21/11/2019

Π. Σκουρλέτης: Σταματήστε να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των λίγων, κάντε το όπως τον ΑΔΜΗΕ

Τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας στην Επιτροπή της Βουλής για το ν/σ του ΥΠΕΝ

Την επισήμανση ότι η ευθύνη τοποθέτησης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, σε κυβερνητική θέση που έχει άμεση σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης του Ελληνικού, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην εργοδότης του, Lamda Development, αφορά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ». Είχε προηγηθεί η αντίδραση του υφυπουργού σε σχόλιο του Πάνου Σκουρλέτη, σχετικού με την οπτική του υφυπουργού αναφορικά με διατάξεις που θεσπίστηκαν για το Ελληνικό επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ νομίζω ότι δεν είναι ακριβές αυτό που είπατε πριν από λίγο, ξεκινώντας την τοποθέτησή σας σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους και το τι προβλεπόταν επί των ημερών μας για το θέμα της μη παράδοσης στους αρμόδιους δήμους. Δεν είναι αληθές έτσι όπως το προσεγγίσατε και νομίζω ότι, καμιά φορά, ακούγοντάς σας να μιλάτε για το Ελληνικό, νομίζω ότι μπερδεύετε λίγο τους ρόλους σας. Τον σημερινό με τον προηγούμενο.

Θα περίμενε κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση, μια και έχει περάσει κάποια χρόνια στην αντιπολίτευση, να έρθει με κάτι καινοτόμο, με κάτι καινούργιο. Παρόλα αυτά, αυτό το οποίο σήμερα εμφανίζει είναι μια επιστροφή σε πολύ γνωστές συνταγές του παρελθόντος, χωρίς καμια διάθεση εκσυγχρονισμού. Χωρίς να ενσωματώνει τη διεθνή εμπειρία. Αναφέρομαι σε αυτό που φαίνεται ότι είναι το μοναδικό που έχετε μάθει να κάνετε, που είναι ιδιωτικοποιήσεις και μόνο ιδιωτικοποιήσεις. Απέναντι σε οποιοδήποτε πρόβλημα, απέναντι στα ζητήματα της συγκυρίας της εποχής, εσείς μονότονα επαναλαμβάνετε αυτό που έλεγε ο χώρος σας και πριν από 30 χρόνια. Ιδιωτικοποιήσεις.

Ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση της ΔΕΗ. Θα σας θυμίσω ότι η στρατηγική σας από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, ήτανε: το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», 17% σε στρατηγικό επενδυτή και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτά όλα σε μία εποχή όπου προηγουμένως είχατε υπερχρεώσει με πέντε δισ. ευρώ τη ΔΕΗ. Τόσο την παραλάβαμε. Μειώσαμε κατά 1 δισ. ευρώ τα χρέη προς τις τράπεζες. Είχατε εγκαταλείψει τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τα νησιά, πράγμα που επιβάρυνε πολλά εκατομμύρια ευρώ τα ΥΚΩ. Είχατε εγκαταλείψει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, προφανώς το κάνατε γιατί θέλατε να δώσετε προβάδισμα στις ιδιωτικές επενδύσεις, ήταν ο πιο κερδοφόρος τομέας στην ενέργεια, άρα θέλατε τα κέρδη να πάνε αλλού και όχι στη δημόσια επιχείρηση. Δεν είχατε ασχοληθεί καθόλου με τα συστήματα της προσαρμογής της εγχώριας ενεργειακής αγοράς με την Ευρωπαϊκή. Εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε τις βάσεις για το Target Model. Εμείς είμαστε αυτοί που φέραμε τα πρώτα νομοσχέδια για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμείς είμαστε που φέραμε τα θέματα της εξοικονόμησης σε μία νέα βάση. Επίσης, ακυρώσαμε και πολύ σωστά, το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ».

Προσέχτε το αυτό γιατί εδώ υπάρχει και μια υποκρισία. Είστε με το άνοιγμα της αγοράς, ναι ή όχι; Υποστηρίζετε ότι έπρεπε να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ, ναι ή όχι; Διότι αν το κάνετε, αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει ότι θα έχανε και μερίδιο. Άνοιγμα της αγοράς τι σημαίνει; Μικρότερο μερίδιο για τη δημόσια επιχείρηση και μεγαλύτερο για τους ιδιώτες. Αυτό θέλατε να κάνετε με τη «Μικρή ΔΕΗ». Και είχατε πει ακόμη, ότι στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, θα πιάνατε 1,5 δισεκατομμύριο. Η αγορά υπολόγιζε ότι θα πιάνατε 500 εκατομμύρια πουλώντας υδροηλεκτρικά -το φιλέτο δηλαδή-, ατόφιο πελατολόγιο -αντισυνταγματικό ήταν, δεν μπορεί να αναγκάσεις κάποιον ιδιώτη να αλλάξει εταιρεία- και τα assets των λιγνιτικών. Αυτό δεν προχώρησε και καλώς δεν προχώρησε. Αντ’ αυτού, εμείς, με αμυντικό τρόπο υιοθετήσαμε τα ΝΟΜΕ, που ήταν το δεύτερο σκέλος που εσείς είχατε συμφωνήσει με τους δανειστές για το άνοιγμα της αγοράς. Εδώ πάλι λέτε ψέματα. Λέτε «έναντι μηδενικού τιμήματος εκχωρείται μερίδιο της αγοράς…», το οποίο θέλατε να μειωθεί. Γιατί είστε υπέρ του ανταγωνισμού και υπέρ της φιλελευθεροποίησης. Έρχεστε, λοιπόν, και βάζετε στην άκρη την πραγματικότητα που λέει ότι εμείς, χωρίς να πουλήσουμε τα assets της ΔΕΗ, εισπράξαμε 2,1 δισ. ευρώ, έχοντας πει ότι είναι για ένα μεταβατικό διάστημα. Και αποκρύψατε ότι ήταν η τελευταία δημοπρασία αυτή του Οκτωβρίου, που σωστά δεν έγινε, γιατί τελείωνε αυτό το μεταβατικό μέτρο.

Το μεγαλύτερο έγκλημα που πάτε να κάνετε είναι αυτό που σχετίζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ. Θα σας έλεγα να το κάνετε όπως το κάναμε στον ΑΔΜΗΕ. Κρατήστε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων. Κρατήστε το 51%. Μην εκχωρείτε το μάνατζμεντ. Πρόκειται για ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει ανταγωνιστικό περιβάλλον. Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί θέλετε, τελικά, να κάνετε κρατικοδίαιτες ιδιωτικοποιήσεις. Διότι περί αυτού πρόκειται. Είστε δογματικοί, εμμονικοί, που δουλεύετε για τα συμφέροντα των ολίγων. Περί αυτού πρόκειται. Σας είπε ο κύριος Τσίπρας πριν για μία ολόκληρη διεθνή εμπειρία, τι γίνεται στην Ευρώπη, όχι αλλού, στην Ευρώπη με τα δίκτυα. Τα αγνοείτε. Γιατί; Για ποιο λόγο; Και έρχεστε να διευκολύνετε αυτό το εγκληματικό, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Αυξάνετε πριν τα τιμολόγια στο όνομα της σωτηρίας της ΔΕΗ, η οποία ως δια μαγείας μέσα σε ένα μήνα έβγαλε «τη μύτη της» πάνω από το νερό, όπως λέει ο κύριος υπουργός ενώ, ταυτόχρονα, θέλετε να δημιουργήσετε και τους αντίστοιχους όρους του εργασιακού περιβάλλοντος, αδιαφορώντας αν κάνετε βήματα ολοταχώς για να γυρίσουν οι εργασιακές σχέσεις το 19ο αιώνα.

Ό,τι δεν μπορέσατε να περάσετε με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και εμείς το ανακόψαμε στο τρίτο μνημόνιο και αντιστρέψαμε την τάση διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, το φέρατε στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο. Αν είναι δυνατόν, όμως, η ανάπτυξη σήμερα να στηρίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Και μιλάτε με αντισυνταγματική λογική. Τώρα και στη ΔΕΗ, βάζετε στην άκρη τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και προωθείτε τις ατομικές συμβάσεις και το κάνετε αυτό εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος της δημόσιας περιουσίας ανοίγοντας τον δρόμο να γίνει κάτι αντίστοιχο και στους υπόλοιπους εργασιακούς τομείς και στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν πρόκειται για έναν, χωρίς προηγούμενο, αντικοινωνικό νεοφιλελευθερισμό τι άλλο είναι κύριοι συνάδελφοι;

Έχετε μία ευκαιρία να μπορέσετε να πιάσετε το νήμα από εκεί που το βρήκατε. Να ακολουθήσετε, επαναλαμβάνω, το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ. Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που γίνεται στην Ευρώπη, Αττική – Κρήτη. Μας ρώταγαν, όταν πηγαίναμε στην Ευρώπη, πως το κάνατε; Μην υπονομεύετε το Εθνικό συμφέρον στον τομέα της ενέργειας, ακολουθήστε αυτό το παράδειγμα.