στιγμή τις αγωνίες του και τις ανάγκες του και να γινόμαστε στήριγμά του. Όπως άλλωστε πιστεύω, το έχουμε αποδείξει, κι αυτό για μας ήταν το μοναδικό μας στήριγμα. Γι` αυτό λοιπόν, εμείς παιχνίδια με τους θεσμούς και με τη λαϊκή ετυμηγορία δεν παίξαμε και δεν θα παίξουμε ποτέ.
Είπαμε με θάρρος, λίγες μέρες πριν τις ευρωπαϊκές κάλπες, την προηγούμενη εβδομάδα, μια αλήθεια, ότι η ψήφος του λαού στις ευρωπαϊκές κάλπες, γνωρίζαμε τα κριτήρια, αλλά είπαμε με θάρρος μια αλήθεια, ότι ενδέχεται να βάλει σε περιπέτειες το σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας που πρόσφατα ψηφίσαμε.


Με θάρρος επίσης θα του πούμε και τώρα την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι οι εθνικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας έχουν εκ των πραγμάτων διλημματικό χαρακτήρα για το ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο για τον τόπο. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του λοιπόν για το αν θα είναι η Ν.Δ. ή η Δημοκρατική παράταξη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει και τα μέτρα της πολιτικής που θα ασκηθούν στην Ελλάδα τα 4 επόμενα χρόνια.
Γι αυτό λοιπόν επιτρέψτε μου σήμερα με την ευκαιρία της σημερινής μας σύσκεψης να απευθυνθώ σε όλες και σε όλους αυτούς που στάθηκαν κριτικά σε εμάς στη χθεσινή κάλπη, αλλά που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο, ακόμα και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που γνωρίζουν όμως ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ., αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει τους ίδιους και την κοινωνική πλειοψηφία στις σκοτεινές μέρες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Να απευθυνθώ λοιπόν σε όλες και σε όλους αυτούς, και να απευθύνω ένα πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες. Στο προσκλητήριό μας αυτό, δεν περισσεύει κανείς και καμιά. Και αυτό το δημοκρατικό προσκλητήριο αφορά τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών που έχουμε μπροστά μας, αφορά όμως και την μάχη της ερχόμενης Κυριακής, στους δήμους και στις περιφέρειες.
Και να πω εδώ ότι ειδικά στο δήμο της Αθήνας, με τον Νάσο τον Ηλιόπουλο και στην περιφέρεια της Αττικής, με τη Ρένα τη Δούρου πρέπει να αποδείξουμε ότι ξέρουμε να δίνουμε μάχες, γιατί χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Και ο αγώνας αυτός είναι ένας αγώνας που μπορεί να κερδηθεί, και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να κερδηθεί.
Χρειάζεται τη στήριξη όλων μας, και με τη φυσική μας παρουσία, με εκλογικούς αντιπροσώπους. Πιστεύω ότι η Ρένα μπορεί να δώσει το πρώτο μήνυμα σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι έχει τελειώσει το ματσάκι για τις εθνικές εκλογές, μπορεί να δώσει το πρώτο μήνυμα ότι καλό είναι να μην θεωρούν ότι έχει λήξει η υπόθεση, πριν μιλήσουν οριστικά οι πολίτες με την ετυμηγορία τους.
Θέλω όμως να μιλήσω γενικότερα και για τον δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών σε όλη την Ελλάδα και θέλω να καλέσω τους πολίτες που μας στήριξαν και μας ψήφισαν, τα μέλη, τα στελέχη μας, τους φίλους μας αλλά και όλους τους πολίτες, να στηρίξουν με αποφασιστικότητα, παντού, προοδευτικά ψηφοδέλτια.
Σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας πρέπει να στηριχθούν με την καρδιά και της ψυχή μας τα προοδευτικά ψηφοδέλτια. Να δώσουμε μήνυμα ότι παράταξη της προόδου, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης είναι παρούσα. Και εξακολουθεί να κερδίζει συνειδήσεις και να αλλάζει τις ζωές των πολιτών.
