ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/08/2019

Αλ. Τσίπρας: Το κράτος δεν είναι φέουδο, θα δίνετε λόγο για τις πράξεις σας

Αλ. Τσίπρας: Το κράτος δεν είναι φέουδο, θα δίνετε λόγο για τις πράξεις σας



Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για το επιτελικό κράτος

 


Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Μητσοτάκη, άκουσα την τοποθέτησή σας, την ομιλία σας. Παρουσιάσατε, βεβαίως, με όσο καλύτερο τρόπο μπορούσατε το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά κατ’ εσάς την καλύτερη οργάνωση του κράτους. Είπατε, όμως, πράγματα, τα οποία απέχουν από την πραγματικότητα και γι’ αυτό ζήτησα τον λόγο να παρέμβω για δέκα λεπτά με την ανοχή του Προέδρου, δεν θα μακρηγορήσω.

Κύριε Μητσοτάκη, ένα θέμα είναι η καλύτερη οργάνωση του κράτους. Αντιλαμβάνομαι ότι εσείς ξεκινώντας τη θητεία σας ως Πρωθυπουργός εκ των προτέρων δεν δείχνετε εμπιστοσύνη στους ίδιους τους Υπουργούς σας, αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα. Εύχομαι το σχήμα το οποίο έχετε αποφασίσει να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη, πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν θα συμβεί.

Όμως, δεν πήρα τον λόγο για αυτό. Πήρα τον λόγο για να αποκαταστήσω ορισμένα ζητήματα που έχουν ακουστεί όλες αυτές τις μέρες, έχουν γραφτεί , αλλά και κατά κόρον κατά τα τεσσεράμισι χρόνια στα οποία ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση τόσο εσείς όσο και τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζαν την Αντιπολίτευση τότε είχατε εκτεταμένα αναφερθεί στοχοποιώντας συνεργάτες μας μετακλητούς αδίκως και διαμορφώνοντας μία ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα. Μια εικόνα η οποία αναπαράγεται δυστυχώς και σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την εικόνα ότι δήθεν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.

Διαβάζω σημερινό ψευδές δημοσίευμα από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι από τους 1.888, λέει, μετακλητούς τον Δεκέμβρη του 2014, με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τους 2.699. Κι αναφερθήκατε κι εσείς, χωρίς αριθμούς όμως, σε ανάλογα στοιχεία.

Για να γίνει αντιληπτή στο Σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε –επιχειρήσατε και συνεχίζετε να επιχειρείτε - θα εξηγήσω, όσο πιο συνοπτικά μπορώ, για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση.

Μέχρι το 2015 στην απογραφή των μετακλητών υπαλλήλων δεν καταγράφονταν οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί συνεργάτες, οι επιστημονικοί συνεργάτες. Απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί, οι οποίοι δεν ήταν καν οι μισοί. Ήταν πολύ λιγότεροι από τους μισούς.

Σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στο γραφείο του Υπουργού Υγείας τότε, του κ. Βορίδη, μόνο στον Υπουργό – όχι σε αναπληρωτή ή Υφυπουργό, γενικούς γραμματείς κ.λπ.- υπηρετούσαν συνολικά πενήντα τρία άτομα. Ξέρετε πόσοι απ’ αυτούς ήταν μετακλητοί; Μόνο οι οκτώ. Δεκατέσσερις ειδικοί σύμβουλοι, τέσσερις ειδικό επιστημονικό προσωπικό, δυο δημοσιογράφοι, δεκατέσσερις αποσπασμένοι και έντεκα με διάθεση στον Υπουργό Υγείας. Από πού; Από το ΚΕΕΛΠΝΟ, φυσικά. Κι αυτή δεν ήταν μια ειδική περίπτωση. Σε όλα τα Υπουργεία αυτό γινόταν.
Εσείς που μιλάτε εδώ κουνώντας το δάχτυλο για τους μετακλητούς επί ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρήσατε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πενήντα δυο, αν δεν κάνω λάθος, μετακλητούς υπαλλήλους. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε δώδεκα μετακλητούς υπαλλήλους.

Συνεπώς, εδώ έχουμε μια λαθροχειρία συνεχιζόμενη, μια διαστρέβλωση η οποία προφανώς και είχε στόχο να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι δήθεν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει μια στρατιά συνεργατών, μετακλητών θέλοντας να καταλάβει το κράτος. Κι αν μένατε μόνο εκεί, θα ήταν καλά. Αλλά είχατε δημιουργήσει ταυτόχρονα και μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών. Είχαν ανακαλύψει μέσω του facebook τις φωτογραφίες τους, τις συνήθειές τους, τα σκουλαρίκια που φορούσαν, τα μαγιό που φορούσαν στις παραλίες. Τους στοχοποιήσατε για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνησή του είχαν φέρει τη στρατιά των κατσαπλιάδων – έτσι έγραφαν - για να καταλάβει το κράτος.

Πάμε παρακάτω. Έρχεστε εσείς σήμερα και με το καλημέρα συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών. Διαβεβαίωνε ο κ. Γεραπετρίτης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι αυτός ο αριθμός έχει κλειδώσει και δεν θα αυξηθεί. Μέσα σε τρεις μέρες κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι. Δεν έχω λόγο να σας αμφισβητήσω, αλλά έχω την αίσθηση ότι ούτε εσείς στο τέλος της ημέρας δεν θα ξέρετε πόσοι είναι.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Αυξάνετε τις αποδοχές των μετακλητών και εκτοξεύετε το δημοσιονομικό κόστος. Με βάση τις σημερινές προβλέψεις του μισθολογίου, μόνο οι ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες κατατάσσονταν σε προχωρημένα μισθολογικά κλιμάκια. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, πλέον όλοι οι μετακλητοί συνεργάτες υπουργών θα τυγχάνουν ειδικών μισθολογικών προνομίων. Αυτό σημαίνει και επιβάρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μειώνετε και τις προϋποθέσεις που ο νόμος μέχρι σήμερα προέβλεπε προκειμένου κάποιος να είναι συνεργάτης σε ιδιαίτερα γραφεία Υπουργού. Δεν απαιτείται πλέον πτυχίο ΑΕΙ, παρά μονάχα απολυτήριο γενικού ή επαγγελματικού λυκείου. Δεν ξέρω μήπως πρέπει αυτή την τροπολογία να την κρατήσετε, μήπως σας χρειαστεί για την ΕΥΠ. Θα σας ρωτήσω μετά γι’ αυτό.

Για να κλείσω όμως το θέμα των μετακλητών, θα πω μονάχα τούτο. Όλοι κι όλοι οι μετακλητοί, επιστημονικοί συνεργάτες, ειδικοί σύμβουλοι στη δική μας διακυβέρνηση ήταν 770. Οι απλοί μετακλητοί ήταν περί τους 300 και όχι 2.600, όπως περιγράφετε.

Η απογραφή αυτή, λοιπόν, στην οποία αναφέρονται δημοσιεύματα και ίσως και εσείς, περιλαμβάνει όλους τους συνεργάτες των Βουλευτών όλων των κομμάτων –τους χρεώνατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - όλους τους συνεργάτες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης – τους χρεώνατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός αυτός πολύ απείχε από την πραγματικότητα, σε σχέση με τους πραγματικά εργαζόμενους στην κυβέρνηση.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Τα λέω όλα αυτά, διότι δεν υπάρχει άλλο βήμα για να αποκαθίσταται η αλήθεια απ’ ότι φαίνεται, παρά μονάχα αυτό το βήμα εδώ της Βουλής.

Άκουσα προχθές σε μια τηλεοπτική συνέντευξη την Ευρωβουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, την κ. Ασημακοπούλου, για το ίδιο θέμα να λέει: «Ποτέ δεν έχουμε πει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μετακλητοί. Είχε μια ιδιοτέλεια η κριτική που κάναμε στον αντίπαλό μας».

