ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/07/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προγραμματική, υπεύθυνη και μαχητική, όπου χρειάζεται

Δημ. Παπαδημούλης: Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προγραμματική, υπεύθυνη και μαχητική, όπου χρειάζεται



Στο Ραδιόφωνο 24/7: Ευρωβουλευτές της ΝΔ, που καμάρωναν γιατί με ψήφισαν για Αντιπρόεδρο του ΕΚ έφτασαν να κάνουν δημόσια δήλωση μετάνοιας

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προγραμματική, υπεύθυνη και μαχητική, όπου χρειάζεται. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα

Η Η κα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε διάφορα φιλόδοξα πράγματα, για κλιματική αλλαγή, Ευρωπαϊκό κοινωνικό μισθό, ισχυρό Κοινωνικό Πυλώνα. Θα απαιτήσουμε τα λόγια να γίνουν πράξη

Σε σημερινή συνέντευξή του στο «Ραδιόφωνο 24/7»(Χωριανόπουλος, Τριανταφύλλου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στον θόρυβο που προκάλεσαν δηλώσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών της ΝΔ για το εάν στήριξαν με την ψήφο τους την εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε, επίσης, στο είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσεχή κοινοβουλευτική θητεία αλλά, και στη διαδικασία μετασχηματισμού του, σε ένα κόμμα της σύγχρονης Δημοκρατικής Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Να καλησπερίσουμε τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Καλό μεσημέρι και καλορίζικος.
Καλό μεσημέρι κε. Χωριανόπουλε και κα. Τριανταφύλλου.

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλορίζικος

Ευχαριστώ. Θεωρώ ότι η επανεκλογή μου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 60%,είναι τιμή όχι μόνο για εμένα και την παράταξή μου, αλλά και για την Ελλάδα. Και θα συνεχίσω να προσπαθώ, αυτό που έκανα και τα προηγούμενα 5 χρόνια: Να εκπροσωπώ, όσο πιο επάξια μπορώ, και τη χώρα μου και την παράταξή μου και όσους με ψήφισαν. Αυτό το ποσοστό, το 60.5%, δείχνει ότι με ψήφισαν πάνω από 150 βουλευτές, πέραν των 3 πολιτικών ομάδων που με στήριξαν με γραμμή.

 

Άρα σας ψήφισαν Ευρωβουλευτές εκτός των κομμάτων που είχαν δώσει τη γραμμή. Και αυτό σας πιστώνετε προσωπικά υπό την έννοια ότι σας αναγνώρισαν.

Ναι, από τον χώρο της κεντροδεξιάς κα. Τριανταφύλλου με ψήφισαν, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί πάνω από 150 Ευρωβουλευτές.

 

Και Έλληνες Ευρωβουλευτές από τον χώρο της κεντροδεξιάς επίσης.

Κοιτάξτε, είναι μυστική η ψηφοφορία. Δεν μπορώ εγώ να ξέρω ποιοι με ψήφισαν και ποιοι δεν με ψήφισαν.

 

Ξέρετε ποιοι δεν σας ψήφισαν.

Επιτρέψτε μου να πω κάτι: Αυτό που με ξάφνιασε δυσάρεστα κα. Τριανταφύλλου είναι ότι 2 εβδομάδες μετά την εκλογή μου, η οποία ήταν στις 3 Ιουλίου, δηλαδή στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, ότι επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ένας σάλος εναντίον όσων ήταν μέσα σε αυτούς τους 150 κεντροδεξιούς που με ψήφισαν για αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εναντίον όσων Ελλήνων ενδεχομένως ήταν μέσα σε αυτούς. Δε νομίζω ότι ο στόχος αυτής της αντί-ΣΥΡΙΖΑ και αντι-Παπαδημουλικής υστερίας ήταν ο Παπαδημούλης. Δε νομίζω ότι ο στόχος ήταν καν ο Μεϊμαράκης και οι λεγόμενοι Καραμανλικοί μέσα στη ΝΔ. Νομίζω ότι η βαθύτερη επιδίωξη αυτής της μεταχρονολογημένης και μπαγιάτικης εκστρατείας φανατισμού και αντί-ΣΥΡΙΖΑ υστερίας ήταν να κοπεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας που, κατά τη γνώμη μου που παρά τις διαφορές μας που είναι μεγάλες, επιβάλλεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα και το ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί ορισμένοι επενδύουν στο φανατισμό και στον διχασμό.

