ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/11/2019

Αλ. Χαρίτσης: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στη ΝΔ να μας γυρίσει σε ένα σκοτεινό παρελθόν

Αλ. Χαρίτσης: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στη ΝΔ να μας γυρίσει σε ένα σκοτεινό παρελθόν



Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά

 

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενδυναμώσει το τρίγωνο των τραπεζών, των μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και εκατομμύρια ανθρώπους στην ανασφάλεια».

Τα παραπάνω διαμηνύει στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα" και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Η ΝΔ επιχείρησε να δωρίσει “αναδρομική ασυλία” σε δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς, διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Μέχρι και οι Financial Times κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση». Με την άρνησή του να απαντήσει στην ερώτηση που του έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ποιοι δεν θέλουν να αποδοθούν ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας», επισημαίνει.

«Μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των ευθυνών, αλλά κυρίως να μην επιστρέψουμε στις εποχές που ήταν η διαπλοκή ήταν αυτονόητη», σχολιάζει για τις τελευταίες αποκαλύψεις στο θέμα της Novartis, οι οποίες «επιβεβαιώνουν πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ταυτίζονται με τον κατηγορούμενο, πλέον, κ. Φρουζή».

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να βάλει τη στολή του `Μακεδονομάχου`»
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ζ. Ζάεφ, ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει: «Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει την ιστορική μας κληρονομιά, τα οικονομικά και εμπορικά μας συμφέροντα και τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια. Δυστυχώς η διγλωσσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη κινδυνεύει να την αποδυναμώσει».

Για το προσφυγικό υπογραμμίζει ότι «οι ροές δεν θα σταματήσουν - αυτό το κατάλαβε ήδη η κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση είχε επενδύσει σε εθνικολαϊκιστικές κορώνες». «Πρέπει να μιλήσουμε για ρεαλιστικές λύσεις ", καλεί ο ίδιος.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πολύτιμη παρακαταθήκη»
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «την κυβερνητική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας και την αυταρχική εκτροπή», και τονίζει ότι « φετινός εορτασμός αποκτάει ένα επιπλέον πρόσημο: της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και της υπεράσπισης της δημοκρατίας».

Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Χαρίτσης απαντά: «Οι συμμαχίες αποτελούν στόχο μας από την πρώτη ημέρα, αρκεί να έχουν ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο. Με τον iSYRIZA θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε όλες και όλους που βρίσκονται κοντά μας, να συνομιλήσουν μαζί μας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

- Ανήμερα της Επετείου του Πολυτεχνείου, ποιο είναι το μήνυμα της εξέγερσης για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;

Νομίζω το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η εμπρόθετη δράση των ανθρώπων είναι δυνατό να αναμετρηθεί, να αποσταθεροποιήσει και να ανατρέψει καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Πρόκειται για πολύτιμη παρακαταθήκη ιδίως σε μία εποχή ανόδου του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς. Όμως, υπάρχει μια δεύτερη διάσταση που συνδέεται με την παροντική συγκυρία. Είδαμε το τελευταίο διάστημα -εκκινώντας από την 28η Οκτωβρίου- μια κυβερνητική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας και τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μία αυταρχική εκτροπή με πάνοπλους αστυνομικούς να επιτίθενται σε φοιτητές και φοιτήτριες στο κέντρο της Αθήνας. Κατά συνέπεια, ο φετινός εορτασμός αποκτάει ένα επιπλέον πρόσημο: της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και υπεράσπισης της δημοκρατίας μας.

 

- Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ, με αφορμή την εξέλιξη αστυνομικής επιχείρησης, στις αρχές της εβδομάδας. Θεωρείτε ότι η επιχείρηση δεν απέβλεπε στην αποκατάσταση της απρόσκοπτης ακαδημαϊκής διαδικασίας και γιατί;

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια κλειστή σχολή, με λουκέτο τοποθετημένο στην ουσία από την αστυνομία, σχετίζεται με την αποκατάσταση της απρόσκοπτης ακαδημαϊκής διαδικασίας. Να μιλάμε συγκεκριμένα. Η ασφάλεια είναι αυτονόητο δικαίωμα και προϋπόθεση για να έχουμε μια κοινωνία που δεν ζει μέσα στο φόβο. Από το σημείο αυτό μέχρι να παρουσιάζονται τα πανεπιστήμια -όπως λέει η ΝΔ- ως άντρα ανομίας υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Και ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από την συστηματική συκοφαντία των φοιτητών και των φοιτητριών που κυβερνητικά στελέχη αποκαλούν «μπαχαλάκηδες». Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτονόητα, στέκεται δίπλα στους εκατοντάδες νέους ανθρώπους που διεκδίκησαν το αυτονόητο - ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο, δίχως λουκέτα και αποκλεισμούς. Δεν θα κουραστούμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο που δέχεται τη συστηματική επίθεση της ιδεοληπτικής ΝΔ.

