07/11/2019

Γ. Μπαλάφας: Στο ζήτημα του προσφυγικού τον τόνο στη ΝΔ το δίνουν στοιχεία ακροδεξιά-ρατσιστικά

Σημεία συνέντευξης του βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση της ΕΡΤ1

O Γιάννης Μπαλάφας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 (στους δημοσιογράφους Μ. Μιχελιδάκη και κ. Λασκαράτο), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και την χθεσινή δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι "η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση"

«Στην ΝΔ υπάρχουν δύο γραμμές στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Μία που μιλάει για “λαθρομετανάστες” και φλερτάρει με την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια, για να μην “μολύνουν” τους υπόλοιπους. Δηλώσεις, όπως αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής που μιλάει για “αλλοίωση του πληθυσμού” στη Λέσβο και μετατροπή του νησιού σε “νέα Ροδόπη”. Λες και η Ροδόπη δεν είναι μία ευνομούμενη περιοχή της ελληνικής επικράτειας, ένας νομός όπου συνυπάρχουν αρμονικά Έλληνες πολίτες διαφορετικών θρησκευμάτων. Και η δεύτερη γραμμή, που προσπαθεί να προσεγγίσει το ζήτημα με πιο ανθρωπιστικούς όρους.

Ένα κόμμα, όπως η ΝΔ, που ιδρύθηκε στη βάση του κοινωνικού φιλελευθερισμού, δυστυχώς πέφτει στα ζητήματα των δικαιωμάτων σε μία λογική μισαλλοδοξίας. Όμως στο ζήτημα του προσφυγικού, τον τόνο στη ΝΔ το δίνουν στοιχεία ακροδεξιά-ρατσιστικά.

Είδαμε, για παράδειγμα, το απαράδεκτο κάλεσμα κάποιων ψευτοπαλληκαράδων για “μπάρμπεκιου πάρτυ-διαμαρτυρία” της εθνικιστικής οργάνωσης Ελλήνων Μακεδόνων έξω από δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Δεν θα έπρεπε να συναντήσει την αμέριστη και καθολική αντίδραση όλων των πολιτικών στελεχών;

Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα, βλέπουμε βουλευτές, υπουργούς και άλλα στελέχη όπως ο κ. Κυρανάκης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βορίδης, ο κ. Αθανασίου να δίνουν τον τόνο με τις δηλώσεις τους και υπό αυτή την έννοια να τις χρεώνεται συνολικά η ΝΔ χωρίς ο κ. Μητσοτάκης να αντιδρά.

Η χώρα μας δοκιμάζεται με αυτό το μεγάλο εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό ζήτημα που είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας στερήσει την ανθρωπιά μας και το αίσθημα αλληλεγγύης που πρέπει να δείξουμε σε ανθρώπους κατατρεγμένους. Η πλειοψηφία των εισερχομένων στην χώρα μας, εκτός από την Συρία, είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και γενικά από εμπόλεμες περιοχές. Πώς έχει προκύψει, λοιπόν, ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικού μετανάστη και πρόσφυγα; Ποιος άνθρωπος θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του; Γιατί φεύγουν; Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες και των ευρωπαίων και ας λειτουργήσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.»