06/11/2019

Ν. Φίλης: Να μη βάλουμε την ηττημένη ΧΑ στην ελληνική κοινωνία από την πίσω πόρτα

Ν. Φίλης:  Να μη βάλουμε την ηττημένη ΧΑ στην ελληνική κοινωνία από την πίσω πόρτα

Σημεία συνεντεύξεων του βουλευτή Α’ Αθηνών και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στους ρ/σ Πρώτο Θέμα 104,6 FM και Real FM 97,8

Στο Πρώτο Θέμα 104,6 FM και Real FM 97,8 -και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα, Νίκο Φελέκη και Νίκο Χατζηνικολάου- μίλησε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ρωτήθηκε και απάντησε:

Για το προσφυγικό και τη δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χ. Γιαννούλη

Η σημαντικότερη είδηση της ημέρας, που συνδέεται με το προσφυγικό, είναι η απολογία του φύρερ της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκου. Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός πέταξε τη νεοναζιστική ΧΑ από τη Βουλή, δίνοντας τη δυνατότητα στη δίκη να ολοκληρωθεί χωρίς διάφορα θεσμικά ή άλλα θέματα που ίσως επιδίωκε να επικαλεστεί το φασιστικό μόρφωμα.

Τη στιγμή λοιπόν που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του περιθωριοποιεί το φασισμό, είναι λάθος με παραλείψεις ή σκόπιμες επιλογές ορισμένων υποκινητών της κοινής γνώμης, όπως δημάρχων που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ, να υποβάλλονται σε τμήματα του ελληνικού λαού αξίες ξενοφοβικές και να καλλιεργείται μίσος κατά των προσφύγων, με οργανωμένες αντιδράσεις που ξεπερνούν κάθε όριο. Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο είναι ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αν σε περιοχές των δέκα χιλιάδων κατοίκων φιλοξενηθούν πενήντα και εκατό οικογένειες δυστυχισμένων και κατατρεγμένων. Κανείς δεν κινδυνεύει.

Για αυτό -επαναλαμβάνω- η είδηση της ημέρας είναι η οριστική καταδίκη των νεοφασιστικών αντιλήψεων και όχι αν είναι ποινικό το να ψήνεις χοιρινό δίπλα στους πρόσφυγες. Είναι θέμα πολιτισμού και καλλιέργειας να μην προκαλείς με τέτοιες αχαρακτήριστες ενέργειες. Το ζήτημα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία όσο ήταν στην αντιπολίτευση έσπειρε ανέμους με τη ρητορική της στο προσφυγικό και τώρα θερίζει θύελλες. Δεν χαίρομαι καθόλου για αυτό. Τα σοβαρά διαχειριστικά ζητήματα στο προσφυγικό είναι απαραίτητο να επιλυθούν, αλλά για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται συνεννόηση. Είμαι υπέρ της συνεννόησης σε τέτοια μεγάλα ζητήματα, που υπερβαίνουν ένα κόμμα και μια κυβέρνηση.

Δυστυχώς δεν ήταν αυτή η πρακτική της ΝΔ όσο τη διαχείριση έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πίστεψε η ΝΔ, τελείως μυωπικά, ότι μπορούσε να αποκομίσει πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη. Τώρα υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι δεν ήταν τα δήθεν «ανοιχτά σύνορα» αλλά οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή, η βία και ο πόλεμος που στέλνουν τους πρόσφυγες στην περιοχή μας. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι στη βάση των αρχών της ελληνικής κοινωνίας, του διεθνούς δικαίου και με την επιδίωξη η Ευρώπη και η ΕΕ να εμπλακούν πλήρως και χωρίς επιφυλάξεις. Ήδη βλέπουμε ότι η Ιταλία, αφού απαλλάχθηκε από τον Σαλβίνι, με τη νέα της κυβέρνηση έχει κάνει βήματα -και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ως υπουργός Παιδείας είχα φροντίσει να σταλούν τότε 13.000 προσφυγόπουλα στα σχολεία, μαζί με τα ελληνόπουλα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήταν ένα βήμα. Σήμερα βλέπουμε την αντίστροφη πορεία. Έφυγαν βίαια τα προσφυγόπουλα από το 35ο δημοτικό σχολείο στα Εξάρχεια, στην οδό Κωλέττη, όταν εκκενώθηκαν τα κτίρια στα οποία είχαν βρει καταφύγιο και οι ίδιοι οι Έλληνες γονείς των μαθητών έβγαλαν ανακοίνωση «φέρτε πίσω τα παιδιά μας».

Με αυτά θέλω να πω ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει παραδοθεί στην ξενοφοβία και σε εκδηλώσεις που είναι ξένες από τις δημοκρατικές της αρχές και παραδόσεις. Και ας συνεχίζει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ τον ολισθηρό δρόμο της κακής νομοθέτησης στα σοβαρά αυτά ζητήματα -είδατε πως μόλις πρόσφατα ψήφισε νόμο με τον οποίο εξαιρεί ουσιαστικά την συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων εφήβων, δηλ. όσους είναι 15 ως 17 ετών (το 93%, πάνω 4,000 παιδιά) από το καθεστώς της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, για τα μέλη της οποίας προβλέπεται ειδική φροντίδα.

Για την προανακριτική και την αντιθεσμική διαχείριση της σύνθεσής της από την πλειοψηφία

Συνιστά θεσμική ανωμαλία αυτό που έχει συμβεί. Δεν είχαν καμία άμεση εμπλοκή, ούτε παρέμβαση οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση. Γνώση μόνο είχαν, και ήταν φυσικό να έχουν γνώση, αφού υπηρετούσαν σε κρίσιμα υπουργεία. Ούτε μηνυτές είναι, ούτε ως μάρτυρες έχουν κληθεί ακόμα να καταθέσουν. Βεβαίως, αν συμβεί αυτό, τη στιγμή που θα καταθέτουν δεν θα έχουν και την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής.

Ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, ελπίζω ο πρόεδρος της Βουλής να παίξει το θεσμικό του ρόλο, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Κατανοώ ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά νομίζω τη χρυσή τομή θα τη βρει. Δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί προηγούμενο τέτοιο, η πλειοψηφία της Βουλής με πολιτικά κίνητρα να εξαιρεί βουλευτές της μειοψηφίας και να καθορίζει τη σύνθεση ανάλογων επιτροπών. Είναι πολύ σοβαρό όταν σήμερα κάποιοι ενεργούν με βάση ένα τόσο στενό χρονικό ορίζοντα, χωρίς να βλέπουν παραπέρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της ενέργειάς τους στη λειτουργία του Κοινοβουλίου στο μέλλον.