30/09/2019

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την παύση λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας-9ο Σύνταγμα Πεζικού

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.κ. Υπουργό
Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Παύση λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας-9ο Σύνταγμα Πεζικού

Η συζήτηση για την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών υπηρεσιών στο νομό Μεσσηνίας έχει ξεκινήσει σχεδόν προ 20ετίας. Ειδικότερα, η λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" έχει απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εδώ και δεκαετίες, δεδομένου και του μικρού αριθμού στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 επαναλειτούργησε στο εν λόγω στρατόπεδο το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, αν και είχε από οκταετίας διακοπεί η λειτουργία του. Συνολικότερα, μέχρι το 2017, η τύχη του στρατοπέδου "σκόνταφτε" στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ..
Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης των στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών του νομού Μεσσηνίας και υπό το πρίσμα των γνωματεύσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα".
Σε πρόσφατη επιστολή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρεται σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για την οριστική -πλέον- παύση της λειτουργίας του στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο ίδιος διατηρεί τη θέση του προκατόχου του περί διατήρησής του "για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνο".Επιπροσθέτως και στην ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ζητά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη συνέχιση της λειτουργίας του, με κύριο στόχο την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων.
Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα του μεσσηνιακού τύπου, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από το ζήτημα.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το αν θα υλοποιήσει την απόφαση του 2018 για το στρατόπεδο και τις μονάδες που λειτουργούν εκεί και δεδομένου ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ένα πρώτο κύκλο συζητήσεων για την αξιοποίηση του στρατοπέδου μεταξύ των τοπικών φορέων της Καλαμάτας,
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέλλει γενέσθαι τελικά με το στρατόπεδο Καλαμάτας; Θα εφαρμοστεί το σχέδιο ανασυγκρότησης για την παύση της λειτουργίας του στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 ή σκοπεύετε να τροποποιήσετε την σχετική απόφαση;

2. Στην περίπτωση που δεν ανασταλεί η παύση λειτουργίας του στρατοπέδου, σκοπεύει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, το στρατιωτικό προσωπικό της περιοχής, αλλά και τη δημοτική αρχή με στόχο να διερευνηθούν οι τρόποι αξιοποίησης του στρατοπέδου και των εγκαταστάσεών του;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Χαρίτσης