ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/02/2020

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άγχος να αποπληρώσει «πολιτικά γραμμάτια»

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άγχος να αποπληρώσει «πολιτικά γραμμάτια»



Συνέντευξη του τέως Πρόεδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα REAL NEWS και τον Φοίβο Κλαυδιανό

Για «άγχος να αποπληρώσει πολιτικά γραμμάτια προς τους κοινωνικούς παράγοντες και τις αντίστοιχες δυνάμεις που ενίσχυσαν αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Νίκος Βούτσης, κάνοντας λόγο για «συστηματικά θεσμικά -και όχι μόνο- χατίρια σε ολιγάρχες, σε σχολάρχες, σε εργοδότες, σε μιντιάρχες» και για «ανεξόφλητα γραμμάτια σε μεγαλόσχημους υποστηρικτές της». Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δηλώνει στη Realnews ότι προτεραιότητες στην εθνική στρατηγική πρέπει να είναι «η επίλυση του Κυπριακού, η περαιτέρω σταθεροποίηση στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών και η ωρίμανση των προϋποθέσεων που θα καθιστούν στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου αποτελεσματική και χρήσιμη την προσφυγή και στη Χάγη». Επίσης, χαρακτηρίζει «θετική, εάν γίνει ευρέως συναινετικά δεκτή, την πρόταση για προσθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ του προσφύματος “Προοδευτική Συμμαχία”, με τελική απόφαση προφανώς στο Συνέδριο του Μαΐου».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «χάθηκε η μπάλα» από την κυβέρνηση στα θέματα του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι με τους μεγάλους επιχειρηματικούς παράγοντες του χώρου «έπαιξε» και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς απαντάτε;

Καλό είναι να μιλάμε με βάση τα γεγονότα κι όχι με εμμονές ή εκτιμήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα του αθλητισμού και ιδιαίτερα στον διαχρονικά διαβλητό και πάσχοντα τομέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έδωσε θετικά θεσμικά δείγματα γραφής, τα οποία αναγνώρισε ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης, παρότι φάνηκε να μη γνωρίζει ότι ήδη από τριετίας ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε αυστηρή εποπτεία από τις διεθνείς οργανώσεις. Κανείς δεν μπορεί να πει και δεν λέει ότι ευνόησε τον παραγοντισμό ή ότι μερολήπτησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ορισμένων ολιγαρχών στους οποίους ανήκουν ανοικτά ή καλυμμένα οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Εξ αντιθέτου, η σημερινή κυβέρνηση -και όχι μόνο ο αρμόδιος κ. Αυγενάκης- και μάλιστα όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με «επιτελική ευθύνη» και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη επέτεινε τη σημερινή άθλια κατάσταση, ακριβώς γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν δεσμεύσεις και ανεξόφλητα γραμμάτια σε μεγαλόσχημους υποστηρικτές της.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται σε επαφή και σε αντιπαράθεση στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως γίνεται και στον χώρο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με τα «τέρατα» που η ίδια δημιούργησε με τον τακτικισμό και τη διχαστική πολιτική του περίφημου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Η επτάμηνη πολιτεία της διακυβέρνησης της Ν.Δ. εμφορείται γενικότερα από το άγχος να αποπληρώσει «πολιτικά γραμμάτια» προς τους κοινωνικούς παράγοντες και τις αντίστοιχες δυνάμεις που ενίσχυσαν αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου κάνει συστηματικά θεσμικά, και όχι μόνο, χατίρια σε ολιγάρχες, σε σχολάρχες, σε εργοδότες, σε μιντιάρχες. Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρει την άρρωστη «κανονικότητα» μιας νέας κυοφορούμενης διαπλοκής στα χνάρια των πλέον απεχθών συμπτωμάτων που κατά γενική ομολογία οδήγησαν και όξυναν την πολύχρονη οικονομική και πολιτική κρίση της χώρας.
 

Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και ιδίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.;

Η αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας με επίκεντρο νέες διευκολύνσεις-βάσεις έπρεπε να αξιοποιηθεί ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας, για να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις υποστήριξης και εγγύησης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα θα έπρεπε και πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις για την εφαρμογή μέτρων με βάση τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, εναντίον των παράνομων και αυθαίρετων ενεργειών που ήδη γίνονται από πλευράς Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στα συνεπαγόμενα του συμφώνου Λιβύης-Τουρκίας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός υλοποιούν την πολιτική του «πρόθυμου και δεδομένου» συμμάχου, εισπράττοντας την απαξίωση της απουσίας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και την παρότρυνση «βρείτε τα» με την αναθεωρητική και επικίνδυνη για την περιοχή πολιτική Ερντογάν. Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι άρχισε να υλοποιείται μια επικίνδυνη αλλαγή του πάγιου αμυντικού δόγματος της χώρας με την αποστολή Patriot και προσωπικού στη Σαουδική Αραβία, που μας καθιστά ενδεχομένως μέρος του προβλήματος για γενικότερη αποσταθεροποίηση και ανάφλεξη στην περιοχή.

Επισημαίνω ότι η επίλυση του Κυπριακού, η περαιτέρω σταθεροποίηση στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών και η ωρίμανση των προϋποθέσεων που θα καθιστούν στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου αποτελεσματική και χρήσιμη την προσφυγή και στη Χάγη πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες μιας συντεταγμένης εθνικής στρατηγικής για την εξωτερική μας πολιτική.        


