ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/10/2019

Αλ. Τσίπρας: Ξεκινήσαμε από την Αχαΐα μια μακρά και δημιουργική πορεία, με στόχο να ακούσουμε τους πολίτες

Αλ. Τσίπρας: Ξεκινήσαμε από την Αχαΐα μια μακρά και δημιουργική πορεία, με στόχο να ακούσουμε τους πολίτες



Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιonian ΤV και στους δημοσιογράφους Ν. Γιαπρακά –Γ. Καλαμαρά

 

Ν. Γιαπρακάς: Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα «Επί παντός» μέσα από την συχνότητα του Ιόνιαν. Απόψε, μαζί με την συνάδελφο Γεωργία Καλαμαρά, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Τσίπρα καλησπέρα σας.

Α. Τσίπρας: Καλησπέρα σας.


Δημοσιογράφος: Καλώς ήρθατε στην Πάτρα, σε μια διήμερη επίσκεψη με σκοπό, βέβαια, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν το συνέδριο, στον κόσμο, στους πολίτες. Να τους ακούσετε τους πολίτες όπως είπατε σε αρκετούς εξ αυτών σήμερα, στην περιοδεία την οποία έχετε κάνει μέχρι στιγμής. Μια λαϊκή συνέλευση. Ποιος είναι ο στόχος αυτού του ανοίγματος που επιχειρείται;

Α. Τσίπρας: Καταρχάς είμαι ευτυχής διότι έχω την ευκαιρία να έρθω στην εκλογική μου περιφέρεια. Μη τον ξεχνάμε αυτό. Διάλεξα την έδρα στην Αχαΐα, γιατί νομίζω, ότι, ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στον αχαϊκό λαό, που με τίμησε πολλάκις με την επιλογή του, με την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε μένα προσωπικά στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η οποία και ήταν μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρότι ήταν η αναμέτρηση που ηττηθήκαμε, εντούτοις στην Αχαΐα ήμασταν πρώτο κόμμα, συνεχίζουμε να είμαστε πρώτο κόμμα με διαφορά. Κρατάμε ως ένα δημοκρατικό παραδοσιακό κάστρο της Αχαΐας και νομίζω ότι δεν είχα παρά να επιλέξω την Αχαΐα, γιατί θεωρώ, πως αυτές οι βαθιές ρίζες με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της Αχαΐας, για εμένα κάτι σημαίνουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σημαίνουν.

Ξεκινάω λοιπόν από εδώ, θέλω να πιστεύω, μια μακρά και δημιουργική πορεία προς τον ελληνικό λαό, προς τους έλληνες πολίτες. Με στόχο να τους ακούσουμε, να τους αφουγκραστούμε και μαζί να σχεδιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Ένα κόμμα το οποίο πρέπει να είναι σύγχρονο, προοδευτικό, μοντέρνο, δημοκρατικό, μαζικό, συμμετοχικό και λαϊκό ταυτόχρονα. Ένας δύσκολος και φιλόδοξος στόχος, δεδομένου ότι στην εποχής μας η σχέση των πολιτών με τα κόμματα δεν είναι και πολύ της μόδας. Δεν είναι όπως ήταν την δεκαετία του 70 ή την δεκαετία του 80. Γι αυτό και θέλουμε να βρούμε μια νέα σχέση επαφής του πολίτη με την πολιτική και μια νέα σχέση ενεργούς δραστηριότητας. Ενεργητικής δραστηριότητας των πολιτών γύρω από το κόμμα μας, που θέλουμε να ανοίξει για να εκφράσει όλο τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, διότι αυτό καταγράφεται διαδοχικά στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά.

 


Ν. Γιαπρακάς: Είδαμε ότι πήγατε μέχρι και σε χωριά στην περιοχή της Αχαΐας. Άρα το άνοιγμα είναι στον απλό ψηφοφόρο έτσι;

Α. Τσίπρας: Πήγαμε στην Ακράτα, πήγαμε στο Αίγιο, ανοίξαμε τη συζήτηση, μιλήσαμε ανοιχτά σε πλατείες, με κόσμο απλό, με πολίτες που είχαν διάθεση να συμμετάσχουν, να πουν την κριτική τους και τις προτάσεις τους, τις αγωνίες τους και νομίζω ότι είναι μια γόνιμη και δημιουργική διαδικασία, η οποία θα κορυφωθεί μέσα από τη μεγάλη καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ…

 

 

Ν. Γιαπρακάς: Που είναι ψηλά ο στόχος…

Α. Τσίπρας: Που είναι ψηλά ο στόχος αλλά είναι και ενδιαφέρουσα η διαδικασία. Διότι ξεκινάμε τις αμέσως επόμενες μέρες το σχέδιο για την ψηφιακή διαδικασία εγγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα πλατφόρμα που θα ανέβει τις επόμενες ώρες στο διαδίκτυο www.isyriza.gr. Εκεί, ο ιντερνετικός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με ένα application φιλικό προς τον χρήστη και προς τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, όπου με μια απλή διαδικασία και μέσα σε 2΄ θα μπορεί κανείς να έρχεται σε επαφή, να εγγράφεται μέλος και από εκεί και πέρα να έρχεται σε επαφή με τον οργανωτικό ιστό. Αλλά κυρίως να μπορεί να ενημερώνεται, να πληροφορείται και να συμμετέχει στις αποφάσεις που θα παίρνουμε από εδώ και στο εξής, όπου θέλουμε τον πολίτη και τα ενεργά μέλη του κόμματός μας, συμμέτοχους στις αποφάσεις.

 


Γ. Καλαμαρά: Μέσα από τις επαφές σας κ. πρόεδρε, αυτό το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρείτε και μέσα στο πλαίσιο της περιοδείας σας στην Πάτρα, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες της δυτικής Ελλάδας και της Αχαΐας συγκεκριμένα, από τους δυσαρεστημένους ενδεχομένως πολίτες; Αν έχετε προλάβει να προλάβει να κάνει την αυτοκριτική σας τους τελευταίους μήνες…

Α. Τσίπρας: Κοιτάξτε, η αυτοκριτική για εμάς τους αριστερούς και τις αριστερές, είναι μια διαδικασία πολύ βαθιά. Ενυπάρχει στην καθημερινότητά μας, στη δράση μας, στη παρέμβασή μας, στη συλλογική μας ζωή. Στις εσωτερικές μας διαδικασίες ήμασταν και είμαστε μια πολιτική δύναμη που έχει αυτό το στοιχείο της εσωτερικής δημοκρατίας καταρχάς, αλλά και τις διαρκούς αυτοκριτικής, αποτίμησης και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων για να προχωρήσουμε μπροστά. Νομίζω όμως ότι αυτή η διαδικασία, ούτως ή άλλως, είναι μια διαδικασία που δεν φτάνει σε 3 μήνες για να μπορέσει κανείς να βγάλει γόνιμα συμπεράσματα, υπό την έννοια του ότι αυτά τα 4,5 χρόνια, κατά γενική ομολογία, ήταν τα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου.

Η δική μου κυβέρνηση διαχειρίστηκε ίσως τα πιο δύσκολα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών και όλα μαζί, συσσωρευμένα. Την χρεωκοπία της χώρας που παραλάβαμε, την απειλή και τον εκβιασμό εξόδου της χώρας από το ευρώ, ταυτόχρονα την προοπτική ανάκαμψης από αυτή την πολύ σκληρή οικονομική κρίση και με έγνοια την προστασία των πιο ευάλωτων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και την προσφυγική κρίση, που ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 8000 πρόσφυγες να έχουμε την ημέρα εκείνες τις δύσκολες μέρες του 2015-2016. Ταυτόχρονα όμως, είχαμε και κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας για την ονομασία τους, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην δύσκολη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού γιατί φτάσαμε πάρα πολύ κοντά. Μια σειρά από δύσκολα ζητήματα.

