ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/02/2020

Χ. Καφαντάρη: Αναποτελεσματικότητα, μυστικά κονδύλια και κομματικοί στρατοί το νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας - βίντεο

Χ. Καφαντάρη: Αναποτελεσματικότητα, μυστικά κονδύλια και κομματικοί στρατοί το νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας - βίντεο



 

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως εισηγήτρια στο σ/ν Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις», ανέφερε:

«Η Πολιτική Προστασία είναι Εθνική υπόθεση, υπόθεση όλων των Υπηρεσιών, όλων των Φορέων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και όλων των πολιτών.
Ένα σύγχρονο Μοντέλο Π.Π. απαιτείται να απαντά σε τρία βασικά ζητήματα: Επιτυχής συντονισμός δράσεων, διαδικασία λήψης απόφασης (ποιος αποφασίζει), εξάλειψη γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε την εποχή της Κλιματικής Κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του 2019 κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου στην Βουλή, που είχε διαμορφωθεί –και δεν προλάβαμε να ψηφισθεί πριν τις εκλογές- μετά από σοβαρή διαβούλευση και με θετικά σχόλια από την ΚΕΔΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ΠΠ, τη Μόνιμη επιτροπή ελέγχου αρμοδιοτήτων ΟΤΑ., ενσωμάτωνε επιστημονική τεκμηρίωση και υιοθετούσε τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ και τον Καναδά (με ενιαίο φορέα για τις έκτακτες ανάγκες, με διοικητή πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επάρκειας, με διαρκές επιτελείο διοίκησης από την πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνομία, λιμενικό, ΓΕΝ, ΓΕΣ, δασική υπηρεσία κλπ, με αξιοποίηση και ανανέωση των μέσων και του προσωπικού και των ενόπλων δυνάμεων, λαμβάνοντας υπ΄ όψη τους εθελοντές, με ενδυνάμωση του θεσμού των διοικητών συμβάντος).
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση της ΝΔ και έρχεται στην Ολομέλεια, δεν λύνει υπάρχοντα προβλήματα, δεν λαμβάνει υπ’ όψη την εμπειρία από τις φυσικές καταστροφές της χώρας, ούτε τη διεθνή εμπειρία και είναι δυσκίνητο, δυσλειτουργικό, πολυδαίδαλο και με νέα «γραφειοκρατία», με αντιφατικές και αντικρουόμενες διατάξεις που δείχνουν προχειρότητα και αρκετές επισημάνθηκαν και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Δίνει υπερεξουσίες στο Γ.Γ, αναθέτει πολλές αρμοδιότητες σε μετακλητό, δεν ξεκαθαρίζει τους ρόλους Περιφερειών και ΟΤΑ, δεν λέει ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για την ενημέρωση και προειδοποίηση των πολιτών, ποιος κύρια συντονίζει, που; χρειάζονται ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ.
Όσον αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφαιρώντας ελάχιστες διατάξεις προς θετική κατεύθυνση, υποσκάπτει την αυτοτέλεια του, υποβαθμίζει τη Πυροσβεστική Ακαδημία, δημιουργεί ένα κανονισμό μεταθέσεων πελατειακό, δημιουργεί ένα κομματικό στρατό για το μέλλον, δεν λύνει ζητήματα σε σχέση με τους εθελοντές , ούτε για τους 5 ετείς της πυροσβεστικής.

Με τα άρθρα για τη μεταφορά φυλακών, ανησυχούμε για ιδιωτικοποίηση και πιθανές νέες «μπίζνες», ενώ με τη χτεσινοβραδινή τροπολογία για το μεταναστευτικό, διαφωνούμε με τα κλειστά κέντρα –φυλακές. Φαίνεται η σταδιακή προσγείωση της Κυβέρνησης στην πραγματικότητα, όπως έγινε και με την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στηρίξτε τους δήμους ,σκεφτείτε τη τοπική κοινωνία και αρχίστε επιτέλους να δίνετε λύσεις.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σε όλες και όλους.

Συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου πολύ σημαντικό. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο που δεν αφορά μόνο την πολιτική προστασία, που είναι 54 άρθρα. Αφορά την αναδιάρθρωση, ουσιαστικά, του Πυροσβεστικού Σώματος μέσα από 108 άρθρα, ρυθμίσεις για εθελοντικές οργανώσεις με 18 άρθρα, ρυθμίσεις που αφορούν τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άρθρο του Υπουργείου Υγείας, και βέβαια, έχουμε και τη μια τροπολογία για το μεταναστευτικό που κατατέθηκε χθες το βράδυ. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο ήρθε σε διαβούλευση Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κι αυτό λέει κάτι. Αυτή η διαβούλευση διήρκησε γύρω στις δεκατρείς μέρες, χωρίς τη γνώμη, όμως, της Μόνιμης Επιτροπής Αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ. Θα έλεγα, επίσης, ότι υπάρχουν αμφιβολίες αν έγινε διαβούλευση με τα σχετικά Υπουργεία. Γιατί δώδεκα Υπουργεία υπογράφουν το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Τι είναι η πολιτική προστασία; Με βάση τον ν. 3013/2002 είναι η λειτουργία του κράτους που αποβλέπει στην προστασία της ζωής, υγείας, περιουσίας των πολιτών, στην προστασία από φυσικές και λοιπές καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, καθώς και η μέριμνα για υλικά ή πολιτιστικά αγαθά, πλουτοπαραγωγικές πηγές, υποδομές της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών και των καταστροφών. Βασίζεται σε ένα τετράπτυχο: αναγνώριση κινδύνων, προετοιμασία - πρόληψη, μετριασμός επιπτώσεων – ετοιμότητα - αντιμετώπιση, βραχεία αποκατάσταση.

Η πολιτική προστασία είναι μια εθνική υπόθεση, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Είναι υπόθεση πολλών υπηρεσιών, φορέων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και όλων των πολιτών. Ένα σύγχρονο, λοιπόν, μοντέλο πολιτικής προστασίας απαιτείται να απαντά σε τρία βασικά ερωτήματα: επιτυχής συντονισμός δράσεων, διαδικασία λήψης απόφασης –ποιος αποφασίζει- εξάλειψη γραφειοκρατίας. Και όλα αυτά, ειδικά μετά τα γεγονότα και τις καταστροφές που είχαμε και βιώσαμε πριν από έναν χρόνο στο Μάτι, στη Μάνδρα, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, καθιστούν απαραίτητη την αναδιάρθρωση του συστήματος.

Το πρόβλημα της πολιτικής προστασίας είναι η μη οριζόντια διασύνδεση μηχανισμού και όχι να δημιουργείς καινούριες επιτελικές δομές. Πρέπει να υπάρχουν αποκεντρωμένα όργανα πολιτικής προστασίας και οι υπηρεσίες να επικοινωνούν μεταξύ τους οριζόντια. Σήμερα, βιώνουμε την εποχή της κλιματικής κρίσης, ένα θέμα παγκόσμιο. Η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί, οι επιστήμονες σαφώς προειδοποιούν, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται σε αριθμό, αλλά και σφοδρότητα. Έτσι, και οι πολιτικές διαχείρισης φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών πρέπει να ενσωματώνουν πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης συνεπειών κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι αναγκαίο διότι, όπως φαίνεται, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα αυξάνεται γεωμετρικά, ενώ το κόστος αποκατάστασης ζημιών θα αυξάνεται εκθετικά. Γι’ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε και εδώ στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αναδιαρθρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβρη του 2019, κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου που είχε διαμορφωθεί -δεν προλάβαμε να ψηφιστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση-, αλλά αυτό το σχέδιο νόμου ήρθε μετά από σημαντική διαβούλευση με θετικά σχόλια από την ΚΕΔΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τη Μόνιμη Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων ΟΤΑ, ενώ ενσωμάτωνε την επιστημονική τεκμηρίωση και υιοθετούσε τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μιλούσαμε για ενιαίο φορέα για έκτακτες ανάγκες με κεντρική ιδέα την ενοποίηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών και ανθρώπινων πόρων που θα συνδέονται με την πολιτική απόφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην επιχείρηση όσο και στην αποκατάσταση. Με διοικητή ο οποίος θα είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επάρκειας και με επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια και διεθνή διαγωνισμό. Με συμβούλιο επιστημόνων, όπου θα εμπλέκονται για τις φυσικές καταστροφές, ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος. Με διαρκές επιτελείο διοίκησης από την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, το ΓΕΝ, το ΓΕΣ, δασικές υπηρεσίες. Με αξιοποίηση και ανανέωση των μέσων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη τους εθελοντές. Με ενδυνάμωση του θεσμού διοικητού-συμβάντος. Για τη χρηματοδότηση δε του προγράμματος είχαν γίνει σχετικές κινήσεις και επαφές ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ.

