ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/06/2019

Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος

Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος



Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος
Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος
Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος
Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος
Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος
Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος


Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δραπετσώνα

 


Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτή την ανθρώπινη, αυτή την ζεστή υποδοχή. Βλέπω στα πρόσωπά σας την αποφασιστικότητα, βλέπω στο χαμόγελό σας την ελπίδα. Ναι, είναι βέβαιο, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά. Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την δημοκρατική, προοδευτική παράταξη στην πατρίδα μας, που άνοιξε τον δρόμο για να είμαστε σήμερα ξανά ελεύθεροι, να ατενίζουμε ένα μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Και είναι μεγάλη πραγματικά η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα ξανά εδώ, μαζί σας. Ξανά εδώ. Στις γειτονιές του Πειραιά, που στους εκλογικούς καταλόγους καταγράφονται ως Β΄ Πειραιά, αλλά στην καρδιά μας και στην Ιστορία καταγράφονται ως οι γειτονιές της αντίστασης, και της πάλης για ελευθερία, δημοκρατία, και κοινωνική δικαιοσύνη. Της πάλης που γέννησε την Αριστερά και τη μεγάλη προοδευτική παράταξη στον τόπο μας. Το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, το Πέραμα, η Κοκκινιά, ο Κορυδαλλός, ο Ρέντης, είναι για μας οι γειτονιές της ιστορίας μας, των αγώνων μας και της περηφάνιας μας. Είναι το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει, αντιστέκεται, και προκόβει στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Και δεν μπορώ παρά να μη θυμηθώ τους αγώνες που κάνατε και κάναμε όλοι μαζί ,και δεν μπορώ παρά να παινευτώ, ότι έρχομαι ξανά σε ένα χώρο, που με τους δικού σας αγώνες, τους αγώνες των πολιτών και της δημοτικής αρχής, αλλά και με την δική μας επιμονή, καταφέραμε τελικά να διασώσουμε από τους κερδοσκόπους που ήθελαν να τον γεμίσουν κι αυτόν τον τόπο με μπετόν, και καταφέραμε να παραδώσαμε έναν ελεύθερο χώρο ανάσας για την περιοχή σας, εκεί όπου ανήκει, σε όλον τον λαό του Πειραιά.

Επιτρέψτε μου φίλες και φίλοι, να ξεκινήσω σήμερα την ομιλία μου, αφού σας εκμυστηρευτώ ότι δεν είχα φανταστεί ότι θα τον διαμορφώσετε τόσο όμορφα αυτόν τον χώρο, και ότι θα έρχομαι συχνότερα σε αυτήν εδώ την γειτονιά και σε αυτήν εδώ την περιοχή, όχι μόνο γιατί είναι όμορφα αλλά και γιατί εδώ συναντά κανείς γνήσιους, αυθεντικούς, έντιμους ανθρώπους της βιοπάλης, τους ανθρώπους αυτούς που μας στηρίζουν, με τους ανθρώπους αυτούς θα πάρουμε την νίκη, θα πάρουμε την μεγάλη ανατροπή.

Επιτρέψτε μου όμως, όπως σας είπα και πριν, να ξεκινήσω την σημερινή μου ομιλία με ένα καλό νέο. Οι αντίπαλοί μας, που έσπευσαν αμέσως μετά της ευρωεκλογές να πανηγυρίσουν τη βέβαιη νίκη τους στις εθνικές εκλογές, τώρα ανησυχούν. Τώρα αρχίζουν και τα γυρνάνε. Δεν είναι πια και τόσο σίγουροι. Τους έχουν ζώσει τα φίδια.

Γιατί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι άλλη είναι η λογική της ψήφου στην ευρωπαϊκή κάλπη, και άλλη η λογική της ψήφου στις εθνικές εκλογές, που αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Για το πώς και με ποιο σχέδιο αλλά και ποιος θα μας κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια.

Γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη προθυμία στην κοινωνία να παραδώσει τη ζωή της στα πολιτική τζάκια, και στις πολιτικές δυνάμεις που την οδήγησαν στο γκρεμό και δεν ξεχνάει τόσο εύκολα.

Γιατί επίσης καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί για να κερδίσεις εθνικές εκλογές μόνο φτιάχνοντας αρνητικό αφήγημα για τον αντίπαλο, αν δε μπορείς να φτιάξεις θετικό αφήγημα για σένα.

Και γιατί γνωρίζουν καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία έχει τη δυνατότητα και το έχει αποδείξει άλλωστε και στις προηγούμενες αναμετρήσεις, στις προηγούμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, που ανάμεσά τους ανέβηκε μέσα σε 5 μόλις μήνες 670.000 ψήφους, από τις ευρωπαϊκές στις εθνικές εκλογές το 2015. Έχει λοιπόν τη δυνατότητα και το ξέρουν να καλύψει τη διαφορά των 500.000 που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές και να κάνει μια μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή.

Γι’ αυτό τώρα ο κ. Μητσοτάκης, αυτός που πριν από λίγες μέρες έλεγε πως δε κερδίζεις εκλογές με το φόβο αλλά με την ελπίδα, σπεύδει να ανασύρει από τα συρτάρια του άλλο έναν εκβιασμό. Ένα παραμύθι με δράκο, μπας και εκβιάσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν. Και τι μας λέει τώρα ο κατά τα άλλα βέβαιος νικητής; Μας λέει ότι εάν τελικά δεν του δώσει, λέει, ο λαός τη νίκη, και, μάλιστα, όχι απλά τη νίκη, αλλά και τη λευκή επιταγή, τότε θα πεισμώσει τόσο πολύ, και από το πολύ το πείσμα θα πυροβολήσει τα ίδια του τα πόδια. Και θα έχουμε λέει και άλλες εκλογές, με απλή αναλογική. Και για να γίνει και το παραμύθι πιο ενδιαφέρον, θα τις κάνουμε λέει μέσα στο δεκαπενταύγουστο. Η Παναγιά μαζί μας, δηλαδή.

Τι θέλει να μας πει όμως ο κ. Μητσοτάκης με αυτό το παραμύθι με τον πέτσινο Δράκο; Ότι αν δεν του δώσει ο λαός λευκή επιταγή τότε αυτός θα προτιμήσει, ακόμη κι αν νικήσει, να δώσει πίσω τις 50 έδρες που δίνει ο παρόντας εκλογικός νόμος, γιατί είναι τόσο γενναιόδωρος.

Στη πραγματικότητα όμως άλλο θέλει να μας πει. Θέλει να μας πει δυο πράγματα: Πρώτον ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει στις εκλογές της 7ης Ιούλη, πράγμα στο οποίο συμφωνούμε απολύτως. Δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει γι αυτό και εφεύρει παραμύθια με Δράκους. Το Δεύτερο που θέλει να μας πει είναι ότι έχει γραμμένο στα παλιότερα των υποδημάτων του όλο το προηγούμενο αφήγημά του προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τα περίφημα όμορφα λόγια περί ενότητας και συνεργασίας και ομοψυχίας, αντικαταστάθηκαν από λόγια αλαζονείας και βουλιμίας. Καμία ενότητα, καμία συνεργασία. Κυρία Γεννηματά ατυχήσατε, όσο απλόχερα κι αν σπεύδετε να τον στηρίξετε, αποτύχατε!

Και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ενώ εγώ το βράδυ των ευρωεκλογών, αμέσως, το ίδιο βράδυ, ενημέρωσα ότι θα προχωρήσω στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, βάζοντας πάνω από τους κομματικούς σχεδιασμούς, το συμφέρον της χώρας, να μην έχουμε δηλαδή μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που θα δημιουργούσε προβλήματα και στον τουρισμό και στην οικονομία, αλλά να έχουμε, κι αυτό διεκδικούμε, μια νωπή λαϊκή εντολή να συνεχίσει η χώρα τη πορεία της προς τη κανονικότητα και την έξοδο από την κρίση, ενώ εμείς βάλαμε γι άλλη μια φορά επάνω το συμφέρον της πατρίδας από το κομματικό συμφέρον, αυτός αποδεικνύει ότι μόνο που τον απασχολεί είναι η πάρτη του. Και εκβιάζει με τζούφιους Δράκους στο όνομα δήθεν της ομαλότητας και της σταθερότητας, για την οποία όμως δε του καίγεται καρφάκι.

Αλλά αλήθεια, πολίτες του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, για ποια ομαλότητα μιλά ο κ. Μητσοτάκης; Ποια ομαλότητα μπορεί να εγγυηθεί η επιστροφή της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου; Και ποια σταθερότητα; Αυτή που εγγυήθηκε μαζί με τους συνεταίρους του, τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό τότε, και τον κ. Βενιζέλο αντιπρόεδρο, στα μαύρα χρόνια της διακυβέρνησής τους; Όταν κάθε μέρα, κάθε μέτρο, κάθε περικοπή, κάθε αύξηση της φορολογίας, κάθε αντιλαϊκή εφεύρεση φόρων, εισφορών, περικοπών, κατέστρεφε τη σταθερότητα, την ομαλή ζωή, την ίδια τη ζωή, σε εκατομμύρια νοικοκυριά; Ποιος θέλει αλήθεια αυτήν την ομαλότητα της εποχής της διακυβέρνησης της ΝΔ του κου Σαμαρά; Και την σταθερότητα και ομαλότητα του κ. Σαμαρά και του κ. Μητσοτάκη, που τότε ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός και οδηγούσε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα; Ποιος ονειρεύεται την επιστροφή στο νόμο και την τάξη της λιτότητας και του αυταρχισμού;

Η ομαλότητα, και η σταθερότητα φίλες και φίλοι, δεν έχει, ούτε μπορεί να έχει, ως θεμέλιο πλαστές, κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ούτε την καταστολή και τον αυταρχισμό. Η ομαλότητα, και η σταθερότητα μπορεί να έχει ως θεμέλιο, μονάχα μια πολιτική δημοκρατίας από την αρχή ως το τέλος. Μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, μια πολιτική ανάπτυξης με σεβασμό στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Η ομαλότητα, με δυο λόγια, έχει ως προϋπόθεση τη συναίνεση της κοινωνίας στην πολιτική που εφαρμόζεται. Όχι τις λευκές επιταγές. Μια τέτοια αντίληψη, και μια τέτοια πολιτική, γνωρίζουμε πολύ καλό ότι είναι ξένη και εχθρική για τη ΝΔ.

Γιατί η ΝΔ που κυβέρνησε το τόπο, δεν τα ξεχνάμε αυτά, με τον κ. Σαμαρά και κεντρικό υπουργό τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη υπουργούς, στάθηκε σκληρά απέναντι στην ομαλότητα της δημοκρατίας. Το μόνο που φρόντισε ήταν η ομαλή επιβολή των μνημονίων και των κάθε μορφής αντιλαϊκών μέτρων. Ο καθένας μόνος του κι όποιος αντέξει ήταν και παραμένει η πεμπτουσία της πολιτικής τους. Κι αυτή να ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ανωμαλία. Το ζήσαμε και το ξέρουμε όλοι και όλες πολύ καλά.

Αντιθέτως ομαλότητα και σταθερότητα είναι η επιλογή μας να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βγει οριστικά η χώρα από τη κρίση. Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Να συνεχίσουμε τη προσπάθεια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, με νέες και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και όχι την επιχειρηματικότητα των οφσόρ. Να στηρίξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, για να μη ξαναβρεθεί ποτέ ξανά κανείς μόνος και απροστάτευτος απέναντι στη κρίση.

Και αυτή τη πορεία προς τα εμπρός μπορεί να την εγγυηθεί, με δεδομένο τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, μόνο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Νίκη έστω και με μια ψήφο. Και την επόμενη μέρα να είστε σίγουροι ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και προοδευτικό πρόγραμμα για να συνεχίσει η χώρα τη πορεία προς τα εμπρός. Την επόμενη μέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εμείς δε ζητάμε από κανέναν λευκή επιταγή. Γιατί εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η δύναμη της συνεργασίας και όχι της αλαζονείας. Και να ‘στε βέβαιοι φίλες και φίλοι ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα. Οι τάσεις αυτό δείχνουν. Για αυτό και οι γνωρίζοντες ανησυχούν και σπεύδουν σε σενάρια φόβου και σε τακτικές εκβιασμού του ελληνικού λαού.


Μετά όμως το καλό νέο που σας είπα, ότι τα πράγματα γυρίζουν και το καταλαβαίνουν οι αντίπαλοί μας και γι αυτό γυρνάνε το τροπάρι, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σας πω κι ένα κακό νέο. Η ΝΔ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχει αρχίσει ήδη διαμοιράζει τα ιμάτια των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εξαργυρώνοντας προκαταβολικά την ψήφο τους, πριν καν την πάρει στις εθνικές κάλπες. Πώς; Πολύ συγκεκριμένα, και θα έλεγα με ανατριχιαστική προσκόλληση στις συνταγές που βάζουν τα κέρδη των λίγων, πάνω από τους ανθρώπους, πάνω από την κοινωνία και πάνω και από την πατρίδα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ήδη βρίσκεται όπως αποκαλύφθηκε σήμερα σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους, για να παραδώσει σε αυτούς την επικουρική ασφάλιση. Δηλαδή τις συντάξεις! Δηλαδή την ίδια τη ζωή, των σημερινών και των αυριανών απόμαχων της δουλειάς. Και ετοιμάζεται να το διαπράξει αυτό, φεσώνοντας το ελληνικό δημόσιο με δισεκατομμύρια ευρώ. Τα οποία θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι.
Ήδη, επίσης, μαθαίνουμε και βλέπουμε, ότι προετοιμάζει, το ξεπούλημα και την απαξίωση της ΔΕΗ, αφού πρωτίστως έχει αναλωθεί σε μια πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμισης, το ξεπούλημά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, που δεν κρατιούνται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Βλέπετε κάθε μέρα την κίτρινη προπαγάνδα κατά της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας εταιρίας, από τα φιλικά ΜΜΕ της αντιπολίτευσης. Με στόχο την επόμενη ημέρα τα φιλέτα της ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια να τα ξεπουλήσουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Ήδη ετοιμάζουν την αντικατάσταση της σύμβασης του Ελληνικού, που εμείς το φτάσαμε ως το τέλος - λίγοι μήνες, λίγες μέρες ακόμα για να μεταβιβαστούν οι μετοχές στον παραχωρησιούχο – ήδη ετοιμάζουν την αντικατάσταση τη σύμβασης του Ελληνικού, μιας σύμβασης που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του Δημοσίου, γιατί εμείς την αλλάξαμε και με μεγάλο αγώνα καταφέραμε να την αλλάξουμε, κάνοντας την μια σύμβαση η οποία προστατεύει το Δημόσιο. Ήδη ετοιμάζουν την αντικατάσταση της με μια άλλη σύμβαση, πιο «φιλική» προς τους επενδυτές, και απολύτως εχθρική προς τους κατοίκους της Αττικής. Κι εδώ η προπαγάνδα τους δεν αποτελεί παρά μόνο την προετοιμασία τους για την τελική έφοδο.

Τέλος ήδη έχουν εξαγγείλει ότι θα περάσουν σαν οδοστρωτήρας από τις Σκουριές στη Χαλκιδική, για να ισοπεδώσουν όλα τα εμπόδια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Να μην ξεχάσω, ότι ήδη έχουν έρθει, και πριν τις ευρωεκλογές μάλιστα, σε συμφωνία με μεγαλοϊδιοκτήτες, ιδιώτες, Διαγνωστικών κέντρων για να παραδώσουν μέρος του προσωπικού αλλά και των υποδομών του ΕΣΥ, προκειμένου αυτοί οι μεγαλοϊδιοκτήτες να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων. Και όλα αυτά γίνονται ήδη και σε μια σειρά άλλους τομείς που μπορεί ακόμα να μην έχουμε ανιχνεύσει. Και όλα αυτά γίνονται μόλις μέσα σε ένα μήνα, από τότε που τους άνοιξε η όρεξη, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Καθισμένοι στην έπαρση που τους έδωσε το αποτέλεσμα αυτό, απεργάζονται ήδη, σχεδιάζουν, κλείνουν τα deals τους, απεργάζονται το μεγάλο άλμα προς τα πίσω. Όχι άλμα, ρεσάλτο θα έλεγα, ετοιμάζουν, στην περιουσία του ελληνικού λαού. Αλλά και σε δικαιώματα, κατακτήσεις και ελευθερίες. Και το ερώτημα είναι, θα τους αφήσουμε να το κάνουν; Η απάντηση είναι ότι ο ελληνικός λαός, έχοντας τη γνώση, του τι του ετοιμάζουν και αποφασίζοντας με τη λογική, θα ακυρώσει στις 7 του Ιούλη αυτά και πολλά άλλα σχέδια εις βάρος των δικών του συμφερόντων.