Συνεπώς, η διαδικασία αποτίμησης αυτής της εξαιρετικά πυκνής και δύσκολης 4ετίας, θα είναι μια διαδικασία μακρά, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει όχι σε μια διαδικασία εσωστρέφειας αλλά σε μια δημιουργική διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου για την επόμενη μέρα. Με τη συσσωρευμένη εμπειρία που θέλουμε να την μετατρέψουμε σε γνώση, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, διότι εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο τόπος χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πορεία.

 

Ν. Γιαπρακάς: Κύριε πρόεδρε ωστόσο, αρκετά από τα θέματα τα οποία αναφέρατε λίγο πριν, απασχόλησαν έντονα και την προεκλογική περίοδο και είδαμε τελικά ότι κάποια από αυτά ίσως να ήταν και βαρόμετρο για το που θα πήγαινε τελικά η κάλπη…

Α. Τσίπρας: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα θέματα απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο και άλλα πολλά ενδεχομένως. Η προεκλογική περίοδος, όμως, διεξήχθη σε ειδικές συνθήκες, καθ’ ότι ήταν εσπευσμένη η προσφυγή στις κάλπες, με δική μου απόφαση, εξαιτίας του αρνητικού για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος στην ευρωπαϊκή κάλπη. Ο σχεδιασμός όπως γνωρίζετε, ήταν να έχουμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, στις 20 Οκτωβρίου, στο τέλος της συνταγματικής προθεσμίας. Αποφάσισα την έκτακτη προσφυγή, την εσπευσμένη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, ακριβώς διότι αυτές είναι οι δικές μου αρχές με τις οποίες θέλω να πορεύομαι. Δεν θα μπορούσαν να μείνω ούτε μια στιγμή παραπάνω στο μέγαρο Μαξίμου, ενόσω γνώριζα, ότι, σε μια εθνική κάλπη –παρ’ ότι ήταν άλλα κριτήρια, διότι στις 26 Μάη που έγιναν οι εκλογές, δεν ήταν κριτήριο το ποιος θα κυβερνήσει, κριτήριο ήταν να εκφραστεί και η δυσαρέσκεια, αλλά και να ψηφίσουμε για τις ευρωπαϊκές εκλογές, εντούτοις – από την στιγμή που κατεγράφη ένα αποτέλεσμα αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, είχα υποχρέωση να προσφύγω στην λαϊκή ετυμηγορία. Νομίζω ότι ήταν ζήτημα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας.
Από εκεί και πέρα οι εκλογές αυτές διεξήχθηκαν προφανώς με πολύ δυσμενείς όρους, πρωτοφανούς για την μεταπολίτευση, για το κυβερνών κόμμα. Και με προδιαγεγραμμένο, σχεδόν από όλους, το τελικό αποτέλεσμα. Εντούτοις, από τις ευρωπαϊκές εκλογές στις εθνικές εκλογές, καταγράψαμε μια άνοδο περίπου 8 μονάδες. Από 24 παρά κάτι πήγαμε στο 32 παρά κάτι. Αυτό σηματοδοτεί κάτι για εμάς. Την ημέρα της ήττας λοιπόν, ένας στους τρεις ψηφοφόρους, ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της 4ετίας και παρά τα λάθη και τις παραλήψεις που κι εσείς είπατε. Αυτό για εμάς είναι κάτι σημαντικό. Κρατάμε λοιπόν αυτή την παρακαταθήκη και βλέπουμε, αξιολογούμε τα λάθη και τις δυσκολίες που είχαμε, για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στο μέλλον.

 


Γ. Καλαμαρά: Κύριε πρόεδρε για να ολοκληρώσουμε με αυτό στα λάθη και τις παραλήψεις, έχετε έναν νέο πολύ σημαντικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή, κοιτώντας τον χρόνο πίσω, θα αξιοποιούσατε διαφορετικά κάποια στελέχη σας;

Α. Τσίπρας: κα Καλαμαρά, αυτή είναι μια ερώτηση η οποία μου έχει ξανατεθεί στο παρελθόν. Κατόπιν εορτής και έξω από τον χορό και εκ του ασφαλούς είναι εύκολο κανείς να μιλήσει για διορθώσεις, για λάθη, για παραλήψεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

 

 

Γ. Καλαμαρά: Η αναγνώριση ωστόσο έχει μια σημασία για τους έλληνες πολίτες…

Α. Τσίπρας: Ωστόσο, θέλω να σας πω, ότι, τα λάθη και οι παραλήψεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα πρόσωπα, αλλά πρέπει να δούμε τις βαθύτερες αιτίες, τις πολιτικές, το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών επιλογών και όχι τόσο στα πρόσωπα. Εξάλλου, νομίζω ότι έχω αναφερθεί στις επιλογές μου που και ο ίδιος έχω παραδεχθεί ότι δεν ήταν οι ευτυχέστερες δυνατές κατά την περίοδο ιδίως του α΄ εξαμήνου της διακυβέρνησης. Αλλά νομίζω ότι είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα κουβεντιάσουμε με μεγαλύτερη άνεση και όχι τόσο επιδερμικά σε ότι αφορά τα πρόσωπα. Άλλωστε, βλέπω, ότι, τις τελευταίες ημέρες, όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο του α΄ εξαμήνου του 2015, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πράγματι πολύ ιστορικές και κρίσιμες και οι επιλογές αλλά και οι στιγμές. Ίσως κάποια στιγμή, ως βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, αισθανθώ κι εγώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα. Όμως, αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα, είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα και όχι τόσο η ιστορική καταγραφή, η οποία θα γίνει κάποια στιγμή.

 

Ν. Γιαπρακάς: Κύρια Τσίπρα αναφερθήκατε πριν στο προσφυγικό, αλλά και όλη αυτή την κατάσταση την οποία κληθήκατε να διαχειριστείτε ως κυβέρνηση τότε. Βλέπουμε τώρα ότι με τα όσα εξελίσσονται στη Συρία, με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ότι έχουμε απειλή για νέα κύματα προσφύγων στη χώρα μας και ζητούμενο βέβαια είναι και η διαχείριση των ανθρώπων που ήδη έχουν φτάσει στη χώρα μας. Βλέπουμε τι γίνεται στη Μόρια και ποιες προσπάθειες γίνονται ώστε να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση στα νησιά… 

Α. Τσίπρας: Θέλετε ένα σχόλιο στο προσφυγικό ή στις γεωπολιτικές εξελίξεις; 

 


Ν. Γιαπρακάς: Και στα δύο θα ήθελα…

Α. Τσίπρας: Εσχάτως μάθαμε, ότι το κυβερνών σήμερα κόμμα συνειδητοποίησε πως συνδέονται αυτά. Όσο ήταν στην αντιπολίτευση μας ασκούσε κριτική λες και εμείς ήμασταν οι υπεύθυνοι αυτών των ροών, λέγοντας ότι εμείς ανοίξαμε τα σύνορα, εμείς δεν φυλάμε τα θαλάσσια σύνορα και γι αυτό έχουμε προσφυγικές ροές. Και μέσα σε πολύ λίγες μέρες αποδείχθηκε πόσο ανόητα ήταν αυτά που έλεγαν και πως και οι ίδιοι βρέθηκαν μπροστά στην πραγματικότητα. Αφήσαμε την Μόρια στις 7 Ιουλίου του τρέχοντος έτους με 5600 πρόσφυγες και μετανάστες. Την 1η Οκτωβρίου, που έχουμε τα στοιχεία, ήταν 12700. Σήμερα δεν ξέρω, μπορεί να είναι περισσότεροι. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα αποδείχθηκαν στην πράξη έωλα. Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής στα 5 νησιά μας με την κυβέρνηση της ΝΔ. 

Τις πρώτες μέρες του Ιούλη, ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισκέφτηκε τη Μόρια και έκανε δηλώσεις, λέγοντας, ότι, η χώρα είναι προετοιμασμένη και έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το προσφυγικό. Όταν όμως είδε τα δύσκολα μετά από 3 μήνες απραξίας της δική του κυβέρνησης, άρχισε να μιλάει για κατάσταση ολέθρου που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και θέλω να πω επίσης, ότι, στο ζήτημα αυτό, κανείς πρέπει να είναι περισσότερο σοβαρός και να μην το αντιμετωπίζει με μικροκομματική σοβαρότητα διότι θα το βρει μπροστά του. 

Η κυβέρνηση από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχει κάνει ότι δεν έπρεπε να κάνει αυτό τρίμηνο. Πρώτα από όλα κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αν είναι δυνατόν! Η χώρα που πρώτη θα έπρεπε να έχει στην Ευρώπη υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αντιμετωπίζει τις προσφυγικές ροές ως πρώτη χώρα υποδοχής… φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν αυτό το ανακοίνωνε για παράδειγμα η Ισπανία ή η Ιταλία. Αυτό η κυβέρνηση το ακύρωσε όμως και ενέταξε την μεταναστευτική πολιτική στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν είναι όμως ζήτημα δημόσιας τάξης… Δεύτερον, όλους τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι είχαν την εμπειρία και χειρίζονταν επί 4 χρόνια το πρόβλημα, επειδή δεν άρεσαν στα κομματικά κριτήρια της νέας κυβέρνησης, τους ξήλωσε από την θέση τους. Και όλα τα προγράμματα τα οποία είχαμε έτοιμα να υλοποιήσουμε μέσα στο καλοκαίρι, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έπρεπε να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, ακυρώθηκαν. Βεβαίως, για να είμαι κι εγώ απόλυτα ειλικρινής και όσο μπορώ αντικειμενικός απέναντι σε ένα φαινόμενο που επαναλάβω δεν είναι για μικροπολιτική σκοπιμότητα, είχαμε και την αύξηση των ροών, η οποία οφείλεται προφανώς στις γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Από εκεί και πέρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν είναι μια υπόθεση της στιγμής ή της τρέχουσας συγκυρίας. Η Τουρκία είναι μια γείτονας απρόβλεπτη και το τελευταίο διάστημα με μια επιθετική συμπεριφορά και στάση, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο. Βλέπουμε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στη Συρία και βομβαρδίζει και επιτίθεται σε αμάχους, σε δημοσιογράφους, απέναντι σε έναν πληθυσμό ο οποίος, κατά γενική ομολογία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης στη Συρία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προστασία της διεθνούς κοινότητας από την εγκληματική δράση του ISIS. Βλέπουμε λοιπόν την Τουρκία να έχει αυτή την παραβατική συμπεριφορά. Βλέπουμε την Τουρκία ταυτόχρονα να συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός των οικοπέδων που έχει χαράξει η κυπριακή δημοκρατία. 

Εμείς, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είχαμε το προηγούμενο διάστημα, στη Σύνοδο Κορυφής, κερδίσει κυρώσεις γι αυτή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. 3 μήνες η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε την εφαρμογή των κυρώσεων αυτών, του κεκτημένου δηλαδή της χώρας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Όλα αυτά συνεπώς, συνιστούν μια εικόνα ανησυχητική. Ανησυχούμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, για την αδράνεια και την καθυστέρηση της χώρας, για την αδυναμία της χώρας να υψώσει το ανάστημα της όπως πρέπει και όπως μπορεί ως κράτος-μέλος της ΕΕ, στο φόβο ότι αυτό θα επιδεινώσει τις προσφυγικές ροές. Εγώ, όμως, με βάση την εμπειρία την οποία έχω, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι, η πολιτική του κατευνασμού δεν πιάνει στην Τουρκία και στον Πρόεδρο Ερντογάν. Όταν συνειδητοποιήσει την δική σου αδυναμία, θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί με ακόμα χειρότερο τρόπο. Αυτό το οποίο έχει νόημα είναι η χώρα να διεκδικήσει αυτό το οποίο της αναλογεί, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και όλες τις δυνατότητες που έχει ως κράτος-μέλος της ΕΕ, ενεργοποιώντας, δηλαδή, τις συμμαχίες και τις αποφάσεις της ΕΕ. 

 

Γ. Καλαμαρά: Κύριε πρόεδρε να μείνουμε λίγο ακόμα στο προσφυγικό και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο περνάει το πρόβλημα και στον α΄ και β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ροές είναι αυξημένες τώρα, η ΝΔ θα μπορούσαμε να πούμε ότι εφαρμόζει και ένα σχέδιο και έκτακτης ανάγκης με βάση όσα μας περιγράψατε και εφόσον κατήργησε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, οι περιφέρειες θα πρέπει τώρα να προτείνουν, να δημιουργήσουν νέες δομές φιλοξενίας και αυτό παράλληλα φέρνει και μια σχέση πιο έντονη με τους δώδεκα γαλάζιους περιφερειάρχες σε σχέση με την ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Στο σήμερα, τώρα πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Πως διαχειρίζεται όλο αυτό;

Α. Τσίπρας: Ξέρετε, στη ζωή κανείς, ότι κάνει, το βρίσκει μπροστά του. Είτε καλό είτε κακό. Είτε θετικό είτε αρνητικό. Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες. Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του ως αντιπολίτευση, αλλά και η ρητορική που ακόμα χρησιμοποιούν ορισμένα στελέχη του, που δεν έχουν και λόγο να παρέμβουν στις εξελίξεις. Τι λόγο έχει δηλαδή ο υπουργός Γεωργίας για το μεταναστευτικό; Τι λόγο έχει ο υπουργός Ανάπτυξης για το μεταναστευτικό; Κανένα λόγο. Αλλά αυτοί παρενέβησαν.Και ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης. Με μια ορολογία και μια ρητορική η οποία επιτρέψτε μου είναι ακραία δεξιά, ακροδεξιά. Όταν λοιπόν έχεις αυτή τη ρητορική και όταν έχεις εκπαιδεύσει και τα στελέχη σου σε αυτή την ρητορική, τότε όταν έρχεσαι σε θέση ευθύνης αδυνατείς να εφαρμόσεις μια πολιτική η οποία είναι η αυτονόητη. Τι άλλο δηλαδή θα κάνει αυτή τη στιγμή η χώρα; Δεν έχει άλλη επιλογή. Ποια είναι η λύση; Μήπως είναι η λύση να πνίγουμε τους αβοήθητους στις λέμβους ανθρώπους στο Αιγαίο; Δεν νομίζω ότι είναι αυτή η λύση και δεν νομίζω να το προτείνει και κανείς πέρα από κάποιους ανόητους μικροπολιτευτές, μεσαίου μεγέθους πολιτευτές, ή ενδεχομένως κάποιοι να το υπονοούν από τα μεγαλοστελέχη αλλά δεν το λένε καθαρά. Δεν είναι αυτή η επιλογή. 

