ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/09/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα



Για προσφυγικό και τραγωδία στην Μόρια: Η τραγωδία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του μέλιτος της κυβέρνησης

Αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ. Τους καλωσορίζουμε στον ρεαλισμό - Εμείς όμως, δεν θα κάνουμε τυμβωρυχία πάνω στην απώλεια ανθρώπων, όπως έκανε η ΝΔ στο Μάτι

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα. Ως ένας από τους συνιδρυτές του κόμματος, δεν φοβάμαι καθόλου μήπως “μολυνθούμε” από τον λα

Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρωινή Ενημέρωση»

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 ( Χρήστος Παγώνης, Νίνα Κασιμάτη). Απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα για ευρωπαϊκά και εθνικά μας θέματα, για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον μετασχηματισμό του κόμματος ενόψει και του προγραμματισμένου συνεδρίου ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και για την έξαρση των προσφυγικών ροών και την τραγωδία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μόρια, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την έξαρση του προσφυγικού

«Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να δώσει μια Ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό με την κατανομή ευθυνών και την ισο-κατατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη της ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος που λέγεται Ουγγαρία ή Τσεχία ή Πολωνία να παίρνει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανήκει στον Σένγκεν και να έχει την ελεύθερη διακίνηση και, ταυτόχρονα, να αρνείται να συμβάλλει κατ’ αναλογία στην διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτό το πληρώνουν οι πρόσφυγες αλλά, το πληρώνει και η Ελλάδα.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα. Όταν είχαμε προσφυγικές ροές με Τσίπρα πρωθυπουργό, θυμάμαι τον Μητσοτάκη και όλη τη ΝΔ να λέει ότι για τις προσφυγικές ροές φταίει ο Τσίπρας, φταίει η Τασία Χριστοδουλοπούλου κλπ. Τώρα, ανακάλυψαν τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα: ότι παίζει παιχνίδια με τις στρόφιγγες ο Ερντογάν και ότι υπάρχουν γεωπολιτικοί λόγοι. Καλωσορίζω, λοιπόν, την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσους την υποστηρίζουν στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό».


Για την τραγωδία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μόρια

«Επειδή ζούμε, αυτή την στιγμή, μια τραγωδία στην Μόρια με τον χαμό ανθρώπων θα ήθελα να πω, ότι εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε η ΝΔ με το Μάτι. Δεν θα κάνουμε τυμβωρυχία πάνω στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αλλά, ούτε λαϊκισμό στην αντιπολίτευση. Εδώ, όμως, απαιτούνται κάποιες απαντήσεις από τους αρμοδίους. Γιατί η φωτιά έξω από τον καταυλισμό σβήστηκε πολύ γρήγορα και η φωτιά μέσα άργησε; Γιατί εκεί δημιουργείται μετά την απώλεια της ζωής μια εκρηκτική κατάσταση.
Αυτή η τραγωδία σηματοδοτεί και το τέλος της περιόδου του μήνα του μέλιτος για την κυβέρνηση γιατί την υποχρεώνει να αναμετράται με τα προβλήματα με όρους αποτελεσματικότητας. Και το προσφυγικό και η οικονομία και η εξωτερική πολιτική.

Επειδή δεν μου αρέσει η μικροπολιτική και πιστεύω κάποια θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή η αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα έπρεπε να μένουν μακριά από την μικροπολιτική. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό. Οι αριθμοί λένε ότι στην Μόρια όταν άλλαξε η κυβέρνηση ήταν 7-8 χιλ. άνθρωποι και, τώρα είναι 13 χιλ. Επομένως, το να πειράζει κανείς τους αριθμούς και να αλλοιώνει την πραγματικότητα δεν είναι σωστό. Εγώ λέω το εξής: θα πρέπει, επιτέλους, με βάση τα πραγματικά προβλήματα να καταλάβει και η σημερινή κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να κάνει κανείς μικροπολιτική αντιπολίτευση για τα ψηφαλάκια είτε στις Πρέσπες είτε στο προσφυγικό. Δυστυχώς, το έλλειμμα μίας σοβαρής, ευρωπαϊκής πολιτικής συνεκτικής στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και τους πολέμους στη γειτονιά μας, όπως είναι ο πόλεμος στη Συρία, τους πληρώνουν πρώτοι οι πρόσφυγες και, δεύτερον, οι χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά μας.
Θα περίμενα από την σημερινή κυβέρνηση αντί να προσπαθεί, διαρκώς, να φορτώνει το λογαριασμό μικροπολιτικά στην προηγούμενη κυβέρνηση να κάτσει κάτω και να δει τι μπορεί να κάνει. Και, αν θέλει σε κάποια θέματα και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τη ζητήσει».


