08/02/2020

Ν. Φίλης: Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε με patriot στην κρίση της Μέσης Ανατολής

«Ο αριστερός ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε ανάχωμα προς τη Χρυσή Αυγή σε συνθήκες κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει το δεξιό ριζοσπαστισμό που αυτή την περίοδο εμφανίζεται με νεοφιλελεύθερο και εθνικιστικό πρόσωπο» είπε ο βουλευτής Α` Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στο δημοσιογράφο Άρη Ραβανό (Τα ΝΕΑ - Σαββατοκύριακο).

Στη δε ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο ΣΥΡΙΖΑ «φοβάται» να μιλήσει κριτικά για την περίοδο διακυβέρνησής του, απάντησε: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί μέσα σε αντίξοες μνημονιακές συνθήκες, πετύχαμε να υποστηρίξουμε τα εκατομμύρια θύματα της κρίσης. Προφανώς κάναμε και λάθη. Ακόμα προφανέστερα, υποχρεωθήκαμε να ακολουθήσουμε μια οικονομική πολιτική που δεν ήταν δική μας. Το 32% που λάβαμε εκφράζει μια λαϊκή εντολή να διορθωθούμε για να επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που η νεοσυντηρητική επίθεση ξεθεμελιώνει κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες και δίνει δωράκια στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Για την ψήφιση της στρατιωτικής συμφωνίας με ΗΠΑ σχολίασε: «Ψηφίσαμε `παρών` στην αμυντική συμφωνία, δηλ. απομακρυνθήκαμε από το «ναι». Ζητήσαμε να αναβληθεί η ψηφοφορία για να κερδίσει πολιτικά ανταλλάγματα η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε και να την καταψηφίσουμε ακόμα, γιατί υπάρχει δραματική αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή μας, με την πολεμική κλιμάκωση που προωθεί ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να στείλουμε Patriot στην Σαουδική Αραβία, δηλ. στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με το Ιράν. Σημειωτέον, η Τεχεράνη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τροφοδότησε τη χώρα μας με φθηνό πετρέλαιο, που δεν έχουμε ακόμη αποπληρώσει. Ούτε φυσικά έχουμε λόγο να μετατραπούμε σε μέρος μιας κρίσης που καταστρέφει τον εξισορροπητικό διεθνή ρόλο μας στην περιοχή, και απειλεί τα καλώς εννοούμενα εθνικά μας συμφέροντα».

Τέλος, για τις εκλογές -όποτε αυτές γίνουν- και την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι ασυνθηκολόγητη με την κυβερνητική πολιτική, αλλά να επιδιώκει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για μια προοδευτική κυβερνητική λύση στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Συνεπώς δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ούτε όμως θα περιμένουμε να πέσει η Δεξιά ως ώριμο φρούτο (...) Η διεύρυνσή μας πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Να εντάσσει στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ πολίτες από το προοδευτικό κέντρο που έχουν αντιεθνικιστικές και αντινεοφιλελεύθερες ευαισθησίες, πολίτες με πολλαπλές αριστερές διαδρομές, καθώς και νέους της διάχυτης αμφισβήτησης που οριοθετούνται από τη βία. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις νεότερες ηλικίες, στις πρόσφατες εκλογές μάλιστα με 37%».