 
Πώς σχολιάζετε τις τοπικές αντιδράσεις απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες;

Αποτελούν προφανή προτεραιότητα η εντατική προσπάθεια -με διάλογο, βεβαίως, και με τις τοπικές κοινωνίες- της εφαρμογής του προγράμματος «Εστία» σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και βεβαίως η αποφυγή κλειστών κέντρων «φιλοξενίας». Ταυτόχρονα χρειάζεται εντατική προσπάθεια σε κλίμακα Ευρώπης για όλες τις θεσμικές αλλαγές και την ανάληψη μερίσματος ευθύνης για την απορρόφηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της χώρας μας σε ευρωπαϊκό hotspot, όπως κάποιοι κύκλοι ενδεχομένως θα ήθελαν. 
 

Πώς κρίνετε την εφαρμογή της ατζέντας «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης;

Το δημοκρατικό δόγμα «ασφάλεια και ελευθερία» βρίσκεται στον πυρήνα της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής. Αντίθετα, το δοκιμασμένο αυταρχικό δόγμα «νόμος και τάξη» οδηγεί εντέλει σε διχασμό και περιστολή ελευθεριών. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποσόβηση της αυξανόμενης και διάχυτης εγκληματικότητας, που έχει πάρει νέα και πολύ επικίνδυνα χαρακτηριστικά στην εποχή μας. Και επ’ αυτού του θέματος, δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται με τον ιδεοληπτικό τακτικισμό που τη χαρακτήριζε και στις άδικες αιτιάσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

 

Τι περιμένετε από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Επαναλαμβάνω ότι υπήρξε σοβαρό πολιτικό ατόπημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας η μη συναινετική ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου. Η υπερψήφιση από την πλευρά μας της πρότασης για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Σακελλαροπούλου, αποτελεί μία προφανή αναγνώριση του εμβληματικού χαρακτήρα που έχει για τη χώρα η παρουσία μιας καθ’ όλα άξιας γυναίκας που έχει, εκτός των άλλων, σαφή συνείδηση για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Ελλάδα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. 

Εκτιμώ ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα αφήσει το αποτύπωμά της αδρό πάνω στη βάση του λιτού, θεσμικού και σαφώς προοδευτικού περιεχομένου που είχε στην υποδοχή της πρότασης που της γνωστοποίησε εκ μέρους όλων μας ο νυν πρόεδρος της Βουλής.


 
Θα ψηφίσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη 13η σύνταξη; Πώς κρίνετε την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά για «αυταπάτη» του κυρίου Μητσοτάκη στο ζήτημα των διπλών εκλογών; Εχουν υπάρξει υπερβολές του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Κινήματος Αλλαγής τα προηγούμενα χρόνια;

Στην άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση επ’ ευκαιρία της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την κατάργηση της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι όσοι πήραμε τον λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώσαμε το βαθύ πολιτικό περιεχόμενο που είχε η απόφασή μας από τις αρχές του 2016 κιόλας να μπει η χώρα στη νέα μετα-κρίση εποχή με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, προσδίδοντάς του τον χαρακτήρα του εμβρυουλκού για πολιτικές προοδευτικές εξελίξεις. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι βρίσκεται σε προφανή προτεραιότητα και ανάγκη η διαμόρφωση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων που θα δώσουν έμπνευση τόσο στις κοινωνικές αντιστάσεις πάνω στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην ίδια την κοινωνία μας, όσο και στη διαμόρφωση της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, προφανώς συμμαχικής, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητη -κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι και αμοιβαία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις αυτού του ευρύτερου χώρου που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή- η υποστήριξη όλων των προτάσεων, από όπου και αν υποβάλλονται, που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, τη 13η σύνταξη, την αύξηση του κατώτερου μισθού, τη διεύρυνση δικαιωματικών θεσμών ή και την από κοινού αποτροπή της «κατεδαφιστικής» λογικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όλα τα παραπάνω.


 
Οι τελευταίες συνεδριάσεις θεσμικών και άτυπων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ απομάκρυναν οριστικά την ένταση που καταγραφόταν; Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερό-ριζοσπαστικό κόμμα ή κεντροαριστερό-μετριοπαθές κόμμα; Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον όνομά του και με ποια διαδικασία;

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προφανώς αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα, πολύ πιο μαζικό, κοινωνικά γειωμένο και ανοικτό -ευρύχωρο θα έλεγα- με προσδοκία να συμπεριλαμβάνει ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα νέες και νέους από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Εκτιμώ ότι το στοίχημα που έχουμε βάλει αφορά όλη την προοδευτική ελληνική κοινωνία και θα διαμορφώσει ένα νέο ελκτικό πρότυπο επαναπολιτικοποίησης και συμμετοχής στα κοινά. Με τον τρόπο αυτό θα επαναφέρουμε και στην εκλογική διαδικασία μεγάλο μέρος από τους περισσότερο από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας που απέχουν από τις κάλπες, όπως δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στις εκλογές προ της κρίσεως και τις πρόσφατες του 2019.

Προσωπικά θεωρώ θετική, εάν γίνει ευρέως συναινετικά δεκτή, την πρόταση για προσθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ του προσφύματος «Προοδευτική Συμμαχία». Επ’ αυτού και της σχετικής διαδικασίας θα υπάρξει τελική απόφαση προφανώς στο Συνέδριο του Μαΐου.

Οι όποιες «οδύνες» της μεταβατικής φάσης που γίνεται εν κινήσει για τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώ ότι μπορεί να μετατραπούν σε γόνιμες και δημιουργικές αντιπαραθέσεις, που όμως συντίθενται στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της διαμόρφωσης ενός ανοικτού μεγάλου κόμματος της Αριστεράς το οποίο θα είναι και πρότυπο για ανάλογες διεργασίες σε κλίμακα Ευρώπης.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