 

- Είδαμε να υιοθετείτε ως αξιωματική αντιπολίτευση μια σκληρή αντιπολιτευτική στάση στην υπόθεση Novartis. Μπορεί να συμβαδίσει η στάση αυτή με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που σας ζητούν ήπια και δημιουργική αντιπολίτευση;

Αναρωτιέμαι αν κάποια στιγμή στη συζήτηση θα εστιάσουμε στο πραγματικό ερώτημα -στο σκάνδαλο της Νοβάρτις- και όχι στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη, την οποία επικαλείστε, συμφωνεί ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση μίας υπόθεσης που συνδέει μια φαρμακευτική εταιρεία με πολιτικά πρόσωπα, με απώτερο αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημόσιων πόρων στα χρόνια της κρίσης. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στο πέπλο της σιωπής να καλύψει την ουσία. Μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των ευθυνών, αλλά κυρίως να μην επιστρέψουμε στις εποχές που ήταν αυτονόητη, για το παλιό πολιτικό σύστημα, η διαπλοκή με οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δυστυχώς, οι τελευταίες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιλέγουν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι τέτοιων συμφερόντων, καθώς ταυτίζονται με τον κατηγορούμενο πλέον, κ. Φρουζή.

 

- Ποιος ο συμβολισμός της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα από στελέχη σας; Τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ανοιχτών συνόρων αδιακρίτως;

Βρεθήκαμε στο λιμάνι του Πειραιά για έναν απλό λόγο. Για να δείξουμε ότι εκτός από τις μικρές ομάδες των γραφικών σουβλατζήδων που υπερπροβάλλονται από τα ΜΜΕ υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα: της αλληλεγγύης, της κατανόησης του σύνθετου προσφυγικού ζητήματος, της αναζήτησης μίας βιώσιμης λύσης για εκείνους και εκείνες που έχουν ανάγκη. Η ερώτησή σας για τα ανοιχτά σύνορα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από την αρχή. Οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν- και αυτό το κατάλαβε ήδη η κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση είχε επενδύσει στη ρητορική ότι οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα επειδή, τάχα, τους προσκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μιλήσουμε λοιπόν για ρεαλιστικές λύσεις, αντί να καταφεύγουμε σε εθνικολαϊκιστικές κορώνες. Πρώτον, διεθνοποίηση του ζητήματος και πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή της στάσης της. Δεύτερον, σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Τρίτον, βιώσιμο πρόγραμμα εγκατάστασης των προσφύγων που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, αποσυμφόρηση των νησιών, προγράμματα ένταξης για εκείνους και εκείνες που θα μείνουν εδώ.

 

- Διπλωματικές εξελίξεις, όπως το βέτο της Γαλλίας ή οι βαλκανικές συμφωνίες ερήμην της Ελλάδας, αποδυναμώνουν τελικά την πολιτική ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η Συμφωνία των Πρεσπών υπηρετούν 100% τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Δυστυχώς, τόσο οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και η διγλωσσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πράγματι διακινδυνεύουν να την αποδυναμώσουν. Αυτό είδαμε και στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεσμεύθηκε να συμβάλλει στις ενταξιακές συνομιλίες για τη Βόρεια Μακεδονία, και μάλιστα δεσμεύθηκε να πείσει και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ξέχασε, φαίνεται, να βάλει τη στολή του “Μακεδονομάχου”.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό σε αυτή τη συμφωνία, που μετά από χρόνια διπλωματικών προσπαθειών πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή του ονόματος. Το κύριο είναι η διασφάλιση της ιστορικής μας κληρονομιάς, των οικονομικών και εμπορικών μας συμφερόντων, και πάνω από όλα η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας. Όχι μόνο γιατί μας καθιστά παράγοντες αυτής της σταθερότητας, αλλά και γιατί μας προστατεύει από διάφορους αλυτρωτισμούς και ενδεχόμενες επεκτατικές βλέψεις διάφορων δυνάμεων σε μια τεταμένη περίοδο.
Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη πρέπει να επιδιώξει να ισχυροποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά σήμερα που κινδυνεύει και από τους εθνικιστές -και ιδεολογικά συγγενείς της Νέας Δημοκρατίας- της Βόρειας Μακεδονίας.

 

- Το τελευταίο διάστημα εντείνετε την κριτική σας απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, ταυτίζοντας μέρος των επιλογών του με την ΝΔ. Εκτιμάτε ότι έχει πάψει να υφίσταται δυνατότητα κοινού σας πολιτικού τόπου με το ΚΙΝΑΛ;

Το ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει να είναι η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό χάρτη. Μόλις προχτές είδαμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας να συνεργάζεται με την ισπανική αριστερά για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι πώς το ερμηνεύει η κυρία Γεννηματά που συστηματικά άγεται και φέρεται από τη ΝΔ.
Η στάση, για παράδειγμα, που κράτησε στην προανακριτική για τη Νοβάρτις “σιγοντάροντας” την κυβερνητική πλειοψηφία στην προσπάθεια φίμωσης των πολιτικών της αντιπάλων, είναι ενδεικτική μιας στρατηγικής συνεργασίας με την συντηρητική παράταξη. Η επιλογή αυτή πυροδοτεί αντιδράσεις και εντός του ΚΙΝΑΛ και στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συζήτηση με όποια πολιτική δύναμη ή κίνηση αναζητεί προοδευτικές συμμαχίες. Τόσο για να αντισταθούμε στον αυταρχικό και άκρως νεοφιλελεύθερο κατήφορο που ακολουθεί η ΝΔ, όσο και για να σχεδιάσουμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα στη χώρα μας.

 

- Η διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται μέσα σε ένα περιβάλλον προβληματικής περί «μόλυνσης» της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Συμμερίζεστε τους φόβους αυτούς;

Κανείς και καμία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει την ιδεολογική μας φυσιογνωμία ως έναν στατικό οργανισμό που κινδυνεύει. Το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα εκείνο που ιστορικά έχει συγκεράσει ετερογενή ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα, που απεγκλώβισε την έννοια της αριστεράς από τον σεχταρισμό, που συνομίλησε με κοινωνικά κινήματα που είχαν διαφορετικές σημαίες αλλά κοινό στόχο την ριζοσπαστική, προοδευτική αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, το “άνοιγμα” στην κοινωνία δεν είναι μια «νέα υπόθεση». Οι συμμαχίες αποτελούν στόχο μας από την πρώτη ημέρα, αρκεί να έχουν ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο: από τα πρώτα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, και την Προοδευτική Συμμαχία του σήμερα, αλλά και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες στις οποίες ανέκαθεν συμμετείχαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τον iSYRIZA τώρα επιχειρούμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε όλες και όλους που βρίσκονται κοντά μας, να συνομιλήσουν μαζί μας. Και να δείξουμε ότι η αριστερά οφείλει να είναι στην πρωτοπορία του προβληματισμού για τον τρόπο πολιτικής συμμετοχής στον 21ο αιώνα. Και για έναν ακόμα λόγο. Επειδή μας ενδιαφέρει, ειδικά μετά την κυβερνητική εμπειρία, να ακούσουμε. Να ακούσουμε εκείνους και εκείνες που ήθελαν περισσότερα από εμάς και την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία για τη χώρα.

 

- Σε τι αποσκοπεί η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από πλευράς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό; Είναι κατά τη γνώμη σας στο απυρόβλητο οι τράπεζες σήμερα;

Θα πρόσθετα ότι εκτός από τις τράπεζες, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να έχει προνομιακές σχέσεις και με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το είδαμε αυτό στην πρόσφατη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Τι έκανε εκεί η ΝΔ; Επιχείρησε να βάλει στο αρχείο τα “θαλασσοδάνεια” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα υπέρογκα ποσά προς ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρήσεις, και να δωρίσει έτσι “αναδρομική ασυλία” σε δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς. Με την ερώτησή του ο Αλ. Τσίπρας, επιχείρησε να δείξει το αυτονόητο: ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τις νοοτροπίες και τους ιθύνοντες, τα κόμματα και τις διαδρομές του χρήματος που μας οδήγησαν στην κρίση και τη χρεοκοπία. Η στάση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, ποιοι δεν θέλουν να αποδοθούν ευθύνες για το πώς η χώρα μας έφτασε ως εδώ. Και βέβαια, δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένοχη σιωπή του είναι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημά σας.
Μέχρι και οι Financial Times, σε πρόσφατο δημοσίευμα, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για απόκλιση από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, και οπισθοχώρηση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Με την τροπολογία που κατέθεσε στο παραπέντε ο Υπουργός Δικαιοσύνης δίνεται η δυνατότητα σε ύποπτους για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να ανακτούν “παγωμένα” περιουσιακά στοιχεία, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενδυναμώσει το τρίγωνο των τραπεζών, των μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και εκατομμύρια ανθρώπους στην ανασφάλεια. Ναρκοθετεί δηλαδή τη δυνατότητα οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας διασύρεται διεθνώς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε σε αυτόν τον κατήφορο που μας γυρίζει προς τα πίσω.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