18/10/2019

Σωκρ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν έχει πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τη δασοπροστασία

«Με τη σημερινή του απουσία, ο κύριος Χατζηδάκης αποδεικνύει στην πράξη ότι υποτιμά τη σοβαρότητα του ζητήματος της δασικής πολιτικής, της πρόληψης πυρκαγιών και της δασοπροστασίας, παρότι έχουν ειδικό βάρος για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση επέλεξε να έρθει στη Βουλή ο Υφυπουργός, Δημήτριος Οικονόμου, ο οποίος όμως δεν έχει αρμοδιότητα βάση του ΦΕΚ διορισμού του, κάτι που δικαιολογεί και την ελλιπή του γνώση για το αντικείμενο. Ο Υφυπουργός δεν ήξερε το λόγο για τον οποίο ο Υπουργός ΠΕΝ δεν βρίσκεται σήμερα στη Βουλή να απαντήσει. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιβαλλοντική πολιτική και το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον είναι προσχηματικό και υποκριτικό" δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για τη δασοπροστασία και την πρόληψη πυρκαγιών.

Σχολίασε ιδιαίτερα αρνητικά την απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη να μην προσέλθει στη Βουλή χωρίς κάποια δικαιολογία, μία απόφαση που υποτιμά τη Βουλή αλλά και το ζήτημα των πυρκαγιών, πάνω στο οποίο η Νέα Δημοκρατία βάσισε το προεκλογικό της αφήγημα.

«Ειδικά μετά τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία και μετά τη δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι η παράμετρος της κλιματικής κρίσης είναι κρίσιμη για την ένταση και την επικινδυνότητα των πυρκαγιών, κάτι που όπως παραδέχτηκε συνδέεται με την τραγωδία στο Μάτι, ο κύριος Χατζηδάκης θα έπρεπε σήμερα να βρίσκεται εδώ».

Ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε τον Υφυπουργό ότι η Ελλάδα έχει πλέον ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τη δασική πολιτική που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει τώρα να εφαρμόσει. Το Νοέμβριο του 2018, η χώρα μας απέκτησε, για πρώτη φορά, δασική πολιτική, για την οποία είχε τοποθετηθεί θετικά και η ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησής στη Βουλή. Το πρώτο σχέδιο που εγκρίθηκε για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι το τριετές πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 5/7/2019, σε συνδυασμό με το πόρισμα της Επιτροπής Goldammer. Προβλέπει συγκεκριμένα την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με:

- ανθρώπινο δυναμικό, πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων

- χρηματικούς πόρους, εξασφάλιση 140 εκατ. ευρώ

- νέα τεχνικά εργαλεία, Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών, τηλεπισκόπηση για τον εντοπισμό των κρίσιμων για πυρκαγιές περιοχών

-ειδικά εργαλεία και σχέδια πρόληψης των δασικών υπηρεσιών στη μεικτή ζώνη δάσους κατοικίας με πιλοτική εφαρμογή σε τρεις περιοχές της Ελλάδας

-σχέδια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και

-θεσμικό πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ του πυροσβεστικού σώματος και της δασικής υπηρεσίας

Σχολίασε ακόμη την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην Εθνική Δασική Στρατηγική και το σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών, από τον κύριο Χατζηδάκη, στην πρόσφατη ομιλία του στο δασολογικό συνέδριο.

Από την άλλη, ο κύριος Οικονόμου φάνηκε να μην γνωρίζει τον παραπάνω σχεδιασμό για την εγκεκριμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδότηση, τις προγραμματισμένες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες κτλ., ούτε καν για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωφελές πρόγραμμα 5.066 εργαζόμενων για τον καθαρισμό των δασών που πραγματοποιήθηκε για δύο χρόνια.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει αν θα εφαρμόσει το σχέδιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ή αν θα αφήσει τα δάση απροστάτευτα και τις δασικές υπηρεσίες χωρίς πόρους και ανθρώπινο προσωπικό, ειδικά τώρα που λήγει η αντιπυρική περίοδος, ενόψει του 2020. Ζητάμε να μάθουμε τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν υπάρχει, όταν το μόνο που έχετε να πείτε είναι ότι ζητήσατε τη γνώμη των Υπηρεσιών».

Επισήμανε επιπλέον, ότι πρόκειται για μία Δασική Στρατηγική που έχει ενσωματώσει τα αιτήματα και έχει συμπεριλάβει τις ανάγκες των δασικών υπηρεσιών, καθώς έχει σχεδιαστεί από τα κάτω. Υφίστανται πλέον, οργανωμένες υλοτομίες, αντιπυρικές ζώνες, δασική οδοποιία, καθαρισμός υποορόφου και δασών, όπως και περιπολίες, ώστε να είναι επιτυχής η πρόληψη των πυρκαγιών.

Ανέφερε στη συνέχεια συγκεκριμένα στοιχεία που αποτυπώνουν την σταδιακή υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών από τις διαχρονικές κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καθώς και το δεδομένα που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

-Μείωση του προϋπολογισμού, από 85 εκατ. ευρώ το 2008, στα 15 εκατ. ευρώ το 2014

-Μείωση του προσωπικού, από 6.200 στελέχη το 2000, στα 2.900 το 2014

Τα παραπάνω δεδομένα υπερτονίζουν την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και στη διάθεση των υφιστάμενων κονδυλίων, όσων πολιτικών δηλαδή είχε προετοιμάσει και εγκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το ζήτημα που έθεσε ο κύριος Οικονόμου περί δήθεν καθυστέρησης των εν λόγω προσλήψεων από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ζούσατε σε κάποια άλλη χώρα, τα τελευταία χρόνια, κύριε Οικονόμου. Και καθώς μάλλον δεν το γνωρίζετε, να σας πληροφορήσω ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είχαν συμφωνήσει τον κανόνα προσλήψεων, αποχωρήσεων αρχικά 1:10. Μετά από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταφέραμε να εντάξουμε το πρόγραμμα των προσλήψεων. Θα προχωρήσετε λοιπόν στις προσλήψεις ή θα επιλέξετε η χώρα να επιστρέψει σε ένα τέταρτο Μνημόνιο που δεν θα επιτρέπει προσλήψεις;».

Έκλεισε την τοποθέτησή του με ένα κεντρικό σχόλιο για την απουσία του αρμόδιου Υπουργού ΠΕΝ: «Η σημερινή απουσία του κυρίου Χατζηδάκη, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κινήσεις του να παραχωρήσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Περιφέρειες (ΦΔΠΠ) και να εκχωρήσει την εθνική πολιτική περιορισμού του πλαστικού σε ιδιωτικό Ίδρυμα, αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον είναι προσχηματικό και μοναδικό του ενδιαφέρον αποτελεί η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών τις οποίες εποπτεύει».

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλου σχετικά με τις αναγκαίες δράσεις για την αντιπυρική προστασία