ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/11/2019

Τ. Ελευθεριάδου: Η ΝΔ ξεπουλάει τη ΔΕΗ, καταργεί το ΑΣΕΠ και επιτρέπει ρουσφετολογικές προσλήψεις γαλάζιων παιδιών - βίντεο

Τ. Ελευθεριάδου: Η ΝΔ ξεπουλάει τη ΔΕΗ, καταργεί το ΑΣΕΠ και επιτρέπει ρουσφετολογικές προσλήψεις γαλάζιων παιδιών - βίντεο



Ομιλία της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»

 

Την έντονη αντίθεση της στο Σ/Ν για το ξεπούλημα της ΔΕΗ σημείωσε, στην ομιλία της στην ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Αρχικά, αναφέρθηκε στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Θάσο, την Καβάλα, το Δάτο και το Πολύστυλο και ζήτησε από την κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Υπενθύμισε μάλιστα τα οδικά, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, δασοτεχνικά και άλλα έργα, ύψους 3.370.000 ευρώ, τα οποία έγιναν κατόπιν άμεσης στήριξης από τον πρώην Υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη διαχειριστική μελέτη για τα Τενάγη των Φιλίππων, η οποία έπρεπε να κατατεθεί τον Ιούλιο του 2019 και έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Σε ό,τι αφορά το Σ/Ν, η κ. Ελευθεριάδου τόνισε ότι η ΝΔ «απαξιώνει τον οργανισμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ρεύματος, με την προσφορά ενός μονοπωλίου που λειτουργούσε στα πλαίσια της δημόσιας ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί ψεύδη και φτηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καταπατήσει εργασιακά δικαιώματα καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι η μονιμότητα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν υπάρχει από το 2012».

Αναφέρθηκε στις προσλήψεις, οι οποίες θα γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ «και δεν θα διέπονται από την ισχύουσα στη ΔΕΗ επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων, όσοι, βέβαια, από τους παλαιούς μείνουν, αν δεν τους απολύσετε είτε ευθέως είτε με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου».

Τέλος, έκανε λόγο για ένα «πρόχειρο νομοσχέδιο», το οποίο «καλύπτει τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και φυσικά οδηγεί και ακόμη μία φορά στο ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

 

Ομιλία της Τάνιας Ελευθεριάδου για το Σ/Ν «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»

Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ, αν και άσχετο με το παρόν νομοσχέδιο, στις σαρωτικές συνέπειες που είχε η φονική κακοκαιρία Γηρυόνης σε όλη την Ελλάδα και όσον αφορά την εκλογική μου περιφέρεια στη Θάσο, στην πόλη της Καβάλας, το Δάτο και στο Πολύστυλο. Εικόνες καταστροφής, ώρες αγωνίας για τους κατοίκους, περιουσίες χάθηκαν κάτω από τα ορμητικά νερά. Επιχειρήσεις σπίτια και υποδομές έπαθαν τεράστιες ζημιές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 13/12/2016, μόλις τρεις μήνες μετά την τεράστια πυρκαγιά στη Θάσο έκανε το καθήκον του απέναντι στους κατοίκους της και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016 τα δύο τεχνικά δελτία που υπέβαλε η Περιφέρεια και περιλάμβαναν έργα οδικά, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, δασοτεχνικά και άλλα ύψους 3.370.000 ευρώ.

Η γαλάζια περιφέρεια εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν αξιοποίησε το ποσό αυτό όπως θα έπρεπε, θέλω να ελπίζω όχι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επίσης, μετά την πάροδο ενενήντα ετών από τότε που έγιναν οι τελευταίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο δίκτυο των Τεναγών Φιλίππων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα στα Τενάγη η οποία έπρεπε να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2019. Μεσολάβησαν οι εκλογές και τύχη της μελέτης αγνοείται.

Ήρθε, λοιπόν, και η ώρα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να κάνει το καθήκον της προς τους πολίτες και να ζητήσει την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε αρχικά να εξεταστούν τα δύο προηγούμενα γεγονότα που είπα και στη συνέχεια να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών.

Επίσης, να δεχτεί η Νέα Δημοκρατία την πρόταση νόμου που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτά τα φονικά φαινόμενα στο μέλλον.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, διάβαζα σήμερα τα φιλικά προσκείμενα προς εσάς μέσα μαζικής ενημέρωσης και τι έλεγαν; «Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ». Το ίδιο είπε και ο κ. Πλεύρης το πρωί όπου ένας από τους λόγους που απορρίφθηκε, σύμφωνα με τον κύριο Πλεύρη, η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι είναι δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον γιατί θα πρέπει να διασωθεί η επιχείρηση. Επομένως και κάποια αντισυνταγματικά λάθη αν υπάρχουν στο νομοσχέδιο πρέπει να τα παραβλέψουμε.

Επίσης, μας κατηγόρησαν για θράσος γιατί κατακρίνουμε τη Νέα Δημοκρατία για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Θράσος έχει η Νέα Δημοκρατία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη κίνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνοντας αναίτια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οδηγώντας ήδη σαράντα χιλιάδες πελάτες εκτός ΔΕΗ.

Ποιος λοιπόν να απαξιώνει και διαλύει τον οργανισμό; Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία απαξιώνει τον οργανισμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ρεύματος, με την προσφορά ενός μονοπωλίου που λειτουργούσε στα πλαίσια της δημόσιας ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.

Και βέβαια δεν δίνετε την παραμικρή σημασία στους λόγους που οδήγησαν στη μαζική απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο.

Και τι κάνουν τα δικά σας μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μειώσουν την αξία της απεργίας; Γράφουν ότι η απεργία γίνεται για να μην καταργηθεί η μονιμότητα των εργαζομένων.

Ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί ψεύδη και φτηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καταπατήσει εργασιακά δικαιώματα καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι η μονιμότητα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν υπάρχει από το 2012. Οι εργαζόμενοι καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου και μπορούν να απολυθούν όπως όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις επιχειρήσεις με την καταβολή μόνο της νόμιμης αποζημίωσης και μάλιστα πλέον αναιτιολόγητα. Μοναδικός περιορισμός είναι οι ομαδικές απολύσεις.

Προσπαθείτε να προκαλέσετε κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι στους δήθεν βολεμένους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και αποκρύπτετε την επιγενόμενη πρόσληψη δικών σας παιδιών χωρίς ΑΣΕΠ και τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών και της διοίκησης της ΔΕΗ, τους οποίους αυξήσατε τους κάνατε μεγαλύτερους ακόμα και από τους μισθούς των Υπουργών.

Σε αντίθεση, βέβαια, με τους υπέρογκους μισθούς των άριστων διευθυντών και στελεχών, οι νεοπροσλαμβανόμενοι –αναξιοκρατικά και πάλι, αφού οι προσλήψεις θα γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ- αποτελούν τα μικρά σας ρουσφετάκια και δεν θα διέπονται από την ισχύουσα στη ΔΕΗ επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων, όσοι, βέβαια, από τους παλαιούς μείνουν, αν δεν τους απολύσετε είτε ευθέως είτε με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου.

Όσον αφορά την κατάργηση της έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ξεχνάτε να πείτε ότι η έκπτωση αυτή είχε συμφωνηθεί στη συλλογική σύμβαση του 1991 μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ. Έγινε έναντι αύξησης μισθού και φορολογείται ως εισόδημα στην ανώτερη φορολογική κλίμακα.

Η κατάργηση με νόμο μονομερώς διάταξης συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές για την ελληνική έννομη τάξη φαινόμενο, ενώ είναι και αντισυνταγματικό. Δημιουργεί ένα κακό και επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς και ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων στη ΔΕΗ και των συνταξιούχων του ΑΔΜΗΕ.

Σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ΑΣΕΠ: Λέτε ότι οι προσλήψεις συνεχίζονται να γίνονται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ή υπάρχει διαδικασία ΑΣΕΠ, κύριοι Βουλευτές, είτε όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΑΣΕΠ έχει καταργηθεί. Η Επιτροπή Αμοιβών γίνεται και Επιτροπή Προσλήψεων και αρχίζει το πάρτι, όπως το πάρτι έγινε και το 1990 με 1993, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ.

Η κατάργηση οδηγεί σε ρουσφετολογικές προσλήψεις, καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των νεοπροσληφθέντων, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και ανοίγει η ψαλίδα των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων προς όφελος των εκλεκτών «γαλάζιων» παιδιών. Και αν τα «γαλάζια» παιδιά σας ήταν άριστα, τότε θα λέγαμε ότι τουλάχιστον αυτό θα ωφελούσε τη ΔΕΗ.

Δυστυχώς, η ως σήμερα πρακτική σας έδειξε το αντίθετο. Εκτεθήκατε και θα εκτεθείτε και πάλι, όπως με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ο κ. Πατέρας, ετών ογδόντα, είπε ότι δέχτηκε το deal να αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να δώσει τους σταυρούς που έχει στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα τη θέση του Διοικητή στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Ποιος λέει, κύριε Χατζηδάκη –δεν είναι εδώ ο κ. Χατζηδάκης- ότι το δέχτηκε αυτό σε προσωπική συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης; Πότε θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης; Ποτέ, όπως κάνει σε όλα. Ένοχη σιωπή; Εγώ θα έλεγα υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και εμπαιγμός τους. Φυσικά, δίνετε στους άριστους και λιμουζίνες, στερώντας τη ΔΕΗ από τη ανώτερο όριο κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων.

Με τον ίδιο τρόπο ξεπουλάτε και τη ΔΕΠΑ και ξεπουλάτε όχι μόνο την εμπορία, αλλά και τις υποδομές του φυσικού αερίου.

Δεν καταθέτετε επιχειρησιακό σχέδιο για την πορεία της ΔΕΗ, δεν μας ενημερώνετε για τον μακροχρόνια ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας και κανένας προϋπολογισμός για τις επιλογές σας στα εργασιακά θέματα. Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, καλύπτει τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και φυσικά οδηγεί και ακόμη μία φορά στο ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