25/01/2020

Συνάντηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την διαχείριση απορριμμάτων

Συνάντηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  με θέμα την διαχείριση απορριμμάτων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020, στη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Βίτσα, Χαράς Καφαντάρη, Θανάση Παπαχριστόπουλου και αντιπροσωπείας του Δυτικού Μετώπου αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, με αιχμή την κατάσταση που επικρατεί στην Φυλή, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δυτικού Μετώπου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν φέρει στη Βουλή το κρίσιμο αυτό θέμα, που ανησυχεί έντονα τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, με την κατάθεση Αναφοράς τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η οποία περιελάμβανε την κοινή δήλωση των επτά Δημάρχων του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στην απάντησή του δήλωσε αναρμόδιο, προσβάλλοντας ακόμη και την κοινή λογική χωρίς καν ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής, που το ίδιο εποπτεύει, ενημέρωση για το τι πρόκειται να συμβεί, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κι αυτό από την πλευρά του, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα θιγόμενα από τους Δημάρχους ζητήματα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα άκουσαν με προσοχή όλα τα θέματα που έθεσε ενώπιών τους η αντιπροσωπεία του Δυτικού Μετώπου, σημείωσαν ότι το οριστικό με σαφές χρονοδιάγραμμα κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής – ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – συνδέεται άρρηκτα με την επιτάχυνση της υλοποίησης του υπάρχοντος Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και των συνοδών έργων, καθώς και την όσο το δυνατόν πιο άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για χωροθέτηση σύγχρονων, νόμιμων και υπό δημόσιο έλεγχο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο.
Η σαρωτική στροφή σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και η μετάβαση σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, που θα λειτουργεί στη βάση των αρχών της εγγύτητας μέσα από την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) των Δήμων, αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να παρακολουθούν στενά το θέμα, να συνεχίσουν τον διάλογο και την επικοινωνία με φορείς, συλλογικότητες και πρωτίστως τους φορείς τους Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής και να συνδράμουν με κάθε μέσο για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Δραγασάκης Γιάννης