Θα μας πουν όμως, κάποιοι συμπολίτες μας, ακούγοντας μας, ναι, μπορεί να ισχύουν αυτά, αλλά η ΝΔ είπε ότι θα μειώσει τη φορολογία, και εδώ και τρία χρόνια αυτό έχει γίνει ο πυρήνας του αφηγήματος τους.

Φίλες και φίλοι, πάει και αυτό το παραμύθι. Ξεχάστε το. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος σε συνεντεύξεις που δίνει, διότι προφανώς δεν θέλει να αντιπαρατεθούμε δημόσια, αλλά κάποια του ξεφεύγουν στις συνεντεύξεις του. Και είπε ξεκάθαρα, καμία μείωση της φορολογίας, ούτε το 2019 ούτε και το 2020. Από το ‘21 και βλέπουμε, αν και εφόσον, είπε, δελεάσουμε τους δανειστές μας με κύμα μεταρρυθμίσεων. Τόσο μεγάλο, όμως, θα είναι το κύμα αυτό, που πολύ φοβάμαι πως δεν θα είναι κύμα, θα είναι τσουνάμι για τους αδύναμους. Τσουνάμι για τη μεσαία τάξη, για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τσουνάμι που δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο.

Εμείς από την άλλη πλευρά δε μιλάμε ούτε γενικόλογα ούτε παραπέμπουμε τις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, τώρα που μπορούμε, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και μπορούμε, δεν τις παραπέμπουμε σε ένα άδηλο μέλλον. Έχουμε ήδη ξεκινήσει από τη μέρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Και όσα εξαγγείλαμε τον Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ τα υλοποιήσαμε όλα. Μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας άμεσα σήμερα, τώρα. Και προχωράμε και σε ακόμα πιο τολμηρά βήματα, καλά μελετημένα, όμως, με μέτρα μείωσης της φορολογίας από 1/1/2020. Χωρίς να τα θέσουμε αυτά υπό την αίρεση της συμφωνίας με τους δανειστές μας. Γιατί;

Γιατί, εμείς, μειώνουμε τα πλεονάσματα από το 2020, χωρίς να χρειαστεί να δελεάσουμε κανέναν με κύμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αλλά καταθέτοντας σε ειδικό λογαριασμό, μέρος της ρευστότητας που από τις θυσίες του ελληνικού λαού, όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε, από τότε που παραλάβαμε άδεια τα δημόσια Ταμεία και σήμερα έχουνε πάνω από 34 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και έχουμε δεσμευθεί τώρα για αυτές τις νέες ελαφρύνσεις. Νέες ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στην προκαταβολή φόρου, σε μια σειρά απο φορολογικές επιβαρύνσεις. Γιατί ξέρουμε, έχουμε πλήρη συνείδηση, ότι η βαριά φορολογία είναι πάνω από όλα φρένο στην ανάπτυξη. Αλλά ο δικός μας ο σχεδιασμός, το δικό μας το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις χωρίς να περιλαμβάνει ταυτόχρονα ή ως προϋπόθεση και περικοπές δαπανών. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη διαφορά μας, μετά το χρόνο εφαρμογής των ελαφρύνσεων, που εμείς λέμε άμεσα, τώρα, και αυτοί λένε από το 2021 και μετά. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη διαφορά μας με το πρόγραμμα της ΝΔ.

Και ξέρετε αλήθεια, τι εννοούν όταν λένε περικοπή δαπανών; Τις δαπάνες εκείνες που διασφαλίζουν την ύπαρξη και ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, εννοούν. Τα επιδόματα εκείνα που διασφαλίζουν την ίδια τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας εννοούν. Την αποψίλωση του δημοσίου, με την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ εμείς έχουμε κερδίσει το ένα προς ένα, εννοούν.