Η άλλη επιλογή βεβαίως είναι δια της διπλωματικής οδού. Βεβαίως πρέπει να γίνουν κινήσεις αλλά όσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στα νησιά μας συσσωρεύονται ανθρώπινες ψυχές και δεν μπορούν να συσσωρεύονται εκεί, οι δυνατότητες που έχουμε είναι δυο: μεταφορά στην ενδοχώρα ενός μεγάλου μέρους εξ αυτών, προσπάθεια ενσωμάτωσης στον κοινωνικό ιστό και ταυτόχρονα, βεβαίως, θα πρέπει να υπάρχει η διαρκής κρούση προς την ΕΕ είτε για να υπάρξει μια αναβάθμιση, επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, διότι με αυτές τις ροές δεν λειτουργεί η συμφωνία. Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία αυτή λειτουργεί όταν οι ροές είναι 100, 200, 300 την ημέρα… Η συμφωνία αυτή είχε νόημα και σωστά υπεγράφη, εγώ την υπέγραψα, όταν είχαμε καθημερινά θανάτους στο Αιγαίο και 8000 ροές. Μη τα ξεχνάμε αυτά. Και μηδενίστηκαν οι θάνατοι και ροές από 8000 έγιναν 100, 200 το πολύ, που ήταν ένα πλαίσιο όπου θα έλεγε κανείς ότι δεν μπορούσε να το ελέγξει η απέναντι πλευρά, ότι υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που έφευγαν από τον έλεγχο των αρχών. Τώρα δεν έχουμε αυτό. Άρα λοιπόν τίθεται ένα ζήτημα συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, όσο αυτό δεν καταλήγει, όσο, δηλαδή, η διπλωματική οδός ενδεχομένως δεν αποδίδει, θα πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε το πρόβλημα. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης πέραν αυτού που προσπαθεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση, με μια ρητορική, όμως, που η ίδια η ρητορική την αυτουπονομεύει. Άντε λοιπόν να τα βγάλει τώρα πέρα με του 12 περιφερειάρχες. Και με τους 12 περιφερειάρχες κ. Καλαμαρά θα τα βγάλει πέρα εγώ λέω, γιατί ο περιφερειάρχης δεν αισθάνεται, όπως ο δήμαρχος, το πρόβλημα τόσο καυτό στα χέρια του, διότι στην τελική ο περιφερειάρχης έχει μια κεντρική διοίκηση κι αυτός. Όταν όμως ο περιφερειάρχης θα θέσει το θέμα στους γαλάζιους δημάρχους, σε αυτούς οι οποίοι έχουν εκλεγεί με μια ρητορική η οποία σε τελική ανάλυση είναι αν θέλετε μια ρητορική μίσους απέναντι στο διαφορετικό στη χειρότερη περίπτωση, στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορίας, τότε νομίζω ότι εκεί θα δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. 

Εμείς, λοιπόν, λέμε, ότι, δεν μπορείς να θες να διαχειριστείς την προσφυγική κρίση και να βγαίνεις να καταργείς το ΑΜΚΑ από τα παιδιά των προσφύγων. Τι σημαίνει αυτό για να καταλάβει κι ο κόσμος που μας ακούει; Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λέει να πάμε –και σωστά λέω εγώ– τους πρόσφυγες στις 12 περιφέρειες και να γίνουν χώροι φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή, συμπεριφέρεται στα παιδιά αυτών των ανθρώπων λες και είναι μιάσματα και τους αρνείται την δυνατότητα να εμβολιάζονται και να πηγαίνουν στα σχολεία μας. Αν όμως αυτά παιδιά σταματήσουν να εμβολιάζονται –και γιατί το κάνει αυτό; Για να βγει μετά ο κ. Βρούτσης, ο κ. Μπουγδάνος ή όλοι αυτοί οι κύριοι οι οποίοι έχουνε βγει στη Βουλή χαϊδεύοντας αφτιά και ακραία συναισθήματα, ρατσιστικά συναισθήματα και να κάνουν τουίτ και να πανηγυρίζουν ότι εμείς είμαστε σκληροί– αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο μια βραδυφλεγούς υγειονομικής βόμβας. Διότι όταν τα παιδιά αυτά δεν εμβολιάζονται δεν μπορείς να τα γκετοποιήσεις. Κάποια στιγμή θα ενταχθούν μέσα στον κοινωνικό ιστό. Και αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν, η πολιτική αυτή έχει αντιφάσεις. Εγώ να πω στον κ. Μητσοτάκη «καλώς όρισες στην πραγματικότητα του προσφυγικού», αλλά χρειάζεται, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη και στα λόγια, μια στροφή στη σοβαρότητα και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με ρεαλισμό και μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και κυρίως οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

 

Ν. Γιαπρακάς: Κύριε Τσίπρα αναφερθήκαμε στο προσφυγικό, αναφερθήκαμε στην Τουρκία, στα όσα συμβαίνουν στη Συρία, στις γεωπολιτικές εξελίξεις γενικότερα στη γειτονιά μας. Μας είπατε νωρίτερα ότι ήρθατε κοντά στη συμφωνία και για το Κυπριακό και μάλιστα το ζήτημα της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι αρκετά σημαντικό. Οι συμμαχίες οι οποίες έκανε η δική σας κυβέρνηση με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ και βλέπουμε τώρα σιγά σιγά ότι υπάρχει κινητικότητα και σε αυτό το κομμάτι το οποίο έχει να κάνει και με τους υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο…

Α. Τσίπρας: Με τους υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η στρατηγική μας είναι μια στρατηγική που νομίζω αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στη περιοχή. Γιατί η στρατηγική μας ήταν ο Eastmed, δηλαδή ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, κυρίως το Λεβιάθαν, το Ισραήλ, αλλά ενδεχομένως και της Κύπρου, στην πορεία δηλαδή που γίνουν οι έρευνες και προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την μεταφορά από την νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Κρήτη, από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτός ήταν ένας σχεδιασμός που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και θέτει την Τουρκία, αν θέλετε, προ ενός ουσιαστικού διλήμματος που λέει ότι «κοίταξε να δεις, ή θα κάτσεις στο τραπέζι να συζητήσεις σοβαρά το Κυπριακό και να συζητήσεις σοβαρά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ή αν θες να είσαι ο μοναχικός καουμπόι στην περιοχή και να τα θες όλα δικά σου, δεν θα έχεις μερίδιο σε αυτή την ενεργειακή πίτα». Αυτή νομίζω, ότι, ήταν μια σοβαρή εθνική στρατηγική που εμείς χαράξαμε. Η νέα κυβέρνηση προφανώς και θα την ακολουθήσει. Δεν πιστεύω ότι θα την αλλάξει. Δεν φαίνεται, δηλαδή, κάτι τέτοιο και θα ήταν παράλογο αν αποφάσιζε κάτι τέτοιο. Νομίζω, όμως, ότι πέραν αυτού, θα πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσουμε ότι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο, πρέπει να υπάρχει μια απάντηση και δεν αναφέρομαι προφανώς στη στρατιωτική απάντηση, αναφέρομαι όμως στη διπλωματική απάντηση, με τους όρους που μπορούν να δώσουν μια δυναμική ισχύος στη χώρα μας, που είναι οι όροι της συλλογικής δράσης και παρέμβασης, τον οργανισμό στον οποίο η χώρα συμμετέχει και ιδίως της ΕΕ.

 


Γ. Καλαμαρά: Να μείνουμε στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων και της εκμετάλλευσης κ. Πρόεδρε και να έρθουμε στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα. Στις αρχές του μήνα κυρώθηκαν οι 4 συμβάσεις και για τα οικόπεδα του Ιονίου και στα δυτικά, τέλος πάντων, του πατραϊκού. Από εκεί και πέρα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών, από τη στιγμή που ο ίδιος μπήκε μπροστά, ξεκίνησε αυτή τη στρατηγική; Υπήρξε κάποιος φόβος; Ποιο ήταν το πρόβλημα; 

Α. Τσίπρας: Σε ότι αφορά το Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα, εμείς προχωρήσαμε, η αλήθεια είναι γιατί θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τη στρατηγική που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Μανιάτης είχε ξεκινήσει την χάραξη. Ο σχεδιασμός ο δικός μας, όμως, ο οποίος ακολουθήθηκε και σε ότι αφορά τις έρευνες στην περιοχή νότια, νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, είχε ένα βασικό άξονα. Τον άξονα του ότι τα συμβόλαια αυτά συνυπογράφηκαν από το ελληνικό δημόσιο, δυο σημαντικές πολυεθνικές εταιρίες, την Total και την Exxon, αλλά και τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ που εμείς, στο σχεδιασμό μας σε ότι αφορά στις εξορύξεις, η συμφωνία που είχαμε κάνει με τον ιδιώτη μέτοχο στα ΕΛΠΕ, ήταν, ότι, σε ότι αφορά τον τομέα τον εξορύξεων θα δημιουργηθεί μια θυγατρική των ΕΛΠΕ που θα είναι 100% στο δημόσιο. Αυτό το σχεδιασμό η κυβέρνηση της ΝΔ τον βάζει στο καλάθι των αχρήστων. Έρχεται να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛΠΕ με πώληση των μετοχών από Χρηματιστήριο, δηλαδή, χωρίς καν να διεκδικεί υψηλή τιμή στη μετοχή, μέσω κοινής πώλησης με τον ιδιώτη, ώστε ο νέος πιθανός ιδιώτης μέτοχος να αποκτήσει «premium» μετοχή. Μιλάμε, ουσιαστικά, για μια εκποίηση σε φθηνή τιμή, για όσους καταλαβαίνουν οικονομικά, της μετοχής των ΕΛΠΕ και ταυτόχρονα καταργεί και τον σχεδιασμό αυτό ή δεν δεσμεύεται όσο την ρωτάμε για την 100% στο δημόσιο της θυγατρικής εταιρίας που θα κάνει τις εξορύξεις. 

Εάν λοιπόν το ελληνικό δημόσιο, έρχεται να απολέσει τα δικαιώματά του στους φυσικούς πόρους και άρα λέω εγώ, για να βάλω τώρα και την άλλη, την περιβαλλοντική διάσταση, έχει και την κυριότητα και τον έλεγχο στο να αποφασίζει... Γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον, σημαντικό και αξιόλογο και να το ακούσουμε εγώ λέω πριν το κατακρίνουμε, παγκόσμιο κίνημα, που λέει, ότι, η κλιματική αλλαγή δεν είναι όπως την υπολογίζαμε παλιότερα και άρα, ναι μεν το φυσικό αέριο είναι ένας μεταβατικός φυσικός πόρος που θα μας πάει στο 2060, αλλά το πετρέλαιο έχει τελειώσει, έχει πεθάνει, διότι η καύση του αυξάνει τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Άρα λέω εγώ ότι εκεί έχουμε διπλή ζημιά. Και ζημιά διότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι εκεί για να αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο αλλά και γιατί δεν θα είναι εκεί προκειμένου να αποφασίσει τελικά αν θα θελήσει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο όπως ορίζουν οι καινούργιες τάσεις της παγκόσμιας συζήτησης απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο λοιπόν καταθέσαμε τον προβληματισμό μας και ψηφίσαμε παρών στη συνεδρίαση της Βουλής.

 


Ν. Γιαπρακάς: Πάμε λίγο και στο ζήτημα του τουρισμού. Να δούμε τι γίνεται και με τον τουρισμό κ. Πρόεδρε και το τι έκανε η κυβέρνηση τη δική σας προκειμένου να στηρίξει τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι τα δύσκολα εκείνα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός ήταν ένας βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας…

Α. Τσίπρας: Σε ότι αφορά τον τουρισμό, ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχονται ότι είδαν μια μεγάλη άνοιξη ακόμα και τα δύσκολα χρόνια. Και το 2015 και το 2016.

 

Ν. Γιαπρακάς: Βοήθησαν και οι διεθνείς συγκυρίες σε αυτό έτσι; 

Α. Τσίπρας: Αυτό είναι σαν να μου λέτε ότι κέρδισε κάποιος έναν αγώνα, αλλά ήταν τυχερός που τον κέρδισε. Αν δεν έχεις και τύχη δεν παίρνεις και αποτελέσματα. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως. Δεν αρκεί μόνο η διεθνής συγκυρία. Έχω δει και άλλες φορές που είχαμε ευτυχή διεθνή συγκυρία αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που έπρεπε. Άρα λοιπόν, ναι πράγματι, υπήρξε μια ευνοϊκή συγκυρία το ’15 και το ’16, αλλά υπήρξε και ένας πολύ ουσιαστικός σχεδιασμός στο υπουργείο Τουρισμού, που έδωσε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε φτάσει πάνω από 33 εκατομμύρια τουρίστες, ένα τεράστιο νούμερο για τη χώρα. Αυξήθηκε πάνω από το 30% η τουριστική ζήτηση από το 2015 έως το 2018-2019 και ταυτόχρονα έγινε και μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών μας, διότι δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες κλίνες, εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο δεκάδες προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης. Υπήρξε, δηλαδή, ένας συνολικός σχεδιασμός ο οποίος πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί. Πιστεύω, επίσης –διότι εμείς το πράξαμε αυτό αν θυμάστε και με τα 13 περιφερειακά συνέδρια και που ο τουρισμός ήταν ένα κομμάτι της συζήτησής μας για το πώς πρέπει να διαρθρωθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο νέος εθνικός αναπτυξιακός σχεδιασμός– ότι θα πρέπει ο σχεδιασμός μας για τον τουρισμό να αναβαθμιστεί και να προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων υποδομών. Να αξιοποιήσουμε όλο τον χρόνο και όχι μονάχα τους καλοκαιρινούς μήνες και ταυτόχρονα νομίζω –και αυτή είναι μια συζήτηση για το μέλλον της χώρας– αν ποτέ φτάσουμε στο σημείο να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η χώρα, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, με υπηρεσίες μεταποίησης εντός της χώρας ώστε να αξιοποιήσουμε αυτά τα προϊόντα στην τουριστική αγορά, τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας. Αυτή είναι μια συζήτηση που αφορά την επόμενη μέρα για τη χώρα και πρέπει να γίνει με ουσιαστικό τρόπο. 

 

Γ. Καλαμαρά: Κύριε Πρόεδρε, αυτός ο τομέας είναι πάρα πολύ ευπαθής. Είδαμε τι έγινε στα τέλη της σεζόν με την πτώχευση της Thomas Cook. Άκουσα με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, θα πρέπει όμως να υπάρχουν και κάποιες δικλίδες ασφαλείας για τους επιχειρηματίες και κατ’ επέκταση του εργαζόμενους. Και είναι πάρα πολλοί οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον τουρισμό. Πως θα μπορούσε να χειριστεί η εκάστοτε κυβέρνηση μια τέτοια κρίση;

Α. Τσίπρας: Καταρχάς αναφέρετε του εργαζόμενους. Εδώ είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, όπου επίσης θα πρέπει να πούμε ότι η δική μας η κυβέρνηση, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και κατήργησε τους νόμους της εργασιακής αβεβαιότητας, της εργασιακής ζούγκλας των μνημονίων, επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την επεκτασιμότητα, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση. Αύξησε τον κατώτατο μισθό, κατήργησε τον υποκατώτατο. Όλα αυτά μέσα σε 100 μέρες τα πήρανε πίσω. Όλα! Άρα, ας αφήσουμε τους εργαζόμενους χωριστά. Είναι μια ειδική κατηγορία που πρέπει να κουβεντιάσουμε, γιατί έχω την αίσθηση, ότι η σημερινή κυβέρνηση, θεωρεί πως μονάχα αν δοθούν περισσότερα δικαιώματα και κίνητρα στους εργοδότες θα έχουμε ανάπτυξη, ενώ εμείς πιστεύουμε το αντίθετο. Πιστεύουμε, ότι, η ποιότητα και η αξιοπρεπής αμοιβή της εργασίας, καθώς και η μείωση της ανεργίας, είναι προϋπόθεση για να έχουμε ανάπτυξη ποιοτική και όχι ευκαιριακή. Για να έχουμε σταθερή ανάπτυξη.

