24/01/2020

Μ. Χατζηγιαννάκης: Για τα οφίτσια στα γαλάζια παιδιά και τους γαλάζιους γέροντες - βίντεο

Σημεία τοποθέτησης του βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Για τα οφίτσια στα γαλάζια παιδιά και τους γαλάζιους γέροντες

Την άποψη πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για την κυβερνησιμότητα της χώρας, αλλά για το πώς θα μοιράσει τα οφίτσια και τις καρέκλες στα γαλάζια παιδιά και τους γαλάζιους γέροντες εξέφρασε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, οι βουλευτές της ΝΔ ισχυρίζονται πως το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογική που χαρίζει 40 έδρες στο πρώτο κόμμα προσφέρει διεθνές κύρος στη χώρα. Επισήμανε ότι, λέγοντας κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Γερμανία, η Ισπανία και όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν την απλή αναλογική δεν έχουν κύρος, δεν γίνονται εκεί επενδύσεις και πως πρόκειται για επιχειρήματα που στερούνται στοιχειώδους λογικής.

Απορρίποντας τις αιτιάσεις αυτές ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης παρατήρησε ότι τη Νέα Δημοκρατία δεν την ενδιαφέρει στ’ αλήθεια ούτε η συνεργασία, ούτε η κυβερνησιμότητα. και ότι το μόνο που την ενδιέφερε και την ενδιαφέρει η νομή της εξουσίας, καθώς δέκα χρόνια κρίσης δεν της δίδαξαν τίποτα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Οι βουλευτές της ΝΔ δεν θέλησαν ούτε πρόκειται να θελήσουν ποτέ να αλλάξει σελίδα η χώρα. Θεωρούν διαχρονικά κληρονομικό τους δικαίωμα να κυβερνούν αυτόν τον τόπο και για αυτό τους κακοφαίνεται όταν ο λαός τους γυρίζει την πλάτη.”

Συνέχισε διαπιστώνοντας πως η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη απ’ ότι θέλει να την παρουσιάζει το πολιτικό σύστημα, πως είναι πολύ πιο έτοιμη για αλλαγές και για κυβερνήσεις συνεργασίας και πως το μόνο που θέλει είναι να ακούει την αλήθεια. “Τα στελέχη της Νέα Δημοκρατίας όμως δεν του λένε την αλήθεια. Δεν του λένε πως το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα μοιράσουνε τα οφίτσια σε γαλάζια παιδιά και σε γαλάζιους γέροντες. Και πως εφόσον προκύψουν από το σύστημα της απλής αναλογικής κυβερνήσεις συνεργασίας, πολύ απλά δεν φτάνουν τα οφίτσια αυτά να καλύψουν το σύνολο των δικών τους ανθρώπων”.

Κλείνοντας, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης επισήμανε πως η πραγματικότητα είναι μία και συνίσταται στο γεγονός πως η συντηρητική παράταξη αυτής της χώρας θεωρούσε διαχρονικά την εξουσία δικό της φέουδο. “Δεν μπορεί (σσ η συντηρητική παράταξη) ούτε να δεχθεί, ούτε να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, εφόσον δεν εξυπηρετεί τα δικά της σχέδια και προσπαθεί με το σημερινό νομοσχέδιο να διασφαλίσει ότι δεν θα μοιράζεται την εξουσία με κανένα”, κατέληξε.