27/01/2020

Ερώτηση του Αλ. Μεϊκόπουλου σχετικά με την ανάγκη απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου για τις διακομιδές από τα νησιά των Σποράδων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ Μαγνησίας για τις διακομιδές από τα νησιά των Σποράδων

Σήμερα, όλες οι διακομιδές από τις Σποράδες γίνονται προς το λιμάνι του Βόλου, όπου τους ασθενείς παραλαμβάνουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχει απαγορευτικό από το λιμενικό λόγω κακοκαιρίας, επιτρέπεται η διακομιδή στο λιμάνι του Πλατανιά Μαγνησίας, καθώς αυτό είναι το αμέσως κοντινότερο στο νησί της Σκιάθου.

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μία τέτοιας διακομιδής ενός ηλικιωμένου από το νησί της Σκιάθου προς το λιμάνι του Πλατανιά, ο ασθενής δυστυχώς κατέληξε κατά την αναμονή ασθενοφόρου στο λιμάνι του Πλατανιά.

Το περιστατικό αυτό, φέρνει για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο την ανάγκη προμήθειας του ΕΚΑΒ Μαγνησίας με το δικό του σκάφος-πλωτό ασθενοφόρο για την εξυπηρέτηση των διακομιδών από τις Σποράδες.

Οι πλωτές διακομιδές είναι αρκετά κοστοβόρες και κάθε χρόνο απορροφούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ, καθώς ελλείψει ιδιόκτητου πλωτού ασθενοφόρου, το έργο των διακομιδών εκτελούν συνήθως πλωτά ιδιωτικά ταξί και σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις σκάφη του Λιμεναρχείου Βόλου.

Καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει τη διακομιδή από την κατοικία του ασθενούς με ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας του νησιού, τη μεταφορά του με πλωτό ιδιωτικό ταξί, την παραλαβή του από το ΕΚΑΒ Μαγνησίας και την μεταφορά του στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της διαδικασίας είναι μεγάλο.

Άλλωστε, η δαπάνη αυτή καλύπτεται τόσο στην περίπτωση των ασφαλισμένων όσο και στην περίπτωση των ανασφάλιστων ασθενών, όπου το ΕΚΑΒ διαθέτει πάντα ένα ποσό στον προϋπολογισμό του για την κάλυψη των εξόδων των ανασφάλιστων.

Η έλλειψη ειδικού ιδιόκτητου πλωτού ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ Μαγνησίας, εκτός από το γεγονός ότι επιβαρύνει δυσανάλογα τον προϋπολογισμό του, δημιουργεί και πραγματικό θέμα ασφάλειας των ασθενών που διακομίζονται.

Ένα πλωτό ασθενοφόρο είναι εξοπλισμένο όπως και ένα κανονικό ασθενοφόρο, δηλαδή, με τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνικό εξοπλισμό για την παροχή των πρώτων βοηθειών, τη σταθεροποίηση και τη μη επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς κατά τη διακομιδή. Τέτοιον εξοπλισμό φυσικά δεν διαθέτουν τα πλωτά ιδιωτικά ταξί.
Σε συναντήσεις που είχα με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το θέμα, τόσο στα τέλη του 2018, όσο και τον Απρίλιο του 2019 είχα τονίσει πως οι Σποράδες είναι νησιά με μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες. Επομένως, υπάρχει πραγματική ανάγκη κάλυψης των νησιών αυτών με πλωτό ασθενοφόρο, ώστε να εξασφαλίζεται αμεσότητα, ταχύτητα αλλά και καλύτερη υγειονομική φροντίδα των ασθενών κατά τις διακομιδές.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζοντας την πρακτική αναγκαιότητα της κάλυψης των Σποράδων με πλωτό ασθενοφόρο, είχε λάβει πολιτική απόφαση για τη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την τοποθέτηση πλωτού ασθενοφόρου στα νησιά των Σποράδων, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Επειδή, το ΕΚΑΒ Μαγνησίας δεν διαθέτει ιδιόκτητο πλωτό ασθενοφόρο για τη διενέργεια των διακομιδών από τις Σποράδες.
Επειδή, αυτή τη στιγμή το έργο των διακομιδών εκτελούν συνήθως πλωτά ιδιωτικά ταξί και σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις σκάφη του Λιμεναρχείου Βόλου.

Επειδή, για το λόγο αυτό οι πλωτές διακομιδές γίνονται αρκετά κοστοβόρες και απορροφούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ.

Επειδή, η έλλειψη ειδικού ιδιόκτητου πλωτού ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ Μαγνησίας δημιουργεί πραγματικό θέμα ασφάλειας των ασθενών που διακομίζονται.

Επειδή, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζοντας την πρακτική αναγκαιότητα της κάλυψης των Σποράδων με πλωτό ασθενοφόρο, είχε δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την τοποθέτηση πλωτού ασθενοφόρου στα νησιά των Σποράδων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να ολοκληρωθούν οι δρομολογούμενες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενέργειες και να αποκτήσει το ΕΚΑΒ Μαγνησίας πλωτό ασθενοφόρο για τις διακομιδές από τα νησιά των Σποράδων;
Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος