12/01/2020

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική – Είναι λάθος να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1: Η πρόκληση της συναίνεσης σήμερα στην Ελλάδα έχει ονοματεπώνυμο, αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας και λέγεται Προκόπης Παυλόπουλος

Χρειαζόμαστε πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική – Είναι λάθος να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Και δυστυχώς αυτό το λάθος ο Μητσοτάκης το έκανε

Είναι καλύτερο και υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας το να υπάρχει απλή αναλογική και η κάθε ψήφος να μετράει το ίδιο

Σε συνέντευξή του στον τ/σ ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Πρωινοί Τύποι" (Ν. Ρογκάκος - Π. Στάθης) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στο σύστημα της απλής αναλογικής, στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στα ελληνοτουρκικά. Αναλυτικότερα:

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ έχει σύστημα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας εδώ και δεκαετίες και τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, γιατί έκαναν το κράτος μαγαζί του κόμματος, χρησιμοποίησαν την έλλειψη κοινοβουλευτικού ελέγχου και συνεργασιών για να κάνουν πελατειακά κόλπα, διαφθορές και κολλητιλίκια, και τίναξαν την μπάνκα στον αέρα.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας εξασφαλίζουν την ισοτιμία της ψήφου όλων των πολιτών, αυτό είναι η απλή αναλογική. Η πρόβλεψή μου είναι ότι αυτό το σύστημα που θα ψηφίσει η ΝΔ, μόνη της γιατί δεν χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και γίνουν οι εκλογές θα δουλέψει υπέρ του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Παρόλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο και υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας το να υπάρχει απλή αναλογική και η κάθε ψήφος να μετράει το ίδιο. Γιατί οι κυβερνήσεις συνεργασίας εξασφαλίζουν περισσότερους ελέγχους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και ταμείο από αυτό που λεηλάτησε τη χώρα: Να έχει το κάθε κόμμα που έχει την πλειοψηφία την αίσθηση ότι το κράτος είναι μαγαζί του.

Αν είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας και δεν ήταν ο Μητσοτάκης το απόλυτο αφεντικό δεν θα ήταν τόσο εύκολο να πάει στην Αμερική και να δώσει 2 εκατ. σε μια ιδιωτική Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, χρήματα που τα στερεί από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και το ασφαλιστικό, προκειμένου να κάνει κολλητιλίκια με κάποιους παράγοντες της ομογένειας και να «χρυσώσει το χάπι» στο παραιτηθέντα Διαματάρη.

Η πρόκληση της συναίνεσης σήμερα στην Ελλάδα έχει ονοματεπώνυμο, αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας και λέγεται Προκόπης Παυλόπουλος. ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας δίνουν τη δυνατότητα σε ΝΔ και Μητσοτάκη για μια ιστορική ευκαιρία, την ώρα που έχουμε μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και όλη αυτή την ανασφάλεια στο διεθνές περιβάλλον, να βγάλουμε έναν ΠτΔ με πάνω από 280 ψήφους. Κι αυτό θα είναι ένα σήμα εθνικής συναίνεσης με σφραγίδα και υπογραφή.

Ο κ. Παυλόπουλος δεν είναι ούτε Συριζαίος, ούτε μπολσεβίκος, ούτε φιλο-Τσίπρας. Ήταν το δεξί χέρι του Κων/νου Καραμανλή, από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και όλοι θεωρούν ότι έχει επιτελέσει με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει να το κάνει. Είναι δημοφιλέστατος.

Θεωρώ ότι αν ο Μητσοτάκης βάλει τον Παυλόπουλο, έναν πετυχημένο ΠτΔ στην άκρη, στο όνομα μιας άλλης υποψηφιότητας, καταστρέφοντας τη δυνατότητα συναίνεσης τη στιγμή που έχουμε ανάγκη από εθνική ομοψυχία, θα είναι ιστορικό λάθος.

Εμείς αποδείξαμε ότι όταν είχαμε τη δυνατότητα να βγάλουμε και δικό μας άνθρωπο, επιλέξαμε τον Παυλόπουλο. Αν αυτό ήταν σωστό και χρήσιμο τότε, είναι δυο φορές τώρα.
Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης σκέφτεται όντως τον Β. Βενιζέλο για ΠτΔ ή ρίχνουν το όνομά του στο τραπέζι, προκειμένου οι αντιδράσεις που θα προκληθούν για τον Βενιζέλο να εμφανίσουν ως καλύτερη μια άλλη πρόταση. Θεωρώ ότι ο Βενιζέλος θα ενώσει του Έλληνες εναντίον του.

Ο εξωραϊσμός των πραγμάτων, όταν έχουμε αυτή την τουρκική προκλητικότητα, είναι ανώφελος και επιζήμιος. Πριν από 20 περίπου μέρες, σε μια κορυφαία συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, που υπήρξε αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη, σημείωσα με ικανοποίηση ότι ο Τσίπρας έβγαλε από την ατζέντα της αντιπολίτευσης τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά, πρότεινε μια γραμμή πλεύσης κι ο Μητσοτάκης είπε ότι προσυπογράφει όσα είπε ο Τσίπρας.

Αυτά τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη, γιατί χρειαζόμαστε πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική, με δεδομένο ότι τα πράγματα είναι σκούρα για εμάς και δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε με εθνική ομοψυχία ένα σχέδιο, που να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι, είναι λάθος. Και δυστυχώς αυτό το λάθος ο Μητσοτάκης το έκανε. Γιατί στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν σταθεροί φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα. Που σημαίνει δεν δίνω χωρίς να πάρω.

Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές. Και η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε μία λέξη καταδίκης για την τουρκική προκλητικότητα. Αντιθέτως, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον φίλο του τον Ερντογάν, που είναι σπουδαίος. Οι δε κοινές δηλώσεις ήταν, δυστυχώς για την Ελλάδα, με τον Μητσοτάκη σε ρόλο κομπάρσου -από τα 17 λεπτά μίλησε λιγότερο από 1,5 λεπτό-, ενώ όσες φορές προσπάθησε να βάλει ένα θέμα υπέρ της Ελλάδας εισέπραξε πάγο από τον Τραμπ.

Η αλήθεια είναι, για να δούμε και τι θα κάνουμε, ότι η Ευρώπη καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά δεν ενεργοποιεί τις κυρώσεις, το ΝΑΤΟ λέει «βρείτε τα» κι ο Τραμπ κάνει πλάτες στον Ερντογάν.

Γνώμη μου είναι ότι αυτό το έδαφος, πάνω στο οποίο φάνηκε να συγκλίνουν Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή και που στην προοπτική του έχει και ελληνική πρωτοβουλία για συνυποσχετικό για τη Χάγη, θα πρέπει να δουλευτεί μεταξύ όλων των κομμάτων και πρωτίστως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι είναι ώρα να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα κι ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο δαιμονοποιείται, είχε την τόλμη και την ευθύνη να στηρίξει και στον προϋπολογισμό τις δαπάνες για την άμυνα. Την ίδια, όμως, ώρα ζητάμε διαφάνεια, γιατί έχουν χαθεί πολλά δισεκατομμύρια από σκάνδαλα στον χώρο των εξοπλισμών.