29/01/2020

Π. Σκουρλέτης: Προσυνεδριακός διάλογος σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και σύνθεση των απόψεων

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στο CNN Greece και τον Γ. Αλμπάνη

Κύριε Σκουρλέτη, αλλάζει τελικά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ;

Έχει κατατεθεί η πρόταση να προστεθεί στον τίτλο το «Προοδευτική Συμμαχία» ή κάτι ανάλογο. Κανείς δεν αμφισβητεί το «ΣΥΡΙΖΑ». Το σκεπτικό της πρότασης είναι να αποτυπωθεί στον τίτλο η συνάντηση με τον κόσμο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και των ανένταχτων της Αριστεράς. Το λέω αυτό για τους ανένταχτους γιατί αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Επομένως, ο τίτλος είναι ένα ανοιχτό θέμα, το συνέδριο είναι το κατεξοχήν όργανο για το απαντήσει.

Δηλαδή, δεν θα γίνει δημοψήφισμα των μελών για το όνομα πριν το συνέδριο.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες.

Το δημοψήφισμα

Επομένως, είστε αντίθετος με τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος για το όνομα.

Θα σας απαντήσω ευθέως. Ένα ζήτημα που κατεξοχήν θα συζητηθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, δεν είναι σκόπιμο να τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα πριν το συνέδριο, προκαταλαμβάνοντας τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου. Προσυνεδριακός διάλογος σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και σύνθεση των απόψεων. Αυτή η δυνατότητα δεν σου δίνεται στον ίδιο βαθμό σε ένα δημοψήφισμα. Αντιθέτως, θεωρώ γόνιμη την ιδέα των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για προγραμματικά ζητήματα. Τα δημοψηφίσματα αυτά θα έδιναν εξωστρεφή χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λένε τα μέλη του κόμματος για τις εξορύξεις ή για την εισβολή των ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε δημοσιεύματα που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πειθαρχικά μέτρα ενάντια στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Πώς τοποθετήστε απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις;

Όλα αυτά τα θεωρώ αστεία. Γράφονται σε υποτιθέμενα φιλικά site, αχαρτογράφητα αυτή τη στιγμή. Αφορούν έναν μικρόκοσμο. Πρόκειται για κάποια κέντρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο διαδίκτυο. Στον ίδιο τόνο κινούνται και ορισμένοι που εμφανίζονται ως τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλούν να εγκαταλείψει την Αριστερά, ενώ οι ίδιοι ανήκουν στο παλιό σύστημα της διαπλοκής. Η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς είναι οι ανοιχτές διαδικασίες και ο δημοκρατικός διάλογος, όχι η δήθεν συζήτηση μέσω διαρροών και κατασκευασμένων δημοσιευμάτων.

Η αντιπολίτευση

Πάμε τώρα και στην πραγματική πολιτική. Στο «Βήμα» δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δείχνει ότι έχει αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται πιο πολύ και η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων ανοίγει. Τι δεν πάει καλά με την αντιπολιτευτική τακτική σας;

Σε μια χρονική στιγμή τόσο κοντά στις εκλογές, από τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να κρατάμε όχι τόσο τα στοιχεία για τη δύναμη των κομμάτων, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προϊδεάζουν για τις μελλοντικές αλλαγές των συσχετισμών. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία υποχωρούν, ενώ ανεβαίνουν αισθήματα όπως η ντροπή και η ταπείνωση.

Αυτό όμως αυξάνεται η δυσαρέσκεια, γιατί εσείς έχετε χάσει 10 μονάδες από τον Ιούλιο;

Εμφανίζεται μια αντιφατική κατάσταση. Ένα τμήμα του κόσμου βλέπει τις προσδοκίες του να διαψεύδονται. Δεν υπάρχει όμως, για την ώρα, εκείνη η δύναμη που να μπορεί να καρπωθεί την εκκολαπτόμενη δυσαρέσκεια. Το 2020 θα είναι το έτος που θα αποκαλυφθεί πλήρως η κυβερνητική πολιτική, αφού θα έχει τελειώσει η δυναμική που άφησε στην οικονομία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μην περιμένει όμως κανείς να δει τους ψηφοφόρους να μεταστρέφονται από τώρα σε σχέση με τις επιλογές που έκαναν στις 7 Ιουλίου.

Μήπως φταίει ότι δεν έχετε κάνει έναν ολοκληρωμένο απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησής σας που δεν πρέπει να επαναληφθούν εάν έρθετε ξανά στα πράγματα;

Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να έχει γίνει με οργανωμένο τρόπο η συζήτηση της αποτίμησης που έχει όμως ανοίξει με άρθρα, συνεντεύξεις και βιβλία συντρόφων. Έσω και με καθυστέρηση, αυτό ξεκινάει τώρα. Το θεωρώ πολύ σημαντικό, μέσω αυτής της διαδικασίας θα γίνει πιο πειστική η πρότασή μας. Εν τάχει θα σας έλεγα ότι έλειψε ο καλός συντονισμός, ένα πολιτικό κέντρο που θα ιεραρχούσε τις προτεραιότητες. Πολλές φορές θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι «παρέδωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι «παρέλαβε».