Έρχομαι όμως στο ερώτημά σας και θα πω το εξής. Η υπόθεση της Thomas Cook δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Και προφανώς δεν ξέρω λεπτομέρειες, βεβαίως, στις οποίες δεν θα μπορούσα να είμαι μπροστά. Ενημερώθηκα, όμως, και από την αποκαλυπτική δημοσιογραφία που δημοσίευσε δηλώσεις και παρεμβάσεις, ότι, τον Ιούλιο συναντήθηκε ο υπουργός Τουρισμού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook και πιθανότατα είχε μια αίσθηση ή πληροφόρηση, δεν ξέρω αν είχε και πληροφόρηση, εν τοιαύτη περιπτώσει είχε σκιαγραφηθεί η πιθανότητα ή ο κίνδυνος αυτής της κατάρρευσης. Τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι μίλησαν μετά, τουριστικοί παράγοντες, ο αερολιμενάρχης στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου της Κρήτης, μιλήσανε εκείνες τις μέρες, αμέσως μετά από αυτή τη συνάντηση, μπροστά στη κάμερα, για το πιθανό ενδεχόμενο της κατάρρευσης αυτού του μεγάλου κολοσσού. Δεν είδα την κυβέρνηση να λαμβάνει κανένα μέτρο. 

Έχω λοιπόν την αίσθηση, και θα τολμήσω να το πω διότι δεν μπορώ να έχω αποδείξεις, αλλά έχω την αίσθηση ότι διαχειρίστηκε την πιθανότητα κατάρρευσης της Thomas Cook, όπως διαχειρίστηκε και το μπάχαλο στο νησί της Σαμοθράκης, όπου για πολλές ημέρες, μια εβδομάδα τουλάχιστον, οι εκατοντάδες τουρίστες ήταν εγκλωβισμένοι στο νησί και κοιμόντουσαν με sleeping bag. Μια εικόνα η οποία μας ντρόπιασε διεθνώς και αν γινόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν στείλει 15 τηλεοπτικά συνεργεία και τα 6 ιδιωτικά κανάλια και θα ήταν εκεί να παίζουν συνεντεύξεις από τους τουρίστες. Πέρασε αβρόχοις ποσίν, δεν το έμαθε κανένας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι αν θα το μάθουμε ή δεν θα το μάθουμε. Το θέμα είναι αν συνέβη και τι ακριβώς συνέβη. Τώρα από εκεί και πέρα αυτό έγινε και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ένας σχεδιασμός τόσο για την μείωση αν θέλετε των συνεπειών αυτής της αρνητικής εξέλιξης εις ότι αφορά τους επιχειρηματίες, με παρεμβάσεις οι οποίες ήδη έχουν εξαγγελθεί αλλά είναι πολύ φτωχότερες από αντίστοιχες που έχουν εξαγγελθεί στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, κυρίως στην Πορτογαλία. Και βεβαίως ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει και ένας ουσιαστικός σχεδιασμός και για την επόμενη χρονιά για να μπορέσουν τόσο τα συμβόλαια να αντικατασταθούν με νέα συμβόλαια άλλων εταιριών αλλά κυρίως να βρεθεί και ο τρόπος να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι εταιρίες οι αεροπορικές γιατί ένα μεγάλο έλλειμμα είναι η μεταφορά. Γιατί η Thomas Cook όπως γνωρίζετε έχει και αεροπορική εταιρία. Άρα λοιπόν εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης για τη σημερινή κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού που δεν αρκεί η επικοινωνία, χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση, πράγμα που θα μου επιτρέψετε να σας πω, μέχρι σήμερα δεν το έχουμε διακρίνει ευκρινώς από το νέο υπουργό και τη νέα κυβέρνηση. 

 


Ν. Γιαπρακάς: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, πάμε λίγο και στα ζητήματα με τους εκλογικούς νόμους και με τον «Κλεισθένη», γιατί πλέον είμαστε στην εποχή του «Κλεισθένη», βρισκόμαστε στη νέα πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάσει των εκλογών, ωστόσο είδαμε ότι υπάρχει τελικά μια διαφορετική απλή αναλογική απ’ αυτή την οποία είχε οραματιστεί η δική σας κυβέρνηση.

Αλ. Τσίπρας: Αλήθεια είναι αυτό. Και νομίζω ότι δεν τιμά τη νέα Κυβέρνηση που έσπευσε να αλλάξει το νόμο πριν καν τεθεί σε εφαρμογή, πριν καν δούμε αν λειτουργεί, αν δεν λειτουργεί, ποια είναι τα προβλήματα, ποιες οι δυσκολίες. Εδώ μιλάμε για μια δογματική προσέγγιση. Και να τον αλλάξει βεβαίως, πάνω όμως στο πλαίσιο, το συγκεκριμένο. Δεν άλλαξε δηλαδή τη διαδικασία εκλογής, που παραμένει η ίδια, άλλαξε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών. Και άρα έχουμε απλή αναλογική στη διαδικασία της εκλογής και δεν έχουμε απλή αναλογική στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Βεβαίως όλοι θα κριθούν και εμείς δεν προλάβαμε να κριθούμε σε αυτό το θέμα όμως, γιατί δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποτελέσματα. Εγώ βλέπω όμως ότι ακόμα και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος άσκησαν κριτική σε αυτή την επιλογή της Κυβέρνησης. Και εν τοιαύτη περιπτώσει να το πω έτσι απλά, όλοι λένε κατά καιρούς ότι ρε παιδί μου αυτό το πολιτικό σύστημα έχει τα χάλια του διότι στα πολύ αυτονόητα τουλάχιστον δεν μπορούν να βρουν συναίνεση, να συνεννοηθούν. Κι αν το λένε αυτό κάποιοι για το πολιτικό σύστημα, φανταστείτε και τις τοπικές κοινωνίες, ότι αν υπήρχε ένα επίπεδο συναίνεσης, ένα πεδίο όπου θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση όχι συναίνεση, συνεννόηση, στα απλά, στα αυτονόητα, είναι αυτά που αφορούν την καθημερινότητά μας, αυτά που αφορούν στο πώς οι πόλεις μας θα γίνουν καλύτερες, σ’ αυτά που αφορούν πώς θα δώσουμε δυνατότητες να ζήσει ο πολίτης καλύτερα. Εκεί λοιπόν θα έπρεπε και πιστεύουμε εμείς τη δυνατότητα που παρέχεται μέσα από την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργηθεί ένα πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. 

Βλέπω ότι κάποιοι δήμαρχοι, παρά τη νέα αλλαγή του νόμου που ξαναγυρνάει στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, έχουν υιοθετήσει τον πυρήνα της αντίληψης του νέου νόμου του «Κλεισθένη», της απλής αναλογικής και έχουν ήδη ζητήσει από τις άλλες παρατάξεις να μπουν σε μια διαδικασία συνεννόησης. Αυτοί οι δήμαρχοι που θα το κάνουν και θα το πετύχουν αυτό, κρατήστε αυτή την πρόβλεψη, πιστεύω ότι θα είναι και αυτοί που θα εκλεγούν και με μεγάλο ποσοστό την επόμενη φορά. Αυτοί που θα μπουν στη μικροπολιτική αντίληψη της διοίκησης με βάση τη δική τους μοναδική αυθεντία και αυτοτέλεια της παράταξής τους και πετάξουν στο πλάι τις άλλες παρατάξεις, πιστεύω ότι θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν και προβλήματα στην επόμενη κάλπη σε τέσσερα χρόνια.

 

 

Γ. Καλαμαρά: Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας, να έρθουμε στα της Αχαΐας, είμαστε στη Πάτρα και να πάμε σε θέματα πολύ σημαντικά που έχουν να κάνουν με τις υποδομές. Η Πατρών- Πύργου και οι οκτώ εργολαβίες είναι στο στόχαστρο. Ουσιαστικά, από τη Νέα Δημοκρατία αμφισβητείται όλος ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο για τους πολίτες φυσικά είναι να παραδοθεί το έργο. 

