12/09/2019

Ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Αγαθοπούλου για την κατ' εξαίρεση έγκριση και λειτουργία ολιγομελών τμημάτων 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Κατ’ εξαίρεση έγκριση και λειτουργία ολιγομελών τμημάτων 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς

Πρώτη μέρα στα σχολεία σήμερα με δεκάδες μαθητές στα δύο ΕΠΑΛ του Κιλκίς να μην ξέρουν σε ποια ειδικότητα θα εκπαιδευτούν καθώς λόγω της μη έγκρισης λειτουργίας των τμημάτων τους θα κληθούν να επιλέξουν ή άλλη ειδικότητα από αυτήν που επιθυμούν ή θα πρέπει να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά ώστε να εγγραφούν στα τμήματα του ΕΠΑΛ Αξιούπολης του Δήμου Παιονίας. Ο μόνος τρόπος διασύνδεσης του Κιλκίς με την Αξιούπολη είναι με ΚΤΕΛ, του οποίου τα δρομολόγια είναι τέσσερις φορές μέσα σε ολόκληρη την μέρα και όχι σε ώρες που να επιτρέπουν τους μαθητές να βρίσκονται στην ώρα τους στα πρωινά μαθήματα (πρώτο δρομολόγιο από Κιλκίς για Αξιούπολη στις 10:30) και η επιστροφή τους να καθυστερεί καθώς το δρομολόγιο από Αξιούπολη για Κιλκίς είναι 13:55 και το επόμενο 19:30.
Συγκεκριμένα, η μη έγκριση της κατ’ εξαίρεση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ αφορούν τα τμήματα της Γ’ Τάξης στις ειδικότητες: α) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής του τομέα της Πληροφορικής β) Βοηθός Ιατρικών – Βιολογικών Εργαστηρίων του τομέα της Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας γ) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και το τμήμα της Β’ Τάξης στον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

• Επειδή το Υπουργείο πρέπει να φροντίζει για την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των μαθητών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στις συγκεκριμένες ειδικότητες που έχουν εκφράσει επιθυμία οι παραπάνω μαθητές.
• Επειδή για τις συγκεκριμένες ειδικότητες υπάρχει ο σχετικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα ΕΠΑΛ καθώς και οι απαραίτητοι εξειδικευμένοι καθηγητές και συνεπώς δεν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για την λειτουργία αυτών των τμημάτων.
• Επειδή και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν ολιγομελή τμήματα, που με πολιτική πρωτοβουλία τελικά λειτούργησαν για να εξυπηρετήσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση λειτουργία τμημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου στις ειδικότητες Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Βοηθός Ιατρικών – Βιολογικών Εργαστηρίων και Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς καθώς και το τμήμα της Β’ τάξης Λυκείου του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς για το σχολικό έτος 2019-2020;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη