ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/02/2020

Μαριλίζα Ξενογιανκοπούλου προς ΝΔ: Ζητάμε να αποσύρετε την αυταρχική, αντιδημοκρατική και κυνική ΠΝΠ

Μαριλίζα Ξενογιανκοπούλου προς ΝΔ: Ζητάμε να αποσύρετε την αυταρχική, αντιδημοκρατική και κυνική ΠΝΠ



Ομιλία της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ακούγοντας τον υπουργό κ. Κουμουτσάκο θα νόμιζε κανείς ότι ασκεί κριτική στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας και ότι γενικά η βουλή νομοθετεί εν κενό.

Δεν είναι όμως έτσι. Η Βουλή νομοθετεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Ο λαός έχει συνειδητοποιήσει πότε μια πολιτική είναι σχιζοφρενική, ιδεοληπτική , αναποτελεσματική όπως και αυταρχική και κυνική όπως αποτυπώθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να συνεχίσετε να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, εμείς από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές δεν ακολουθήσαμε το δικό σας δρόμο ως αξιωματική αντιπολίτευση, οι γεωπολιτικές συνθήκες υπήρχαν εξ αρχής, και μάλιστα το 2015-16 είχαμε μια τεράστια ροή προσφύγων από τη Συρία αλλά κανείς από την πλευρά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε παραδεχθεί, ότι υπήρχαν γεωπολιτικοί λόγοι.

Αντίθετα εμείς από τις 7 Ιουλίου και μετά σαφώς και μιλήσαμε για γεωπολιτικούς λόγους.

Άρα αυτή η κριτική δεν μας αγγίζει και μάλλον θα πρέπει να την ασκήσει η ίδια η ΝΔ στον εαυτό της εσωτερικά.

Από εκεί και πέρα όμως το θέμα είναι ότι πριν τις εκλογές είχατε εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο αφήγημα, ιδεοληπτικό σε σχέση με το προσφυγικό, χωρίς καμία αναφορά στη γεωπολιτική κατάσταση και την ανθρωπιστική κρίση,  δεν κάνατε καθόλου διάλογο γύρω από αυτό το θέμα, και επιπλέον είσαστε η πολιτική παράταξη που καλλιέργησε  τις πιο μισαλλόδοξες και ακραίες φωνές στις τοπικές κοινωνίες , δηλαδή σπείρατε ανέμους και τώρα εσείς θερίζετε τις θύελλες, τόσο εσωκομματικά όσο και με τα δικά σας στελέχη σε όλη τη χώρα.

Αναφέρεστε στο τι παραλάβατε και θα σας απαντήσω.

Τότε εμείς κάναμε τεράστιες προσπάθειες, και μάλιστα ήμασταν εν μέσω κρίσης και είχαμε μόλις βγει από τα μνημόνια οκτώ μήνες όταν εσείς αναλάβατε την διακυβέρνηση, αλλά οι αριθμοί είναι καταλυτικοί κ. υπουργέ και εγώ προσωπικά έχω επισκεφθεί και τη Χίο και τη Λέσβο και τη Κω, και τα στοιχεία είναι καταλυτικά, και μας τα δίνουν οι αρμόδιοι, μας τα δίνουν οι τοπικές κοινωνίες, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόσκεινται  στην Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ, και είναι χαρακτηριστικό εκεί που υπήρχαν 15.000 στα νησιά στις 7 Ιουλίου, αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 40.000.

Και στη Λέσβο που έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, και τη τραγωδία της Μόριας, ήταν 5.700 στις 7 Ιουλίου, και πριν δέκα μέρες που επισκέφτηκα το νησί έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις 20.000 και λέτε ότι παραλάβατε ένα στρεβλό εργαλείο.

Αυτό το στρεβλό εργαλείο στο οποίο αναφέρεστε, δηλαδή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και η προσπάθεια που είχε ήδη ξεκινήσει με τον προγραμματισμό μεταφοράς των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα, με τα όποια προβλήματα και καθυστερήσεις, αυτό λοιπόν το εργαλείο στο ποιο εσείς κάνετε κριτική, το καταργήσατε, θεωρήσατε ότι με το να υπαχθούν αυτές οι αρμοδιότητες με την τεράστια καθυστέρηση γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα, να μείνουν πίσω οι προσλήψεις, και εγώ προσωπικά σαν υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης είχα από τη μεριά μου εγκρίνει ένα μεγάλο αριθμό προσλήψεων, όλα αυτά πάγωσαν για να γίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.

Ταυτόχρονα μέσα σε αυτή την αμηχανία που νιώσατε το πρώτο διάστημα, επί τρεις μήνες πάγωσαν και όλες οι μεταφορές των ευάλωτων ομάδων και η προετοιμασία των αντίστοιχων κέντρων που είχαν δρομολογηθεί στην ενδοχώρα. Για να φτάσουμε τον Οκτώβριο, αυτή η αλλοπρόσαλλη αλλαγή συνεχούσης πολιτικής, όπου τότε είπατε ότι θα αρχίσετε τις μεταφορές. Αλλά βέβαια, υπήρξε η τεράστια αντίδραση των στελεχών σας, των βουλευτών σας, των δημάρχων που πρόσκεινται σε σας, στις τοπικές κοινωνίες που εσείς τα προηγούμενα χρόνια είχατε καλλιεργήσει.

Και έφτασε ο κος Μητσοτάκης, να πει σε συνάντηση της ΝΔ στο Καβούρι ή στη Βουλιαγμένη αν θυμάμαι καλά, ότι είναι η τελευταία μεταφορά που θα γίνει. Χαίρομαι, γιατί εσείς είπατε σήμερα ότι προφανώς θα συνεχίσετε τις μεταφορές των ευάλωτων ομάδων και την αποσυμφόρηση. Να δούμε πώς το εννοείτε.

Το ότι ιδρύθηκε ξανά το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής εμείς το θεωρούμε θετικό και το είπαμε από τη πρώτη στιγμή. Αυτό που δεν θεωρούμε θετικό είναι γιατί καταργήθηκε και γιατί χάθηκε όλος αυτός χρόνος και όλη αυτή η αναποτελεσματικότητα και η ανακολουθία.

Πέραν αυτού ο κ. Μητσοτάκης, και εδώ αποδεικνύεται ο τρόπος που γινόταν η αντιπολίτευση από τη ΝΔ, είπε ότι δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος του προβλήματος και στην ουσία ομολόγησε ότι ήταν λάθος. Αλλά όλη αυτή η ιδεοληψία και το αντι-σύριζα μέτωπο που είχατε καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα, τώρα το εισπράττετε εσείς.

Και πάμε λοιπόν στο νεοσύστατο υπουργείο. Μιλήσατε για διάλογο. Κύριε υπουργέ, οι τοπικές κοινωνίες αυτή τη στιγμή νιώθουν ότι τους κοροϊδέψατε. Είχαμε μια μεγάλη συγκέντρωση τοπικών παραγόντων και μάλιστα έθεσαν τα θέματα και απομόνωσαν τις ακραίες φωνές.

Εγώ προσωπικά συναντήθηκα με τον Δήμαρχο της δυτικής Λέσβου στην Καλλονή. Θεωρούσαν ότι υπήρχε ένα ραντεβού αρχικά σήμερα, επειδή ιδρύθηκε το νέο υπουργείο, όπου θα έρχονταν να συζητήσουν με την κυβέρνηση, καθώς οι ίδιοι πέραν μιας συνάντησης που είχε γίνει στο Μαξίμου πριν από μερικές εβδομάδες, δεν υπήρχε κάτι νεότερο. Υπήρχε ένα προγραμματισμένο ραντεβού, μια συνάντηση με τις τοπικές κοινωνίες, με την Αυτοδιοίκηση, τον Περιφερειάρχη και μακριά από μας ότι είναι δικά μας στελέχη, οι άνθρωποι αγωνιούν, με πολλούς δε συμφωνούμε βέβαια με τις ακρότητες που λένε, θεωρούσαν όμως ότι είχαν μια συνάντηση. Και τι είδανε;
Δεν περιμένατε καν να γίνει αυτή η συνάντηση, αλλά είδαμε να φέρνετε πριν από λίγες μέρες ΠΝΠ. Και γι΄ αυτό λέμε ότι είναι και πράξη αυταρχισμού, αλλά και κυνισμού. Γιατί δεν μπορεί ένα νέο υπουργείο, αντί να έρχεται να δώσει ένα στίγμα -και εκεί έγκειται και η διαδικαστική παρατήρηση που σας κάναμε  που είχε έντονη συνταγματική και νομική βάση για τον τρόπο που φέρατε και το παρόν σ/ν χωρίς να ακολουθήσετε όπως θα οφείλατε, και  είπε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, μια διαδικασία επανακατάθεσης. Και θα σας έδινε και την ευκαιρία να αναπτύξετε και τη στρατηγική σας όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Φέρατε μία ΠΝΠ η οποία είναι αυταρχική, γιατί πολύ απλά, πρώτα απ’ όλα, η Βουλή είναι ανοιχτή. Η ΠΝΠ έρχεται όταν η Βουλή είναι κλειστή και εδώ δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία, υπήρχαν νομοσχέδια στη Βουλή. Θα μπορούσατε να φέρετε τροπολογία και να μην πείτε ότι δεν μπορούσατε όταν σε όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια, τους προηγούμενους μήνες, δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά μια σειρά τροπολογιών που κατατίθενται και μάλιστα τελευταία στιγμή.

