24/12/2019

Επιστολή 20 Ευρωβουλευτών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης του Μπαχρέιν για την αναστολή της θανατικής ποινής

Επιστολή 20 Ευρωβουλευτών από 4 Πολιτικές Ομάδες

Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, RenewEurope, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- προς τον  υπουργό Δικαιοσύνης του Μπαχρέιν, Abdullah AlKhalifa, συνυπέγραψε ο  Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της  ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης
Παπαδημούλης, για την αναστολή της εφαρμογής της θανατικής ποινής  στο Μπαχρέιν, με αφορμή την επικείμενη ετυμηγορία του δικαστηρίου  για τις υποθέσεις των Mohamed RamadhanIssa AliHussain και Hussain  AliMoosa Mohamed, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η ποινή της θανατικής ποινής που τους επιβλήθηκε βασίστηκε σε ομολογίες τους έπειτα από βασανιστήρια, ενώ από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, διεθνείς και τοπικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις επί της διαδικασίας διεξαγωγής της δίκης και του αναφαίρετου δικαιώματος του κάθε πολίτη σε μια δίκαιη δίκη.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης του Μπαχρέιν αφενός «να αναβληθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις υποθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη με πλήρη συμμόρφωσηστα διεθνή πρότυπα» και αφετέρου «να θεσπιστεί ένα μορατόριουμ για την θανατική ποινή με στόχο την μόνιμη κατάργησή της».

Όσον αφορά τις καταγγελίες για βασανιστήρια -σε μια χώρα που, αν μη τι άλλο, έχει ένα ιδιαιτέρως βεβαρημένο ιστορικό στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων- οι ευρωβουλευτέςζητούν να διεξαχθούν ανεξάρτητες και αξιόπιστες έρευνες για την διαλεύκανση των καταγγελιών, αλλά και να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί, εξαιτίας της νόμιμης και ειρηνικής δραστηριότητάς τους υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Εξακολουθούμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία, την προώθηση και την εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν», επισημαίνουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως από το 2017 όταν και η θανατική ποινή τέθηκε ξανά σε ισχύστο Μπαχρέιν -μετά από ένα de facto μορατόριουμ 6 ετών- 6 κρατούμενοι έχουν εκτελεστεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Προς: [τον υπουργό Δικαιοσύνης και Ισλαμικών Υποθέσεων, ShaikhKhalidbinAlibinAbdullahAlKhalifa.
Κοινοποίηση: στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕE στη Σαουδική Αραβία, στο Ομάν και το Μπαχρέιν, MichelleCervoned’Urso, και στον Πρεσβευτή του Μπαχρέιν στην ΕΕ, BahiaJawadAlJishi]

Αξιότιμε Υπουργέ,

Εμείς, οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε την βαθύτατη ανησυχία μας σχετικά με τις περιπτώσεις των δύο κρατουμένων, MohamedRamadhanIssaAliHussain και HussainAliMoosaMohamed, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα πως η ετυμηγορία της απόφασης για την υπόθεση θα καθυστερήσει έως και τις 25 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις περισσότερες Δυτικές χώρες και η επιλογή της μοιάζει σαν μια προσπάθεια των αρχών του Μπαχρέιν να υπονομεύσουν το εύρος των κινήσεων και τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης και να αντιδράσει ανάλογα με την εξέλιξη αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι σε μια παρόμοια προσπάθεια των αρχών του Μπαχρέιν να αποφύγουν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, το Ακυρωτικό Δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδίκασε, πέρυσι στις 31 Δεκεμβρίου, σε επτά χρόνια φυλάκισης τον γνωστό ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, NabeelRajab,.

Οι περιπτώσεις του Mohamed Ramadhan και του Hussain Moosa είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψή τους, διεθνείς και τοπικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις επί της διαδικασίας διεξαγωγής της δίκης και του αναφαίρετου δικαιώματος του κάθε πολίτησε μια δίκαιη δίκη. Η ποινή της θανατικής ποινής που τους επιβλήθηκε βασίστηκε σε ομολογίες τους έπειτα από βασανιστήρια - σε μια χώρα όπου οι ισχυρισμοί περί βασανιστηρίων από τους αξιωματούχους της επιβολής του νόμου είναι ευρέως διαδεδομένοι.

Από το 2017 όταν και η θανατική ποινή τέθηκε ξανά σε ισχύ -μετά από ένα de facto μορατόριουμ 6 ετών- 6 κρατούμενοι έχουν εκτελεστεί, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο και αποτρόπαιο ιστορικό παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, σας καλούμε:
-Να αναβληθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις υποθέσεις των Mohamed Ramadhan Issa Ali Hussain και Hussain Ali Moosa Mohamed, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα διεξαχθείμια δίκαιη δίκη με πλήρη συμμόρφωση στα διεθνή πρότυπα, χωρίς την προσφυγή στην απόφαση για θανατική ποινή και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν έπειτα από βασανιστήρια.
-Να διεξαχθούν, εγκαίρως, αξιόπιστες και ανεξάρτητες έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων, ιδιαίτερα εκείνων που έγιναν στις περιπτώσεις του Mohamed Ramadhan και Hussain Moosa, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρεθούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες των βασανιστηρίων.
-Να θεσπιστεί ένα μορατόριουμ για την θανατική ποινή με στόχο την μόνιμη κατάργησή της.
-Να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη φυλακή - συμπεριλαμβανομένων όλων όσων έχουν αυθαίρετα συλληφθεί, κρατούνται και έχουν καταδικαστεί επειδή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω νόμιμων και ειρηνικών δραστηριοτήτων.

Ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξακολουθούμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία, την προώθηση και την εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, όπως αναφέρεται και στο τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στο Μπαχρέιν, και συγκεκριμένα για την υπόθεση του Nabeel Rajab.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

HORWOOD Martin, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, VOADEN Caroline, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, MOHAMMED Shaffaq, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, BRGLEZ Milan, Σλοβενία - S&D, BOMPARD Manuel, Γαλλία -GUE/NGL, MELCHIOR Karen,Δανία – Renew Europe, IN `TVELD Sophie, Ολλανδία – Renew Europe, BILBAO BARANDIC AIzaskun, Ισπανία – Renew Europe, KIRTON-DARLING Jude, Ην. Βασίλειο - S&D, RITCHIE Sheila, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, OETJEN Jan-Christoph, Γερμανία – Renew Europe, VAUTMANS Hilde,Βέλγιο – Renew Europe, NETHSINHA Lucy, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, SANTOS Isabel, Πορτογαλία - S&D, VILLUMSEN Nikolaj, Δανία - GUE/NGL, ERNST Cornelia, Γερμανία - GUE/NGL, KÖSTER Dietmar, Γερμανία - S&D, HEIDE Hannes, Αυστρία - S&D, ZVER Milan, Αυστρία - EPP, PAPADIMOULIS Dimitrios, Ελλάδα - GUE/NGL.