ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/01/2020

Ν. Γκαρά: «Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού χρήζει συνολικής παρέμβασης - Καλωσορίζουμε την Κυβέρνηση της ΝΔ στη θέση μας» - βίντεο

Ν. Γκαρά: «Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού χρήζει συνολικής παρέμβασης - Καλωσορίζουμε την Κυβέρνηση της ΝΔ στη θέση μας» - βίντεο



Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Γκαρά, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις»

Την άποψη ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος χρήζει συνολικότερης παρέμβασης από την Κυβέρνηση, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου, Ν. Γκαρά, κατά τη συζήτηση για το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις».

Η κα Γκαρά κατά την παρέμβαση της σημείωσε ότι σε αυτό το Σχέδιο Νόμου η Νέα Δημοκρατία «έρχεται στα λόγια» των όσων έπραξε και υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δείχνει να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική και με σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι η παρέμβαση του κοινωνικού κράτους, μέσω των επιδομάτων.
Από την άλλη, η Βουλευτής υπενθύμισε τον ακραίο λαϊκισμό με τον οποίο πορεύθηκε προεκλογικά το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, όταν οι Βουλευτές της ΝΔ έφτασαν στα τηλεοπτικά πάνελ να υποστηρίζουν πως «το δίλημμα μέχρι τις εκλογές θα είναι: ή είσαι με τα επιδόματα, με νέα μέτρα στήριξης των αδυνάτων ή είσαι με την ανάπτυξη».
Ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά για να δείξει την κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος: «ο Έβρος λοιπόν, ο οποίος δεκαετίες τώρα αντιμετωπίζει έντονα κύματα μετανάστευσης προς το εξωτερικό ή σε μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία συνεχής πληθυσμιακή αιμορραγία».
Για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως στον Δήμο Ορεστιάδας μόνο το 2019 η συνολική μείωση του πληθυσμού είναι 550 άτομα.
Η Βουλευτής σημείωσε ότι ως μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που συστήθηκε το 2017, συνέδραμε – στο πλάι καταξιωμένων επιστημόνων - στην έκδοση του πορίσματος που διαπιστώνει πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρειάζεται:
• Η ανάκαμψη της οικονομίας και του κράτους πρόνοιας
• Η στήριξη της εργασίας με σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές για τους νέους
• Η ανάπτυξη υποδομών, η στήριξη των παιδιών και των νέων ζευγαριών

Ομιλία Ν. Γκαρά στο Σχέδιο Νόμου «Επίδομα Γέννησης και άλλες διατάξεις»

Πριν μπω στο θέμα της σημερινής συζήτησης, θα ήθελα να υπενθυμίσω τη φράση του κ. Βαρβιτσιώτη, σημερινού αναπληρωτή υπουργού της Κυβέρνησης στις 3 Ιουνίου. Δήλωση ενδεικτική για τη συνολική ρητορική της ΝΔ.
Έλεγε λοιπόν, «το δίλημμα μέχρι τις εκλογές θα είναι: ή είσαι με τα επιδόματα, με νέα μέτρα στήριξης των αδυνάτων, ή είσαι με την ανάπτυξη».
«Ψίχουλα» ονομάζατε τα επιδόματα, «πολιτική φτωχοποίησης και εξίσωσης προς τα κάτω», αποκαλούσατε την πολιτική οικοδόμησης του κοινωνικού κράτους. Απέχθεια δείχνατε στις πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων, αλλά και των νέων ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια ή νέα εργασία.
Και πως τα φέρνει ο καιρός…
Σήμερα εισηγείστε ένα νομοσχέδιο με τίτλο “επίδομα γέννησης”. Αναρωτιέμαι. Ποιοι είναι οι λαϊκιστές σε αυτή την αίθουσα;
Επειδή όμως το θέμα του δημογραφικού είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για εμάς που ζούμε στην ακριτική Ελλάδα, στον Έβρο, στη Θράκη και απαιτεί σοβαρότητα, δε θα ανατρέξω σε άλλες λαϊκίστικες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.

