13/02/2020

Γ. Σαρακιώτης: Οι Υπουργοί της Ν.Δ., που χρεοκόπησε τη ΛΑΡΚΟ, έβαλαν την ταφόπλακα στην εταιρεία - βίντεο

Ομιλία του Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ

Στην τροπολογία, μέσω της οποίας η κυβέρνηση οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ σε πτώχευση, αναφέρθηκε με ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης. Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι: «Με μια τροπολογία, κύριοι της Ν.Δ., αποφασίζετε να οδηγήσετε στην πτώχευση μια εταιρεία που μεθοδικά και συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια απαξιώσατε». Ακολούθως, πρόσθεσε:

«Φέρνετε σήμερα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 25%, αφού έχετε με τροπολογία στην αρχή της διακυβέρνησής σας βολέψει τα golden boys, τα «δικά σας παιδιά» και τους δώσατε 7.500 ευρώ μισθό, έρχεστε τώρα να περικόψετε 25% από ποιους; Από τους εργάτες που καίγονται στα καμίνια στη Λάρυμνα ή απ’ αυτούς που ζουν μέσα στον καρκίνο στην ίδια περιοχή; Αυτή είναι η υποτιθέμενη ευαισθησία σας. Αρχικά 25% μειώσεις, εκκαθάριση και στο βάθος πτώχευση […] Εάν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν και δει πώς διαχειριστήκατε το θέμα αυτής της τεράστιας εταιρείας, προκύπτει ένα μείγμα ανικανότητας, κακοδιαχείρισης και αδιαφανών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων».

Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας:

«Πραγματικά, έχετε ξεχάσει το τοξικό hedging της περιόδου 2006-2010; Θυμάστε ποιοι ήταν στη διοίκηση της εταιρείας, όταν απώλεσε κέρδη, έσοδα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ; Τα ονόματα Σκρέκας και Θανάσουλας σας λένε κάτι; Είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα τοποθετήσατε, οδήγησαν την εταιρεία στην απώλεια περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και τώρα κάνετε ότι δεν τους θυμάστε. Βεβαίως και χρωστάει στη ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ, αλλά πείτε μου, όταν το 2006 τριπλασιάσατε την τιμή του ρεύματος που κατέβαλλε η ΛΑΡΚΟ, μια ενεργοβόρος εταιρεία, και την καταστήσατε μη ανταγωνιστική, πώς περιμένατε να μην χρωστάει η ΛΑΡΚΟ; Ήταν μια κίνηση, η οποία στήριζε τότε την πανίσχυρη αυτή εταιρεία, ο τριπλασιασμός της τιμής του ρεύματος, ή ήταν ανάμεσα στις μεθοδεύσεις που κάνατε για να έρθουμε στη σημερινή κατάσταση;»

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. θυμίζοντας:

«Θέλετε να πουλήσετε μια εταιρεία, την οποία από το πρωί μέχρι το βράδυ απαξιώνετε με δημόσιες τοποθετήσεις σας; Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές παγκοσμίως. Στο ίδιο έργο θεατές, δηλαδή, όπως λειτουργήσατε με τη ΔΕΗ και την απαξίωσή της, έτσι κάνετε με τη ΛΑΡΚΟ. Άκουσα τις προηγούμενες ημέρες τον ίδιο Υπουργό να αναφέρεται και σε ρουσφέτια. Πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό του. Όταν ο κύριος Υπουργός θέλει να αναφερθεί, εάν θέλει και στο μέλλον να αναφερθεί για ρουσφέτια, θα ήταν καλό να συνομιλήσει με τον συνάδελφό του, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Σκρέκα, του οποίου ο πατέρας διορίστηκε το 2009 στη ΔΕΗ με 7.000 μισθό –λίγα- και ήρθε εν συνέχεια και τα αύξησε στις 9.000 ευρώ αναδρομικά, γιατί προσέφερε πολύ σπουδαίο έργο στη ΛΑΡΚΟ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσέλαβε και τη σύζυγο του Υπουργού σας στη ΛΑΡΚΟ με έναν μισθό 4.000 ευρώ. Δεν παίρνει και πολλά η γυναίκα! Και αφού προσέλαβε και τη σύζυγο, προσλαμβάνει και τον πεθερό, τον πατέρα της συζύγου, τον απόστρατο αξιωματικό, με 2.700 ευρώ στην ασφάλεια της ΛΑΡΚΟ».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε και τα λεγόμενα του κ. Χατζηδάκη περί του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΛΑΡΚΟ:

«Άκουσα και κάτι άλλο αμίμητο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τη ΛΑΡΚΟ, που δεν το είπε μόνο σήμερα. Σήμερα είπε χαρακτηριστικά ότι μολύνει αγρίως η ΛΑΡΚΟ. Δεν ξέρω πόσο μολύνει ή αν ρυπαίνει, όπως έλεγε, αλλά μάλλον ξέχασε ότι με το ν. 4223/2013 ο ίδιος υπογράφει και δίνει παράταση σε όλες τις άδειες που είχε η ΛΑΡΚΟ, όπως ο ίδιος αναφέρει, να μολύνει αγρίως».

Σε άλλο σημείο, ο Βουλευτής Φθιώτιδας παρέθεσε την ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ν.Δ. στη ΛΑΡΚΟ:

«Να αναφέρω κι άλλο ένα κομμάτι της ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ όπου λέει ότι «Αν η Κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ντιλάρει με έναν μόνο επενδυτή, παλιό γνώριμο, μέσω θυγατρικής εταιρείας με άλλες ονομασίες, έχουν γνώση οι φύλακες. Διαγωνισμοί με έναν ντίλερ δεν είναι διαγωνισμοί». Θα την καταθέσω και αυτή για τα πρακτικά, αν θέλετε να απαντήσετε. Είναι οι άνθρωποι που σας στηρίζουν, οι άνθρωποι που σας ψηφίζουν, οι άνθρωποι που σας κατηγορούν και περιμένουν κάποιες απαντήσεις».

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία αναφέροντας:

«Αποσύρετε την τροπολογία. Δεν ενδιαφέρεστε ούτε, όπως υποσχόσασταν προεκλογικά, για τη βιωσιμότητα της εταιρείας ούτε για τις θέσεις των εργαζομένων. Η συνεννόηση, που τάζατε, πάει περίπατο. Αποφασίσατε και νομοθετείτε μόνοι σας. Αποσύρετε την τροπολογία και καθίστε σε ένα τραπέζι –επιτέλους – διαλόγου, γιατί το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ είναι τεράστιο».