04/02/2020

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση μετά τη διεθνή κατακραυγή επανέφερε έστω και προσωρινά τον ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση μετά τη διεθνή κατακραυγή επανέφερε έστω και προσωρινά τον  ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες

Δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για προσωρινό ΑΜΚΑ προσφύγων

Μετά από 7 μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη χώρα, μετά από τη διεθνή κατακραυγή (βλ. πρόσφατο δημοσίευμα στο Lancet) και την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για επαναφορά του ΑΜΚΑ, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων (το 35% είναι παιδιά) αλλά και τη σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ενεργοποιηθεί επαναφέροντας περίπου αυτό που λοιδορούσε ως πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» του ΣΥΡΙΖΑ: μια μορφή ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ( ΠΑΑΥΠΑ) .
Το «επιτελικό Κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε περίτραναστη διαχείριση τουπροσφυγικού όχι μόνο ανέτοιμο και ανίκανο, αλλά και ιδεοληπτικό, ανεύθυνο και, κυρίως, επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Και φυσικά εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα, αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μένει τώρα να παρακολουθήσουμε στην πράξη κατά πόσο η διαδικασία χορήγησης της ΠΑΑΥΠΑ από την Υπηρεσία Ασύλου και την ΗΔΙΚΑ, θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Γιατί οι ανάγκες πρόληψης, προαγωγής της υγείας, αξιοπρεπούς περίθαλψης ενός κατ’ εξοχήν ευάλωτου πληθυσμού όπως οι πρόσφυγες και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούν να περιμένουν….