29/11/2019

Χ. Καφαντάρη: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν χρηματοδοτεί από το 2021 υποδομές φυσικού αερίου - βίντεο

Τοποθέτηση της αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, την Τετάρτη, 27.11.2019, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συμβολή της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη περιβαλλοντική προστασία και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οδηγός Δημοσιοποίησης Πληροφοριών για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων και κριτηρίων καλής διακυβέρνησης

Η έκδοση του Οδηγού για τους Δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι δείκτες ESG ποσοτικοποιούν τις εταιρικές επιδόσεις σε θέματα σεβασμού περιβάλλοντος, ανάπτυξης, ισότητας φύλων και αποτελεσματικότητα εταιρικής διακυβέρνησης, όπως μας είπατε.

Τα τελευταία χρόνια, η τάση που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους είναι η στροφή, η ανακατεύθυνση επενδύσεων σε τομείς που προάγουν πτυχές μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που σέβεται την προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνικά δικαιώματα, και θέμα ισότητας των φύλων. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν δοθεί αγώνες και για την ισότητα των φύλων, αλλά και για την άρση των εμποδίων στην επιστημονική εξέλιξη και την ανάδειξη γυναικείων στελεχών στην εταιρική ιεραρχία. Παρόμοια είναι και η κατάσταση όσον αφορά το περιβάλλον.

Οι κινητοποιήσεις παράδειγμα κατά την εποχή της αποτυχημένης συνδιάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009 ΚΟΠ 15 ευαισθητοποίησαν ευρύτερες δυνάμεις. Σήμερα είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις της Παρασκευής, οι κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης και στις ηπείρους. Είναι φυσικό λοιπόν το χρηματοοικονομικό πεδίο να ευαισθητοποιηθεί εξίσου. Μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί οργανισμοί εργάζονται στον τομέα αυτό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κήρυξης η EΜS εκδίδει εκθέσεις για το ανθρακικό αποτύπωμά του με την τελευταία έκθεση αναφοράς να εκδίδεται τον Σεπτέμβριο του 2019. Η διεθνής τράπεζα για διευκόλυνση επενδυτών και επενδύσεων έχει δημιουργήσει portal πύλη εισόδου για δεδομένα ESG μέσω ελεύθερης χρήσης. Μέσω αυτής της εφαρμογής οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να εξοπλιστούν με πληροφόρηση για πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίξουν επενδύσεις ιδιωτικού τομέα σε αναδυόμενες αγορές. Η έκδοση του οδηγού από το Χρηματιστήριο Αθηνών βοηθά στις επιχειρήσεις να ποσοστικοποιήσουν της επιδότησης σε θέματα περιβάλλοντος, ισότητας φύλων κλπ. Με την εφαρμογή τέτοιων εργαλείων είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις να αναζητούν κεφάλαια, να προσελκύουν επενδυτές να αποκτήσουν ευκολότερα πρόσβαση στις αγορές που είναι κλειστές για αυτές. Άλλωστε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην αγγλόφωνη έκδοσή της με άρθρο της αναφέρει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός του κυκλώματος των δεικτών και κριτηρίων ΕSG. Η κλιματική αλλαγή όμως επειδή δεν αστειεύεται και συνεχίζει να επελαύνει και νομίζω όλοι συμφωνούμε σε αυτό ο στόχος είναι οι προσπάθειες για μείωση των επιπτώσεών της.

Η Συνδιάσκεψη του Παρισιού έβαλε ένα σοβαρό στόχο για τους 2 βαθμούς κελσίου να μην ξεπεράσει το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία και ή δυνατόν και 1,5. Για να γίνει αυτός ο στόχος όμως πραγματικότητα πρέπει να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Οι στόχοι αυτοί είναι αποτέλεσμα νέων στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια και απαιτούν αναθεώρηση πολλών ενεργειών και δράσεων. Εδώ πέρα θα ήθελα να πω ότι το πρόταγμα των λιμναζόντων νερών ήρθε να ταράξει μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων της επίσημης χρηματοδοτικής τράπεζας της Ε.Ε.. Σύμφωνα με ρεπορτάζ η Ευρωπαϊκή τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά τα τέλη του2021 η Τράπεζα θα σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα υποδομών που έχουν σχέση με άνθρακα, πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα η Τράπεζα θεωρεί ότι η κατασκευή υποδομών στον τομέα φυσικού αερίου είναι ασύμβατη με τους κλιματικούς στόχους. Τεκμηριώνοντας την άποψη αυτή ισχυρίζεται τελικά ότι με την χρηματοδότηση τέτοιων έργων ενισχύεται η παραγωγή έρευνα και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και αυξάνεται η κατανάλωσή τους. Επίσης, υπάρχουν τεχνικά εμπόδια για την μετατροπή νέων υπαρχόντων υποδομών αγωγών σε αγωγούς εναλλακτικών καυσίμων καταλήγοντας αναφέρει στην ανάγκη ανακατεύθυνσης επενδύσεως σε τομείς ΑΠΕ.

Μήπως η έκδοση του οδηγού δεικτών ESG πρέπει να αρχίσει να αναθεωρείται ήδη από τώρα ώστε να περιληφθούν και νέοι δείκτες που θα δείχνουν τις εταιρικές προοπτικές με προβολή στο μέλλον; Δεν αρκεί να υποστηρίζεται η καθολική π.χ. ηλεκτροκίνηση των οχημάτων όταν η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό της τάξης του 74% λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή να εξαγγέλλετε πρόωρη απολιγνιτοποίηση της χώρας με μοναδικό όπλο τη στροφή της ηλεκτρικής παραγωγής αποκλειστικά σε φυσικό αέριο. Τέτοιες λύσεις δεν γίνονται δεκτές ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει τονίσει κατά το παρελθόν την αντίθεση της μονομερούς στροφής σε φυσικό αέριο σαν αποκλειστικό εργαλείο στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι νέοι δείκτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν νέα χρηματοδοτικά πρότυπα προοπτική μετάβασης εταιρών σε καινοτόμες τεχνολογίες που θα μετατρέπουν παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες σε καθαρά ανανεώσιμες διεργασίες και την προσαρμογή τους σε νέες συνθήκες.