07/11/2019

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιού σχετικά με το μέλλον της Ροδιακής Έπαυλης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Ανάπτυξης και Επενδύσεων
• Οικονομικών
• Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ανησυχία για το μέλλον της Ροδιακής Έπαυλης λόγω της καθυστέρησης υπογραφής της Σύμβαση για την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης».

Η Ροδιακή Έπαυλη είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα του νησιού της Ρόδου, με ιστορική αξία και πολιτιστικό ενδιαφέρον που ξεπερνά τα σύνορα της Δωδεκανήσου. Για πολλά χρόνια η αναστήλωσή και η επανάχρησή της προς όφελος της πόλης, αποτέλεσε το αντικείμενο κοινών προσπαθειών, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και της ίδια της κοινωνίας της Ρόδου.
Από το 2015 και μετά συντονισμένες ενέργειες, Υπουργών της προηγούμενες Κυβέρνησης και βουλευτών του Νομού, έλαβαν χώρα, έτσι ώστε η Ροδιακή Έπαυλη και ο περιβάλλων χώρος της, όχι μόνο να περάσει στα χέρια του Δήμου Ρόδου (Άρθρο 24, Ν. 4474/2017) αλλά και να εγκριθεί χρηματοδότηση για τα απαραίτητα έργα συντήρησής της από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο 2017 – 2020 (Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) ύψους 1.8.εκ.ευρώ για το κτίριο και 1.7 εκ. ευρώ για τα 24 στρέμματα κήπου. Η παραπάνω εξέλιξη είχε δικαιώσει αγώνες χρόνων της τοπικής κοινωνίας αλλά είχε δώσει και ελπίδες ότι αυτό το ιδιαίτερο μνημείο της πόλης θα μπορούσε να αποκτήσει και πάλι ζωή, προς όφελος των ροδίων πολιτών.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ενώ είναι ήδη εν ισχύ η απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό («ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΗΠΟΥ» Αριθμ Πρωτ: 36624 - 30/03/2018), ενώ έχει ήδη γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει εγκριθεί ως νόμιμη η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού για ανάθεση στην εταιρία που θα αναλάβει τα έργα συντήρησης (Αριθμ. Πρωτ. 3891-8/7/2017) και ενώ έχει γίνει ο έλεγχος γνησιότητας των εγγυητικών επιστολών, έτσι όπως προβλέπεται από τον 4412/2016, εντούτοις δεν έχει υπογραφεί από τον Δήμο η τελική σύμβαση ανάθεσης, το μόνο βήμα που είχε μείνει σε εκκρεμότητα δηλαδή, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να δημιουργούνται ερωτηματικά για το μέλλον της Ροδιακής Έπαυλης και αναστάτωση στον κόσμο του νησιού που περίμενε, μετά από πολλές δεκαετίες, η Έπαυλη να ξανανοίξει τις πόρτες της, αποκτώντας την παλιά της αίγλη.
Επειδή η αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης και η επαναλειτουργία της σα χώρος προσφοράς στην πόλη δεν είναι μόνο ένα έργο υποδομής, αλλά μια ενέργεια πολλαπλής σημασίας,
Επειδή η υποχρέωση για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου της Ροδιακής Έπαυλης δεν περιορίζεται και δεν αφορά μόνο τον Δήμο της Ρόδου, αλλά απαιτεί την προσοχή όλων όσων ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας,
Επειδή το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τα έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα νησιά μας και θα έπρεπε η Κυβέρνηση να επιδείξει πολιτικές ευαισθησίας και ενδιαφέροντος στην πορεία υλοποίησής τους,
Επειδή στην παρ. 4 του άρθρου 24 του Ν. 4474/2017 αναφέρεται ρητά πως ο Υπουργός Οικονομικών σε περίπτωση που καθυστερήσει, ματαιωθεί ή διαπιστωθεί πλημμελής εκπλήρωση του σκοπού της παραχώρησης έχει δικαίωμα να άρει την απόφασή παραχώρησης στον Δήμο,
Επειδή αν δεν υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, η απένταξη του έργου από το πλαίσιο χρηματοδότησης, θα είναι μια αρνητική πιθανότητα που θα πλήξει τις προσπάθειες ετών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος της απένταξης από την χρηματοδότηση του έργου λόγω των καθυστερήσεων της υπογραφής της Σύμβασης;
2. Δεδομένου ότι το έργο καθυστερεί σημαντικά έχετε, μέχρι τώρα, λάβει κάποια πρωτοβουλία για την επίσπευση του τρίτου και τελικού σταδίου για την υλοποίηση των έργων αναστήλωσης;
3. Τι σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσει ο Δήμος στην υπογραφή της Σύμβασης, δεδομένου ότι η Ροδιακή Έπαυλη είναι ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο, πανελλαδικής εμβέλειας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σαντορινιός Νεκτάριος