ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/10/2019

Ν. Βούτσης: Περιτύλιγμα για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα το νομοσχέδιο - Αντίσταση και λύση από την ίδια την κοινωνία - βίντεο

Ν. Βούτσης: Περιτύλιγμα για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα το νομοσχέδιο - Αντίσταση και λύση από την ίδια την κοινωνία - βίντεο



Ομιλία τέως προέδρου Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι αυταρχικές και καθεστωτικές νοοτροπίες που υπάρχουν από πλευράς ΝΔ για την επέλαση στο κράτος συνιστούν μία ανατροφοδότηση με την κοινωνία των πλέον συντηρητικών και φοβικών ενστίκτων. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
- Το σημερινό νομοσχέδιο είναι η κορωνίδα στο Πεδίο το εργασιακό, στο κρίσιμο, στο κοινωνικό ταξικό, μιας διαμόρφωσης, μιας πορείας, μιας στρατηγικής που επί 3,5 μήνες φαίνεται πάρα πολύ γρήγορα και απροκάλυπτα ότι είναι σε μία κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός νεοσυντηρητικού πόλου εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία μας και τους εργαζόμενους.
- Είναι προφανές πως οι αντιστάσεις δεν μπορεί να βρίσκονται μόνο μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιείται και η κοινωνία. Θεωρώ ότι από την κοινωνία θα δοθεί λύση και αντίσταση σε αυτήν την πολιτική.
- Αυτή η συντηρητική ανατροφοδότηση που υπάρχει μέσα στην κοινωνία και λόγω κρίσης αλλά που τη δημιουργήσατε κι εσείς σε μεγάλο βαθμό, κυρίως με αφορμή τις Πρέσπες, τη βρίσκουμε μπροστά μας και θα τη βρίσκουμε και για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε μία κατεύθυνση ανθρωπιστική με βάση τους διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες και την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ληφθούν εκεί οι αποφάσεις τις οποίες έχουν βάλει στο συρτάρι και με τις οποίες η χώρα μας θα μπορούσε να πορευτεί και σε άλλα πολύ κρίσιμα ζητήματα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κύριε πρόεδρε κύριοι της κυβέρνησης νομίζω ότι και στις επιτροπές και στη συζήτηση από χθες έγινε φανερό και από τον εισηγητή μας από τον κύριο Παππά και από τον κύριο Τζανακόπουλο, την κυρία Αχτσιόγλου και από όσους μίλησαν ότι το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σε τελευταία και πρώτη ανάλυση συρραφή διατάξεων πάνω στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της ανάπτυξης και ταυτόχρονα είναι ένα περιτύλιγμα για να είμαστε ειλικρινείς για τα εργασιακά.

Είναι ένα περιτύλιγμα για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα και όχι χωρίς έκπληξη σήμερα αντελήφθην ότι και η κυβέρνηση πιστεύει το ίδιο για αυτό το νομοσχέδιο διότι επικοινωνιακά επέλεξε χθες ο πρωθυπουργός ξαφνικά και ενώ μιλάμε εδώ πέρα μέσα να θέσει ως πρώτο ζήτημα στην ατζέντα που είναι σε όλο το σημερινό τύπο το ΦΠΑ της οικοδομής. Εξαφανίστηκε η σημερινή συζήτηση, τόσο μεγάλη σημασία δίνει τόσο πολύ βαρύτητα θεωρεί ότι έχει αυτό το νομοσχέδιο και ετέθη ένα άλλο ζήτημα ενδιαφέρον και σοβαρό στην ατζέντα ως πρώτο θέμα, άρα μάλλον συνεννοούμαστε για το βάρος αυτής της επιχειρούμενης παρότι είναι επικίνδυνη η νομοθετική παρέμβαση.

Θέλω να σας πω ευθέως ότι για το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων πραγματικά με κατάπληξη βλέπει κανείς την ταχύτητα γιατί αυτό έγινε και το καλοκαίρι με εκείνες τις τροπολογίες την ταχύτητα αποδόμησης αποκαθήλωση συρρίκνωσης των λίγων των ελάχιστων αλλά εξαιρετικά σημαντικών βημάτων που είχαν γίνει ενώ καιγόταν ο τόπος και μέσα στις μνημονιακές δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που προφανώς ήταν προοίμιο για περαιτέρω διεύρυνση των εγγυήσεων διεύρυνση των μισθών και λοιπά και λοιπά.

Η βιασύνη αυτή δείχνει ότι υπήρχε προφανώς μία αλληλουχία και αλληλοκατανόηση με μεγάλα η με μικρότερα συμφέροντα ακριβώς το πεδίο το κλείσιμο των εργασιακών δικαιωμάτων και είναι άδικο διότι μέσα στην κρίση αυτή που χάσανε είναι ακριβώς οι εργαζόμενοι αυτοί υπέστησαν την ανεργία αυτοί υπέστησαν την καθήλωση του μισθού αυτοί υπέστησαν τις απολύσεις τις ελλείψεις εγγυήσεων.

