ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/06/2019

Αλ. Τσίπρας: Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας και για το μέλλον μας και θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά

Αλ. Τσίπρας: Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας και για το μέλλον μας και θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά



Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή, για τον ενθουσιασμό, για την αισιοδοξία, για το πείσμα. Με αυτό το πείσμα θα δώσουμε τον αγώνα. Έναν αγώνα που θα είναι όπως όλοι οι αγώνες που έχουμε δώσει μέχρι τώρα. Όμορφος, ωραίος, δυνατός, λαμπερός. Ένας αγώνας για τις αξίες, τις ιδέες μας και το πρόγραμμά μας. Ένας αγώνας για το αύριο αυτού του τόπου, για το μέλλον του ελληνικού λαού.
Είχατε την ευκαιρία να ακούσετε του κύριους άξονες των προγραμματικών μας θέσεων, όμως θα ήθελα να ξεκινήσω την παρέμβασή μου λέγοντάς σας ότι είμαστε σήμερα εδώ, ενώπιόν σας, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία. Για ένα πρόγραμμα που καλείται να το εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα, και όχι για ένα πρόγραμμα που ακόμα κι αν το εγκρίνει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να το εγκρίνει η τρόικα.
Αυτό ακόμη και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Συμβαίνει γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Βγάλαμε τη χώρα από την 8ετή μνημονιακή περιπέτεια. Από την περιπέτεια αυτής της σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας. Δεν ήταν απλό. Δεν ήταν βέβαιο. Δεν ήταν δεδομένο. Κάποιοι επίμονα πίστευαν καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής, ότι δεν θα το καταφέρουμε, ότι δεν θα αντέξουμε. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτός επιτροπείας και εκτός μνημονίων. Ότι δεν θα τα καταφέρει.
Όμως θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού πίστεψε ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Και χάρη στη δική τους επιμονή, καταφέραμε και κάναμε αυτό το όραμα πράξη, αυτή την ελπίδα πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε στις 25 Γενάρη του 2015. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Δεν είναι ο παρίας της ΕΕ, αλλά μια χώρα που ο λαός της έχει ξανά δικαίωμα στην ελπίδα. Δικαίωμα να ζήσει καλύτερα και να δημιουργήσει σε αυτό το τόπο.
Μια χώρα που ο λαός της, και αυτό νομίζω είναι πιο σημαντικό, μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης, αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και κυρίως όλοι του αναγνωρίζουν ότι επάξια κουβαλά στις πλάτες του τις μεγάλες, τις βαριές παρακαταθήκες των μεγάλων αξιών που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο. Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη.
Σήμερα, λοιπόν, όλοι - ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούμε και ότι θα τα καταφέρουμε- έχουν πια τη δυνατότητα, άλλο αν κρύβονται και πρέπει να τους βγάλουμε από τις κρυψώνες τους, έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν για το δικό τους πρόγραμμα και το δικό τους σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Και εμείς εδώ, που έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες.
Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Κάποιους πικράναμε. Πολλούς δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Και είχαμε μια ευθύνη και μια υποχρέωση: Να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο. Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Να μην έχουμε απώλειες.
Αυτούς τους ανθρώπους που έβαλαν πλάτη περισσότερο, τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Καταλαβαίνω τη κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση. Αν άξιζε το κόπο να βγούμε από αυτή την κρίση χωρίς απώλειες.
Και τους καλώ να θυμηθούμε όλοι μαζί πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και που βρίσκεται σήμερα. Προφανώς και δεν έχει μετατραπεί η ζωή μας σε παράδεισο. Σήμερα όμως η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. Και τον έχει ανοιχτό τον δρόμο μπροστά της γιατί όλοι μαζί αντέξαμε στα δύσκολα και τώρα μπορούμε να ανεβούμε ψηλότερα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής όπως καταστρώναμε 4 χρόνια πριν.
Και αυτό, πιστέψτε με, ήταν ένα σημαντικό βήμα που θα καταγραφεί στην ιστορία, ήταν ένα ιστορικό βήμα. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός. Αν θα φτερουγίσει για να πετάξει ή θα ξαναγυρίσει πίσω, με πεσμένα τα φτερά, στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.
Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είναι ο μόνος που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα τον φεγγίτη για ένα μέλλον πιο φωτεινό. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα φύγει οριστικά από τις θέσεις ευθύνης και διαχείρισης ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές. Αν όλοι αυτοί που έμαθαν να πολιτεύονται με δανεικά και αγύριστα, όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, θα επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ξέρετε οι Έλληνες, έχουμε κάτι που μας κράτησε όρθιους σε πολύ δύσκολα χρόνια. Έχουμε αξίες με γερά θεμέλια στην ιστορία μας. Έχουμε όμως και μνήμη. Έχουμε μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε ιστορία. Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύτηκε το παρελθόν της, αλλά επειδή διδάχτηκε από αυτό. Και στις δύσκολες στιγμές επένδυσε πάντα στο μέλλον της, με πυξίδα τη συλλογική μνήμη και τη δύναμη των Ελλήνων που πίστεψαν σε μια καλύτερη ζωή.
Δεν ήταν παρά μόλις πέντε χρόνια πριν, όταν ο προκάτοχος μου διατράνωνε ότι η Ελλάδα δήθεν είχε τελειώσει με τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή που μας παρέδιδε τη χώρα με 400 δισεκατομμύρια χρέος. Ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτή την Ελλάδα παραλάβαμε. Την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα. Την Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε εκείνη τη περίοδο όσο όσο.
Και αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη απ’ όλες. Όχι η φτωχή πατρίδα, αλλά η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές κάθε κερδοσκόπου.
Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της, με καθαρό διάδρομο 15ετίας μπροστά. Με 34 δις ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Και όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Και γι’ αυτό, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο κρίσιμο διακύβευα των επόμενων εκλογών, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο άλμα προς το μέλλον, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε στην πραγματικότητα ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης και αυτό είναι και το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν. Και αυτή η απόφαση, είναι απόφαση για τη ζωή μας. Για τις ζωές όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Μας λένε βέβαια οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε το 2015. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους τότε διότι έχασαν τις εκλογές. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δεν μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί; Μα γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, γιατί παραμένουν αμετανόητοι για τα σφάλματα που έκαναν εκείνη την περίοδο. Γιατί παραμένουν οι ίδιοι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι έλεγαν δεν θα μας κλέψει την δόξα η τρόικα και το ΔΝΤ.
Αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. 24 δις πρωτογενές έλλειμμα είπε πριν ο Ευκλείδης. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό και ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.

Μας λένε όμως τώρα, ότι το πρόγραμμα αυτό είναι δήθεν διαφορετικό. Και το ερώτημα είναι τι άλλαξαν; Γιατί δε πέτυχαν τότε και δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις όσο κυβέρνησαν και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φως, όπως τώρα υπόσχονται και δήθεν θα το φέρουν τώρα.
Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα, επιχειρήματα και θέσεις. Για αυτό και αποφασίσαμε την 1η μέρα, αμέσως μετά την παρουσία μου στο Προεδρικό Μέγαρο που ζητώ τη διάλυση της Βουλής και νέα λαϊκή εντολή, να είμαστε εδώ παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας. Γιατί θέλουμε ο ελληνικός λαός να κρίνει να κρίνει και να συγκρίνει προγράμματα. Και θέλουμε να ξετρυπώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, να μας πουν επιτέλους τι προτείνουν, τι στόχους έχουν, ποιες είναι οι προγραμματικές τους στοχεύσεις.
Σας παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, πιστεύω που τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Σας παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους, αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα πυλώνα αξιών, αλλά και σταθερότητας στη περιοχή μας. Μια Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια.
Αυτοπεποίθηση που μας γεμίζει ο νέος ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Με συμφωνίες και πρωτοβουλίες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα, όπως η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η προώθηση ενός ιστορικού project για την περιοχή του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει ενεργειακούς πόρους από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και ενέργειας, όπως η τετραμερής των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως η καθιέρωση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής σχέσης με την Κίνα. Συμφωνίες και πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμους για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη, με τη νέα ισχυρή θέση της χώρας σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό χάρτη.

Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και αλληλεγγύη, όπως σας είπα, αλληλεγγύη όπως αυτή που δείξαμε απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζοντας τη σημαντικότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και κάνοντας την Ελλάδα ξανά σύμβολο αξιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν κάποιοι συντηρητικοί των πολιτικών μας αντιπάλων, μας προέτρεπαν τότε να τους επαναπροωθούμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα, αδιαφορώντας αν αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Και ήταν για μας μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή.