Είχε μια ιδιοτέλεια η κριτική που κάνατε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τέσσερα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ!
Είχε μια ιδιοτέλεια για τους μετακλητούς.
Είχε μια ιδιοτέλεια για την οικονομία που διαρκώς λέγατε ότι καταστρέφεται η οικονομία, ότι πέφτουμε στα βράχια, ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές!
Είχε μια ιδιοτέλεια η κριτική που ασκήσατε για τη Συμφωνία Πρεσπών! Μας είπατε προδότες, αλλά τώρα την εφαρμόζετε!
Είχε μια ιδιοτέλεια η κριτική που ασκήσατε για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά μετά βάλατε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον Αρχηγό της Αστυνομίας τις μέρες εκείνες!
Είχε μια ιδιοτέλεια η πολιτική σας στην αντιπολίτευση!

Και θα βρίσκομαι εδώ, απ’ αυτό εδώ το βήμα καθημερινά –μπορεί να σας κάνω τη ζωή δύσκολη, αλλά αυτό έχει η δημοκρατία- για να υπερασπιστώ την αλήθεια και να αντικρούσω αυτόν τον απύθμενο λαϊκισμό που χρησιμοποιήσατε και για να καταλάβετε την εξουσία, αλλά και τώρα τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής σας, την υποκρισία και τον λαϊκισμό.

Έρχομαι σε δύο ακόμα ζητήματα. Μας είπατε, κύριε Μητσοτάκη, ότι πήρατε τις συμβουλές της τεχνικής βοήθειας και του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ σας συμβούλευσε να καταργήσετε τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Αυτή ήταν η τεχνική συμβουλή που λάβατε; Ο ΟΟΣΑ και η τεχνική βοήθεια σάς συμβούλευσε να ελέγξετε με φωτογραφική τροπολογία –δεν είναι σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά στο επόμενο- και να αλλάξετε τη διοίκηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Εάν είναι ΟΟΣΑ, τότε να πάμε πάσο.

Όμως, άλλα λέγατε εσείς ο ίδιος σε ό,τι αφορά τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Με επιστολή σας στις 22/07/2014 ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιχειρηματολογούσατε υπέρ της ανάγκης ο τότε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζής –είχε υπερβεί τη θητεία του και έμεινε άλλα πέντε χρόνια από τη θητεία του τελικά - να παραμείνει στη θέση του παρά το ότι είχε εκπληρώσει τη θητεία του, διότι ήταν μεγάλη η σπουδαιότητα των αρμοδιοτήτων του! Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Τότε ήταν μεγάλη η σπουδαιότητα των αρμοδιοτήτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη NOVARTIS, το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχει καμία σπουδαιότητα και καταργούμε τον θεσμό!

Πάμε τώρα και στην άλλη απίστευτη υποκρισία σχετικά με την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έρχεστε εδώ με το επιχείρημα δήθεν του να ξεφύγουμε από την κομματικοποίηση του κράτους.

Θα ήθελα, κύριε Μητσοτάκη, να σας θυμίσω ποιος ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού για δέκα χρόνια, με παράταση της θητείας του για άλλα πέντε, και ποιοι ήταν αυτοί που τον συμβούλευαν, ποιοι ήταν αυτοί που είχε στο γραφείο του, ποιοι ήταν οι νομικοί του σύμβουλοι, ποιος ο διευθυντής του γραφείου του, ποια τα μέλη της Επιτροπής, που θυμηθήκατε τώρα εσείς την κομματικοποίηση του κράτους και σας έπιασε ο πόνος.