 

Προσπάθεια από ποιους κε. Παπαδημούλη;

Από ακραίους κύκλους της ΝΔ και μιντιακούς κύκλους που τους υποστηρίζουν και καμιά φορά τους δίνουν και γραμμή. Και νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτή την εκστρατεία ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα στηρίξουν με την ψήφο τους την εκλογή του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Βουλής. Όταν έχουμε νωπή μια κοινωνική και οικονομική κρίση, όταν έχουμε την Τουρκική επιθετικότητα, όταν έχουμε του κόσμου τα προβλήματα, νομίζω ότι επιβάλλεται, όχι μόνο για λόγους θεσμικής ευθύνης αλλά, και για λόγους στοιχειώδους πολιτικής διορατικότητας να μην μετατρέπουμε τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές σε ένα κλίμα ακραίου φανατισμού, πολιτικής εχθρότητας και διάρρηξης κάθε δυνατότητας επικοινωνίας.

 

Σωστά το λέτε αυτό και να θυμίσω εγώ ότι το ίδιο είχε γίνει αντιστοίχως όταν η ΝΔ ήταν στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εκλογή του κου. Βούτση. 

Ναι σωστά το σημειώνετε κα. Τριναταφύλλου. Και να πω, εδώ, ότι τα προηγούμενα 5 χρόνια θυμάμαι Ευρωβουλευτές της ΝΔ και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, και τον Κύρτσο, και την Βόζενμπερκ, και την Μαρία Σπυράκη, και τον Ζαγοράκη να διαφημίζουν δημόσια ότι με ψήφισαν τις δύο προηγούμενες φορές, το 2014 και τον Ιανουάριο του 2017 για Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εγώ ο ίδιος είπα ότι είναι θετική η προσπάθεια και, μακάρι να πετύχαινε της Ντόρας Μπακογιάννη να εκλεγεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ας μην επιτρέπουμε σε έναν μυωπικό, εσωτερικό, κομματικό φανατισμό να μας θολώνει το μάτι. Και πραγματικά λυπάμαι που υπό την πίεση ενός Ιντερνετικού όχλου, διότι οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς στο Internet που με έβριζαν χθες πατόκορφα είναι fakeaccounts με ψευδώνυμα, που υπό την πίεση αυτή συνάδελφοι που καμάρωναν γιατί με ψήφισαν έφτασαν να κάνουν δημόσια δήλωση μετάνοιας.

 

Ευελπιστούμε να μείνει πίσω αυτό πια γιατί θεωρούμε, δεν ξέρω αν έχω λάθος εικόνα, ότι οι αντεγκλήσεις στο εσωτερικό μένουν στο εσωτερικό και ότι εκεί υπάρχει τουλάχιστον μία ομάδα Ελλήνων Ευρωβουλευτών που συνεργάζεται.

Κε. Χωριανόπουλε επιτρέψτε μου κάτι: Εγώ θα συνεχίσω αυτό που έκανα μέχρι τώρα χωρίς να μετακινηθώ ούτε κεραία από αυτή την προσπάθεια. Θα πρωτοστατήσω με την πρόσθετη ευθύνη που μου δίνει η ιδιότητα του μόνου Έλληνα Αντιπροέδρου έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές με την εξαίρεση των ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής να επικοινωνούμε τακτικά και να αναζητούμε συγκλήσεις και συνθέσεις σε θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος προκειμένου να υπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας θέματα. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που όχι μόνο επιτρέπεται αλλά, επιβάλλεται να το κάνουμε.

 

Με βάση την πολιτική και Ευρωπαϊκή σας εμπειρία και γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, θέλω να σας ρωτήσω κε. Παπαδημούλη, πώς κρίνετε την εκλογή της κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως διαδόχου του κου. Γιουνκέρ; Και, αν μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν θα είναι υπέρ της χώρας μας ή αν θα δυσκολέψει τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρώπη.