Δηλαδή για κάθε πέντε καθηγητές και δασκάλους που φεύγουν από το δημόσιο σχολείο, να προσλαμβάνεται μόνο ένας. Δηλαδή για κάθε πέντε γιατρούς και νοσηλευτές που φεύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία, θα προσλαμβάνεται μόνο ένας. Αυτό εννοούν. Την διάλυση της δημόσιας Παιδείας, και δημόσιας Υγείας, εννοούν. Τον εκμηδενισμό των κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων εννοούν. Αυτά κρύβονται πίσω από τις λέξεις για περικοπή δαπανών στο πρόγραμμά τους.

Κι αυτός, αν θέλετε, είναι και ο βασικός λόγος – αυτός είναι ο βασικός λόγος- όχι ότι έχει έλλειμμα αυτοπεποίθησης, που ο κ. Μητσοτάκης ούτε δεμένος δεν θα ερχόταν σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί μου. Ο λόγος είναι ότι φοβάται ότι θα ξεγυμνωθεί το πρόγραμμα, οι σκελετοί που κρύβει στα ντουλάπια του, οι προγραμματικές του θέσεις που είναι βαθιά αντιλαϊκές, αυτός είναι ο λόγος που φοβάται τον διάλογο με επιχειρήματα.

Φίλες και φίλοι, μιλώντας απόψε σε σας, σε ανθρώπους που ξέρουν κι από αγώνες, κι από μάχες και από διεκδικήσεις και από τι σημαίνει το μεροκάματου, κι από τι σημαίνει να χάνεις το μεροκάματο, σε ανθρώπους που ξέρουν λοιπόν και από νίκες, κι από ήττες, μιλώντας σε εσάς, δεν θέλω να μασήσω τα λόγια μου. Το 2015 αναλάβαμε τη διακυβέρνηση στη πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Παραλάβαμε μια χώρα ρημαγμένη. Μια οικονομία λεηλατημένη, ακρωτηριασμένη. Ένα κράτος με άδεια ταμεία. Αλλά και μια κοινωνία απελπισμένη από τα μνημόνια. Σηκώσαμε αυτή την ευθύνη στους ώμους μας, παρά το γεγονός ότι απέναντί μας βρέθηκε όλο το παλιό καθεστώς.

Η διαπλοκή, η διαφθορά, η επιστημονική χρήση του ρουσφετιού για την αλλοίωση συνειδήσεων, μια σειρά από μεγάλα ΜΜΕ που χωρίς δισταγμό μετέτρεψαν την ενημέρωση, τεσσεράμισι χρόνια τώρα, σε τοξική προπαγάνδα. Όμως εμείς δεν δειλιάσαμε. Παλέψαμε σε όλα τα μέτωπα. Τέσσερα χρόνια τώρα, αυτή η κυβέρνηση, να ξέρετε, δεν βρήκε ούτε μια μέρα ησυχίας. Πιέσεις και εκβιασμοί στο εξωτερικό. Υπονόμευση διαρκής στο εσωτερικό. Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες, κάναμε και λάθη. Καθυστερήσαμε σε κάποια πράγματα που έπρεπε να τα τρέξουμε πιο γρήγορα. Κάναμε και λάθη, είχαμε και αστοχίες, αλλά κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει σήμερα ότι συμβιβαστήκαμε, και γίναμε σαν τους άλλους.

Κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει, σήμερα, ότι υπήρξε έστω και ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε το χέρι του στο μέλι της εξουσίας. Κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει, σήμερα, ότι δεν συγκρουστήκαμε μετωπικά, πολλές φορές και χωρίς να φοράμε κράνος, με τους κατεστημένους θύλακες της διαπλοκής και της οικονομικής εξουσίας στον τόπο μας. Κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει, σήμερα, ότι έστω και για μια στιγμή ξεχάσαμε ποιοι μας έστειλαν στην κυβερνητική εξουσία. Ποιους εκπροσωπούμε. Ποιανών συμφέροντα παλεύουμε να στηρίξουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Και, όσα λάθη κι αν κάναμε, όσες αστοχίες και παραλήψεις, μπορώ σήμερα – και αυτό, ξέρετε, είναι μεγάλο προνόμιο για κάποιον πολιτικό και κυρίως για κάποιον που κυβέρνησε τον τόπο για τεσσεράμισι χρόνια- μπορώ σήμερα να στέκομαι μπροστά σας, στους ανθρώπους του μόχθου, να στέκομαι μπροστά σας με περηφάνια. Και να σας κοιτάω στα μάτια.