Για την αναθεώρηση του Δουβλίνο 2

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει εδώ και καιρό, με μεγάλη πλειοψηφία, τη μεταρρύθμιση όλων των πολιτικών που έχουν σχέση με το άσυλο και με τις πολιτικές υποδοχής και διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Το ίδιο και η Κομισιόν. Αλλά, το πράγμα κολλάει στο Συμβούλιο όπου οι χώρες του Βίσεγκραντ και, όχι μόνο, μπλοκάρουν τα πράγματα και εφαρμόζουν το δόγμα ‘’κόφτε το λαιμό σας μακριά από την δική μου αυλή’’.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να κάνει μικροπολιτική αντί-ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι είναι Έλληνας ο αρμόδιος επίτροπος, και να κάνει συμμαχίες έτσι ώστε να υπάρξουν επιτέλους εκείνες οι απαντήσεις που απαιτούνται, και να γίνει και η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου και η δίκαιη μοιρασιά των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος δεν θέλει -για παράδειγμα, οι χώρες του Βίσεγκραντ- να πληρώνουν το αντίστοιχο κόστος με την περικοπή κονδυλίων που τους αναλογούν.
Το θέμα είναι και ευρωπαϊκό είναι και ελληνικό. Δεν μπορεί να είναι ελληνικό όταν είναι κυβέρνηση ο Τσίπρας και να γίνεται, ξαφνικά, μόνο ευρωπαϊκό, όταν είναι κυβέρνηση ο Μητσοτάκης. Είμαι ρεαλιστής και σας λέω πως το πρόβλημα είναι οξύ, και έχει την Ευρωπαϊκή αλλά, και ελληνική του διάσταση. Και εδώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη να φέρνει αποτελέσματα».

 

Για την οικονομία και τον προϋπολογισμό του 2020

«Αυτή η καραμέλα πως ‘’φταίνε διαρκώς οι προηγούμενοι’’ ειδικά, όταν μιλάμε για την οικονομία έχει κουράσει. Ότι έχει μοιράσει μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης κυρίως, μεγάλες φοροαπαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για τους πλούσιους και πιο λίγες για τους φτωχούς και μικρομεσαίους, στηρίζεται στην προίκα του Τσίπρα και τα υγιή δημόσια οικονομικά που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα γίνει, όμως, με τον προϋπολογισμό του 2020; Διαβάζω ότι τα κλιμάκια των δανειστών ήρθαν και έχουν μια διαφορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη 1 δισ. για τον προϋπολογισμό του 2020. Είχαν τάξει ανάπτυξη με ρυθμό 4% για το 2020. Με αυτό πήραν ψήφους και έγιναν κυβέρνηση. Θα το πετύχουν; Βλέπω τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 2%. Είχαν τάξει φοροαπαλλαγές 6 δισ. άμεσης εφαρμογής. Θα τις εφαρμόσουν; Τέτοια συζήτηση πρέπει να κάνουμε».


Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Συνεδρίου

«Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην ομιλία του στο Φεστιβάλ του Σπούτνικ απηύθυνε ένα δημοκρατικό προσκλητήριο, ζητώντας από τον κόσμο που μάς ψήφισε να συμβάλλει με την συμμετοχή του, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η πλατιά αριστερή, προοδευτική παράταξη που θα παίξει σήμερα το ρόλο μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης.
Η Κεντρική μας Επιτροπή που ολοκληρώθηκε το Σάββατο διέψευσε τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν εσωστρέφεια, φαγωμάρα, κόντρες κτλ. και ενέκρινε με μεγάλη συμφωνία και σύνθεση απόψεων όσα σας προ-είπα συνοπτικά. Τώρα είμαστε στη φάση της εφαρμογής. Πιστεύω ότι θα πρέπει να οργανώσουμε έτσι τις διαδικασίες έτσι ώστε όσοι θα γίνουν μέλη του κόμματός μας το επόμενο χρονικό διάστημα να μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα και στις συνεδριακές διαδικασίες. Δεν θέλουμε, απλώς, υποστηρικτές, θέλουμε συμμέτοχους στην προσπάθεια.

Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να υποβάλλει το αίτημα να γίνει μέλος του κόμματος και μέσω του Internet ή μέσα από τις υπάρχουσες οργανώσεις.

Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση, εμείς που είμαστε από παλιά μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλουμε σε ανακριτικές διαδικασίες όσους θέλουν να συμμετάσχουν και να προσθέσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Γιατί χρειαζόμαστε και άλλα χέρια και άλλα μυαλά για να κάνουμε ακόμα αποτελεσματικότερα την δουλειά μας.

 

Όσον αφορά το εάν διχάζει η πασοκοποίηση τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα λένε οι εφημερίδες, οι οποίες υμνούν τη ΝΔ και κάνουν πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάξτε να δείτε, ο κόσμος μάς ψήφισε για να το πω λαϊκά: για να πλακωνόμαστε με τους άλλους που πάνε να ξηλώσουν θετικές κατακτήσεις, που πάνε να ξεπουλήσουν τα πάντα, που διορίζουν ξαδερφό-μπατζανάκηδες, που έχουν εγκαταστήσει μια παντοκρατορία της Δεξιάς στα ΜΜΕ. Όχι να πλακωνόμαστε μεταξύ μας. Εγώ δεν φοβάμαι τις διαφορετικές απόψεις, ο χώρος μας είναι μαθημένος στον διάλογο και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη σύνθεση και τη δημοκρατική διαδικασία.

Και, επειδή κάτι είπατε για ιδεολογικές διαφορές, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Να σας το πω απλά: την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος του την έδωσε με την ψήφο του στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Το σχεδόν 32% κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι χάσαμε τις εκλογές και με διαφορά από τη ΝΔ, στον βασικό πόλο της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα κόμμα της Αριστεράς της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα. Και εντολή του κόσμου είναι: δεν θέλουμε από εσάς ένα κόμμα που να λειτουργεί με την νοοτροπία και τα μεγέθη του 4%. Θέλουμε να γίνετε ένα κόμμα, το οποίο μπορεί να απορροφήσει και να εκφράσει όλη αυτή την γκάμα των γενιών, των απόψεων, των προελεύσεων με έναν τρόπο δημιουργικό.

Και προσωπικά, όντας ένας από τους συνιδρυτές του κόμματος του 4%, σας λέω ότι δεν φοβάμαι καθόλου μήπως μολυνθούμε από τον λαό. Δεν φοβάμαι ότι θα γίνουμε λιγότερο αριστεροί αν γίνουμε πιο πολλοί. Αντιθέτως, πιστεύω ότι ένα κόμμα γίνεται πιο αποτελεσματικό, ως αριστερό κόμμα, αν είναι πιο ισχυρό στα συνδικάτα, τη νεολαία, την αυτοδιοίκηση και τα κινήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ισχυρό brand name με ταυτότητα, κοινωνική γείωση και απήχηση. Ο Σύριζα μετράει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά, και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Επομένως, θα ήταν, τελείως, λάθος να πετάξουμε από τον τίτλο αυτή την παρακαταθήκη. Αυτό που θεωρώ ενδεχόμενο και, προσωπικά θα το υποστηρίξω στο συνέδριο, είναι μια προσθήκη στον τίτλο που θα την δούμε συλλογικά. Λόγω της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης, πρέπει να ανεβάσουμε ψηλά στην προτεραιότητά μας και το πράσινο που αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