Αλ. Τσίπρας: Γελάω διότι η Νέα Δημοκρατία ιδίως στα ζητήματα των υποδομών, πράγμα το οποίο γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι πολίτες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, παρέδωσαν έναν καταταλαιπωρημένο ΠΑΘΕ, έναν καταταλαιπωρημένο οδικό άξονα και ιδίως σε ότι αφορά το Πάτρα- Αθήνα όπου ήταν σαν το γεφύρι της Άρτας, διαρκώς, κατασκευαζόταν και ποτέ δεν ολοκληρωνόταν. Και είχαν μάλιστα φτάσει στο σημείο να κάνουν και μια εικονική διαδικασία εγκαινίων με την Κυβέρνηση Σαμαρά και αμέσως μετά ο εργολάβος τους εξαφανίστηκε. Και η χώρα κινδύνευε με δισεκατομμύρια πρόστιμα. Και εμείς καταφέραμε, όχι μόνο να βρούμε τη λύση, όχι μόνο να εξαναγκάσουμε τους εργολάβους να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που ήταν σε ωφελιμότητα του δημοσίου συμφέροντος, αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το έργο σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα τα μέχρι τότε και να αποδώσουμε στους πολίτες και στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε όλους τους πολίτες που ταξιδεύουν στους εθνικούς οδικούς μας άξονες ένα έργο το οποίο πράγματι έχει μικρύνει τις αποστάσεις και έχει μικρύνει το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να πάει στην Αθήνα ή να πάει σε κάποιες άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Έρχεται λοιπόν τώρα η Νέα Δημοκρατία, αυτή η Νέα Δημοκρατία, η γνωστή, η ίδια, της διαπλοκής και των συμφερόντων με οικονομικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στο χώρο των έργων υποδομής και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ξανά. Και δεν πειράζει, ας μας κατηγορούν. Το δυσάρεστο για τους πολίτες της Πάτρας είναι ότι ανατρέπει και ένα σχεδιασμό που ήταν σε υλοποίηση και αφορά το Πάτρα- Πύργος αλλά κυρίως, και αυτό είναι ακόμη χειρότερο, το μεγάλο έργο που αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση μέχρι την Πάτρα, Αθηνών- Πατρών και ιδίως το κομμάτι της υπογειοποίησης, που σε συνδυασμό με την απόδοση του παραλιακού μετώπου στους πολίτες της Πάτρας από την Κυβέρνησή μας, θα έδινε μια νέα πνοή, από το ’23 που θα ολοκληρωνόταν, θα ήταν μια διαφορετική Πάτρα. 

 


Ν. Γιαπρακάς: Θα έρθουμε σε λίγο σε αυτό Κύριε Πρόεδρε.

Αλ. Τσίπρας: Να τα πιάσουμε ένα ένα...

 


Ν. Γιαπρακάς: Αλλά την Πατρών- Πύργου, επειδή πρόσφατα είχαμε και ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο, απασχολεί πάρα πολύ τις τοπικές κοινωνίες και του Νομού Ηλείας και της Αχαΐας, προκειμένου να μη χάνεται άλλος κόσμος. Πρέπει ο δρόμος να κατασκευαστεί άμεσα.

Αλ. Τσίπρας: Ήδη οι πέντε από τις οκτώ εργολαβίες είναι σε εξέλιξη, έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος από τον Απρίλιο του ’18. Οι άλλες δύο, εάν η νέα Κυβέρνηση έδειχνε την ίδια πολιτική βούληση να προχωρήσει, θα είχαν κι εκεί ξεκινήσει και υπάρχει μία από τις οκτώ εργολαβίες οι οποία εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άρα λοιπόν συμμερίζομαι την εκτίμησή σας ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσει το έργο. Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι ξαναγυρνάμε πίσω απ’ την αρχή και ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε στο σημείο που το παραλάβαμε εμείς. Διότι σας θυμίζω ότι το ’13 η χώρα είχε χάσει την κοινοτική χρηματοδότηση, είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το κομμάτι Πάτρα- Πύργος, εμείς με σκληρή διαπραγμάτευση και με δύσκολες διαδικασίες βρήκαμε τη χρηματοδότηση, προχωρήσαμε σε κατάτμηση των εργολαβιών, σε κατάτμηση όμως που έφερε οφέλη στο ελληνικό δημόσιο καθ’ ότι οι εκπτώσεις ήταν πολύ σημαντικότερες από αυτές που θα είχαμε αν είχαμε μια εργολαβία και το κυριότερο, το έργο ξεκίνησε στα πέντε τμήματα ήδη χωρίς την πρόβλεψη διοδίων.

Έχω λοιπόν την εκτίμηση ότι η μεταστροφή της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών σε έναν σχεδιασμό από τα παλιά, που είναι και αμαρτωλός σχεδιασμός, ενδεχομένως να γίνεται προκειμένου να εξυπηρετήσει κάποιους συγκεκριμένους εργολάβους, το σημαντικότερο όμως που αφορά τους πολίτες είναι ότι ένα, εγκυμονεί κινδύνους μεγάλων καθυστερήσεων αν ξαναχάσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεύτερον κινδυνεύουμε πραγματικά να σχεδιαστεί εκ νέου το έργο πέραν των καθυστερήσεων και με διόδια. Διότι εμείς το έργο αυτό το είχαμε σχεδιάσει χωρίς να υπάρχει η προοπτική διοδίων. Άρα λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απόψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών για το Πάτρα- Πύργος, αλλά και τις απόψεις για το παραλιακό μέτωπο και την υπογειοποίηση και λαμβάνοντας υπόψη και την πρώτη κίνηση που έκανε η Κυβέρνηση, η Υπουργός Παιδείας που ήταν έτοιμη να καταργήσει τον σχεδιασμό μας για τη Νομική της Πάτρας, συνειδητοποιώ ότι μάλλον κάποιο πρόβλημα έχει αυτή η Κυβέρνηση με την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.

 

Ν. Γιαπρακάς: Ο κύριος Καραμανλής δεν είχε πρόβλημα λέει ότι προέχει το έργο της υπογειοποίησης και ότι υπάρχουν μελέτες... 

Αλ. Τσίπρας: Μάλλον θέλουν να τιμωρήσουν τους Πατρινούς και τις Πατρινές και τους Αχαιούς που δεν έβγαλαν πρώτο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορώ να καταλάβω κάτι διαφορετικό εγώ. Δηλαδή, αυτές και οι τρεις, διότι να ήταν ένα, να ήταν δύο, είναι τρεις αλληλουχίες, τρία γεγονότα ξεχωριστά που κατατείνουν όμως στο να κόψουν, να σταματήσουν τρία έργα πολύ σημαντικά για τη Δυτική Ελλάδα και για την Αχαΐα. Και τα τρία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Δύο λόγια μόνο να πω για το θέμα του σιδηρόδρομου.

 

Ν. Γιαπρακάς: Δεν υπάρχουν μελέτες λέει ο κύριος Καραμανλής, ότι έλεγε ψέματα ο κύριος Σπίρτζης... 

Γ. Καλαμαρά: Και θέμα χρηματοδότησης έθεσε.

Αλ. Τσίπρας: Κοιτάξτε, δεν έχει νόημα να απαντώ στον κύριο Καραμανλή, εγώ ένα πράγμα θα σας πω. Βγαίνει και λέει ότι το έργο θα κόστιζε 1 δισ ευρώ. Επειδή είμαι και μηχανικός, η γέφυρα Ρίου- Αντίρριου ξέρετε πόσο κόστισε; 

 


Ν. Γιαπρακάς: 750 εκατομμύρια αν θυμάμαι καλά;

Αλ. Τσίπρας: 750 εκατομμύρια. Να φτιάχναμε γέφυρα κρεμαστή τότε, άμα ήταν να κοστίσει 1 δις. Ποιους κοροϊδεύουν; Ποιους κοροϊδεύουν; Επειδή γνωρίζω αντίστοιχα έργα υπογειοποίησης, από τότε που ήμουν δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα.