Έχω βρει και θα σας διαβάσω, για να μην λέτε ότι κατηγορώ διαρκώς «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», το δημοσίευμά του στις 31 Αυγούστου 2009, όταν ανάφερε την είδηση της επιλογής του κ. Δημήτρη Κυριτσάκη, δικαστικού μέχρι τότε. «Επιβεβαιώθηκαν» – έγραφε - «οι πληροφορίες μας για την τοποθέτηση του Κρητικού στην καταγωγή και γνωστού για τις σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, δικαστικού Δημήτρη Κυριτσάκη στην καρέκλα της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Όμως, δεν ήταν μόνο ο κ. Κυριτσάκης που είχε στενές σχέσεις με εσάς, με την οικογένειά σας, ήταν και άλλοι οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις, διότι εκείνη τη περίοδο εξ όσων γνωρίζω ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για έξι χρόνια! Ετοιμάσατε εσείς το νομοσχέδιο για να αντικατασταθεί η κ. Θάνου, αλλά από το 2012 ως το 2018 υπό την ηγεσία του κ. Κυριτσάκη, βεβαίως, παρείχατε νομικές υπηρεσίες. Μάλιστα, λάβατε και τις αντίστοιχες αμοιβές - βεβαίως, είναι δίκαιες και έντιμες αμοιβές, όμως τις καταθέτω - πάνω από 100.000 ευρώ, δηλαδή ήσασταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής.

Βεβαίως, το γραφείο σας είναι γνωστό. Δεν υπάρχει θέμα. Αυτά τα βρήκαμε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και δεν είναι τίποτα μυστικά. Τα γνωρίζετε, αλλά ταυτόχρονα το 2017 και το 2018 ήσασταν και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Τότε δεν υπήρχε θέμα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σήμερα υπάρχει θέμα!

Όμως, πέρα από τον κ. Κυριτσάκη, και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο κ. Μυλωνάκης, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τότε, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, του κ. Κυριτσάκη, ήταν ταυτόχρονα και ειδικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, δικός σας, όταν ήσασταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κρατούσε ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος ο κ. Κυριτσάκης είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή στις 10 Φεβρουαρίου 2017, και τις δύο θέσεις. Τότε δεν υπήρχε θέμα κομματικοποίησης.

Όμως, πολύ φοβάμαι ότι δεν τίθεται εδώ απλά θέμα κομματικοποίησης μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Τίθεται θέμα «μητσοτακοποίησης» της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής που επί δέκα χρόνια ήταν μια Αρχή που λειτουργούσε με συμβούλους και φίλους δικούς σας.
Αυτό σας ενόχλησε, αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει θα απαντήσω σχετικά και στις ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διότι, ξέρετε, ένα θέμα είναι οι νόμοι, ένα θέμα είναι το Σύνταγμα, ένα θέμα είναι και το ενωσιακό δίκαιο.

Επίσης, να σας θυμίσω –άλλα μέτρα και άλλα σταθμά!- όταν είχε έρθει ο κ. Σταθάκης ως αρμόδιος Υπουργός το 2016 στην Ολομέλεια της Βουλής με μια τροπολογία που ήθελε να περάσει ασυμβίβαστο για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με συγγενικές σχέσεις με Βουλευτές και Υπουργούς, και αφορούσε τη σημερινή Υπουργό Παιδείας και την Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την κ. Κεραμέως που ο σύζυγός της, ο κ. Λουκάς, ήταν μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού του κ. Κυριτσάκη. Τότε, επίσης, δεν υπήρχε θέμα κομματικοποίησης, αλλά ταυτόχρονα όλοι σας οι Βουλευτές είχαν επιχειρηματολογήσει, ανάμεσά τους και ο κ. Δένδιας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, η ίδια η κ. Κεραμέως, ο κ. Βορίδης, αλλά και ο κ. Λοβέρδος – θα το θυμάται άλλωστε, τουλάχιστον ο κ. Λοβέρδος δεν αλλάζει άποψη και τώρα φαντάζομαι ότι θα πει τα ίδια - ότι είναι αντισυνταγματικό να υπάρχει αναδρομικότητα και να διακοπεί πρόωρα η θητεία μελών της Επιτροπής. Σήμερα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακοπεί μόλις ανέλαβε; Μόλις ανέλαβε, πριν από τρεις μήνες!