Αυτοπεποίθηση, Αλληλεγγύη αλλά και Ασφάλεια, όπως είπα. Ασφάλεια που νιώθουμε ξανά στα βόρεια σύνορά μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη. Ασφάλεια, επίσης, στα βόρεια σύνορά μας, όπου τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε. Κάτι που δεν έγινε για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Ασφάλεια που νιώθουμε από τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Ασφάλεια που νιώθουμε από το γεγονός ότι το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Ασφάλεια από την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας μας με χώρες της Aνατολικής Μεσογείου, από την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ, τη συνεργασία με το Ισραήλ, από την προώθηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής επαναπροσέγγισης της ιστορικά, φίλης Ρωσίας αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ασφάλεια που νιώθουμε και προς τους γείτονές μας στα Ανατολικά, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπου πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς.

Αλλά, ξέρετε, ασφάλεια δεν είναι μόνο η απόλυτη εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας. Είναι και η ασφάλεια που νιώθουμε ως έθνος που στηρίζεται ξανά στις δικές του δυνάμεις. Που δεν εξαρτάται από τις ορέξεις κάποιων υπαλλήλων υπερεθνικών οργανισμών. Ούτε από τα σχέδια κερδοσκοπικών funds, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να παίξουν στα ζάρια τους κόπους και τις αποταμιεύσεις μιας ζωής κάθε Έλληνα πολίτη. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια, με το άγχος να τους κυριεύει για το πώς θα βγάλουν την επόμενη βδομάδα, για το πώς θα τελειώσει ο μήνας και θα καταφέρουν να βγάλουν πέρα τις υποχρεώσεις.

Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα. Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι αυτοί οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει πια κάθε ελληνική οικογένεια και να ονειρευτεί ένα καλύτερο μέλλον, να σχεδιάσει με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή. Με μια καθημερινότητα που θα βελτιώνεται. Σταδιακά, αλλά θα βελτιώνεται με νέες ευκαιρίες για δουλειές με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές. Με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές. Με κοινωνική προστασία και ασφάλεια για όλους. Για τον νέο, τον μισθωτό, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον άνεργο και τον συνταξιούχο.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, εμείς που έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, πιστεύω ότι δικαιούμαστε τώρα την ευκαιρία να κυβερνήσουμε, προσέξτε, για πρώτη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Για πρώτη φορά, χωρίς μνημόνια και χωρίς αυστηρή επιτροπεία. Για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα.

Το σχέδιό μας, λοιπόν, σας παρουσιάστηκε πριν από τους πέντε προηγούμενους ομιλητές και είναι πολύ ευχάριστη η θέση μου ξέρετε, να μπορώ να βγαίνω μετά από πέντε ομιλητές, να μην είμαι μόνος και έρμος στην σκηνή, αλλά να πλαισιώνομαι από συντρόφους και συντρόφισσες – μην βλέπετε μόνο αυτούς, είναι εκατοντάδες, είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Μαζί θα δώσουμε αυτό τον αγώνα, για το πρόγραμμά μας, για τα επιχειρήματά μας, να φτάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε χωριό.

Το σχέδιό μας, όπως ήδη θα έχετε ακούσει -εγώ τώρα θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω – το σχέδιό μας ξεκινά από τον μεγάλο μας εθνικό στόχο. Ο μεγάλος μας εθνικός στόχος είναι να ανακτήσουμε στον τόπο την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Και κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και ταυτόχρονα τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας.

Μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν και μέσα σε εντελώς αντίξοες συνθήκες, που όλοι γνωρίζετε, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά μέχρι σήμερα περισσότεροι από 400.000 άνεργοι συμπολίτες μας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Την επόμενη τετραετία, προφανώς σε συνθήκες πολύ καλύτερες, με την οικονομία να αναπτύσσεται είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία, έχουμε το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε από το 2010 – 2014 περίπου 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας στην ανεργία. Και μπορούμε, ξέρουμε τον τρόπο, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Βασικός μας στόχος, λοιπόν, βασική μας δέσμευση την επόμενη τετραετία, καλύπτουμε τη διαφορά. 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους άνεργους συμπολίτες μας. Και παράλληλα, όμως, θέτουμε ως διττό εθνικό στόχο και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε γι` αυτό, ώστε να μην υπάρχει σε αυτό τον τόπο ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας, που να δουλεύει έστω και μία ώρα και να μην πληρώνεται. Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία. Ούτε μία ώρα έξω από τη νομιμότητα από την εργασιακή κανονικότητα.

Γιατί η Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν είναι μια χώρα όπου θα είναι κανόνας η εκμετάλλευση, θα είναι κανόνας η παρανομία. Και γιατί εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι δεν θα γυρίσει το ρολόι της ιστορίας αιώνες πίσω, να έχουμε τους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους μας να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο» χωρίς κανόνες και αμοιβές. Και έχουμε στόχο να εξασφαλίσουμε νέες ποιοτικές θέσεις, με πλήρη δικαιώματα αλλά και συνολικά αξιοπρεπείς μισθούς. Γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Γι` αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία, στην περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021. Ώστε το 2021 να σβήσει οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Και να αφεθεί του ύψος των μισθών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Θα προχωρήσουμε, επίσης, με ακόμα πιο τολμηρά βήματα και για να εδραιώσουμε αυτό που ονομάζουμε αλληλεγγύη και την ασφάλεια σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ακούσατε το σχέδιό μας, προμετωπίδα 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην Υγεία, 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία μας. Και, βεβαίως, ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% για την Υγεία και στο 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Και ταυτόχρονα θα εγγυηθούμε, όχι απλά ως πολιτική δέσμευση αλλά ως όρκο απέναντι στις γενιές του αύριο ότι, όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κανένα παιδί στη χώρα δεν θα μείνει έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για να μπορούμε ξανά να έχουμε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης για τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια να σχεδιάζουν με καλύτερους όρους την οικογενειακή τους προοπτική.

Με το βλέμμα στο μέλλον, στις γενιές του αύριο αλλά και στην Ελλάδα του αύριο. Θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση των μεγάλων εθνικών στόχων γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε πράσινη ανάπτυξη. Ναι, εμείς, θέλουμε μια δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη. Που σημαίνει μια ανάπτυξη για όλους και σημαίνει, ταυτόχρονα, μια ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Και γι’ αυτό έχουμε βάλει ως στόχο και δουλεύουμε για να υλοποιηθεί, την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030. Χτίζουμε, επίσης, μια οικονομία σύγχρονη, μια οικονομία οικολογική, πρωτοπόρα και εξωστρεφή. Και έχουμε σχέδιο και υλοποιήσιμο στόχο, τον διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.

Αλλά, ταυτόχρονα, χτίζουμε μια οικονομία δίκαιη και ορθολογική. Που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και ευνοεί την επανεπένδυση. Γι` αυτό και προχωράμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, τη μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ. Αλλά και σε όλες τις άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, που ήδη έχουμε εξαγγείλει.

Όμως, η Ελλάδα της νέας εποχής δεν έχει ανάγκη μόνο από οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Έχει ανάγκη και από μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές. Όπως αυτή η μεγάλη προοδευτική τομή, η τολμηρή που επιχειρήσαμε, μέσα από το πρώτο βήμα που κάναμε για ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα. Ένα νέο Σύνταγμα που διευρύνει τη λαϊκή συμμετοχή, που προστατεύει τα δημόσια αγαθά, που βάζει τέλος στην ασυλία που απολάμβαναν οι υπουργοί για κάθε πράξη ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Λες και αυτοί ήταν διαφορετικοί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Στη προηγούμενη Βουλή τολμήσαμε και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα. Μένει, όμως, η επόμενη Βουλή ώστε αυτό το βήμα να ολοκληρωθεί. Και χρειαζόμαστε για να ολοκληρωθεί την εντολή του λαού. Είναι και αυτό, λοιπόν, διακύβευμα στην εκλογική αναμέτρηση. Για να ολοκληρώσουμε, επίσης, και μια σειρά ακόμα σημαντικές θεσμικές τομές. Και έχουμε στόχο, έχουμε στόχο και θα το πράξουμε, να ανοίξουμε εκ νέου τη συζήτηση με έναν ειλικρινή διάλογο για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Διότι εμείς πιστεύουμε βαθιά, το πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι είναι επωφελές και για το Κράτος και για την Εκκλησία, να πάμε σε έναν εξορθολογισμό των σχέσεων του Κράτους και της Εκκλησίας. Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, αλλά και σέβεται και τους πιστούς της.

Και, βεβαίως, και να προχωρήσουμε και στο μεγάλο σχέδιο του εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου. Τη μεγάλη αυτή επαναστατική αλλαγή στη σχέση κράτους και πολίτη, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται από το σπίτι του αποφεύγοντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τις ταλαιπωρίες.

Στόχος μας είναι, επίσης, να προχωρήσουμε και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, που κάποτε θα έμοιαζαν επαναστατικές αλλά σήμερα η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για να τις υποστηρίξει. Κάναμε τέτοιες τολμηρές θεσμικές τομές όλο το προηγούμενο διάστημα. Το νόμο της ιθαγένειας, το Σύμφωνο Συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου. Έχουμε στόχο να προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Και πιστεύουμε ότι σήμερα η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για να υποστηρίξει τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Γιατί; Γιατί για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Φίλες και φίλοι, αυτοί οι προγραμματικοί στόχοι που σας παρουσιάσαμε σήμερα είναι πιστεύω τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής. Δεν είναι φυσικά μόνο αυτοί. Το σχέδιο μας εκτείνεται στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Όμως πάνω σε αυτούς τους στόχους θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα.
Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ότι χρειάζεται ένα άλμα προς το μέλλον. Ότι χρειάζεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Θέλω λοιπόν σήμερα να σας καλέσω να δώσουμε αυτή τη μάχη ώστε στις 8 του Ιούλη να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη νέα αρχή.
Σας καλώ σήμερα να δώσουμε τη μάχη για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να αφήσουμε πίσω όλα όσα τη χρεοκόπησαν. Να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που οδήγησαν όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτική χρεοκοπία. Γιατί, η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική. Ήταν και το αποτέλεσμα μιας ηθικής παρακμής. Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει αν θέλετε την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία της χώρας είναι τεράστιες. Και δεν νομίζω ότι παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες που τη γέννησαν. Με αυτά που τη γέννησαν αλλά και με αυτούς που διαχειρίστηκαν αυτές τις αιτίες και μας έφτασαν έως εδώ.

Εγώ λοιπόν σήμερα θέλω να σας καλέσω να δώσουμε τον αγώνα στις 8 του μήνα να κάνουμε μια νέα αρχή, όχι απλά να συνεχίσουμε όπως ξέρουμε. Εντάξει, αποδείξαμε ότι μπορούμε στα δύσκολα. Ότι τα καταφέραμε εκεί όπου τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν. Αλλά σήμερα δεν καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε καλοί διαχειριστές.
Τον καλούμε να μας εμπιστευθεί γιατί κατά βάθος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν τη δύναμη και τη θέληση και την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα και την ορμή να αλλάξουν την Ελλάδα, αυτοί είμαστε εμείς. Εμείς που καταφέραμε να τη διατηρήσουμε όρθια και ζωντανή. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να την αλλάξουμε.

Σας καλώ λοιπόν όλους και όλες να πάμε μαζί με σχέδιο αλλά και με όραμα, το σχέδιο το είδατε, αλλά και με όραμα όχι να τα διατηρήσουμε όλα όπως είναι. Το αντίθετο. Να πάμε για να τα αλλάξουμε όλα αν χρειαστεί.

Και πάνω από όλα, να αλλάξουμε αυτό το κράτος. Να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να ολοκληρώσουμε την αλλαγή στο Σύνταγμα. Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Να αλλάξουμε προχωρώντας μπροστά. Μαζί με το Λαό φυσικά. Με την κοινωνία που πρέπει να στηρίζει αυτές τις αλλαγές. Αλλά και σε ένα πρόγραμμα τετραετίας που φτιάχνει το σκαρίφημα της Ελλάδας του μέλλοντός, έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε.

Σε αυτό το Προσκλητήριο Αλλαγής, καλούμε πρώτα από όλα τις νέες και τους νέους, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Καλούμε τις νέες και τους νέους να βγουν μπροστά. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα. Να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους.

Καλούμε όμως και όσους αισθάνονται νέοι, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Όσοι θέλουν το νέο, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη σύγκρουση με το παλιό , να έρθουν μαζί μας για να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα. Και δεν καλούμε μόνο τις αριστερές και τους αριστερούς, τις προοδευτικές και τους προοδευτικούς. Καλούμε όλους τους πολίτες. Όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν διάθεση να προχωρήσει η χώρα μπροστά, να συγκρουστούμε με τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, να αλλάξουμε τα πράγματα για το μέλλον των παιδιών μας, να συστρατευτούν μαζί μας.
Αλλά θέλω σε αυτούς που δεν ανήκουν στην αριστερά αλλά και στους αριστερούς και στις αριστερές να κλείσω με το εξής: Η Αριστερά ξέρετε δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν και οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ό,τι έκαναν οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε για αυτό και σήμερα είμαστε εδώ εκτός μνημονίων και σχεδιάζουμε το μέλλον. Τώρα όμως η Αριστερά δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά.
Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Και θα την ξαναφτιάξουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τώρα λοιπόν αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον μας
Και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Να προχωρήσουμε στο μέλλον. Να μην γυρίσουμε πίσω. Να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Να προχωρήσουμε μπροστά, όχι για να διατηρήσουμε τα πάντα, αλλά για να τα αλλάξουμε όλα.

Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