Αντίθετα, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε και συζητάμε σήμερα στη Βουλή κάθε άλλο παρά απαντά στα βασικά ζητήματα και ερωτήματα. Είπαμε στην Επιτροπή ότι δεν λύνονται ζητήματα. Δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η εμπειρία από τις φυσικές καταστροφές της χώρας ούτε η διεθνής εμπειρία. Το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι δυσκίνητο, δυσλειτουργικό, πολυδαίδαλο και δημιουργεί μια νέα γραφειοκρατία. Επίσης, είναι πρόχειρο και αντιφατικό. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό: το άρθρο 3 και το άρθρο 28. Στο άρθρο 3 ο εθνικός μηχανισμός εποπτεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και στο άρθρο 28 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά υπερκείμενη επιχειρησιακή δομή του εθνικού μηχανισμού. Καταλαβαίνει κανείς την αντίφαση και την προχειρότητα. Σημειώνουμε ότι η πολιτική προστασία δεν είναι επιχειρησιακός φορέας. Βασικός επιχειρησιακός βραχίονας είναι το Πυροσβεστικό Σώμα.

Έρχομαι στο άρθρο 10. Μπορεί η Γενική Γραμματεία να εκδίδει αποφάσεις που μπλέκουν οργανικές μονάδες υπουργείων, περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων και να δίνει αρμοδιότητες. Ο δε προσδιορισμός, το ΠΔΕΑ -Πλαίσια Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών- δεν ορίζονται από τον Γενικό Γραμματέα. Εδώ ορίζονται, αλλά πρέπει να ορίζονται με νόμο και μετά από σχετική διαβούλευση. Στο σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζονταν οι λειτουργίες έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, δεκαεννιά λειτουργίες. Στην Ελλάδα, βέβαια, οργανωμένες ήταν μόνο οι τέσσερις. Είναι, λοιπόν, συνταγματικό αυτό, το οποίο αναφέρθηκε; Συμφωνούν οι υπηρεσίες των υπουργείων, των περιφερειών, των δήμων; Συμφωνούν η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΚΕ; Ειδικά στη διαβούλευση που έγινε με τους φορείς που ήρθαν, είδαμε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες στο συγκεκριμένο. Εισηγούμαστε: Ο Γενικός Γραμματέας εκδίδει εγκυκλίους, οδηγίες και βάσει αυτών καταρτίζονται πρωτόκολλα συντονισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με ευθύνη δημάρχων, περιφερειαρχών, υπουργείων.

Στο άρθρο 13, που φορά περιφερειακά, επιχειρησιακά, συντονιστικά όργανα. Ένας μετακλητός θα αναπληρώνει τον Περιφερειάρχη; Οργανωτικά και λειτουργικά θέματα των περιφερειακών συντονιστικών οργάνων θα ρυθμίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα; Πού είναι η αυτοτέλεια των ΟΤΑ;


Στο άρθρο 14, παράγραφος α’, το Περιφερειακό Συντονιστικό κατευθύνει το έργο του Τοπικού. Πού υπάρχει η διάκριση εξουσιών και αρμοδιοτήτων Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης; Ερώτημα: Είναι αυτό συνταγματικό;

Στα άρθρα 13-18: Ένας μετακλητός, που θα ορίζεται, θα κατευθύνει, θα συντονίζει όλες τις δράσεις της πολιτικής προστασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Η πρόταση της ΕΝΠΕ στο άρθρο αυτό είναι επιχειρησιακά να προΐσταται ο προϊστάμενος οργανικών μονάδων σε δήμους και περιφέρειες, όχι ο μετακλητός. Σε αυτό συμφωνούμε.

Επίσης, ποιος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και προειδοποίηση των πολιτών; Αντί να έχετε ένα όργανο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στο άρθρο 14 υπεύθυνο είναι το περιφερειακό-συντονιστικό της πολιτικής προστασίας, στο άρθρο 18 το περιφερειακό-επιχειρησιακό. Τι γίνεται σε επίπεδο δήμου;

Έρχομαι τώρα στο άρθρο 24: Εκτίμηση κατάστασης. Θα εκτιμούν την κατάσταση οι πρώτοι ανταποκριτές. Με τι επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία; Πού είναι η ΕΜΥ; Πού είναι οι επιστημονικοί φορείς; Ακόμα και καθηγητής που ήρθε στη διαβούλευση και ο οποίος εκπροσωπούσε τον φορέα για το τσουνάμι έθεσε αυτά τα ζητήματα.

Υπάρχουν στο άρθρο 30, που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, υπεραρμοδιότητες στον Γενικό Γραμματέα. Μιλάμε για τη δημιουργία ενός -επιτρέψτε μου- Υπερυπουργού.
Μάλιστα, μέσα στο νομοσχέδιο η έκφραση «με απόφαση Γενικού Γραμματέα», «γνώμη Γενικού Γραμματέα», «ευθύνη Γενικού Γραμματέα» αναφέρεται ενενήντα φορές. Και περί τις εκατό πενήντα φορές αναφέρεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμα και οι επιτάξεις, που με βάση τον ν. 4325/2015 υπεύθυνος είναι ο Πρωθυπουργός, να είναι αρμοδιότητα Γενικού Γραμματέα. Η προχειρότητα, όμως, εμφανίζεται και σε άλλα.

Έρχομαι τώρα στο άρθρο περί οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών. Εδώ πέρα δημιουργείται πληθώρα διευθύνσεων. Με το άρθρο 36 έχουμε το ΕΣΚΕΔΙΚ, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων, μία ειδική υπηρεσία υπό το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να είναι κάτω από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με τι προσωπικό, με τι στελέχωση, μπορεί να αντιμετωπίσει το εν λόγω όργανο όλων των ειδών τις φυσικές καταστροφές, που δεν είναι μόνο θέματα πυρκαγιάς ή πλημμύρας; Μιλάμε για ιούς, για βιολογικές επιθέσεις και διάφορα τέτοια.

Ερχόμαστε τώρα στο άρθρο 38 για το ταμείο. Δημιουργείται ένα ταμείο. Δεν μας πείσατε, βέβαια, μέσα από τη διαδικασία των επιτροπών για την αναγκαιότητα. Γιατί δεν βάζετε έναν λογαριασμό κάτω από τις δημόσιες επενδύσεις να συγκεντρώνονται τα χρήματα;

Στο άρθρο 39 για την Εθνική Σχολή σε σχέση με την εκπαίδευση και τη σχέση της με την Πυροσβεστική Ακαδημία δημιουργείται μία καινούργια δομή, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπου υπάγεται η Πυροσβεστική Ακαδημία με μία ιστορία πενήντα χρόνων. Εδώ πέρα, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Και δημιουργείται μαζί και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων. Επίσης, δημιουργείται ένα καινούργιο Κέντρο Μελετών, ΚΕΜΕΔΙΚ. Ενώ υπάρχουν σχετικές διευθύνσεις σε υπουργεία -και αυτό θα αναλυθεί και από άλλους συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ- όπως η Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών στο Υπουργείο Μεταφορών, οι δασικές υπηρεσίες στο ΥΠΕΝ κ.λπ., ανατίθενται και εκπονούνται έργα έξω από περιβαλλοντικούς όρους, έξω από συγκεκριμένες νομοθεσίες και με το άρθρο 42 θα γίνονται με τη Γενική Γραμματεία. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί ερωτήματα και σκεφτόμαστε διάφορα για δουλειές που μπορεί να δημιουργηθούν.

Σχετικά με το πολύ σημαντικό άρθρο 53, που αφορά τα απόρρητα κονδύλια, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δεν πειστήκαμε από τις απαντήσεις που πήραμε από τον κύριο Υπουργό κατά τη διάρκεια των επιτροπών. Δηλαδή, τι εννοούμε «απόρρητα κονδύλια»; Δεν μιλάω για ανάγκες, αλλά για κονδύλια. Κονδύλια «κάτω από το τραπέζι», χωρίς παραστατικά; Τι εννοούν; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέλουμε απάντηση.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας ότι στο άρθρο 175 επαναφέρετε τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και δασικών υπηρεσιών, όταν από τις 3.5.2019 υπάρχει KΥA και ΦΕΚ 1525 σχετικής συνεργασίας.

Έρχομαι τώρα στα θέματα της Πυροσβεστικής, που είναι και τα περισσότερα άρθρα, και θα τοποθετηθούμε στη διάρκεια της Ολομέλειας, γιατί είναι πάρα πολλά τα ζητήματα. Λίγα πράγματα θα πω γι’ αυτό.