Επίσης, να μην ξεχάσω σ’ αυτό το σημείο, μιας και κάνουμε και την ανάλυσή μας για τα χθεσινά αποτελέσματα, να εκφράσω, πιστεύω εκφράζοντας το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου, την ικανοποίησή μας για τη συντριπτική ήττα που υπέστη το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην ευρωπαϊκή κάλπη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα ανησυχητικό στοιχείο, αυτά που δείχνουν τα exit polls σχετικά με το υψηλό ποσοστό νέων ανθρώπων που πήγαν εκεί, αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Γι αυτό και πρέπει να δουλέψουμε με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση και σχέδιο σε ότι αφορά τους νέους ανθρώπους, τις νέες γενιές, τη νεολαία μας, τις νέες και τους νέους, να αγωνιστούμε και να δουλέψουμε, όχι μόνο για να έρθουν κοντά με τις αξίες και τις ιδέες του δημοκρατικού χώρου και της αριστεράς, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ντροπή για την ιστορία του τόπου μας να ψηφίζουν ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή.
Θέλω, τέλος, πριν κλείσω, να σας ζητήσω, από αύριο κιόλας, αυτό το μήνυμα της συσπείρωσης, της αγωνιστικότητας, του πείσματος που βγαίνει από τη σημερινή μας εκδήλωση εδώ, γιατί εγώ σήμερα εδώ δεν βλέπω σκυθρωπά πρόσωπα, αλλά πρόσωπα που έχουν αγωνία και πείσμα για να δώσουμε τη μάχη και να βγούμε νικητές απ’ αυτή τη μάχη. Θέλω να σας ζητήσω να βρεθείτε από αύριο κιόλας, κυρίως υπουργοί, στελέχη, βουλευτές, από αύριο κιόλας σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας μας και να συγκληθούν οι εκλογικές επιτροπές της Προοδευτικής Συμμαχίας, παντού. Να κάνουμε ανοιχτές συνελεύσεις, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους. Να κάνουμε τον απολογισμό μας. Να μιλήσουμε και για τα λάθη μας, για το πώς καλύτερα θα οργανωθούμε. Να τους ακούσουμε, να ακούσουμε τις αγωνίες τους και να τους ζητήσουμε, αν έδωσαν μια φορά με αυταπάρνηση αυτή την μάχη των εκλογών χθες, την επόμενη μάχη να τη δώσουν και δυο και τρεις και τέσσερις φορές, γιατί αφορά το μέλλον του τόπου, αφορά το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας, της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας.

Και να τους πούμε, όχι μόνο στη βάση, αν θέλετε, της ψυχικής ενίσχυσης, ότι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται, να τους μιλήσουμε με στοιχεία. Να τους πούμε ότι οι ψηφοφόροι που έδωσαν χθες στη Ν.Δ. αυτό το σημαντικό, νικηφόρο αποτέλεσμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι ίσος αριθμός σχεδόν με τον αριθμό των ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Ν.Δ. τον Γενάρη του 2015, στη συντριπτική ήττα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν φανταστεί κανείς ότι προφανέστατα, έτσι δίνουν τα exit polls, έτσι δείχνουν οι αναλύσεις, λένε ότι έχουν πιάσει ταβάνι σε συσπείρωση, αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας αυτός που έχουμε να δώσουμε δεν είναι ένας αγώνας ο οποίος έχει κριθεί. Το αντίθετο. Αν καταφέρουμε και κερδίσουμε πίσω τους ανθρώπους που είναι αναποφάσιστοι ή επέλεξαν αλλιώς χθες για τους δικούς τους λόγους, που πρέπει να τους σεβαστούμε απόλυτα, να τους κερδίσουμε, η εκλογική μάχη θα κριθεί υπέρ μας.
Το πιστεύω αυτό, το πιστεύω βαθιά. Πρέπει να το πιστέψει ο καθένας και η καθεμιά από μας, κι αυτή τη μάχη να τη δώσουμε με αποφασιστικότητα για να γυρίσουμε το παιχνίδι.
Και να στείλω κι ένα μήνυμα στους πολιτικούς μας αντίπαλους: Να μην συμπεριφέρονται ως κυβερνήτες, πριν ο ελληνικός λαός δώσει την τελική του ετυμηγορία. Ξέρω βεβαίως ότι δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την αλαζονεία τους, ούτε τη δίψα τους για επιστροφή σε θέσεις εξουσίας. Αλλά να ξέρουν ότι το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο. Το παιχνίδι θα κριθεί στην εθνική κάλπη, και ο ελληνικός λαός που θα αποφασίσει, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Επαναλαμβάνω, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα που θα πορευτεί στο μέλλον με αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Χωρίς νέους καταναγκασμούς, χωρίς την εγχώρια ολιγαρχία να ορίζει τα πάντα σε αυτό τον τόπο.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που μας στήριξαν χθες, και είναι και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες που πιστεύουν το ίδιο, και νομίζω ότι μπορούμε, και θα καταφέρουμε να τους κινητοποιήσουμε και να τους φέρουμε στην κάλπη. Γιατί σε αυτόν τον τόπο υπάρχει και συλλογική μνήμη και συλλογική δύναμη. Και υπάρχει φυσικά δημοκρατία και κοινωνικός έλεγχος.
