07/11/2019

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και προμήθεια με πετρέλαιο θέρμανσης σχολικών μονάδων της Φλώρινας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
- Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Εσωτερικών
-Οικονομικών

Θέμα: «Εξεύρεση άμεσης λύσης για την ενεργειακή αναβάθμιση και προμήθεια σχολικών μονάδων της Φλώρινας και άλλων ορεινών περιοχών με πετρέλαιο θέρμανσης»

κ.κ. Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, οι σχολικές μονάδες των ορεινών περιοχών της χώρας, της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, αντιμετωπίζουν αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο του χειμώνα, η οποία μάλιστα διαρκεί πολύ περισσότερο από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας μας.

Η μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων προς τις σχολικές μονάδες σε συνδυασμό με την ακριβή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, προκαλεί σωρεία προβλημάτων στη σχολική διαδικασία. Αφενός τα κονδύλια δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες θέρμανσης σχολικών μονάδων, οι οποίες λειτουργούν σε συνθήκες ολικού παγετού σε μία μακρά χειμερινή περίοδο, αφετέρου η δαπάνη για το πετρέλαιο ξεπερνάει το ύψος της επιχορήγησης ανά σχολική μονάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά σχολεία να αδυνατούν να θερμανθούν και οι μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα σε αίθουσες με θερμοκρασία πολλές φορές κάτω των 10 βαθμών κελσίου. Αυτό το γεγονός, είχε ως αποτέλεσμα κατά το περσινό σχολικό έτος να χαθούν παραπάνω από 100 διδακτικές ώρες.

Συνεπώς, αφού τα σχολεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρομακτικές ανάγκες θέρμανσης, αναζητούν παράλληλες λύσεις με μείωση δαπανών σε άλλα υλικά – αναγκαία για την εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, παρατηρείται η ενίσχυση των μονάδων από ιδιωτικούς φορείς και χορηγίες, πράγμα που ουδόλως αποτελεί μόνιμη λύση του προβλήματος και επιβεβαιώνει την αδυναμία της κρατικής μηχανής να υποστηρίξει την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης.

Ακόμα, ενδεικτική είναι η κατανομή της Γ’ Δόσης 2019 ποσού 165.120,00 € (καθαρό ποσό 164.872,32 €) για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας (Συνεδρίαση Δημ. Συμβ. Δ. Φλώρινας 14/10/19), ποσό το οποίο θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των αναγκών όλων των σχολείων της περιοχής, που ούτε κατά διάνοια δεν επαρκεί για τις ανάγκες θέρμανσης.

Τέλος, παρατηρείται έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των περιοχών που πλήττονται από τον βαρύ χειμώνα, που δυστυχώς δεν βλέπουν να γίνονται έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων και να λαμβάνονται επαρκή μέτρα ανακούφισης ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων που φοιτούν τα τέκνα τους.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιο θα είναι το ύψος των κονδυλίων για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολικά συγκροτήματα των ορεινών περιοχών που πλήττονται από βαρυχειμωνιά;

2. Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας, της κάθε περιοχής και οι ανάγκες θέρμανσης τους, ώστε να επιχορηγηθούν αναλογικά;

3. Θα προχωρήσει ο κρατικός μηχανισμός στην έκδοση οικοδομικών αδειών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν και κατ’ επέκταση επισκευή, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, τα οποία κατά την διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή της Φλώρινας αλλά και άλλες ορεινές περιοχές της χώρας, αδυνατούν να πετύχουν θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών κελσίου στις αίθουσές τους;

4. Υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης η δυνατότητα επιστροφής φόρου στην αγορά πετρελαίου όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη