ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

23/01/2020

Χρ. Σπίρτζης: Ο προοδευτικός χώρος θα ανατρέψει τα στρεβλά σχέδια της δεξιάς - βίντεο

Χρ. Σπίρτζης: Ο προοδευτικός χώρος θα ανατρέψει τα στρεβλά σχέδια της δεξιάς - βίντεοΟμιλία στην Ολομέλεια του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο

 

Την πεποίθησή του ότι στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο προοδευτικός χώρος θα μπει ανάχωμα στα στρεβλά σχέδια της δεξιάς εξέφρασε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου περί της εκλογής βουλευτών τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι η Ελλάδα της συνεργασίας ή η Ελλάδα της χρεωκοπίας και αποκάλεσε προσβολή προς τη βούληση του ελληνικού λαού τα διακινούμενα από στελέχη της ΝΔ σενάρια για διπλές εκλογές που θα "κάψουν" την απλή αναλογική.

«Σε μια εποχή που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει βαριά εθνικά θέματα, θα περιμέναμε να φέρνατε ένα εκλογικό σύστημα που θα οδηγεί σε συνεργατικές λογικές, αντ΄ αυτού, φέρνετε χωρίς διαβούλευση έναν εκλογικό νόμο από τα παλιά» τόνισε.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ζητάει τη συναίνεση τραυματίζει με κυνικό τρόπο κάθε περιθώριο σύγκλισης με τις πράξεις της ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει πιστός στις ιδεολογικές του αρχές περί Δικαιοσύνης, ισότητας και λαϊκής κυριαρχίας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ήταν αυτές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και παράλληλα κατηγόρησε την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ότι με τις πολιτικές που σήμερα ακολουθεί αποδεικνύει ότι δεν είχε την ευαισθησία να κάνει ίχνος αυτοκριτικής για τους λόγους που η Ελλάδα πτώχευσε και ο ελληνικός λαός έζησε τα σκληρά χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής εξήγησε ότι η πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο οδηγεί σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που στηρίζονται σε κοινωνικές μειοψηφίες ενώ ξεκαθάρισε ότι αν και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δείξει την υπευθυνότητά της με σειρά πράξεων (εκλογή ΠτΔ, ψήφος αποδήμων, εκλογή Προέδρου Βουλής) δεν θα έχει σε καμία περίπτωση ανοικτή την πόρτα σε ακροδεξιές λογικές που χαρακτηρίζουν πλήθος πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

«Η χώρα έχει ανάγκη την λογική της συνεργασίας, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές» είπε, ακόμη, ο Χρήστος Σπίρτζης που χαρακτήρισε την ανάγκη κυβερνησιμότητας που προβάλλει η Νέα Δημοκρατία ως ψευτοδίλημμα.

 

Ολόκληρη η ομιλία του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ:

Υπεύθυνη αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, α λα καρτ η διάθεση συγκλίσεων της ΝΔ

Με ευρεία πλειοψηφία, μόλις χθες εκλέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες εβδομάδες πριν ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τη συμμετοχή των αποδήμων συμπατριωτών μας στις εθνικές εκλογές και έξι μήνες πριν εκλέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τρεις πράξεις που δείχνουν την υπευθυνότητα του κόμματος μας και της αντιπολίτευσης, την πραγματική διάθεσή μας για την εύρεση συγκλίσεων του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς, σήμερα η κυβέρνηση με πολύ ηχηρό τρόπο διέψευσε τις εξαγγελίες της για πολιτικές συγκλίσεις, όλα θυσιάστηκαν μπροστά στη συνήθη μικροκομματική τακτική και αντίληψη της συντηρητικής παράταξης, της δεξιάς πολυκατοικίας. Οι συναινέσεις για τη Νέα Δημοκρατία είναι Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και οι διαφωνίες είναι Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο. Και από ότι βλέπουμε το ίδιο τηρείτε και για στελέχη της παράταξής σας που τίμησαν τους Θεσμούς και τη χώρα όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος. Τη μία ημέρα δεν τον ψηφίζετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την άλλη ημέρα του δίνετε συγχαρητήρια και τον επικαλείστε. Αν οι εκκλήσεις σας ήταν ειλικρινείς σε μια εποχή που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει βαριά εθνικά θέματα, τη ρευστότητα στο διεθνές σκηνικό, τις ανακατατάξεις στην περιοχή μας, την κρίση στην Ευρώπη, θα περιμέναμε να φέρνατε έναν άλλον εκλογικό νόμο, να αναζητήσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα οδηγεί σε συνεργατικές λογικές, σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης. Αντ΄ αυτού, φέρνετε για ψήφιση έναν εκλογικό νόμο από τα παλιά με διαβούλευση ενός σαββατοκύριακου που όχι μόνο δεν αποπνέει διάθεση για συνθέσεις αλλά τραυματίζει με κυνικό τρόπο αυτό που δήθεν επικαλείστε. Προσβάλλετε τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα της ψήφου των πολιτών, το Σύνταγμα και ταυτόχρονα τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Χτίζετε τοίχους, το μόνο που υπηρετείτε είναι το τρίπτυχο "επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία".

 

Χτίζουν τοίχους στον πολιτικό διάλογο οι εμπνευστές της αριστερής παρένθεσης

Η ΝΔ και η κυβέρνηση χτίζει τοίχους για να μη διαμορφωθεί ένα διαφορετικό περιβάλλον, ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα ακόμη και εκεί που διαφωνούμε, για τον τρόπο που θα διεξαχθεί πολιτισμένα ο πολιτικός διάλογος. Ακούσαμε πριν τον κύριο Λιβάνιο, έλεγε διάφορες εκφράσεις, είμαστε άσχετοι είπε για το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κάναμε και εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργήθηκε από τον νόμο Σκανδαλίδη και το δικό μας νόμο του 2016. Ακούσαμε και στις συνεδριάσεις των επιτροπών ερωτήσεις όπως γιατί δεν αλλάξαμε τον νόμο το πρώτο εξάμηνο του 2015. Θα σας εξηγήσω γιατί επειδή είσαστε δήθεν λάτρεις του Συντάγματος και της θεσμικότητας. Οι εκλογές έγιναν τον Γενάρη του `15 και εκτός από εσάς που ζητούσατε κάθε εβδομάδα εκλογές όλοι οι άλλοι ήξεραν ότι ψηφίζουμε για τετραετία στη χώρα μας άρα οι εκλογές έπρεπε να γίνουν τον Γενάρη του 2019. Οι μόνοι που θέλατε να γίνουν εκλογές και υπηρετούσατε την αριστερή παρένθεση ήσασταν εσείς και το κόμμα σας. Επομένως, πολύ σωστά ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος για την απλή αναλογική το 2016 και καταργήθηκαν οι αντισυνταγματικές προβλέψεις για τις οποίες σήμερα κάνουμε αίτηση ακύρωσης. Γιατί έχετε αυτή τη δογματική αντίληψη ενάντια στην απλή αναλογική; Γιατί είχατε αυτή τη στάση της διαβούλευσης για ένα σαββατοκύριακο;

 

Μένουμε πιστοί στις αρχές της ισότητα και της λαϊκής κυριαρχίας

Εμείς μένουμε πιστοί στις ιδεολογικές μας αρχές, της Δικαιοσύνης, της ισότητας, της λαϊκής κυριαρχίας και για αυτό το πάγιο αίτημα του προοδευτικού κόσμου και της αριστεράς το κάναμε πράξη, ψηφίσαμε το 2016 την απλή αναλογική και μαζί με αυτό ψηφίσαμε και δύο μεγάλες τομές, η μία είναι η ψήφος στα 17 και η δεύτερη η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Αντί λοιπόν σήμερα να καθόμαστε να δούμε πως θα γίνει πιο δίκαιο το σύστημα των εκλογών, ποιες θα πρέπει να είναι οι εκλογικές περιφέρειες, ερχόμαστε με τις γνωστές θέσεις της ΝΔ, μετά από μη διαβούλευση ενός σαββατοκύριακου για να συζητήσουμε στη Βουλή τον εκλογικό νόμο.

Μοιάζει σαν να μην σας έχουν αγγίξει καθόλου τα χρόνια της κρίσης. Μoιάζει σαν να μην έχουν οδηγήσει στη χρεωκοπία της χώρας οι δικές σας κυβερνήσεις και οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Μοιάζει σαν να μη βγάλατε κανένα συμπέρασμα από τα μνημόνια, από το τι πέρασε η κοινωνία μας. Μοιάζει σαν να μην έχετε συζητήσει ποτέ μέσα στο κόμμα σας, έτσι ως ίχνος ευαισθησίας και αυτοκριτικής ποιες πολιτικές υπηρετήσατε για να φτάσετε τη χώρα εκεί που τη φτάσατε, στη χρεωκοπία. Βέβαια οι συνέπειες είναι πολλές, αυτός ο διάλογος κουφών που κάνετε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και όχι Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή έχει δείξει τα αποτελέσματα. Έχει δείξει τα αποτελέσματα στο επιτελικό κράτος, έχει δείξει τα αποτελέσματα στο φαίνεσθαι και όχι πως αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, έχει δείξει τα αποτελέσματα στην παραγωγική δομή της χώρας και στο ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο, έχει δείξει τα αποτελέσματα στο ότι δεν θέλατε και δεν εφαρμόσατε ποτέ ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο σε κάποιο τομέα και βέβαια έχει δείξει τα αποτελέσματα στη δημόσια διοίκηση όπου εκεί δεν αναζητείτε συγκλίσεις.

 

Κενό περιεχομένου το ψευτοδίλημμα της κυβερνησιμότητας

Ακουσα τις τοποθετήσεις στις επιτροπές για το ψευτοδίλημμα της κυβερνησιμότητας. Σήμερα το επαναλάβετε έναντι της άνισης μεταχείρισης του συνασπισμού κομμάτων. Πραγματικά οι συλλογισμοί σας ακυρώνουν την πρόσφατη ιστορία σας, ακυρώνουν τα επιχειρήματα που δήθεν είχατε και έχετε για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Πού μπήκε θέμα κυβερνησιμότητας στη χώρα όταν ένα κόμμα δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ακυρώνετε τη κοινή λογική, μας παρουσιάσατε ακραία παραδείγματα, αν ένα κόμμα - λέει - έχει 48% δεν θα μπορεί να κάνει αυτοδυναμία; Μα, αν σας δώσουμε τους πίνακες, θα δείτε ότι σε τέτοια σενάρια που είναι ακραία, θα δείτε ότι και με 33% ένα κόμμα μπορεί να έχει αυτοδυναμία. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι δεδομένη παράλληλα, όμως, είναι κοινωνική μειοψηφία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Αυτά δεν τα βλέπετε;

 

Η Ελλάδα της συνεργασία ή η Ελλάδα της χρεωκοπίας

Για εμάς το δίλημμα είναι αν θα έχουμε ένα σύστημα στην Ελλάδα της συνεργασίας σε αντίθεση με εσάς που θέλετε να έχετε ένα σύστημα που θα οδηγεί στην Ελλάδα της χρεωκοπίας με όλα τα συνεπακόλουθα. Δηλαδή με ένα κράτος λάφυρο, με το να βάζετε το κομματικό μητρώο στο κράτος, να βάζετε τους κομματικούς παππούδες στο κράτος, να αλλάζετε το νόμο για το επιτελικό κράτος μέσα σε έξι μήνες, 24 φορές, το νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση 20 φορές, να έχετε κατ` εξαίρεση τουλάχιστον 20 διατάξεις για προσλήψεις, μετατάξεις και τοποθέτηση θέσεων μη τηρώντας καν την αρχή, που δήθεν, επικαλείστε, για τη συνέχεια του κράτους. Δεν μπορεί να μην σας πούμε αυτά τα πράγματα που είναι συνέπεια αυτής της πολιτικής, των μονοκομματικών κυβερνήσεων ενός πλειοψηφικού συστήματος που θίγει και την ισοτιμία της ψήφου και τη Δικαιοσύνη και τη λαϊκή κυριαρχία.

 

Ανάγκη για κυβερνήσεις λαϊκής πλειοψηφία, ρεκόρ ψεμάτων από την κυβέρνηση

Εγώ θεωρώ ότι με βάση αυτές τις αρχές πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις που στηρίζονται όχι μόνο στη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και στην κοινωνική πλειοψηφία, στη λαϊκή πλειοψηφία. Δεν μπορεί να υπερασπίζετε τη λαϊκή κυριαρχία και να αλλοιώνετε τόσο βάναυσα τη βούληση του ελληνικού λαού. Κύριε υπουργέ, οι δηλώσεις των στελεχών σας στις επιτροπές και όχι μόνο για τις διπλές εκλογές είναι κατά τη γνώμη μας μια προσβολή στον ελληνικό λαό και την έκφραση του. Δεν γίνεται μέσα στις επιτροπές του κοινοβουλίου αυτό που εννοεί, αυτό που λέει, αυτό που εξαγγέλλει η ΝΔ να είναι ότι θα πάμε τη χώρα σε διπλές εκλογές για να ακυρώσουμε την απλή αναλογική. Κατ` αρχάς θα ήθελα να σας πω ότι δεν θα σας δώσουμε το δικαίωμα αυτό, ευτυχώς για τη χώρα, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό. Ακούσαμε τις δηλώσεις σας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό σας το εύχομαι αλλά είναι μια πραγματική απειλή για τον ελληνικό λαό αν συνεχίσετε να ασκείτε τις πολιτικές που ασκείτε. Μας κάνατε έκκληση για να έχουμε συνεργασία στα θέματα του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, είναι ανοικτή η πόρτα μας αλλά δεν είναι καθόλου ανοικτή η πόρτα μας σε όλα τα υπόλοιπα που προχωράτε. Δεν είναι καθόλου ανοικτή η πόρτα μας και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσει η χώρα σε μια ακροδεξιά κατεύθυνση σε συγκεκριμένες πτυχές. Ασχοληθείτε με το Μετρό της Θεσσαλονίκης που δεν θα το κάνετε ποτέ, ασχοληθείτε με αυτά που προεκλογικά εξαγγέλατε για την ανάπτυξη που είμαστε το 2ο εξάμηνο σε ρεκόρ απολύσεων, που έχουμε ρεκόρ μείωση βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών και της ανεργίας και ρεκόρ των ψεμάτων που λέγατε για το Ελληνικό, για τα έργα υποδομών, για όλες τις αναπτυξιακές δράσεις και μετά θα έρθετε να τα πούμε πάλι.

 

Αφήστε το προσφυγικό για όσους τιμούν τους Μικρασιάτες και τον Ποντιακό Ελληνισμό

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσετε αυτά που γίνονται στο πάνω τετράγωνο που είναι η σπορά της πολιτικής δηλαδή το να υπάρχουν λογικές άλλης αντιμετώπισης από την ιστορία μας, από την παράδοσή μας, από τι μας δίδαξαν και τι πέρασαν οι παππούδες. Εσείς κοπτόσασταν για τον απόδημο ελληνισμό να εκφραστούν στις εκλογές και αν θυμάμαι καλά κόπτεστε και για το προσφυγικό στοιχείο, για τους Μικρασιάτες, για τους Πόντιους, για τον Αιγυπτιακό ελληνισμό, σε πλήρη αναντιστοιχία σε όσα έχετε κάνει και για το προσφυγικό και για το μεταναστευτικό. Όταν θέλετε να έχετε κλειστά κέντρα, στρατόπεδα επί της ουσίας, φυλακές για αυτούς τους ανθρώπους, δεν τιμάτε ούτε την παράδοση, ούτε την ιστορία, ούτε την παππούδες μας. Και αναδεικνύεται πάλι μια πτυχή άλλη από αυτήν που επικαλείστε για την έννοια σας για τον απόδημο ελληνισμό που είναι αυτή του μεταναστευτικού και όχι του προσφυγικού. Του προσφυγικού αφήστε το για τους άλλους, για εμάς, για όσους πραγματικά τιμούν το μικρασιατικό στοιχείο, τον ποντιακό πολιτισμό και τους Αιγυπτιώτες. Όχι δήθεν. Και προφανώς δεν θα κρατήσουμε τη δική σας στάση στα εθνικά θέματα παρότι οι αλλαγές δογμάτων που έχετε επιδείξει, αυτό του δεδομένου συμμάχου, του προβλέψιμου συμμάχου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξυπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα φέρουν προοδευτική κυβέρνηση

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό με αυτά που κάνετε θα μας κάνετε όλους να ξεπεράσουμε διαφορές και διαφωνίες που είχαμε, και πληγές που είχαμε στο παρελθόν και θα έχουμε όχι μόνο προοδευτική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα γίνουν διπλές εκλογές αλλά θα πάρουμε και την πρωτοβουλία αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση για τη σύγκλιση επιτροπών των κομμάτων της αντιπολίτευσης του προοδευτικού χώρου προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση που θα σέβεται τη ψήφο του ελληνικού λαού ώστε μετά τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική να ψηφιστεί με πάνω από 200 ψήφους ξανά η απλή αναλογική και να μην υλοποιήσετε τα στρεβλά σχέδια που έχετε για τη νόθευση της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