Καταθέτω στα Πρακτικά και τα Πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης με την επιχειρηματολογία όλων σας για την αντισυνταγματικότητα.

Και κλείνω με το θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με τον Διοικητή της ΕΥΠ. Διότι, κοιτάξτε, η εθνική ασφάλεια της χώρας, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, τα εθνικά απόρρητα είναι πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, το είπα και χθες, και μπορεί να τον αδικώ.

Εντούτοις, κύριε Μητσοτάκη, εγώ είχα δώσει εντολή στον κ. Ρουμπάτη να σας ενημερώνει για όλα. Ελπίζω να κάνετε το ίδιο.

Δεν ξέρω αν θα το κάνετε με τον κ. Κοντολέων, διότι έχω την αίσθηση ότι με βάση το βιογραφικό του και με βάση τον ισχύοντα νόμο, για να μπορέσει να αναλάβει υπηρεσία ως Διοικητής της ΕΥΠ, πρέπει να έχει πτυχίο αναγνωρισμένο, ισότιμο είτε πτυχίο της ημεδαπής είτε ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής. Έτσι λέει ο νόμος. Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται. Εκτός αν οι νόμοι δεν συμβαδίζουν με τις επιδιώξεις μας. Τόσο το χειρότερο για τους νόμους. Θα φέρετε πάλι μια τροπολογία να αλλάξετε τον νόμο.

Αυτό το οποίο, όμως, διαπιστώνουμε εμείς μέσα από μια μικρή έρευνα την οποία κάναμε μετά από την ανάρτηση του βιογραφικού -που αργήσατε μια εβδομάδα σχεδόν- είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξ αποστάσεως. Και πήρε ο άνθρωπος ένα πτυχίο στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στα τριάντα τέσσερά του χρόνια. Εν τούτοις, όμως, το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το σημερινό ΔΟΑΤΑΠ, παλαιότερα ΔΙΚΑΤΣΑ. Διότι με μία πρόχειρη επίσης ματιά και μία πρόχειρη έρευνα την οποία κάναμε, διαπιστώσαμε ότι το μόνο το οποίο έχει αναγνωριστεί από την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ - γιατί είναι δημόσιο, μπορείτε να το βρείτε κι εσείς - ο μόνος ακαδημαϊκός τίτλος που έχει αναγνωριστεί από το εν λόγω Πανεπιστήμιο από το ΔΟΑΤΑΠ είναι αυτός που αναφέρεται όχι σε management, σε σπουδές management, όπως δηλώνει στο βιογραφικό του ο εκλεκτός σας, αλλά το Department of Music. Μήπως είναι μουσικός ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ; Δεν ξέρω. Αν είναι, θα είναι σύννομη η απόφασή σας. Αν δεν είναι, όμως, θα πρέπει κι εδώ να αλλάξετε τον νόμο.

Και κλείνω, λέγοντας το εξής. Κύριε Μητσοτάκη, τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα θέματα. Με ποια εχέγγυα εσείς επιλέγετε έναν άνθρωπο -που επαναλαμβάνω μπορεί να τον αδικώ και να είναι έντιμος- που δεν τον ξέρει κανείς, που η μόνη περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι και παραδίδετε εσείς ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ως μόνη περγαμηνή την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, μία εταιρεία που διαβάζω δημοσιεύματα –δεν ξέρω αν είναι αληθή- ότι έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα –ειρωνεία της τύχης, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πάλι- για τη δημιουργία καρτέλ στο χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσία στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παρεμβάσεις.

Ρωτώ, λοιπόν, με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και το κυριότερο με όρους σεβασμού στο δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντας, κύριε Μητσοτάκη, κάντε ό,τι αλλαγές θέλετε στην Κυβέρνησή σας αν δεν εμπιστεύεστε τους Υπουργούς σας. Αλλά το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι. Εδώ υπάρχει η δημοκρατία και θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας. Θα σας ελέγχουμε καθημερινά. Και αν δεν τηρείτε το νόμο και το Σύνταγμα, θα λογοδοτείτε.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