Ορισμένοι σας κατηγορούν ότι με το που περάσατε στην αντιπολίτευση, αντικαταστήσατε τα υπουργικά ημίψηλα με τις εργατικές τραγιάσκες. Για παράδειγμα, λέτε «όχι» στη συμφωνία για τις βάσεις την οποία όμως εσείς διαμορφώσατε. Πριν εκφραστήκατε εναντίον των εξορύξεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία ερευνών για υδρογονάνθρακες. Τίθεται όντως ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι επιφανειακή αυτή η προσέγγιση. Δεν είμαι οπαδός ούτε τη γενικευμένης συναίνεσης στο όνομα μιας «υπεύθυνης» αντιπολίτευση ούτε του «όχι» σε όλα. Οι θέσεις της αντιπολίτευσης πρέπει να είναι πειστικές και τεκμηριωμένες. Όπως είδατε εμείς δεχτήκαμε πολύ εύκολα την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου γιατί τα χαρακτηριστικά της μας ταίριαζαν. Συγκρουστήκαμε όμως με τη ΝΔ για το θέμα του εκλογικού νόμου. Πρόκειται για ένα ζήτημα μεγάλης σημασία ζήτημα, γιατί παραπέμπει στη γνωστή επιζήμια αντίληψη των μονοκομματικών κυβερνήσεων και την ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στη νέα περίοδο να επικαιροποιήσει την πρόταση του στην βάση μιας λογικής προγραμματικής αντιπαλότητας ως προς την ΝΔ.

Η απλή αναλογική

Αντιλαμβάνομαι την κριτική στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Είναι όμως αυτή τη στιγμή εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας, και δη του λεγόμενου προοδευτικού χώρου; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα βρει με το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ-25;

Θα καταστεί εφικτή από τη στιγμή που θα υπάρξει κοινός προγραμματικός τόπος.

Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο κοινός προγραμματικό τόπος; Ενώ επικαλείστε αυτή τη συνεργασία δεν παρουσιάζεται την προγραμματική πλατφόρμα πάνω στην οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να οικοδομηθεί.

Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το ενδεχόμενο των συμμαχικών κυβερνήσεων μέσα από τη δυναμική που θα δημιουργήσει η απλή αναλογική. Με στατικούς όρους θα θεωρούσε κανείς σήμερα απίθανη αυτήν την προοπτική. Ωστόσο, η δυναμική της απλής αναλογικής και τα αμείλικτα ερωτήματα της πραγματικότητας θα αναγκάσουν κάθε χώρο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να βρεθεί ένας συνεκτικός προγραμματικός λόγος. Αν δεν βρεθεί, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν πιστεύω στις ετερόκλητες συμμαχίες.

Η προγραμματική πρόταση

Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με μια συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση. Να πει δηλαδή ότι «εγώ ως κυβέρνηση θέλω να κάνουμε μαζί αυτά τα 10 πράγματα».

Να σας πω ορισμένα παραδείγματα; Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για να μην μπουν ιδιώτες στα νοσοκομεία; Νομίζω ότι ακόμα και το ΚΚΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτό, έστω και δια της ανοχής του. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο της αύξησης του κατώτατου μισθού και της υπεράσπισης των συλλογικών συμβάσεων;

Γιατί λοιπόν δεν παρουσιάζετε ολοκληρωμένη και συνεκτική αυτήν την προγραμματική πρόταση για να μπορέσουν να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι πολίτες;

Βρισκόμαστε σε μια πολύ γόνιμη περίοδο προγραμματικών επεξεργασιών. Μετά το συνέδριο μας εκ των πραγμάτων θα ανοίξει δημόσια ένας τέτοιος διάλογος. Έχω τη γνώμη πως πρέπει να απευθυνθούμε προς όλα τα προοδευτικά κι αριστερά κόμμα, δηλαδή προς το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ-25. Όλοι θα είναι αποδέκτες της προγραμματικής μας πρότασης. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Επομένως, τον Μάιο θα δούμε και το μίνιμουμ πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω αν θα το πούμε «μίνιμουμ πρόγραμμα» ή προγραμματική πρόταση. Πάντως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική-προγραμματική διεργασία αποκομμένη από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στους ίδιους του εργαζόμενους και την ανάγκη να αποκρουστεί. Βλέπουμε πρωτόγνωρα πράγματα. Στις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού, γίνονται απολύσεις. Στον ΟΤΕ με τα υπερκέρδη απολύεται κόσμος για να προχωρήσει η «εργολαβοποίηση». Αυτές οι καταστάσεις ενθαρρύνθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Ανάλογη τάση θα δούμε και στη μεσαία τάξη που βλέπει τις προσδοκίες της για οικονομική ανάπτυξη να ματαιώνονται.