Γιατί εμείς, μαζί με σας, πετύχαμε τον μεγάλο στόχο, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια. Γιατί εμείς, μαζί με σας τα καταφέραμε εκεί που όλοι οι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς. Γιατί εμείς, μαζί με σας, καταφέραμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο του και απολύτως απροστάτευτο απέναντι στη κρίση.

Εμείς, εσείς, όλοι μαζί ελευθερώσαμε τη χώρα, από αυτό τον ζυγό των δανειστών που ήταν για 8 ολόκληρα χρόνια, και το πετύχαμε αυτό με την κοινωνία όρθια. Διανέμοντας στους πιο αδύναμους το πλεόνασμα που δημιουργούσαν οι θυσίες του λαού μας. Φροντίζοντας με κάθε μέσο ταυτόχρονα την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος. Με το επίδομα ενοικίου, τα επιδόματα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη φροντίδα για το παιδί. Και ταυτόχρονα, ξεκολλήσαμε την οικονομία από το τέλμα που την είχαν βυθίσει.

Εξασφαλίσαμε ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας πάνω από τριάντα δις. Βγαίνουμε αυτή τη στιγμή, χάριν σε αυτό, στις αγορές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, ενώ οι επενδύσεις βρίσκονται σε προ κρίσης επίπεδα. Αποδείξαμε, με δύο λόγια, στην πράξη, ότι η ανάπτυξη δεν έχει ως προϋπόθεση την καταστροφή των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, εν ονόματι των κερδών της ολιγαρχίας. Ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κινητήρας ανάπτυξης, και όχι τροχοπέδη, όπως την εμφανίζουν οι αντίπαλοί μας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, χάριν στις θυσίες του ελληνικού λαού της, έχει συγκεντρώσει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε τα επόμενα 4 χρόνια να κάνει ένα άλμα προς τα μπρος.

Τώρα έχουμε την ελευθερία κινήσεων, τώρα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά έχουμε τα μέσα, την πείρα, την τεχνογνωσία, για να κάνουμε αυτό το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Προς την ανάπτυξη. Προς μια υγιή οικονομία. Προς μια έκρηξη επενδύσεων. Αλλά ταυτόχρονα και προς ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. Με καλύτερη Παιδεία και Έρευνα. Με υπηρεσίες Υγείας, που μας αξίζουν.

Αυτό το άλμα μπορούμε να το κάνουμε μαζί. Ή, μάλλον, μπορούμε να το κάνουμε μόνο μαζί. Αυτό που ζητάμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι αυτό που λένε κάποιοι, μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσουμε, αλλά την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε, χωρίς να έχουμε τα χέρια μας δεμένα πίσω από την πλάτη. Την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα. Την πρώτη ευκαιρία να αποδείξουμε πως η αριστερά μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές δίκαιης ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι, στις 7 του Ιούλη το δίλημμα, τα διλήμματα που έχουμε, νομίζω είναι προφανή, και είναι απολύτως προφανή όσο περνάνε οι μέρες, και για τον ελληνικό λαό.
Θα επιτρέψουμε όλα όσα κερδίσαμε με θυσίες και κόπους, με μάχες μέσα και έξω από τη χώρα, να τα διαλύσει η ιδεοληψία, η ταξική μονομέρεια υπέρ μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας; Θα παραδοθούμε και θα παραδώσουμε στους σπόνσορες του κ. Μητσοτάκη τα αποθέματα των ίδιων των θυσιών μας; Θα επιτρέψουμε ένα άλμα προς τα πίσω, που θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά άλμα στο κενό, ή θα προχωρήσουμε μπροστά, χέρι-χέρι, όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, έχοντας την επόμενη μέρα την κυβέρνηση, μια προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία;
Θα επιλέξουμε ανάπτυξη καθοδηγούμενη από τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, τύπου Μαρινάκη κι όλων των άλλων ολιγαρχών που θέλουν να μας κυβερνάνε; Εργασιακές συνθήκες εφταήμερου και κατάργησης του οχτάωρου, παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στους κουμπάρους της ηγεσίας της Ν.Δ, ή θα στηρίξουμε το ίδιο το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας, κλείνοντάς τους το δρόμο;
Σ’ αυτό το δίλημμα καλείται ο καθένας και η καθεμιά να δώσει απάντηση στις 7 του Ιούλη. Κι αυτή η απάντηση δεν έχει να κάνει ούτε με λάθη, ούτε με παραλείψεις, ούτε με ολιγωρίες, πιθανώς πραγματικές. Έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή μας. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν. Το πιστεύω απόλυτα.
Όσο περισσότερο διαδώσετε αυτές τις μέρες που μένουν αυτά τα μηνύματα, αυτά τα διλήμματα τα υπαρξιακά, για το μέλλον της ζωής μας, το μέλλον του τόπου, όσο περισσότερο τα διαδώσετε στους φίλους, τους γνωστούς, στους συμπολίτες σας, τόσο πιο κοντά θα έρθει η προοπτική της μεγάλης εκλογικής και πολιτικής ανατροπής στις 7 του Ιούλη. Τόσο πιο πολύ θα αναγκάζονται να θέτουν ψεύτικα, εκβιαστικά διλήμματα που θα τους γυρίσουν στο τέλος μπούμερανγκ. Όσο πιο πολύ τις μέρες αυτές πιστέψουμε στη δύναμη του λαού μας, αλλά και στη δύναμη που κρύβει ο καθένας και η καθεμιά από μας, τόσο πιο κοντά θα έρθει η προοπτική της ανατροπής και της νίκης στις 7 του Ιούλη.

Αυτοί έχουν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Εμείς, ο καθένας και η καθεμιά από σας, να γίνει ο πομπός και ο αναμεταδότης του μηνύματος της ελπίδας και της αισιοδοξίας, του μηνύματος ότι μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι, του μηνύματος ότι μπορεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου για άλλη μια φορά νικητής να είναι ο λαός, και όχι η ολιγαρχία. Και να θυμάστε: Οι κάλπες όλες στις 7 Ιουλίου το πρωί, θα είναι άδειες. Εμείς θα τις γεμίσουμε.
Σας καλώ, λοιπόν, να τις γεμίσουμε με το πάθος, την ελεύθερη συνείδηση, την απόφαση που πάντα χαρακτήριζαν τους αγώνες της αριστεράς, τους αγώνες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, τους αγώνες που αποτέλεσαν πάντοτε την ατμομηχανή της προόδου στον τόπο μας. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να νικήσουμε. Πιστεύω βαθιά ότι θα νικήσουμε. Αν όλοι εμείς, μαζί, λάβουμε αυτό το μήνυμα, και το μεταφέρουμε σε κάθε γωνιά του Πειραιά, σε κάθε γωνιά της Αττικής, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι και βιοπαλαιστές, όπου υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για το αύριο με εντιμότητα. Σε αυτούς να μεταφέρουμε το μήνυμα. Μπορούμε να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε.
Γεια σας. Σας ευχαριστώ θερμά για τη μαζική σας παρουσία σήμερα εδώ, σε έναν τόπο αγώνα και διεκδίκησης. Όπως καταφέραμε να ανοίξουμε αυτόν τον τόπο και να τον παραδώσουμε στο λαό του Πειραιά, έτσι θα καταφέρουμε και στις 7 του Ιούλη να ανοίξουμε δρόμο μπροστά, δρόμο για το λαό μας, δρόμο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τον δρόμο της νίκης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προκοπής και της δημοκρατίας. Γεια σας. Σας ευχαριστώ. Καλό αγώνα, ψήφο-ψήφο. Καλό αγώνα και με τη νίκη. Θα νικήσουμε. Γεια σας.

Πηγή φωτογραφιών: A. Bonetti/Γραφείο Τύπου 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