Γιατί δεν φέρατε τροπολογία και πήγατε με ΠΝΠ; Δεν είναι το κατεπείγον. Είναι ότι θέλατε να αποφύγετε τον διάλογο μέσα στην εθνική αντιπροσωπεία. Είναι ότι ξέρατε ότι θα υπήρχε ενδεχομένως ονομαστική ψηφοφορία και θέλατε να προλάβετε, να μην έχετε τα ντράβαλα που είχατε με την τροπολογία για τον αθλητισμό και ό,τι προέκυψε εκεί, διότι έχετε όλα αυτά τα εσωκομματικά προβλήματα που δεν αφορούν όμως τον ελληνικό λαό. Τον ελληνικό λαό τον αφορά να υπάρχει ένας διάλογος ειλικρινής, μια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Και βέβαια είναι αυταρχική ως προς το περιεχόμενο πλέον, γιατί έρχεστε και βάζετε το μέτρο της επίταξης. Ποιον διάλογο κάνατε και πότε μιλήσατε για επίταξη; Αυτά γίνονται σε έκτακτες καταστάσεις και περιόδους. Και μάλιστα φέρνουν στη μνήμη μας τις πιο σκοτεινές περιόδους. Πάντως στη μεταπολίτευση δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο.

Είναι και κυνική γιατί στην ουσία, όχι απλώς αδιαφορείτε για τον διάλογο και τώρα τους καλείτε προσχηματικά, αφού έχετε ήδη εκδώσει την ΠΝΠ, να έρθουν να κάνουν διάλογο, αλλά ταυτόχρονα έχει ένα βαθύτερο νόημα, που τουλάχιστον, όπου πήγαμε στα νησιά μας το είπαν, νιώθουν  ότι τους έχετε αφήσει στη μοίρα τους.

Στην ουσία έχετε αποφασίσει να κάνετε γκέτο τα νησιά, ενώ ταυτόχρονα με τα κλειστά κέντρα κράτησης, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες θα συσσωρεύονται ανθρώπινες ψυχές, αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο  και με την ανάγκη να υπάρχουν ανθρωπιστικές συνθήκες και χωρίς να έχετε στη πραγματικότητα τη διάθεση ή την δυνατότητα λόγω των εσωτερικών σας προβλημάτων να προχωρήσετε σε αποσυμφόρηση.

Είναι μια κυνική τελικά πολιτική και εις βάρος των προσφύγων που είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, ανθρώπινες ψυχές που υποτίθεται όλους τους τελευταίους μήνες θέλατε να εξανθρωπίσετε και να επιταχύνετε τις διαδικασίες, ενώ στην ουσία πάτε να φτιάξετε επιπλέον  κέντρα που θα είναι κλειστά και μάλιστα θα είναι σαν γκέτο μέσα στο γκέτο. Και ταυτόχρονα, δεν δίνετε καμία διέξοδο.

Κύριε υπουργέ, είναι κρίσιμο ακόμη και τώρα, επειδή υπάρχει αυτή η αγωνία, επειδή θα υπάρξει μεγάλη κριτική από την ΕΕ και φαντάζομαι ότι δεν συμμερίζεστε αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης, εσείς είστε άνθρωπος στο υπ. Εξωτερικών με μεγάλη εμπειρία, ξέρετε πολύ καλά και συμμερίζεστε τις ευρωπαϊκές αρχές και δεν αδιαφορείτε λέγοντας ότι δεν μας νοιάζει να πάρουμε ένα ευρώ, λες και είναι  θέμα οικονομικό οι ευρωπαϊκές αρχές του ανθρωπισμού.

Έστω και τώρα πρέπει να αναθεωρήσετε αυτή τη στρατηγική. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι πρώτον, μια πολιτική αποσυμφόρησης πραγματική, υλοποιήσιμη, με ανθρώπινες συνθήκες και με μια αναλογία, ισοτιμία και δικαιοσύνη στην ενδοχώρα.
Ταυτόχρονα, τα κέντρα που λειτουργούν να συνεχίσουν να είναι ανοιχτά κέντρα και να λειτουργούν με συνθήκες ανθρωπιστικές. Προχωρήστε τις προσλήψεις. Όταν λέτε για το άσυλο, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην προχωράτε τις προσλήψεις είτε για διοικητικούς, είτε για γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν σταματήσει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας λένε στα κέντρα. Και πάνω απ’ όλα δώστε επιτέλους τη μάχη στην Ευρώπη. Μην περιμένετε πότε τον Σεπτέμβριο στη γερμανική προεδρία θα έρθει ένα σχέδιο, γιατί θα είναι αργά. Να το κάνετε και αυτό αφού ανοίγει εκεί ένα παράθυρο, αλλά το ξέρετε πολύ καλά, ότι το πρόβλημα είναι μπροστά σας στους επόμενους μήνες. 

Έστω και αυτή τη στιγμή εμείς ζητούμε να αποσύρετε την αυταρχική, αντιδημοκρατική αλλά και κυνική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.  

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