19/02/2020

Θ. Ξανθόπουλος: Θεσμική εκτροπή η προσπάθεια της πλειοψηφίας της Προκαταρκτικής να αποκαλύψει τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis - ηχητικό

Σημεία συνέντευξης του βουλευτή Δράμας «Στο Κόκκινο 105,5»

«Η προσπάθεια της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στην Προκαταρκτική Επιτροπή που εξετάζει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, αφοπλίζει την έννομη τάξη της χώρας και καταργεί τη διάκριση των εξουσιών. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιτρέψουμε καμία αυταρχική εκτροπή, θα προστατεύσουμε τη λειτουργία των θεσμών».

Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, μιλώντας στο ΚOKKINO και τον Δημ. Κουκλουμπέρη.

«Ποιος πολίτης θα τολμήσει μετά από αυτό, να καταγγείλει παράνομες πράξεις;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα τους δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, αλλά πως θα ακυρώσουν τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων στην κύρια, ουσιαστική υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Προσπαθούν να τους θέσουν σε κίνδυνο, ώστε οι μάρτυρες αυτοί να φοβηθούν και να μην καταθέσουν τελικά».

Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι με την τακτική αυτή της πλειοψηφίας, αναιρείται η ίδια η ουσία του προστατευόμενου μάρτυρα, ενός θεσμού που έχει καθιερωθεί διεθνώς ώστε να μην στέκεται κάποιος πολίτης ο οποίος θέλει να καταγγείλει παρανομία, μόνος και ανυπεράσπιστος απέναντι σε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα.

«Ποίος πολίτης θα τολμήσει να καταγγείλει πλέον παρανομία, όταν ξέρει ότι θα είναι ευάλωτος απέναντι στα ισχυρά κυκλώματα κάθε μορφής; Αφοπλίζεται λοιπόν η έννομη τάξη απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε με νόημα.

«Εμείς καταγγείλαμε όλη αυτή τη στάση, δεν συμμετέχουμε στην προσπάθεια εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με αυτές τις διαδικασίας και καταθέσαμε όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή, αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα, να επιληφθεί του θέματος, διότι καταστρατηγούνται βασικές δικαϊικές αξίες», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος: «Η πλειοψηφία της Επιτροπής επιχειρεί να αναιρέσει την δικαστική απόφαση με την οποία οι άνθρωποι αυτοί τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών και εμείς ως το μεγάλο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαφυλάξουμε τη λειτουργία των θεσμών και δεν θα επιτρέψουμε αυταρχικές εκτροπές επειδή έτσι βολεύει τους συγκυριακούς συμμάχους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επίσης τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής, όσον αφορά την αιφνιδιαστική, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, χωρίς έγγραφα και προετοιμασία κλήση των μελών της προκειμένου για αποφανθούν επί του αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση του κ. Αθ. Πλεύρη από την Επιτροπή. Συνεδρίαση που όπως είπε, πραγματοποιήθηκε χθες, παρά την περί αντιθέτου διαβεβαίωση που είχε δοθεί και κατά την οποία, ερήμην των περισσοτέρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε είχαν λάβει γνώση των εγγράφων και ήταν απασχολημένοι σε άλλες επιτροπές, αποφασίσθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, η απόρριψή του αιτήματος Παπαγγελόπουλου. «Αυτά δεν γίνονται ούτε σε επίπεδο απλού σωματείου, αλλά δυστυχώς έγιναν σε Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.