06/08/2019

Νεκτ. Σαντορινιός: Το όραμα της ΝΔ για το επιτελικό κράτος είναι η επιστροφή στην κομματοκρατία και στις στρατιές των γαλάζιων παιδιών - βίντεο

Βασικά σημεία από την ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιού, επί του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος στην Ολομέλεια της Βουλής

Το όραμα της ΝΔ για το επιτελικό κράτος είναι η επιστροφή στην κομματοκρατία και στις στρατιές των γαλάζιων παιδιών και στον απόλυτο έλεγχο των δομών από τον Πρωθυπουργό

Επί του νομοσχεδίου με θέμα το Επιτελικό Κράτος, τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μια Κυβέρνηση ΑΕ

«Το νομοσχέδιο σκιαγραφεί ένα υπερσυγκεντρωτικό, αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό Κράτος που δομείται με κανόνες τύπου πολυεθνικών. Όλες οι αρμοδιότητες δίνονται με απευθείας ανάθεση από τον Πρωθυπουργό, μια διαδικασία που δημιουργεί αφενός διαρχίες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, αλλά και την υπόνοια, ότι μάλλον ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τους Υπουργούς του και τους αντιμετωπίζει σαν απλούς διευθυντές μιας «Κυβέρνησης ΑΕ».

«Ο λαός δεν σας εξέλεξε για να φτιάξετε μια κυβέρνηση ΑΕ, δεξιάς κοπής, δεν σας εξέλεξε για να καταργήσετε την αξιοκρατία και την αποκομματικοποίηση. Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν υπηρετεί τον τίτλο του, αλλά αντίθετα οδηγεί σε ένα κράτος κομματικό, επιστρέφοντας τη χώρα και την Δημόσια Διοίκηση, χρόνια πίσω».

Μνημείο κομματικοποίησης του Κράτους το νέο νομοσχέδιο

«Η Προεδρία της Κυβέρνησης, ο νέος αυτός θεσμός που δημιουργείται, είναι ένα υδροκέφαλο τέρας με πέντε γενικές γραμματείες και μια ειδική, στην οποία θα υπηρετούν πάνω από τετρακόσιοι σαράντα υπάλληλοι, εκ των οποίων άνω των εκατό θα είναι μετακλητοί. Η Προεδρία θα έχει σημαντική εμπλοκή στο νομοθετικό έργο, με δημιουργία αναχώματος στην άσκηση της νομοθετικής αρμοδιότητας των Υπουργών».

«Η ΝΔ καταργεί το θεσμό που ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε αυτό του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών. Η δική μας Κυβέρνηση καθιέρωνε τομεακούς και διοικητικούς γραμματείς και όριζε ότι όλοι οι Γραμματείς των Υπουργείων και τα μεγαλοστελέχη των οργανισμών επιλέγονταν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μια καταλυτική προσπάθεια να ξεριζωθεί η νοοτροπία της κομματικοποίησης του Κράτους».

«Η νέα Κυβέρνηση επιστρέφει το Κράτος στις εποχές της πλήρους κομματικοποίησης και ζωντανεύει το αμαρτωλό της παρελθόν: επαναφέρει τον θεσμό του κομματικού Γενικού Γραμματέα με τους μετακλητούς που θα τους συνοδεύουν, ορίζει παράλληλα και υπηρεσιακούς γραμματείς με μειωμένες αρμοδιότητες, καταργεί την αμερόληπτη διαδικασία τοποθέτησης προέδρων διοικητικών συμβουλίων, μελών διοικήσεων και νομικών προσώπων της Κυβέρνησης από το Επιτελικό Μητρώο Στελεχών και τώρα πια ορίζονται μόνο με μια απλή απόφαση Πρωθυπουργού ή Υπουργού».

Έτσι τακτοποιούν τα γαλάζια παιδιά

«Τεσσεράμισι χρόνια μας ακούγαμε για τους μετακλητούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με το νομοσχέδιο αυτό μειώνονται οι μετακλητοί; Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι. Πάνω από 710 μετακλητοί θα εργάζονται για την Κυβέρνηση, οι οποίοι όμως θα λαμβάνουν περισσότερα, με λιγότερα τυπικά προσόντα. Η ΝΔ σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει ως τυπικό προσόν για τον διορισμό ενός μετακλητού μόνο το απολυτήριο λυκείου και προβλέπει και αύξηση των μισθών τους. Και σας ρωτάω, καλά, δεν έχετε «γαλάζια» παιδιά με πτυχίο; Πρέπει να βάλετε και απόφοιτους λυκείου για να τακτοποιήσετε;».

«Παράλληλα αυξάνουν τους δημοσιογράφους στα γραφεία Τύπου των Υπουργείων. Όσοι, δηλαδή, δεν κατάφεραν να εκλεγούν από αυτούς που λιβάνιζαν την ΝΔ και περνούσαν την προπαγάνδα της επί 4,5 χρόνια, πήραν θέση σε αυτό που η Κυβέρνηση ονομάζει «επιτελικό Κράτος». Συγχαρητήρια. Άξιος ο μισθός τους, απ’ ό,τι φαίνεται».

Υποβαθμίζεται και ποδηγετείται ο Έλεγχος και η Διαφάνεια

«Υποβαθμίζονται αρχές ελέγχου, όπως είναι το ΣΕΠΕ- το οποίο κατάφερε να μειώσει, με τη σκληρή δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια, κατά 10% την αδήλωτη εργασία- και το ΣΔΟΕ. Και τελικά, μάλλον, δικαιώνονται οι δηλώσεις του σημερινού Πρωθυπουργού, κατά την προεκλογική περίοδο, όταν βρέθηκε στο Καστελόριζο, που είπε «Δεν θα σας στέλνουμε εμείς ούτε το ΣΔΟΕ ούτε το ΣΕΠΕ». Συγχαρητήρια. Το κάνατε κι αυτό».

«Ιδρύεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της οποίας ο Διοικητής ορίζεται με μια απόφαση του Πρωθυπουργού και απλή πλειοψηφία από τη Βουλή. Για το σημαντικό έργο που πρέπει να κάνει η Αρχή Διαφάνειας αυτός είναι ένας αδιαφανής τρόπος διορισμού του επικεφαλής της, ο οποίος με τη σειρά του θα επιλέξει, επίσης αδιαφανώς τους προϊσταμένους της Αρχής. Γιατί; Διότι ο διακαής πόθος της ΝΔ ήταν και είναι η κατάργηση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Διότι ελέγχει τα σκάνδαλα τα οποία ανέφερε ο Παύλος Πολάκης πριν από λίγες μέρες εδώ μέσα».

Προβλήματα και στο Υπουργείο Ναυτιλίας

«Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταργήσατε τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και αφήσατε μόνο τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικών Υποδομών, μια Γενική Γραμματεία η οποία ασχολείται με τα σημαντικά ζητήματα της ναυτεργασίας, της ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ότι σήμερα δεν μπορεί να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο συμβουλεύει τον Υπουργό για θέματα ακτοπλοΐας. Καταφέρατε, λοιπόν, να δημιουργήσετε θέμα και στην ακτοπλοΐα της χώρας».