Κα. Τριανταφύλλου, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα αποδειχτεί λιγότερο κακή επιλογή από την επιλογή Βέμπερ, την οποία, ευτυχώς, για λόγους εθνικού συμφέροντος αποτρέψαμε. Ήταν λάθος της ΝΔ που έβαλε όλα της τα αυγά στο καλάθι του κου. Βέμπερ. Αλλά λιγότερο θετική για την Ελλάδα απ’ ότι υπήρξε η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και οι τρεις ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια αλλά κάθε ένας έχει το δικό του στίγμα. Κατά τα άλλα, χτες η κα. φον ντερ Λάιεν κέρδισε την πλειοψηφία αλλά πολύ οριακά διότι, εκτός από την αντίθεση της αντί-Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δεν την ψήφισαν ούτε η Αριστερά, ούτε οι Πράσινοι ούτε ένα σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η κα. φον ντερ Λάιεν στην προσπάθειά της να κερδίσει περισσότερες στηρίξεις από τα αριστερά της χτες υποσχέθηκε διάφορα πράγματα, φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή, Ευρωπαϊκό κοινωνικό μισθό, ισχυρό δίχτυ Κοινωνικού Πυλώνα, μεταρρύθμιση των πολιτικών έτσι ώστε να μην πληρώνουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Εμείς θα απαιτήσουμε τα λόγια να γίνουν πράξη και γύρω από αυτό το θέμα θα συνεχίσω να πρωτοστατώ στην διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μιας προοδευτικής συμμαχίας που έχει αποκτήσει ήδη γερές ρίζες εδώ από την προηγούμενη 5ετια για τα θέματα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά αλλά, και μιας ακόμα ευρύτερης δημοκρατικής συμμαχίας όταν μιλάμε για θέματα υπεράσπισης του κράτους δικαίου, των δημοσίων ελευθεριών. Για παράδειγμα, θα πιέσουμε την κα. φον ντερ Λάιεν να στηρίξει την προσφυγή του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ουγγαρίας με βάση το άρθρο 7 των Συνθηκών για παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Και αυτό θα είναι ένα ερώτημα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς το κόμμα του Όρμπαν, παρά τις διαβεβαιώσεις προεκλογικά, συνεχίζει να είναι με τιμή και καμάρι μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Και μια ερώτηση για τα εσωτερικά πριν σας αποδεσμεύσουμε κε. Παπαδημούλη. Επειδή έχει αρχίσει μια συζήτηση για το τι είδους αντιπολίτευση -είναι νωρίς βέβαια ακόμα- θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε και μια αναφορά του τέως Πρωθυπουργού, του κου. Τσίπρα, ότι θα είναι συνεπής στους αγώνες και στο δρόμο. Τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα; Θα πρέπει να κινηθεί προς το κέντρο, θα πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά του. Εσείς τι λέτε;

Συμφωνώ με την ανάγκη πολιτικών ανοιγμάτων, μετασχηματισμού και ουσιαστικής επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενός κόμματος της σύγχρονης Δημοκρατικής Αριστεράς του 21ου αιώνα. Και με την ανάγκη να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε την Προοδευτική Συμμαχία γιατί αυτή είναι η λαϊκή εντολή που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον πρωτεύοντα ρόλο, στρατηγικά πια, στον ευρύτερο χώρο που ξεκινά στην Αριστερά και καταλήγει στο Δημοκρατικό Κέντρο. Αυτό θα το συζητήσουμε συλλογικά, το πώς θα το κάνουμε, γιατί είναι εύκολο να το λες πιο δύσκολο να γίνει πράξη, έτσι ώστε να δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβρη και μετά ένα συλλογικό σχέδιο και να ολοκληρωθεί με το Συνέδριό μας που, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά αλλά, στο πρώτο μισό του 2020 έτσι ώστε να έχει οργανωθεί σωστά. Πρώτα, δηλαδή, να γίνει το πολιτικό-οργανωτικό άνοιγμα και μετά οι περισσότεροι και οι περισσότερες που θα θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια να μετάσχουν ισότιμα στις συλλογικές αποφάσεις.
Για την αντιπολίτευση, χτες την περιέγραψε ο Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για μια ακόμη φορά προσυπογράφω τα όσα είπε και θα είναι προγραμματική, πρωτίστως, με βάση το πρόγραμμά μας και υπεύθυνη και μαχητική, όπου χρειάζεται. Ένα δείγμα υπευθυνότητας δίνει η επιλογή μας να στηρίξουμε την εκλογή του Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Βουλής αλλά, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για να ασκήσουμε τον ελεγκτικό μας ρόλο. Με άλλα λόγια, όπως έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού, θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα.

Είναι αυτονόητο πως η αντιπολίτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση τώρα το 2019 και τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ διαφορετική από την αντιπολίτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010-2015. Πρώτον, διότι η χώρα βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση, σε μια νέα κατάσταση, σε νέα καθήκοντα και δεύτερον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πια, με βάση και την πρόσθετη εμπειρία και σοφία που του έχει δώσει η κυβερνητική του θητεία, είναι πιο ώριμος να ασκήσει με μεγαλύτερη πληρότητα τον αντιπολιτευτικό του ρόλο. Φυσικά κα. Τριναταφύλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει συμπεράσματα και για λάθη και για αδυναμίες και για αυταπάτες και ο στόχος μας τώρα είναι, μέσα και από όλα τα ανοίγματα που λέγαμε πριν, να μπορέσουμε όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να επανέλθουμε ισχυρότεροι, ωριμότεροι και πειστικότεροι στον ρόλο μιας κυβερνώσας δύναμης. Το 32% που πήραμε σχεδόν στις εκλογές είναι μια γερή υποθήκη προκειμένου να προετοιμάσουμε το έδαφος να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση. Υπό την προϋπόθεση ότι θα καταλάβουμε, θα αντιληφθούμε ότι δεν είναι λευκή επιταγή για εμάς αλλά, εντολή να δούμε και να διορθώσουμε και λάθη που έγιναν.

Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κε. Παπαδημούλη και να σας ευχηθούμε και πάλι καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