Με το άρθρο 75, φοβόμαστε ότι δίνετε δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να αναθέτει υπηρεσίες σε ιδιώτες με αμοιβή. Αρχίζει μία περίεργη ιδιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ το πολύ βασικό είναι η σημαντική υποβάθμισή του.

Στο άρθρο 77 αυξάνονται υπέρβαρα οι θέσεις Υποστρατήγων, Αρχιπυράρχων. Με τι κόστος; Γιατί; Έχετε υπολογίσει το βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των ταμείων;

Στο άρθρο 114 υπάρχουν βελτιώσεις στο χαμηλόμισθο προσωπικό, που αποτελεί αίτημα δεκαετιών και από το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου. Δεν είναι, όμως, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός βαθμολογίου.

Επίσης, με το άρθρο 127 φτιάχνετε ένα «κομματικό στρατό» του μέλλοντος, θα λέγαμε. Μπορεί και με τις ρυθμίσεις που υπάρχουν να προάγεται ο νεότερος και ο παλαιότερος να μένει.

Όσον αφορά τις μεταθέσεις, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων, να μην υπάρξουν αδικίες μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων, να υπάρξουν ουσιαστικές μεταβατικές διατάξεις. Δεν συμφωνούμε με το σύστημα μεταθέσεων. Είναι πελατειακό. Ζητάμε να είναι με διαφάνεια και αξιοκρατία, να κατοχυρωθεί το αμετάθετο των υπηρετούντων, ενώ το άρθρο αυτό ειδικά θίγει τους πενταετείς εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι έχουν ενταχθεί πλέον στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στα θέματα της δικαιοσύνης θα αναφερθεί συγκεκριμένα και συνάδελφός μας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πω, όμως, ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο άρθρο 183 πάτε να «μπαλώσετε» πράγματα, γιατί δεν καταφέρετε να ολοκληρώσετε προσλήψεις πεντακοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ.

Από την άλλη μεριά, μπαίνουν και τα θέματα των φυλακών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά. Επιχειρείτε να γίνει η αρχή για ιδιωτικές φυλακές, με ό,τι αυτό σημαίνει, μέσω ΣΔΙΤ οι διαδικασίες, η κατασκευή κ.λπ., όχι με την αρμόδια δημόσια υπηρεσία ΚΤΥΠ.

Εκτιμάμε ότι είναι και αντισυνταγματικό. Βλέπουμε ιδιωτικοποίηση του σκληρού πυρήνα του κράτους: Στρατός, αστυνομία, φυλακές. Το δόγμα σας, βέβαια, είναι: Νόμος, τάξη και business.

Θα ήθελα να πω δύο λόγια και για την τροπολογία που ήρθε για το μεταναστευτικό. Προσγειώνεστε σταδιακά στην πραγματικότητα. Σχετικά με τον Εθνικό Συντονιστή που είχατε ψηφίσει, με αρμοδιότητες, έρχεστε τώρα και αναιρείτε πολλά. Σε πάρα πολλά θέματα κάνατε πίσω και τα αλλάξατε. Προσγειώνεστε σιγά-σιγά. Το ίδιο και με τη δημιουργία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μια από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν ανέλαβε ήταν ότι το κατήργησε. Τώρα το ξαναφτιάξατε.
Είμαστε αντίθετοι στα κλειστά κέντρα-φυλακές. Υπάρχουν προγράμματα που επί ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκαν για τους μετανάστες και πρόσφυγες, διαμερίσματα, συγκεκριμένα προγράμματα. Δεν θα τα αναφέρω.

Τέλος πάντων, ένα άρθρο που θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση στο κομμάτι αυτό, είναι ότι επιτέλους στηρίζετε τους δήμους. Πρέπει να σκεφτείτε με τα ανταποδοτικά κ.λπ., και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βλέπουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει και στον τομέα της μετανάστευσης ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική.

Απ’ όσα είπαμε, καταλαβαίνετε ότι είμαστε αρνητικοί στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πολλά επιμέρους άρθρα θα ψηφιστούν και αυτό θα το δούμε στην πορεία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, επιστροφή στην κανονικότητα είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες να γίνονται όπως παλιά.

Έπρεπε να γίνουν δύο συνεδριάσεις, μία επί της αρχής και μία επί των άρθρων, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σαν Εθνική Αντιπροσωπεία κανονικά ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο πολυνομοσχέδιο.

Ευχαριστώ.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