Εμείς πήραμε ένα σαφές μήνυμα. Να μην επαναπαυόμαστε, να μην αφήνουμε τον φανατισμό και τον διχασμό να επελαύνει στις ψυχές των ανθρώπων. Να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί, πιο αποφασιστικοί στην υλοποίηση όσων έχει ανάγκη αυτός ο λαός για να ζήσει καλύτερα.
Οι αντίπαλοί μας, επένδυσαν σχεδόν τα πάντα σε μια ψήφο δικής μας τιμωρίας. Όμως αυτό έχει πάντα ένα όριο. Από αύριο θα πρέπει να μας πουν και τι προτείνουν οι ίδιοι. Και δική μας προσπάθεια θα πρέπει να είναι να καταδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο που κρύφτηκε επιμελώς πίσω από αυτή την αντιΣΥΡΙΖΑ εκστρατεία. Το κυβερνητικό πρόγραμμα δηλαδή της ΝΔ, που δεν είναι απλά τίτλοι, αλλά, θα έλεγα ότι είναι η συντριπτική αλλαγή της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των πολιτών προς το χειρότερο.
Και βέβαια να δείξουμε ακόμα πιο σαφώς και το δικό μας πρόγραμμα, το πώς και με ποιό τρόπο θα χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής που οραματιζόμαστε. Το γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να μας δώσει την ευκαιρία τώρα να κυβερνήσουμε χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Τώρα που μπορούμε, έχοντας βγει από τα μνημόνια, να εφαρμόσουμε τους δικούς μας σχεδιασμούς.
Θέλω λοιπόν με αυτές τις σκέψεις να σας ευχαριστήσω όλες και όλους θερμά. Θέλω να χαιρετίσω την παρουσία του Γιάννη του Τσιρώνη εδώ, εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων, που είχαν τη δική τους απόφαση να κατέβουν ξεχωριστά στη χθεσινή κάλπη. Δεν πήραν ένα αμελητέο ποσοστό, 1% σχεδόν, και οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας σε αυτή την κρίσιμη μάχη για να μην επιστρέψει στη χώρα το καθεστώς και η πολιτική της σκληρής λιτότητας. Ελπίζω ότι θα βρούμε και άλλες συλλογικότητες και δυνάμεις που θα συμπορευτούν μαζί μας το επόμενο διάστημα. Κυρίως, όμως, δημοκρατικούς πολίτες, που θα έρθουν δίπλα μας, θα συμπορευτούν μαζί μας σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Θέλω, λοιπόν, να κλείσω, λέγοντας ότι είμαι βέβαιος, το βλέπω σε εσάς και αισθάνομαι ότι το ίδιο σήμερα θα αισθάνονται όλοι όσοι μας ψήφισαν, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, αλλά και αυτοί που δεν μας ψήφισαν και το μετάνιωσαν, βλέποντας ότι αυτό που έρχεται είναι σκοτεινό για τον τόπο, εάν επαναλάβουν αυτή τη στάση τη χθεσινή
Θέλω λοιπόν να σας πω, κλείνοντας, τη ρήση του Νίτσε, «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Εμείς, σήμερα, είμαστε εδώ πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι, πιο πεισμωμένοι. Και να το θυμηθείτε, ίσως τελικά το χθεσινό να μας βγει και σε καλό. Ίσως τελικά βγούμε πιο δυνατοί, πιο δυνατοί στην κρίσιμη μάχη που έχουμε μπροστά μας, στην κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών. Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή δύναμη, καλή οργάνωση, καλό αγώνα, με πείσμα και αποφασιστικότητα.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Και την Κυριακή που έρχεται, αλλά και στην κρίσιμη εθνική κάλπη. Σας ευχαριστώ θερμά

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