 


Ν. Γιαπρακάς: Στα Σεπόλια θα ήταν 3,5 χιλιόμετρα η υπογειοποίηση. 

Αλ. Τσίπρας: Συζητάγαμε για την υπογειοποίηση στα Σεπόλια. 

 


Ν. Γιαπρακάς: Ακριβώς.

Αλ. Τσίπρας: Η οποία είναι 3,5 χιλιόμετρα και προχώρησε χωρίς τη διαδικασία cut and cover, μια πιο εύκολη διαδικασία η οποία θα αφορούσε το τμήμα Ρίο- Αγίου Διονυσίου. Εκεί επειδή είναι και αστικός ιστός, ήταν με τη διαδικασία του ορύγματος. Και στοίχησε 160 εκατομμύρια. Γιατί βγαίνουν και λένε τέτοια κραυγαλέα ψέματα στον πατρινό, στον αχαϊκό λαό; Και να δώσουν απαντήσεις, για ποιο λόγο, ένα έργο πνοής για την περιοχή, που βεβαίως πέρασε από πολλά κύματα διότι έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση και του Υπουργείου Υποδομών αλλά και της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής της Πάτρας, καταλήξαμε, μέσα από μια σύνθεση που θα έδινε πραγματικά μια πνοή ουσιαστική στην περιοχή και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προφανώς ένα έργο που συνολικά δε θα κόστιζε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ και όχι 1 δις, όπως λέει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών. Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να δώσει απαντήσεις στο λαό της Πάτρας, στο λαό της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας γι’ αυτή την επιλογή και όχι να ζητά εξηγήσεις από τον κύριο Σπίρτζη. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να απαντήσουν στους Πατρινούς και στις Πατρινές και στους Αχαιούς, ποιος είναι ο σχεδιασμός τους και πότε θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα; Τα κρίσιμα επαναλαμβάνω έργα για την περιοχή. Διότι ακόμα κι αν ευσταθούν οι ενστάσεις τους να μας πουν τι προτείνουν. Αυτό που πολύ φοβάμαι ότι προτείνουν είναι την παράδοση για άλλη μια φορά, το έχουμε ξαναδεί στην ιστορία των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, κρίσιμων έργων πνοής, έργων υποδομών για την προοπτική της Δυτικής Ελλάδας σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, πράγμα το οποίο σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος, κυρίως πολύ μεγαλύτερος χρόνος αποπεράτωσης. 

 


Γ. Καλαμαρά: Επειδή αναφερθήκατε κύριε Πρόεδρε και στο θέμα της Νομικής, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αν δεν κάνω λάθος πρόκειται να συναντηθείτε και με την Πρύτανη, την κυρία Κυριαζοπούλου, καταλαβαίνουμε ότι εξακολουθεί να είναι ένα θέμα το οποίο σας απασχολεί. 

Αλ. Τσίπρας: Προφανώς. Προφανώς διότι, αν θέλετε, το πονάω με την έννοια ότι εγώ προσωπικά δέχτηκα και υποσχέθηκα και δεσμεύτηκα απέναντι στις πρυτανικές αρχές, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου, που έγινε εδώ στην Πάτρα, στο Ρίο. Όπου νομίζω ότι το αίτημα το οποίο κατατέθηκε από την πλευρά των πρυτανικών αρχών θεώρησα ότι ήταν απολύτως δίκαιο, η Πάτρα είναι μια πόλη που φημίζεται για του υψηλού επιπέδου γνώσεις που παρέχει σε φοιτητές και φοιτήτριες που έρχονται εδώ από όλη την Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες. Δεν κατανοώ για ποιο λόγο να μην υπάρχει Νομική Σχολή στην Πάτρα. Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι απολύτως έωλο, που λέει ότι είναι αρκετοί οι δικηγόροι που βγαίνουν στο επάγγελμα. Μα δεν κατάλαβα, οι μηχανικοί δεν είναι πολλοί; Οι γιατροί δεν είναι πολλοί; Από πότε θα έχουμε κλειστό αριθμό ανάλογα με το πόσοι εκτιμούμε ότι μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό θα ήταν μία λογική την οποία αν την εφαρμόσουμε για τους δικηγόρους, να την εφαρμόσουμε για όλους. 

Και επιπλέον να σας πω και το απολύτως οξύμωρο. Μα η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτή που μας ασκεί κριτική γιατί δε θέλουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Γιατί μας ασκεί κριτική; Στη βάση του ότι θέλουν κάποιοι να σπουδάσουν, είναι περιορισμένος ο αριθμός και δεν μπορούν να μπουν και πηγαίνουν στο εξωτερικό. Και γιατί να στέλνουμε λοιπόν τα παιδιά της μεσαίας τάξης, σιγά μην πηγαίνουν της μεσαίας τάξης, τα παιδιά των πλουσίων κατά κύριο πηγαίνουν, αλλά εν πάσει περιπτώσει να το δεχτώ. Γιατί λέει να πηγαίνουν στο εξωτερικό; Να φτιάξουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτικές νομικές σχολές στη χώρα. Ιδιωτικές νομικές σχολές να φτιάξουμε, δημόσιες νομικές σχολές να μη φτιάξουμε λοιπόν. Ιδού λοιπόν η μεγάλη υποκρισία. Και ιδού μια αντίληψη ριζικά διαφορετική απ’ αυτή που έχει έγνοια απέναντι σε όλους τους πολίτες για να παράγεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου γνώση, ποιοτική γνώση και να δίνουμε στα παιδιά μας πτυχία εγνωσμένης αξίας. Αλλά όταν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τα «μαγαζάκια» στο χώρο της εκπαίδευσης και τα κολέγια κλείνουμε σχολές, δεν ανοίγουμε. Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία. Εμείς ανοίξαμε σχολές. Και αναμορφώσαμε όλο τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και καταργήσαμε αυτά τα τμήματα της τιποτολογίας, επιτρέψτε μου την έκφραση και αναβαθμίσαμε τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, όπου παράγεται ουσιαστική γνώση. Λοιπόν, εδώ ας βγάλουν τα συμπεράσματα οι πολίτες που μας ακούνε για τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την εκπαίδευση στη χώρα μας κι ας βγάλει τα συμπεράσματά του ο αχαϊκός λαός διότι νομίζω ότι και αυτή η απόφαση συντείνει σ’ αυτή την εκτίμηση που είπα πιο πριν, ότι αυτή η Κυβέρνηση μάλλον κάποιο πρόβλημα έχει με τους Αχαιούς και εν πάσει περιπτώσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αντί να μας κουνάνε το δάχτυλο, μάλλον θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, όχι σε μας, αλλά στον λαό της Αχαΐας.

 


Ν. Γιαπρακάς: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο IONIAN. Νομίζω ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, έτσι Γεωργία; 

Γ. Καλαμαρά: Εννοείται και θα συζητηθεί.

Ν. Γιαπρακάς: IONIAN αλλά δε μιλήσαμε για τα Ιόνια νησιά καθόλου, μας μιλήσατε για μόνο για την Δυτική Ελλάδα...

Γ. Καλαμαρά: Είπαμε τα τουρισμού και για τους υδρογονάνθρακες νομίζω ότι στα καυτά θέματα πήραν κάποιες απαντήσεις κύριε Πρόεδρε.

Αλ. Τσίπρας: Αλήθεια είναι αυτό. Αλήθεια είναι αυτό. Άλλωστε έχουν το προνόμιο να ζουν σε τόπους μαγευτικούς, όλα τα νησιά είναι πανέμορφα, νομίζω ότι πήγε καλά και ο τουρισμός φέτος. Οπότε να τους μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς μας και τις ευχές μας.

 

Γ. Καλαμαρά: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ν. Γιαπρακάς: Κύριε Τσίπρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

Αλ. Τσίπρας: Κι εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά.

 

Ν. Γιαπρακάς: Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε και εσάς που μείνατε μαζί μας απόψε. Καλό σας βράδυ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