04/11/2019

Κ. Ζαχαριάδης: Πολλά λόγια, φτωχά αποτελέσματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Συνέντευξη του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική εφημερίδα “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ”, στον Νίκο Ταμπακόπουλο

- Κύριε Ζαχαριάδη, μετά τις πρόσφατες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ψάχνει τον βηματισμό του. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο αριστερό και προοδευτικό πόλο στην Ελλάδα και μια από τις ισχυρότερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Πάνω σε αυτή τη θέση μας στο εθνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κινούμαστε, αναλαμβάνουμε δράση και πρωτοβουλίες, και δουλεύουμε για τη διεύρυνση των συμμαχιών μας και την προώθηση των ιδεών μας.

Στη επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η διεύρυνση του κόμματος, το άνοιγμα στην κοινωνία, η απεύθυνση σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις και η εμβάθυνση του ιδεολογικού μας οπλοστασίου και ο εμπλουτισμός των προγραμματικών μας προτάσεων.

- Πώς θα επιτευχθεί στην πράξη το άνοιγμα του κόμματος ;

Με ανοιχτές συνελεύσεις, με διάλογο, με συμμετοχή των πολιτών στα κομματικά κοινά και στην διαμόρφωση των πολιτικών μας, με αυτοκριτική για τα λάθη μας, με την αξιοποίηση της κυβερνητικής εμπειρίας και τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού φορέα με εικόνα και ταυτότητα. Όλα αυτά απαιτούν προσήλωση, πλάνο, στόχευση και ορθή αξιοποίηση των στελεχών στις κατάλληλες θέσεις. Και φυσικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

- Τελικά διεύρυνση προς το κέντρο ή την αριστερά; Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική ότι κινδυνεύει να πασοκοποιηθεί;

Επιδιώκουμε την αντιστοίχηση, ‘όπως έχει πει και ο Πρόεδρός μας, του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή των πολιτών που μας ακούν και μας ψηφίζουν με τον πολιτικό οργανισμό ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή με το κόμμα μας.

Ιδεολογική και πολιτική εμβάθυνση, συμμαχίες στη βάση κοινών πολιτικών αξιών και στόχων. Αυτό επιδιώκουμε.

Όσο για τον όρο «πασοκοποίηση», υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Η πασοκοποίηση (pasokification) είναι ένας αρνητικός όρος, προκειμένου να περιγραφεί ένα πολιτικό φαινόμενο στη διάρκεια της κρίσης στην Ευρώπη που ήταν η πτώση των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιείται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένας όρος συνώνυμος με την πτώση της κεντροαριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη και συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

- Οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνουν πως υπήρχε χώρος για φοροελαφρύνσεις και μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης;

Η επιλογή μας ήταν καθαρή ήταν η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για κοινωνικές δαπάνες.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι μεροληπτικό απέναντι στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αντιαναπτυξιακό γιατί δεν προβλέπει μείωση πλεονασμάτων, άκρως προβληματικό συνολικά γιατί δημιουργεί δημοσιονομικό κενό που θα οδηγήσει πιθανό σε νέα μέτρα.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μπορεί και δεν θέλει η χώρα και η κοινωνία να προχωρήσουν μπροστά, δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων.

Το μέχρι τώρα νομοθετικό της έργο αποδεικνύει ότι είναι μια κυβέρνηση των λίγων, μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας, και όχι τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και έτσι ακριβώς προβλέπω θα συνεχίσει να πορεύεται.

- Θα μπορούσε να βρεθεί κοινός αντιπολιτευτικός τόπος με ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ 25; Και αν ναι, σε ποιά ζητήματα;

Πάντα επιδιώκουμε το διάλογο και τη συμπλευση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού πολιτικού χώρου. Όπου συγκλίνουμε, θα επιδιώκουμε τη συνεργασία, το προσφυγικό, η δημόσια εκπαίδευση, τα εργασιακά δικαιώματα είναι τέτοια θέματα.

Είμαστε κόμμα που θέλει προοδευτικές συνεργασίες, που επιδιώκει να αναπτύσσει κοινά προοδευτικά μέτωπα στη Βουλή, στη κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, στην Ευρώπη, διεθνώς.

- Η κατάσταση στη Μόρια είναι απελπιστική. Μήπως τελικά οι αυστηροί έλεγχοι των συνόρων και η άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών, είναι περισσότερο ανθρωπιστικές λύσεις από το στοίβαγμα ανθρώπων σε "φυλακές" με άθλιες συνθήκες διαβίωσης;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, χωρίς διάθεση να κάνει κάτι άλλο πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις. Τη στιγμή που πράγματι υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, η ΝΔ κάνει επίδειξη επικοινωνιακής δύναμης, χωρίς πλάνο και στόχο. Η κατάσταση είναι δραματικά χειρότερη σε σχέση με όταν παραδώσαμε εμείς και δυστυχώς προβλέπω θα γίνει χειρότερη.

Η δική μας πολιτική αντίθετα στο προσφυγικό επικεντρωνόταν και επικεντρώνεται στη στήριξη των δομών αλληλεγγύης και των δομών ασύλου, στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, και στην επιμονή προσπάθεια να κατανοήσει η ΕΕ ότι το ζήτημα είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό και όχι εθνικό και χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις.

Σε αυτή τη «γραμμή» θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, αναγνωρίζοντας λάθη του παρελθόντος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ενοχοποιήσουμε τους πρόσφυγες ή δεν θα κάνουμε τη ζωή τους ακόμη δυσκολότερη από ό,τι είναι σήμερα. Στη ΝΔ αρέσει να τρέφει εθνικιστικά πάθη όταν έχει έλλειψη επιχειρημάτων. Δεν θα συρθούμε σε αυτό τον κατήφορο. Στην ερώτηση σας απαντούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

- Τέλος, κ. Ζαχαριάδη θα θέλαμε να μας πείτε πως κρίνετε τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τρεις μήνες της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν αρκετοί για να αποκαλυφθούν οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις της. Η ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία, για την καρέκλα, και όχι για την κοινωνία. Οι είδησεις για τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, για τα μεσαία στρώματα για τα οποία τόσο υποτίθεται πως νοιαζόταν προεκλογικά η ΝΔ, για τον κόσμο της εργασίας είναι δυστυχώς αρνητικές.

Δυστυχώς παρακολουθούμε επιλογές και νομοσχέδια που αναπροσαρμόζουν την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία στις ράγες της λιτότητας και την εργασία πίσω στις μνημονιακές πολιτικές παρόλο που η χώρα έκλεισε ένα χρόνο εκτός μνημονίων.

Πολλά λόγια, φτωχά αποτελέσματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.