Ο Έβρος λοιπόν, ο οποίος δεκαετίες τώρα αντιμετωπίζει έντονα κύματα μετανάστευσης προς το εξωτερικό ή σε μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία συνεχής πληθυσμιακή αιμορραγία.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2019 στον Δήμο Ορεστιάδας, οι γεννήσεις ήταν 250, οι θάνατοι 680, στα δημοτολόγια γράφτηκαν από μεταδημοτεύσεις 136 και διαγράφηκαν 256.

Η συνολική μείωση στον Δήμο Ορεστιάδας για το 2019 είναι 550 άτομα και σε αυτά δεν συνυπολογίζεται η φυγή των νέων.

Για αυτό ακριβώς επισημαίνω ότι το θέμα είναι μείζον, και χρήζει συνολικής παρέμβασης.
Εσείς, λοιπόν, σε αυτό το Σχέδιο Νόμου, «έρχεστε στα λόγια μας». Δείχνετε να κατανοείτε πόσο σημαντική και με σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι η παρέμβαση του κοινωνικού κράτους μέσω επιδομάτων, ώστε να στηριχθούν οι πολίτες και να αμβλυνθούν οι ανισότητες.

Βέβαια πράττετε και νομοθετείτε αποσπασματικά και αντιφατικά, από τη μία δίνετε επίδομα γέννας, από την άλλη όμως, μειώνετε άλλες παροχές.
- Κόβετε 600 εκ. από το κοινωνικό μέρισμα. Με αποτέλεσμα να γονατίσουν οι τοπικές αγορές.
- Μειώνετε από τον προϋπολογισμό Πρόνοιας του 2020 κατά 400 εκατομμύρια το επίδομα παιδιού, στέγασης και το ΚΕΑ.
- Ενώ μειώνετε τα ποσά για Υποδομές, Παιδεία και Υγεία.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδερφοι

Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο συστήσαμε τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό, στην οποία ήμουν μέλος, και συνέταξε ένα πολύ σημαντικό πόρισμα.

 

Με τη συμβολή και επιστημόνων, υποστηρίξαμε ότι στις πρώτες προτεραιότητες για να αντιμετωπίσει το κράτος το οξύ δημογραφικό πρόβλημα είναι:
• Η ανάκαμψη της οικονομίας και του κράτους πρόνοιας
- η στήριξη της εργασίας με σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές για τους νέους
• η ανάπτυξη υποδομών, στήριξη των παιδιών και των νέων ζευγαριών

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019, ακριβώς για να αναχαιτιστεί το δημογραφικό πρόβλημα μέσω μιας συμπαγούς συνολικής παρέμβασης του Κράτους:
1. Αύξησε τον Προϋπολογισμό της Πρόνοιας από το 790 εκατομμύρια στα 3,5 δις
2. Μείωσε την ανεργία κατά 10 μονάδες, δημιουργώντας 350 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
3. Αύξησε τον κατώτατο μισθό και επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις
4. Αύξησε το Επίδομα Παιδιού από τα 650 εκ σε 1,1 δις
5. Θέσπισε το Επίδομα Στέγασης που αφορά κυρίως σε νέα ζευγάρια ύψους 300 εκ. ευρώ
6. Χρηματοδότησε νέα τμήματα σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καθιέρωσε τα Σχολικά Γεύματα, που χλευάζατε και ονομάζατε συσσίτια πείνας.

Αυτά και άλλα πολλά έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στο επίκεντρο είχαν :
την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας,
την άμβλυνση των ανισοτήτων,
τη δημιουργία σοβαρών υποδομών
και ενός περιβάλλοντος εργασιακής, κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας,
ώστε να μπορούν οι νέες και οι νέοι να σχεδιάζουν το μέλλον στον τόπο τους με μεγαλύτερη ασφάλεια, αισιοδοξία και προοπτική.

Δυστυχώς, σήμερα, 6 μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την «έτοιμη για όλα» Κυβέρνηση, οι νέοι και οι νέες αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικό πιο δύσκολο και προβληματικό περιβάλλον.

Η ανεργία αυξήθηκε 14 μονάδες, εργασιακά δικαιώματα ξηλώνονται, οι μισθοί καταποντίζονται,
επιτυχημένα προγράμματα όπως αυτό των 5.500 νέων επιστημόνων καταργούνται,
οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται, η 13η μόνιμη σύνταξη καταργείται,
ανασφάλεια και αβεβαιότητα αρχίζουν να καταλαμβάνουν τους πολίτες.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδερφοι,
Θα επιστρέψω και πάλι στον Έβρο.
Τα μηνύματα που έρχονται είναι εξόχως ανησυχητικά, και τα έχω γνωστοποιήσει με παρεμβάσεις μου στη Βουλή:

- υπηρεσίες όπως υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ κλείνουν, και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές
- απολύονται εργαζόμενοι, ενώ και ο αγροτικός κόσμος του Νομού στενάζει
- με το νέο Ασφαλιστικό, πληροφορούμαστε, ότι κλείνει και το ΙΚΑ Ορεστιάδας.
- Παράλληλα, σχεδιάζεται το κλείσιμο 6 Σχολικών Μονάδων.
- Αυξάνεται η εκροή χρήματος σε άλλες χώρες

Από την άλλη, θετικά μέτρα για τον Έβρο και τη Θράκη που είχαν ψηφιστεί ή σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδρυση 8 νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το μέτρο για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε Παραμεθόριες περιοχές έχουν απορριφθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Ακόμη και η Αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, μία εμβληματική νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Κυρίες και κύριοι,
η χάραξη μιας σοβαρής πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ειδικά σε περιοχές όπως ο Έβρος,
δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά και με ημίμετρα, αλλά με την κατάθεση ενός στιβαρού, επεξεργασμένου, ολοκληρωμένου προγράμματος που θα αφορά άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις από πλευράς κράτους
και θα συνδυάζει πολιτικές παροχών ή άλλων οικονομικών κινήτρων, αλλά και ενίσχυσης υποδομών, κατοχύρωσης αξιοπρεπών συνθηκών μάθησης, εργασίας, διαβίωσης, στέγασης, ένα προοδευτικό πρόγραμμα για τους νέους και τις νέες.

Παράλληλα, η κα Γκαρά υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υιοθέτησε πλήθος μέτρων για την αναχαίτιση του δημογραφικού προβλήματος:
• Αύξησε τον Προϋπολογισμό της Πρόνοιας από το 790 εκ. στα 3,5 δις
• Μείωσε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες δημιουργώντας 350 χιλ. νέες θέσεις εργασίας
• Αύξησε τον κατώτατο μισθό και επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις
• Αύξησε το Επίδομα Παιδιού (Α21) από τα 650 εκ. στο 1,1 δις
• Θέσπισε το Επίδομα Στέγασης που αφορά κυρίως σε νέα ζευγάρια ύψους 300 εκ. ευρώ
• Χρηματοδότησε τη δημιουργία νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών, καθιέρωσε τα Σχολικά Γεύματα (που οι Βουλευτές της ΝΔ ονόμαζαν «συσσίτια πείνας»)

Σε ότι αφορά τον Νομό Έβρου η κα Γκαρά τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο του κλεισίματος και των μαζικών λουκέτων σε υπηρεσίες και φορείς στον Νομό (υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ, πρόταση για κλείσιμο σχολικών μονάδων, πληροφορίες για κλείσιμο ΙΚΑ Ορεστιάδας με το νέο Ασφαλιστικό κτλ) εξέλιξη που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και της συνολικής παρέμβασης που απαιτείται.
Ταυτόχρονα η Βουλευτής σημειώνει ότι μέτρα εμβληματικά για τον Έβρο, που ψηφίστηκαν ή υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδρυση 8 νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το μέτρο για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις Παραμεθόριες περιοχές, η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, έχουν απορριφθεί ή αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τη σημερινή Κυβέρνηση.
«Η χάραξη μιας σοβαρής πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικό προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ειδικά σε περιοχές όπως ο Έβρος, δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και με ημίμετρα, αλλά με την κατάθεση ενός στιβαρού, επεξεργασμένου προγράμματος, που θα αφορά άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις από πλευράς κράτους και θα συνδυάζει πολιτικές παροχών ή άλλων κινήτρων, ενίσχυσης των υποδομών και κατοχύρωσης αξιοπρεπών συνθηκών μάθησης, εργασίας, διαβίωσης, στέγασης, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό πρόγραμμα για τους νέους και τις νέες» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Γκαρά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