24/10/2019

Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για προβλήματα με την διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στους φοιτητές

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Προβλήματα με την διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στους φοιτητές

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, με το έγγραφο υπ’ αριθμ. 163427/Ζ1/18-10-2019, απευθύνεται στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου και τους συνεργαζόμενους εκδότες σχετικά με τις δηλώσεις και τη διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων των φοιτητών, για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2019-2020.
Όπως επισημαίνεται, «οι δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων από τους φοιτητές θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019». Αντίστοιχα, «η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020». Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΙΘ καλεί τους εκδότες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές και προειδοποιεί για επιβολή κυρώσεων σε αντίθετη περίπτωση.
Ωστόσο, το ΥΠΑΙΘ - παρά τις προειδοποιήσεις - δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του προς τους εκδοτικούς οίκους από τις διανομές συγγραμμάτων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, θέτοντας σε κίνδυνο την φετινή εμπρόθεσμη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Προτίθεστε, και αν ναι, πότε, να προχωρήσετε στην εξόφληση των οφειλών για τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους;
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, πέραν του εν λόγω εγγράφου, ώστε να εξασφαλίσετε την ομαλή και έγκαιρη διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τις φοιτήτριες;
3. Ο σχεδιασμός σας προβλέπει τη συνέχιση της δωρεάν διανομής ακαδημαϊκών συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές μέχρι το ν+2 έτος φοίτησης, καθώς και των φοιτητών που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου (Άρθρο 65, Ν.4386/2016);

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φίλης Νικόλαος