Έρχεται λοιπόν η νέα κυβέρνηση και στην πρωτοκαθεδρία στην αιχμή της βάζει επαναλαμβάνω με περιτύλιγμα το υπόλοιπο τα εργασιακά δικαιώματα. Ποιος δεν θυμάται το τι έγραφαν καθημερινά οι εφημερίδες για την συνάδελφο την κυρία Αχτσιόγλου όταν έδινε τη μάχη εκ μέρους της κυβέρνησης μας σε διαδοχικές αξιολόγησης στην απίστευτη επιμονή του διεθνούς νομισματικού ταμείου πάνω ακριβώς τα ζητήματα 1,2,3,4,5 όλα να τα πάρει κανείς, τα οποία συζητούνται σήμερα και συρρικνώνεται επαναλαμβάνω η πρώτη διεύρυνση η πρώτη νομοθέτηση που έγινε μετά από την επιμονή της κυβέρνησης μας και τότε της υπουργού θυμάστε ότι γραφόταν. Πως με χαιρεκακία αποκρυπτόμενη όμως ανομολόγητη εφέρετο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ανταποκριθεί υπέρ των Ελλήνων εργαζομένων για αυτά τα οποία θεωρούνταν εύλογα πως στο τέλος με μία σιωπή έγινε αποδεκτό ότι σε αυτό τον τομέα υπήρξαν πολύ σημαντικές κατακτήσεις και στη συζήτηση με τους θεσμούς και πως τώρα επί των ζητημάτων ανακαλύπτονται θεωρίες και διαμορφώνεται μία ρητορική από αυτό το βήμα για την κατάργηση τους και σε αυτό θεωρώ ότι και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ και από πλευράς των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης υπάρχει μία σωστή σοβαρή κριτική επί της ουσίας.

Επιτρέψτε μου να σας πω πως η ομιλία του κυρίου Γεωργιάδη για την υποστήριξη ότι το σύνταγμα επιτρέπει την κατάργηση ή μάλλον τη μονομερή ανάγνωση για το θέμα της διαιτησίας που είναι κρίσιμο είναι μνημείο.

Πρόκειται περί της απόλυτης ιδέας και σκέψης του πως μπορεί το σύνταγμα πραγματικά όχι να πεταχτεί δίπλα να μην ισχύει σε καμία περίπτωση είναι η επιτομή της αντισυνταγματικής νομοθέτησης και η δικαιολόγηση πραγματικά ήταν εντελώς άφησε εντελώς μετέωρο όλο αυτό το ζήτημα των εγγυήσεων των μισθολογικών και λοιπά και λοιπά.

Το ίδιο το ζήτημα της ανάπτυξης όλες οι αιτιάσεις που υπήρξαν επαναλαμβάνω και από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για το κατά πόσο τα προβλεπόμενα δεν αντέχουν σε μια συνεκτική ολιστική όπως έχει ονομαστεί στρατηγική αντίληψη με τις προτεραιότητες με τους κλάδους κ.λ.π ήρθαν στην επιφάνεια πόσο μάλλον με τις απίστευτες τροπολογίες που είναι για συμφέροντα και ρουσφέτια περίπου φωτογραφικά καμία μέριμνα για το περιβάλλον για τις απολύσεις για τις μειώσεις μισθών όλα αυτά είναι στοιχεία της μιας στρατηγικής εμμονής πως αν σε αυτούς τους τομείς υπάρξει πράσινο φως προς τους εν δυνάμει επενδυτές έχουν δεν έχουν τα χρήματα τα έχει ξαναζήσει αυτά η χώρα πριν την χρεοκοπία θυμάστε.

Περί τα 180 δις βρέθηκαν έξω από τους αναπτυξιακούς νόμους φέρτε τον απολογισμό των αναπτυξιακών νόμων που είχανε φέρει οι κυβερνήσεις προ κρίσεως, το λέω και σας κύριε Σταϊκούρα, φέρτε τον απολογισμό του που πήγαν αυτά τα λεφτά του πως έγιναν επενδύσεις και του πόσο φύγανε έξω.

Καμία μέριμνα, η εμμονή είναι ότι ακριβώς αντίθετα με οποιοδήποτε διεθνές παράδειγμα και με την παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης διεθνώς ότι με μικρότερους μισθούς με συρρίκνωση των εργατικών εγγυήσεων με κλείσιμο ματιού για περιβαλλοντικές ατασθαλίες ας πούμε και μία αντίληψη ευρεία περί δήθεν σε αυτό το θέμα με διοικητικής ανορθολογικές παρεμβάσεις με απολύσεις πόσες απολύσεις γίνανε μετά την τροπολογία την καλοκαιρινή φέρτε μας τη λίστα εγώ δεν είμαι οικονομολόγος το ξέρετε. Παρακολουθώ όμως, δηλαδή έρχονται νέα παιδιά και μου είπαν ότι σε δύο εβδομάδες μέσα μετά την τροπολογία η οποία ήρθε εδώ αναιτίως φεύγανε δεκάδες άνθρωποι, αυτά δεν τα γνωρίζουμε δεν τα ξέρουμε.

Θέλω να σας πω λοιπόν ότι ευρύτερα γενικότερα υπάρχει μία πολύ γρήγορη επέλαση μιας νέο συντηρητικής αναδίπλωσης ένα νέο συντηρητικό κλίμα μέσα στη χώρα το οποίο το έχω πει και δημοσίως δεν φοβάμαι ξέρετε πως αρκετά πράγματα από αυτά που λέμε και δημόσιο μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν οι οποίοι ενταφιάζουν την τάση του πολιτικού φιλελευθερισμό που βρίσκεται και ήτανε και δυνατή και με επώνυμα στελέχη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι σαφές αυτό δηλαδή όλο και πιο κοντά καθώς έρχονται οι πολιτικές οι νεοφιλελεύθερες οι αυταρχικές οι καθεστωτικές νοοτροπίες που υπάρχουν για την επέλαση στο κράτος για την παιδεία για τους ιεροδιδασκάλους και για όλα αυτά που σήμερα οι φοιτητές μαζεύονται στα προπύλαια στις 12:00 για να διαδηλώσουν πώς πάρθηκαν πίσω όλα τα θετικά μέτρα που διεύρυναν ακριβώς την κοινωνική κινητικότητα και την αξιοσύνη των πανεπιστημίων μας σε αυτή την κρίσιμη φάση όλα αυτά τα ζητήματα, δεν θα αναφερθώ στα πρόσφατα περί Τζόκερ και τα λοιπά, συνιστούν μία ανατροφοδότηση με την κοινωνία των πλέον συντηρητικών φοβικών αισθημάτων και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο κυρίες και κύριοι.

Από αυτό εδώ το βήμα μέχρι το βράδυ θα μιλήσουν κι άλλοι, αυτό που έγινε στα Βρασνά χθες προχθές ή και σε άλλα μέρη δεν το βλέπω καθόλου με αίσθημα για να πω ότι να είδατε λούζεστε τώρα μία πολιτική την οποία δεν μπορούσαμε δηλαδή μεταφορά στον ηπειρωτικό κορμό ορισμένων αριθμών και ευαίσθητων ομάδων από τους μετανάστες και πρόσφυγες και τις αντιστάσεις που βρίσκαμε τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας όλοι μαζί.

Φτάσανε να βγαίνουνε θέσφατα και μανιφέστα για τους Πελασγούς για το ποιοι έχουνε καθαρόαιμα εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια κάτι γελοιότητες, εξαιρετικά επικίνδυνες όμως και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας που ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως αναδιαμορφώθηκε και φτιάχτηκε ο κορμός ο εθνικός ο πρόσφατος μέσα από τις διαδοχικές και προσμίξεις και αναφορές και την είσοδο των Ποντίων στο βορρά και τα λοιπά αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα πράγματα.

Αυτή η συντηρητική ανατροφοδότηση που υπάρχει μέσα στην κοινωνία και λόγω κρίσης αλλά που τη δημιουργήσατε κι εσείς σε μεγάλο βαθμό, κυρίως με αφορμή τις Πρέσπες, τη βρίσκουμε μπροστά μας και θα τη βρίσκουμε και για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε μία κατεύθυνση ανθρωπιστική με βάση τους διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες και την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ληφθούν εκεί οι αποφάσεις τις οποίες έχουν βάλει στο συρτάρι και με τις οποίες η χώρα μας θα μπορούσε να πορευτεί και σε άλλα πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι η κορωνίδα στο Πεδίο το εργασιακό, στο κρίσιμο, στο κοινωνικό ταξικό, μιας διαμόρφωσης, μιας πορείας, μιας στρατηγικής που επί 3,5 μήνες φαίνεται πάρα πολύ γρήγορα και απροκάλυπτα ότι είναι σε μία κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός νεοσυντηρητικού πόλου εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία μας και τους εργαζόμενους.

Είναι προφανές πως οι αντιστάσεις δεν μπορεί να βρίσκονται μόνο μέσα σε αυτήν την αίθουσα από τις ομιλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιείται και η κοινωνία. Θεωρώ ότι από την κοινωνία θα δοθεί λύση και αντίσταση σε αυτήν την πολιτική.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